Povežite se s nama

U fokusu

Direktor Termoplina zarađuje barem dvostruko više od direktora u drugim gradskim tvrtkama

Objavljeno:

- dana

NJIHOVA POSLA

Direktor Termoplina Ivan Topolnjak ovih je dana javno potvrdio da za svoj rad u gradskoj tvrtki prima 4,5 tisuća eura mjesečne plaće, pet posto od dobiti i dividende za 48 posto dionica.

Uz to, direktor ima cijeli niz benefita u plaćanju zdravstvenih usluga, korištenju službenog automobila, mobitela… a u slučaju da ga smijene, dobit će izdašnu otpremninu.
Direktorska plaća od nekoliko tisuća eura u privatnim korporacijama ne bi bila upitna, ali s mjesečnim primanjima od oko 35 tisuća kuna – bez dodataka – direktor Termoplina zarađuje više nego dvostruko od svojih kolega u drugim gradskim tvrtkama.

4,5 tisuća eura neto u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a

A njihova se zarada – izuzme li se Dražen Hrain iz Aquacityja, koji ne prima plaću – kreće između 10,5 i 14,5 tisuća kuna: Enriko Parlaj (Slobodna zona) prima 11 tisuća, Miljenko Ernoić (Sjever – DAN) 10,5 tisuća, Josip Borak (Tehnološki park) 13, Davor Skroza (Čistoća) 13, Predrag Ciglar (Gradska tržnica) 14, Marijan Cesarec (Varkom) 16, Marin Bašić (Parkovi) 14,5. Ovo su neto iznosi iz potpisanih ugovora, kojima se pridodaju razni dodaci, poput, na primjer, staža i dječjeg doplatka, koji plaću povećavaju za jednu do dvije tisuće kuna.

I još milijun kuna

Gradske tvrtke su prošle godine prihodovale nešto više od 400 milijuna kuna, od čega je najviše zaradio Termoplin: prihod je bio 236,2 milijuna kuna, a zarada 21,9 milijuna, što je više od 80 posto ukupne zarade svih tvrtki zajedno.

Ivan Topolnjak – koji je direktor Termoplina od travnja 1995. godine – prema ugovoru dobiva i pet posto od dobiti tvrtke, što mu je lani donijelo dodatnih 1,1 milijun kuna, a tu su i dividende.

Termoplin je tvrtka koja po zaposleniku troši i do tri puta više nego poduzeća u privredi. Velike hrvatske tvrtke zaposlenik u prosjeku stoji 65 tisuća kuna godišnje, dok Termoplin za tu stavku potroši 178 tisuća.

TP široke ruke

Do ažuriranih podataka o visini plaće Ivana Topolnjaka se ne može doći jer direktor odbija i vlasniku (Gradu Varaždinu) dostaviti dokumente.
Sigurno je tek da ugovor za direktora nije nepovoljniji od onoga iz 2010. godine.

Prema izvještaju državne revizije za tu godinu, plaće u Termoplinu su regulirane Pravilnikom o radu, koji je donio direktor, on sam određuje  i vrijednost boda, ali se ne mora nužno pridržavati Pravilnika.

Revizori su tada u svom izvještaju objavili detalje ugovora o radu Ivana Topolnjaka zaključenog s Nadzornim odborom. Velikodušan ugovor je potpisan u jeku recesije.

Bude li opozvan, direktor Topolnjak ima pravo na otpremninu u visini 24 osnovne plaće, gotovo milijun kuna

– Ugovoreno je da direktoru pripada plaća u neto iznosu 4.500 EUR, preračunato u bruto iznosu mjesečno, isplativo u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke, na posljednji dan mjeseca koji prethodi mjesecu u kojem se obavlja isplata. Osnovna plaća utvrđena na opisani način uvećava se za minuli rad, stalni dodatak i druga primanja koja se isplaćuju na osnovnu plaću. Direktor ima pravo i na posebnu nagradu u visini 5,0% neto dobiti, a isplaćuje se 15 dana nakon što Skupština usvoji godišnja izvješća i utvrdi dobit za proteklu godinu.

Nadalje, ugovoreno je da direktor ima pravo na teret troškova poslovanja koristiti bez ograničenja službeni osobni automobil Društva za sve potrebe, s ugrađenim mobilnim telefonom, plaćati premije za osiguranje života i invaliditeta za slučaj nesreće do iznosa godišnje premije 15.000,00 kn (s direktorom kao korisnikom za slučaj odlaska u mirovinu ili doživljenja), plaćati troškove liječenja, uključivši i bolničko liječenje u izabranoj domaćoj ustanovi, ako ti troškovi nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, koristiti dopunsko zdravstveno osiguranje, dopunsko putno osiguranje, reprezentaciju, odobravati donacije i sponzorstva svih vrsta, koristiti mobilne telefone i laptop bez ograničenja.

U slučaju opoziva jer mu je izglasano nepovjerenje ili prilikom odlaska u mirovinu, direktor ima pravo na otpremninu u visini 24 osnovnih plaća. Direktoru je u 2010. u skladu s ugovorom isplaćena posebna nagrada u visini 5,0% neto dobiti za 2009. u neto iznosu 363.571,00 kn, odnosno bruto 709.945,00 kn – objavljeno je. Revizori su sugerirali štednju zbog činjenice da se poduzeće financira novcem građana.

Sudeći prema prošlotjednom priznanju Ivana Topolnjaka, sugestija nije usvojena i njegova plaća se u zadnjih sedam godina nije mijenjala.

Moćna žena

Kad je potpisan citirani ugovor, predsjednik Nadzornog odbora je bio Zlatko Horvat, a danas je to Nevenka Grbac. Žena koja obavlja tri – u dobroj poslovnoj praksi – nespojive funkcije: predsjednica je Nadzornog odbora, šefica računovodstva i predsjednica Skupštine društva. – Gospođa podnosi izvješća, sama ih nadzire i donosi odluku o njima. Toga nema na svijetu – rekao je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Čehok.

Ivan Topolnjak, očigledno je, ne vidi ništa sporno u visini svoje plaće, kao ni u tome što je Nevenku Grbac lansirao među najmoćnije žene – prema funkcijama i pravima koja iz njih proizlaze – u domaćem biznisu. Radi se o iznimno samozatajnoj osobi, o kojoj se gotovo ništa ne zna.

Gradonačelnik je najavio skoru izvanrednu Skupštinu Termoplina s namjerom izbora novih članova Nadzornog odbora. Oni će tada, očekuje se, revidirati i plaću direktora. Članovi NO Termoplina – koji moraju blagosloviti plaću direktora – mjesečno primaju čak 4000 kuna naknade.

Sa Zavoda za zapošljavanje u direktorsku fotelju

Zdravko Rogina je novi v.d. direktora gradske tvrtke Vartop i na tom će mjestu imati plaću od 11 tisuća kuna. Njegov prethodnik Dubravko Vrdoljak je imao 16 tisuća, a iako se od trenutka promjene gradske vlasti govorilo o njegovoj smjeni, kao službeni razlog odlaska se navodi ostavka i otpremnina zbog zdravstvenih razloga.
Zdravko Rogina je na mjesto direktora došao sa Zavoda za nezaposlene, kao ekonomist s višom školskom spremom. Ondje je proveo oko godinu dana, nakon što je dobio otkaz na benzinskoj crpki INA-e.

Tamo je kao voditelj benzinske postaje stekao potrebni uvjet o pet godina poslova na rukovodećim pozicijama.

Novog direktora Vartopa javnost je upoznala kao natjecatelja TV-showa “321 kuhaj”, koji je s kćeri Moirom završio kao viceprvak amaterskoga kuhanja u Hrvatskoj. Poslije je izabran za varaždinskoga gradskog vijećnika s liste Ivana Čehoka. Imenovanje Zdravka Rogine za direktora gradske tvrtke, koja je bizarno osnovana s namjerom da se ugasi, izazvalo je čitatelje Regionalnog tjednika da se jave u redakciju sa sumnjama u njegovu kompetentnost za taj posao.

– Tvrtka se neće gasiti, još tisuću Varaždinaca je na kotlovnicama i njima treba omogućiti grijanje po pristojnoj cijeni. Rogina je dobio posao jer je rijetka osoba koja je imala ambiciju za uhvatiti se ukoštac s tim, doći u sustav koji nije uhodan i stabilan. Vidjet ćemo kako se snalazi, a zasad je to OK – kažu iz Grada.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje