Povežite se s nama

Život i društvo

Diplome Obrtničke komore Međimurja za 16 zvanja primilo 25 novih majstora

Objavljeno:

- dana

Obrtnička komora Međimurja održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma u novom ciklusu u kojem je diplome primilo 25 majstora i majstorica iz četiri hrvatske županije te iz Njemačke, za ukupno 16 zvanja. Kandidati su bili mahom iz Međimurske županije, zatim iz Varaždinske, te Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije, a jedan kandidat dolazi iz Njemačke.

Novim snagama obrtništva čestitali su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Gradskog vijeća Čakova Josip Varga, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Dražen Novak, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović.

Obrtnička komora Međimurja majstorske ispite provodi 28 godina zaredom i dosad je ispite položilo 950 majstora. Najčešće motivacije za prijavljivanje za majstorske ispite, kandidati pronalaze u otvaranju vlastitih obrta, ali im diplome otvaraju mogućnost dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Dražen Novak: „Čestitam vam na ulasku u klub 950 majstorica i majstora koji su svoje diplome stekli u Međimurju. Majstorska diploma ne znači da ste okončali svoje usavršavanje, već da vam je put prema njemu otvoren kao i prenošenje znanja i obrtničkih vještina na nove naraštaje“, dodao je Novak te zahvalio svim novim majstorima i majstoricama što su Obrtničku komoru Međimurja prepoznali kao mjesto za stjecanje svog majstorskog statusa.

Župan Matija Posavec pohvalio je predanost novih majstora te njihovu želju za ulaganjem u vlastito obrazovanje: „Drago mi je da u Međimurju imamo Obrtničku komoru koja se trudi i postiže najznačajnije rezultate u Hrvatskoj, predano radeći na povećanju broja obrta, a time i na razvoju gospodarstva. Trenutno je u Međimurju registriran 1781 obrt, što je najveći broj dosad. Svi koji danas držite u rukama svoje majstorske diplome predstavljate novu snagu gospodarstva i to onu deficitarnu kojoj je posao na tržištu rada zagarantiran. Neka vam diplome budu motivacija za daljnji osobni razvoj i nove poslovne uspjehe“, rekao je župan, istaknuvši da su novi majstori i majstorice ljudi od talenta, o čemu svjedoči i uspjeh Amosa Novaka iz Dragoslavca, također nositelja majstorske diplome, koji se na natjecanju u Meksiku plasirao među šest najboljih kuhara svijeta.

Predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Varga dodao je da Grad prepoznaje potrebu davanja podrške razvoju obrtništva: „Razvoj obrtništva i omogućavanje školovanja novih obrtničkih snaga podupiremo i program Međimurske županije kojim se stipendiraju učenici u deficitarnim obrtničkim zvanjima“, rekao je Varga te najavio skori Dan obrtnika u Čakovcu.

Novim majstorima mnogo uspjeha poželio je i predsjednik Obrtničke komore Međimurja Dražen Novak: „Riječ je o diplomama koja imaju težinu u svijetu obrta te otvaraju nove i veće mogućnosti napredovanja, ali i dosezanje ciljeva u samostalnom vođenju posla. Veliki interes koji vlada za polaganje ispita u našoj Obrtničkoj komori svjedoči o renomeu koji uživamo kao najaktivnija podružnica u Hrvatskoj“, istaknuo je Novak.

U novom ciklusu, diplome su primili: Tomislav Štriga za majstora autolakirera, Luka Vugrinec (autoserviser), Filip Friščić i Nino Drvoderić (elektroinstalateri), Filip Vrtarić i Pero Đerek (fasaderi), Ivana Frlin (frizerka), Marko Šavora i Filip Tkalčec (instalateri grijanja i klimatizacije), Viktorija Goričanec (kozmetičarka), Marija Bulić i Milivoj Varga (krojačica i krojač ženske odjeće), zatim kuhari Klaudija Lončar, Amos Novak, Nino Purić i Ivana Šaronja Pijanec, potom Jasenko Vidović (limar), Paula Gudlin (očna optičarka), Jasmina Vrbanec i Marina Putica (pedikerke), Franjo Šafarić (soboslikar-ličilac), Tino Novak (stolar), Mario Kocijan (tapetar), te Luka Novak i Luka Mavriček koji su primili majstorske diplome za tokare.

Život i društvo

Na drugi ovogodišnji Sajam antikviteta u Varaždin dolazi 30-ak kolekcionara iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi ovogodišnji Sajam antikviteta održati će se u subotu, 15. lipnja, od 8 do 14 sati u Ulici Augusta Šenoe u Varaždinu.

Gradska tržnica u suradnji s Hrvatskom udrugom kolekcionara predmeta kulturne baštine ulaže značajan trud kako bi na svakom Sajmu antikviteta okupila najbolje izlagače starina. Sajam je stekao međunarodnu reputaciju, privlačeći izlagače iz Austrije, Slovenije i Mađarske, što dodatno obogaćuje ponudu.

– Naši izlagači neprestano traže predmete prošlih vremena uzduž i poprijeko iz Hrvatske, ali i iz svakog kutka Europe. U Šenoinoj ulici na nadolazećem sajmu biti će širok izbor jedinstvenih primjeraka namještaja, neočekivanih antiknih predmeta i još mnogo toga. Raditi kao trgovac antikvitetima zahtijeva predanost i značajnu količinu vremena i truda. Kolekcionari pomno njeguju svoje kolekcije, nabavljajući jedinstvene komade sa svih strana svijeta kako bi izložili svoju zalihu u najboljem izdanju. Da ne spominjemo posao utrošen u prijevoz, čišćenje, popravak i restauraciju, organiziranje, pakiranje i naravno, prodaju! – istaknuo je Ladić iz Hrvatske udruge kolekcionara predmeta kulturne baštine.

Nakon što osigurate svoj komadić blaga, opustite se uz zasluženo piće na “pop up pivnici” – štandu Medine škrinje Craft platz.

Za ljubitelje slatkog, ne propustite posjetiti štand Društva osoba s invaliditetom Varaždin gdje vas čekaju neodoljive palačinke koje će se posjetiteljima nuditi po preporučenoj donaciji od 2 eura. Svi nadjevi su pažljivo odabrani i dolaze izravno od lokalnih proizvođača s Varaždinskog placa, što jamči svježinu i kvalitetu.

U likovnom kreativnom kutku, Gradska tržnica Varaždin i ovoga puta posvećuje posebnu pažnju najmlađim posjetiteljima. U suradnji s Matejom Prstec iz Muzeja anđela, organizira se besplatna radionica izrade vintage škrinjica. Ovo je prilika za djecu da razviju svoje umjetničke vještine, istraže kreativnost i steknu novo iskustvo u izradi unikatnih predmeta. Radionica će biti prilagođena djeci svih uzrasta, a svi materijali potrebni za izradu škrinjica bit će osigurani. Djeca će imati priliku naučiti o povijesti i značaju vintage predmeta, kao i o tehnikama restauracije i očuvanja. Kroz ovu interaktivnu radionicu, mališani će moći izraziti svoju individualnost i maštovitost, te će ponosno moći pokazati svoje rukotvorine. Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže i provedu kreativno prijepodne u društvu Mateje Prstec, koja će s veseljem podijeliti svoje znanje i iskustvo.

Dok šetate Šenoinom ulicom, prepustite se zvucima koji su obilježili različite ere i stvorili nezaboravne trenutke u povijesti glazbe. Za jedinstveno putovanje kroz vrijeme, posjetitelji će imati priliku uživati u nostalgičnim melodijama vinila koje će vrtjeti DJ Ivan Music Deluxe, poznat po svojoj strasti prema retro glazbi.

Sajam antikviteta Varaždin je uvijek i prigoda za druženje, razmjenu kontakata, poslovnu suradnju, nova poznanstva i prijateljstva, stoga ne propustite priliku i dođite se u subotu, 15. lipnja, u ulicu A. Šenoe gdje vas očekuje bogat program za posjetitelje svih dobnih skupina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve utakmice Europskog nogometnog prvenstva u Varaždinu će se gledati na Europskom trgu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Europsko nogometno prvenstvo je pred vratima, navijačka euforija već se jako osjeća u zraku, a svi oni koji neće do Njemačke sve utakmice će moći pratiti na Europskom trgu u Varaždinu, javila je Turistička zajednica Varaždina.

Na velikom ekranu i uz odličan zvuk svaka će utakmica, a pogotovo one Hrvatske reprezentacije, biti pravi doživljaj za ljubitelje nogometa.

Organizatori PAN Gledaone Europskog nogometnog prvenstva pripremili su ponudu pića i malih zalogaja, a na vama je da odjenete crveno-bijele boje, ponesete navijačke rekvizite i pobrinete se za pravu navijačku atmosferu.

Gledana počinje u petak, 14. lipnja, kad je od 21 sat na rasporedu prva utakmica prvenstva između reprezentacija Njemačke i Škotske.

Hrvatska natjecanje otvara u subotu, 15. lipnja, u 18 sati protiv reprezentacije Španjolske. Kako bi doživljaj zajedničkog gledanja prve utakmice Hrvatske reprezentacije bio potpun, moći ćete na Europskom trgu od 16 do 18 i 30 oslikati svoje lice u boje naše reprezentacije.

Ovisno o vremenskim prilikama, na Europskom trgu planirano je javno gledanje svih utakmica prvenstva sve do finala 14. srpnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje