Povežite se s nama

Školstvo

“Dići ću Hrvatsku na noge”

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINKA SANJA ŠPREM, NOVA PREDSJEDNICA SHU-A

– Ne smije biti zaostajanja plaća u obrazovanju u odnosu na ostale državne službenike, a prava učitelja i nenastavnog osoblja osnovnih škola moraju ostati u Granskom kolektivnom ugovoru (GKU), iako je većinu toga Vlada izbrisala.

Dosta je potplaćenosti, podcjenjivanja i marginalizacije. Mislim da svaki zaposlenik u osnovnoj školi mora razmišljati na taj način. Probudit ću osjećaj sindikalizma među članovima, osjećaj da se treba izboriti za prava i daljnjim akcijama podići Hrvatsku na noge – najavila je Sanja Šprem, nova predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU).

Ne smiju izgubiti stečena prava

Varaždinska učiteljica razredne nastave sa VI. OŠ na čelo najvećeg granskog sindikata došla je, i sama priznaje, u najteža sindikalna vremena. Uz opće nezadovoljstvo zaposlenih u obrazovanju i predstojeće pregovore s Vladom, novi strah među zaposlenike unijela je najava outsourcinga u školstvu, kojom bi se spremačice, domari, računovođe, odnosno cjelokupno nenastavno osoblje izdvojilo iz školskog sustava. O tome, ali i pravima, problemima i plaćama učitelja razgovarali smo s novom čelnicom sindikata koja je tu dužnost službeno preuzela s početkom ovog tjedna.

Koji će vam biti prvi zadatak kao predsjednice SHU-a?

Sve aktivnosti sindikata trenutno se baziraju na borbi za Granski kolektivni ugovor (GKU) koji je otkazan, odnosno, produžena primjena vrijedi do 1. travnja. U dosadašnjim pregovorima s Vladom uvidjeli smo da nemaju sluha da se prava, koja su specifična za osnovnoškolski sustav obrazovanja, zadrže, dapače, nudili su nam sasvim „ogoljeni“ GKU iz kojega su izbrisali većinu tih prava. Mi razumijemo da je teška ekonomska situacija u državi, no mi kao sindikat ne smijemo dozvoliti da zaposlenici u školama svoja stečena prava izgube. No, da bismo se mogli za njih boriti, svi našičlanovi moraju biti s njima i upoznati. Stoga ćemo u svim većim gradovima Hrvatske organizirati skupove u cilju edukacije o pravima radnika, a prvi će se održati u Zagrebu 7. veljače.

Koja su to prava koja ne biste htjeli izgubiti?

Prvo i osnovno, moramo obraniti normu koja određuje koliko nastavnik radi u razredu. Srednješkole to imaju definirano posebnim Pravilnikom te smo i mi to predložili Vladi koja je jednostavno članke iz GKU-a koji se odnose na normu prekrižila. Hoće li to biti moguće, vidjet ćemo jerpregovori još traju. Važna stavka je i zbrinjavanje tehnoloških viškova. Nedopustivo bi bilo da zaposlenici izgube zaštitu koja su imali do sada kroz članke o zbrinjavanju tehnoloških viškova, au situaciji kad se sve glasnije govori o zatvaranju malih škola, povećanju norme …

Prosječne plaće učitelja iznose od 5.400 do 6.200 kuna i zaostaju od prosječnih plaća zaposlenih u državnim i javnim službama

Vlada bi trebala uvidjeti i specifičnosti pojedinih dijelova Hrvatske. Primjerice, u Varaždinskoj županiji važnastavka su putni troškovi. Škole u našoj županiji su u malim mjestima, selima i zaseocima do kojih nije osiguran javni prijevoz, dok se Zagreb ili škole u južnom dijelu Hrvatske s tim problemomtoliko ne susreću. Njima je puno važnija stavka ona koja se odnosi na područje od posebne državne skrbi. No, iako postoje specifičnosti hrvatskog obrazovnog sustava, važno je naglasiti da kaosindikat nećemo djelovati lokalno.

Često se govori da su učitelji potplaćeni. Kolike su plaće učitelja i koliko zaostaju za plaćama ostalih u državnim i javnim službama?

Prosječna plaća učitelja koji, primjerice, ima višu stručnu spremu i 10 godina radnog staža je 5.444 kuna neto, a učitelja s visokom stručnom spremom 5.749 kuna. Prosječna plaća učitelja s 38 godinaradnog staža viša je za svega 200-ak kuna. Dakle, učitelj koji ima VŠS i 38 godina radnog staža dobit će neto plaću u iznosu od 5.945, a s visokom školom 6.280 kuna. To su plaće koje u prosjekuzaostaju za plaćama zaposlenika s istom stručnom spremom i radnim stažom u drugim državnim i javnim službama i u tom smislu su učitelji potplaćeni. Najgore je to što je Vlada sada još dodatnounijela strah među zaposlenike najavom outsourcinga u školstvu.

Na koji način?

Sva ta situacija gdje se najavljuje isključivanje spremačica, domara, kuharica i ostalog nenastavnog osoblja iz školskog sustava, pokazuje da Vlada ne shvaća što znači osnovnoškolski sustav i kakofunkcionira. Jer, učitelji jesu važni, ali uspješno djelovanje sustava ovisi i o ostalim zaposlenicima. Zato ćemo ih u narednom periodu upoznati sve naše članove s njihovim pravima. Kad će svi našičlanovi biti educirani i upoznati s pravima koja gube GKU-om, bit će spremni na daljnje akcije koje ne isključuju ni štrajk.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje