Povežite se s nama

Život i društvo

Mladi u Hrvatskoj smatraju da je među njima niska svijest o potrebi sudjelovanja u političkom životu

Objavljeno:

- dana

Istraživanje koje je među mladom populacijom tijekom ožujka i travnja provela Agencija IMC, pokazalo je da su mladi glasači u ovoj super-izbornoj godini najmanje zainteresirani za izlazak na izbore za Europski parlament koji će se održati 9. lipnja.

Naime, od ukupno 515 ispitanika u dobi od 18 do 24 godine, njih gotovo 85 % izjasnilo se da će sudjelovati u parlamentarnim izborima koji su sad već iza nas, preko 88 % posto reklo je da će izaći na predsjedničke izbore krajem godine, dok će znatno manje, 63.4 % ispitanih, sudjelovati u izboru hrvatskih predstavnika u Europski parlament.

63.7 % ispitanih izjasnilo se da ne apstinira od sudjelovanja na izborima, a na to ih prije svega potiče osjećaj građanske dužnosti i(li) interes za određeni društveni problem za koji vjeruju da će njihov kandidat ili politička opcija biti u stanju riješiti. Ipak, istovremeno čak 64.7% ispitanika smatra da je svijest među mladim ljudima o potrebi sudjelovanja u političkom život zemlje niska.

Očekivano, većina mladih, 65.3%, najviše informacija o kandidatima i njihovim programima, neovisno o kojim izborima se radi, dobiva putem društvenih mreža. Kao pouzdani izvori informacija slijede TV vijesti i emisije sa 57.9 % te news portali s 50.7 %. S 13.6% na posljednjem mjestu su tiskani mediji.

U raspravama o političkim temama tek 17 % ispitanih sudjeluje na dnevnoj razni, dok dvije trećine, odnosno njih ukupno 68.1 % o politici razgovara na tjednoj, odnosno mjesečnoj razini. U političke rasprave nikada se ne upušta 15 % ispitanih.

Među ispitanicima 67.1 % su bile žene, a 32.9 % muškarci. Među anketiranima njih polovica, 50 %, predstavlja starosnu grupu između 18 i 20 godina. Čak 73.3 % su studentice i studenti, 17 % su učenice i učenici, a 10.7 % su zaposleni.

Na proteklim EU izborima u Hrvatskoj je glasalo svega 29,85 % registriranih birača. Na razini Unije taj postotak je u porastu te je zabilježena izlaznost od 51 %. Iako je porastao broj mladih birača, najveći udio i dalje imaju stariji glasači, konkretno njih 43 % predstavlja skupinu koja ima 55 i više godina života.

Osim što je više mladih glasalo, prije pet godina primijećeno je da je na birališta izašlo nešto više visoko obrazovanih te zaposlenih koji žive u manje ili srednje velikim gradovima, a manje u ruralnim krajevima.

– Iako osjećaj građanske dužnosti među mladima raste, i dalje velika većina mladih smatra kako je među njima svijest o potrebi sudjelovanja u političkom životu u Hrvatskoj i dalje niska. Uzrok tome zasigurno je u nedostatku dijaloga, a komunikacija je faktor koji može pokrenuti promjene. Stoga smo, kao komunikatori pozvali i kandidate na nadolazećim EU izborima, predstavnike vodećih političkih opcija u Hrvatskoj, da upute svoje video poruke mladima o tome zašto je važno izaći na EU izbore i koliko odluke koje se donose u Europskom parlamentu utječu na njihov svakodnevni život i usmjeravaju njihovu budućnost – poručili su iz Agencije IMC.

Život i društvo

FOTO Navijači iz našeg kraja u Njemačkoj: Ovdje je prava ludnica, sve je u kockicama, a danas očekujemo tri boda!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Europsko prvenstvo u Njemačku je krenuo i velik broj hrvatskih navijača. Među njima su i navijači iz našeg kraja.

Mi smo razgovarali s navijačima iz Kneginca, Cestice, Strmca i Črešnjeva koji su se u Njemačku zaputili prije dva dana. Tako ih je dočekao i Kristijan Detić, navijač koji se pješice zaputio od Črešnjeva do Berlina. Na put do Njemačke zaputio se 26. svibnja, a točno 20 dana kasnije došao je na odredište

Navijači s kojima smo razgovarali rekli su nam da je tamo prava ludnica i da naravno danas očekuju pobjedu.

-Krenuli smo prekjučer u ponoć, a kad smo stigli dočekala nas je prava ludnica, sve je puno kockica i naših navijača. Priključi li smo se u fan zoni i  feštamo, a danas naravno očekujemo  pobjedu i 3 boda u prvoj utakmici. Nakon utakmice ćemo još prespavati u Berlinu i u nedjelju vraćamo za Varaždin – rekli su nam navijači iz našeg kraja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Crveni križ Varaždin organizira besplatan prijevoz za starije od 65 godina na području Varaždina i njegovog prstena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin do kraja 2024. godine provodi projekt “Pelamo se? 3”.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u sklopu programa „Pelamo se? 3“ provodi uslugu besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i varaždinskog prstena.

Mogućnost besplatnog prijevoza imaju osobe starije od 65 godina koje žive na području Varaždina ili okolnih 10 općina (Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica).

Zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati slobodan termin radnim danom od 8 do 15 sati na broj telefona: 099/370 1570.

Usluga prijevoza u sklopu ovog programa je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta kao na primjer odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini i slično. Usluga ne podrazumijeva pratnju korisnika, ona se može organizirati ukoliko korisnik za nju ima realnu potrebu (teže se kreće i sl.) te ukoliko je korisnik nikako ne može sam organizirati. Korisnik je obavezan pratnju unaprijed dogovoriti prilikom rezervacije termina. Usluga nije namijenjena osobama koje si same mogu osigurati plaćanje navedene usluge (npr. taxi prijevoz).

Program „Pelamo se? 3“ usmjeren je na unapređenje kvalitete života starijih osoba, a glavna aktivnost programa je pružanje usluge prijevoza za osobe starije od 65 godina (kojima te usluge nisu dostupne ili su im teško dostupne) na području Varaždina i varaždinskog prstena. Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i kvalitete života starijih osoba Varaždina i varaždinskog prstena.

Ukupna vrijednost programa, većinski ga financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, sa 30.360 eura, a ostatak iz vlastitih sredstava sufinancira GDCK Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje