Povežite se s nama

U fokusu

Direktor Termoplina zarađuje barem dvostruko više od direktora u drugim gradskim tvrtkama

Objavljeno:

- dana

NJIHOVA POSLA

Direktor Termoplina Ivan Topolnjak ovih je dana javno potvrdio da za svoj rad u gradskoj tvrtki prima 4,5 tisuća eura mjesečne plaće, pet posto od dobiti i dividende za 48 posto dionica.

Uz to, direktor ima cijeli niz benefita u plaćanju zdravstvenih usluga, korištenju službenog automobila, mobitela… a u slučaju da ga smijene, dobit će izdašnu otpremninu.
Direktorska plaća od nekoliko tisuća eura u privatnim korporacijama ne bi bila upitna, ali s mjesečnim primanjima od oko 35 tisuća kuna – bez dodataka – direktor Termoplina zarađuje više nego dvostruko od svojih kolega u drugim gradskim tvrtkama.

4,5 tisuća eura neto u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a

A njihova se zarada – izuzme li se Dražen Hrain iz Aquacityja, koji ne prima plaću – kreće između 10,5 i 14,5 tisuća kuna: Enriko Parlaj (Slobodna zona) prima 11 tisuća, Miljenko Ernoić (Sjever – DAN) 10,5 tisuća, Josip Borak (Tehnološki park) 13, Davor Skroza (Čistoća) 13, Predrag Ciglar (Gradska tržnica) 14, Marijan Cesarec (Varkom) 16, Marin Bašić (Parkovi) 14,5. Ovo su neto iznosi iz potpisanih ugovora, kojima se pridodaju razni dodaci, poput, na primjer, staža i dječjeg doplatka, koji plaću povećavaju za jednu do dvije tisuće kuna.

I još milijun kuna

Gradske tvrtke su prošle godine prihodovale nešto više od 400 milijuna kuna, od čega je najviše zaradio Termoplin: prihod je bio 236,2 milijuna kuna, a zarada 21,9 milijuna, što je više od 80 posto ukupne zarade svih tvrtki zajedno.

Ivan Topolnjak – koji je direktor Termoplina od travnja 1995. godine – prema ugovoru dobiva i pet posto od dobiti tvrtke, što mu je lani donijelo dodatnih 1,1 milijun kuna, a tu su i dividende.

Termoplin je tvrtka koja po zaposleniku troši i do tri puta više nego poduzeća u privredi. Velike hrvatske tvrtke zaposlenik u prosjeku stoji 65 tisuća kuna godišnje, dok Termoplin za tu stavku potroši 178 tisuća.

TP široke ruke

Do ažuriranih podataka o visini plaće Ivana Topolnjaka se ne može doći jer direktor odbija i vlasniku (Gradu Varaždinu) dostaviti dokumente.
Sigurno je tek da ugovor za direktora nije nepovoljniji od onoga iz 2010. godine.

Prema izvještaju državne revizije za tu godinu, plaće u Termoplinu su regulirane Pravilnikom o radu, koji je donio direktor, on sam određuje  i vrijednost boda, ali se ne mora nužno pridržavati Pravilnika.

Revizori su tada u svom izvještaju objavili detalje ugovora o radu Ivana Topolnjaka zaključenog s Nadzornim odborom. Velikodušan ugovor je potpisan u jeku recesije.

Bude li opozvan, direktor Topolnjak ima pravo na otpremninu u visini 24 osnovne plaće, gotovo milijun kuna

– Ugovoreno je da direktoru pripada plaća u neto iznosu 4.500 EUR, preračunato u bruto iznosu mjesečno, isplativo u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke, na posljednji dan mjeseca koji prethodi mjesecu u kojem se obavlja isplata. Osnovna plaća utvrđena na opisani način uvećava se za minuli rad, stalni dodatak i druga primanja koja se isplaćuju na osnovnu plaću. Direktor ima pravo i na posebnu nagradu u visini 5,0% neto dobiti, a isplaćuje se 15 dana nakon što Skupština usvoji godišnja izvješća i utvrdi dobit za proteklu godinu.

Nadalje, ugovoreno je da direktor ima pravo na teret troškova poslovanja koristiti bez ograničenja službeni osobni automobil Društva za sve potrebe, s ugrađenim mobilnim telefonom, plaćati premije za osiguranje života i invaliditeta za slučaj nesreće do iznosa godišnje premije 15.000,00 kn (s direktorom kao korisnikom za slučaj odlaska u mirovinu ili doživljenja), plaćati troškove liječenja, uključivši i bolničko liječenje u izabranoj domaćoj ustanovi, ako ti troškovi nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, koristiti dopunsko zdravstveno osiguranje, dopunsko putno osiguranje, reprezentaciju, odobravati donacije i sponzorstva svih vrsta, koristiti mobilne telefone i laptop bez ograničenja.

U slučaju opoziva jer mu je izglasano nepovjerenje ili prilikom odlaska u mirovinu, direktor ima pravo na otpremninu u visini 24 osnovnih plaća. Direktoru je u 2010. u skladu s ugovorom isplaćena posebna nagrada u visini 5,0% neto dobiti za 2009. u neto iznosu 363.571,00 kn, odnosno bruto 709.945,00 kn – objavljeno je. Revizori su sugerirali štednju zbog činjenice da se poduzeće financira novcem građana.

Sudeći prema prošlotjednom priznanju Ivana Topolnjaka, sugestija nije usvojena i njegova plaća se u zadnjih sedam godina nije mijenjala.

Moćna žena

Kad je potpisan citirani ugovor, predsjednik Nadzornog odbora je bio Zlatko Horvat, a danas je to Nevenka Grbac. Žena koja obavlja tri – u dobroj poslovnoj praksi – nespojive funkcije: predsjednica je Nadzornog odbora, šefica računovodstva i predsjednica Skupštine društva. – Gospođa podnosi izvješća, sama ih nadzire i donosi odluku o njima. Toga nema na svijetu – rekao je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Čehok.

Ivan Topolnjak, očigledno je, ne vidi ništa sporno u visini svoje plaće, kao ni u tome što je Nevenku Grbac lansirao među najmoćnije žene – prema funkcijama i pravima koja iz njih proizlaze – u domaćem biznisu. Radi se o iznimno samozatajnoj osobi, o kojoj se gotovo ništa ne zna.

Gradonačelnik je najavio skoru izvanrednu Skupštinu Termoplina s namjerom izbora novih članova Nadzornog odbora. Oni će tada, očekuje se, revidirati i plaću direktora. Članovi NO Termoplina – koji moraju blagosloviti plaću direktora – mjesečno primaju čak 4000 kuna naknade.

Sa Zavoda za zapošljavanje u direktorsku fotelju

Zdravko Rogina je novi v.d. direktora gradske tvrtke Vartop i na tom će mjestu imati plaću od 11 tisuća kuna. Njegov prethodnik Dubravko Vrdoljak je imao 16 tisuća, a iako se od trenutka promjene gradske vlasti govorilo o njegovoj smjeni, kao službeni razlog odlaska se navodi ostavka i otpremnina zbog zdravstvenih razloga.
Zdravko Rogina je na mjesto direktora došao sa Zavoda za nezaposlene, kao ekonomist s višom školskom spremom. Ondje je proveo oko godinu dana, nakon što je dobio otkaz na benzinskoj crpki INA-e.

Tamo je kao voditelj benzinske postaje stekao potrebni uvjet o pet godina poslova na rukovodećim pozicijama.

Novog direktora Vartopa javnost je upoznala kao natjecatelja TV-showa “321 kuhaj”, koji je s kćeri Moirom završio kao viceprvak amaterskoga kuhanja u Hrvatskoj. Poslije je izabran za varaždinskoga gradskog vijećnika s liste Ivana Čehoka. Imenovanje Zdravka Rogine za direktora gradske tvrtke, koja je bizarno osnovana s namjerom da se ugasi, izazvalo je čitatelje Regionalnog tjednika da se jave u redakciju sa sumnjama u njegovu kompetentnost za taj posao.

– Tvrtka se neće gasiti, još tisuću Varaždinaca je na kotlovnicama i njima treba omogućiti grijanje po pristojnoj cijeni. Rogina je dobio posao jer je rijetka osoba koja je imala ambiciju za uhvatiti se ukoštac s tim, doći u sustav koji nije uhodan i stabilan. Vidjet ćemo kako se snalazi, a zasad je to OK – kažu iz Grada.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Od utorka ponovno poskupljuje gorivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Gorivo opet poskupljuje od utorka, neslužbeno doznaje Danas.hr

Cijena benzina rast će za četiri centa tako da će nova cijena iznositi – 1 euro i 49 centa. Isto ćemo plaćati i litru dizela, koji poskupljuje za jedan cent.

Poskupljuje i plavi dizel za dva centa. Nove cijene od utorka će vrijediti idućih 14 dana.

Nastavite čitati

U fokusu

Lukavečki: Stanovanje je najveći problem mladima i zato planiramo izgraditi novih 180 stanova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vremenima izrazito visokih cijena stambenih kvadrata u našem gradu, ali i visokih cijena najma problem priuštivog stanovanja, posebice mladih, je golema prepreka s kojom se susreću naši mladi sugrađani, istaknuo je mladi predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Upravo je zato priuštivo stanovanje na samom vrhu sadašnje gradske vlasti, te je planirana izgradnju novog velikog kvarta sa 180 stanova koji će niknuti iza Konzuma kod Groblja velika vijest za brojne naše sugrađane, posebice one mlađe.

Mladog političara u usponu već smo imali prilike upoznati na varaždinskoj i nacionalnoj političkoj sceni po brojnim pozitivnim promjenama za mlade po kojima je, kako kaže Lukavečki, Varaždin postao “prvi i jedinstven u Hrvatskoj”.

Varaždin se definitivno u posljednje tri godine prometnuo u grad koji je referentna točka za brojne druge gradove u Hrvatskoj, ali i za nacionalnu vlast. Prvi smo uveli besplatni topli obrok u naše škole, da bi taj naš projekt preuzela država. Prvi smo shvatili rastući problem mentalnog zdravlja i na moju inicijativu izdvojili sredstva za zapošljavanje dodatnih psihologa u školama kojima to država nije odobrila. Na žalost država to još nije prepisala od nas. Prvi smo grad u Hrvatskoj koji je uveo besplatne higijenske uloške, projekt koji su od nas preuzeli i brojni drugi gradovi, da bi ga u konačnici preuzela država. Uveli smo zdravu prehranu u naše škole i vrtiće te besplatni produženi boravak, a od ove godine financiramo boravak roditelja s djecom u bolnici i još mnogo toga. Politika grada Varaždina i gradske valsti SDP-a je od početka jasna – nećemo čekati državu ili neka bolja vremena već mladima pomažemo danas i sada.

Najveću pomoć mladi trebaju u pogledu stanovanja.

Postavlja se pitanje koja mlada osoba si danas može priušiti kvadrat stana u našem gradu po cijeni od 2500 do 3000 eura? Ovako nenormalno visoke cijene, uz niska primanja posebice mladih, dovode do trajnog nezadovoljstva vlastitim stanjem, u podlozi ima i potencijal iseljavanja, a vrlo često dovodi do toga da mladi ili nisu kreditno sposobni ili su osuđeni na kreditno ropstvo. Ako ih želimo zadržati mlade i obrazovane u našoj zemlji moramo djelovati po ovom pitanju odmah! I zato smo u dvije i pol godine mandata završili 56 stanova po POS programu u Wiesertovoj, dodijelili 8 stanova liječnicima te završavamo dodatnih 12 POS stanova u Hrašćici. Tu ne stajemo, već krećemo s velikim projektom, izgradnjom novih POS 180 stanova iza Konzuma kod Groblja te vrlo uskoro započinjemo s izgradnjom prve od šest zgrada u tom novom kvartu. Vjerujem da ćemo već u proljeće zakopati prve temelje, a za godinu dana biti spremni za prva useljenja.

Mnoge zanima tko će se moći javiti za nove stanove?

To je pitanje svih pitanja. Ne prođe tjedan dana, a da ne dobijem barem jedan upit vezan za kupnju novih stanova što samo pokazuje koliko je to mladima važno. Proveli smo gradsku anketu koja je pokazala da mladi preferiraju kupnju stana i zato se odlučili na društveno poticanom stanogradnjom (POS stanove) koja omogućuje znatno nižu cijenu novogradnje od tržišne. Kao što rekoh na proljeće kreće gradnja prve zgrade u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića, a usporedno s time krećemo s projektiranjem druge i treće zgrade. Građevinsku dozvolu za izgradnju ceste do tog dijela smo već osigurali, a na proljeće planiramo raspisivanje javnog poziva za novu listu za kupnju POS stanova. Bodovanje će biti slično kao i do sada te će uključivati primjerice broj članova obitelji, školsku spremu, stambeni status, djecu, primanja i slično. Svaki od tih kriterija će nositi određeni broj bodova.

Za kraj i jedno “političkije” pitanje. Kampanja za parlamentarne izbore je žestoko krenula. U Varaždinu ste okupili mlade SDP-ovce sa sjevera Hrvatske i poručili da ste najjača snaga u ovoj izbornoj jedinici. Što očekujete od parlamentarnih izbora?

SDP apsolutno najjača snaga na sjeveru Hrvatske. Uz gradonačelnika najvećeg grada Nevena Bosilja, župana u Zagorju, brojne gradonačelnike, i načelnike, posebno smo ponosni na mlade vijećnike koji su bili katalizatori za mnoge projekte. Ti mladi ljudi su poput osvježavajućeg vjetra donijeli promjene koje su primjerice Varaždinu donijele titulu najboljeg grada za život. No, naša snaga ne završava lokalno. Baš na sjeveru je SDP pokazao koliko može biti uspješan kroz mlade lidere koji su pokrenuli pozitivne promjene. Ta mladenačka energija sa sjevera Hrvatske mora se transferirati na nacionalnu razinu. Ovi izbori su prilika da SDP pokaže da vjeruje u mlade jer su upravo oni pokazali da imaju ideje, entuzijazam i energiju koja nam toliko nedostaje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje