Povežite se s nama

U fokusu

Direktor Termoplina zarađuje barem dvostruko više od direktora u drugim gradskim tvrtkama

Objavljeno:

- dana

NJIHOVA POSLA

Direktor Termoplina Ivan Topolnjak ovih je dana javno potvrdio da za svoj rad u gradskoj tvrtki prima 4,5 tisuća eura mjesečne plaće, pet posto od dobiti i dividende za 48 posto dionica.

Uz to, direktor ima cijeli niz benefita u plaćanju zdravstvenih usluga, korištenju službenog automobila, mobitela… a u slučaju da ga smijene, dobit će izdašnu otpremninu.
Direktorska plaća od nekoliko tisuća eura u privatnim korporacijama ne bi bila upitna, ali s mjesečnim primanjima od oko 35 tisuća kuna – bez dodataka – direktor Termoplina zarađuje više nego dvostruko od svojih kolega u drugim gradskim tvrtkama.

4,5 tisuća eura neto u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a

A njihova se zarada – izuzme li se Dražen Hrain iz Aquacityja, koji ne prima plaću – kreće između 10,5 i 14,5 tisuća kuna: Enriko Parlaj (Slobodna zona) prima 11 tisuća, Miljenko Ernoić (Sjever – DAN) 10,5 tisuća, Josip Borak (Tehnološki park) 13, Davor Skroza (Čistoća) 13, Predrag Ciglar (Gradska tržnica) 14, Marijan Cesarec (Varkom) 16, Marin Bašić (Parkovi) 14,5. Ovo su neto iznosi iz potpisanih ugovora, kojima se pridodaju razni dodaci, poput, na primjer, staža i dječjeg doplatka, koji plaću povećavaju za jednu do dvije tisuće kuna.

I još milijun kuna

Gradske tvrtke su prošle godine prihodovale nešto više od 400 milijuna kuna, od čega je najviše zaradio Termoplin: prihod je bio 236,2 milijuna kuna, a zarada 21,9 milijuna, što je više od 80 posto ukupne zarade svih tvrtki zajedno.

Ivan Topolnjak – koji je direktor Termoplina od travnja 1995. godine – prema ugovoru dobiva i pet posto od dobiti tvrtke, što mu je lani donijelo dodatnih 1,1 milijun kuna, a tu su i dividende.

Termoplin je tvrtka koja po zaposleniku troši i do tri puta više nego poduzeća u privredi. Velike hrvatske tvrtke zaposlenik u prosjeku stoji 65 tisuća kuna godišnje, dok Termoplin za tu stavku potroši 178 tisuća.

TP široke ruke

Do ažuriranih podataka o visini plaće Ivana Topolnjaka se ne može doći jer direktor odbija i vlasniku (Gradu Varaždinu) dostaviti dokumente.
Sigurno je tek da ugovor za direktora nije nepovoljniji od onoga iz 2010. godine.

Prema izvještaju državne revizije za tu godinu, plaće u Termoplinu su regulirane Pravilnikom o radu, koji je donio direktor, on sam određuje  i vrijednost boda, ali se ne mora nužno pridržavati Pravilnika.

Revizori su tada u svom izvještaju objavili detalje ugovora o radu Ivana Topolnjaka zaključenog s Nadzornim odborom. Velikodušan ugovor je potpisan u jeku recesije.

Bude li opozvan, direktor Topolnjak ima pravo na otpremninu u visini 24 osnovne plaće, gotovo milijun kuna

– Ugovoreno je da direktoru pripada plaća u neto iznosu 4.500 EUR, preračunato u bruto iznosu mjesečno, isplativo u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke, na posljednji dan mjeseca koji prethodi mjesecu u kojem se obavlja isplata. Osnovna plaća utvrđena na opisani način uvećava se za minuli rad, stalni dodatak i druga primanja koja se isplaćuju na osnovnu plaću. Direktor ima pravo i na posebnu nagradu u visini 5,0% neto dobiti, a isplaćuje se 15 dana nakon što Skupština usvoji godišnja izvješća i utvrdi dobit za proteklu godinu.

Nadalje, ugovoreno je da direktor ima pravo na teret troškova poslovanja koristiti bez ograničenja službeni osobni automobil Društva za sve potrebe, s ugrađenim mobilnim telefonom, plaćati premije za osiguranje života i invaliditeta za slučaj nesreće do iznosa godišnje premije 15.000,00 kn (s direktorom kao korisnikom za slučaj odlaska u mirovinu ili doživljenja), plaćati troškove liječenja, uključivši i bolničko liječenje u izabranoj domaćoj ustanovi, ako ti troškovi nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, koristiti dopunsko zdravstveno osiguranje, dopunsko putno osiguranje, reprezentaciju, odobravati donacije i sponzorstva svih vrsta, koristiti mobilne telefone i laptop bez ograničenja.

U slučaju opoziva jer mu je izglasano nepovjerenje ili prilikom odlaska u mirovinu, direktor ima pravo na otpremninu u visini 24 osnovnih plaća. Direktoru je u 2010. u skladu s ugovorom isplaćena posebna nagrada u visini 5,0% neto dobiti za 2009. u neto iznosu 363.571,00 kn, odnosno bruto 709.945,00 kn – objavljeno je. Revizori su sugerirali štednju zbog činjenice da se poduzeće financira novcem građana.

Sudeći prema prošlotjednom priznanju Ivana Topolnjaka, sugestija nije usvojena i njegova plaća se u zadnjih sedam godina nije mijenjala.

Moćna žena

Kad je potpisan citirani ugovor, predsjednik Nadzornog odbora je bio Zlatko Horvat, a danas je to Nevenka Grbac. Žena koja obavlja tri – u dobroj poslovnoj praksi – nespojive funkcije: predsjednica je Nadzornog odbora, šefica računovodstva i predsjednica Skupštine društva. – Gospođa podnosi izvješća, sama ih nadzire i donosi odluku o njima. Toga nema na svijetu – rekao je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Čehok.

Ivan Topolnjak, očigledno je, ne vidi ništa sporno u visini svoje plaće, kao ni u tome što je Nevenku Grbac lansirao među najmoćnije žene – prema funkcijama i pravima koja iz njih proizlaze – u domaćem biznisu. Radi se o iznimno samozatajnoj osobi, o kojoj se gotovo ništa ne zna.

Gradonačelnik je najavio skoru izvanrednu Skupštinu Termoplina s namjerom izbora novih članova Nadzornog odbora. Oni će tada, očekuje se, revidirati i plaću direktora. Članovi NO Termoplina – koji moraju blagosloviti plaću direktora – mjesečno primaju čak 4000 kuna naknade.

Sa Zavoda za zapošljavanje u direktorsku fotelju

Zdravko Rogina je novi v.d. direktora gradske tvrtke Vartop i na tom će mjestu imati plaću od 11 tisuća kuna. Njegov prethodnik Dubravko Vrdoljak je imao 16 tisuća, a iako se od trenutka promjene gradske vlasti govorilo o njegovoj smjeni, kao službeni razlog odlaska se navodi ostavka i otpremnina zbog zdravstvenih razloga.
Zdravko Rogina je na mjesto direktora došao sa Zavoda za nezaposlene, kao ekonomist s višom školskom spremom. Ondje je proveo oko godinu dana, nakon što je dobio otkaz na benzinskoj crpki INA-e.

Tamo je kao voditelj benzinske postaje stekao potrebni uvjet o pet godina poslova na rukovodećim pozicijama.

Novog direktora Vartopa javnost je upoznala kao natjecatelja TV-showa “321 kuhaj”, koji je s kćeri Moirom završio kao viceprvak amaterskoga kuhanja u Hrvatskoj. Poslije je izabran za varaždinskoga gradskog vijećnika s liste Ivana Čehoka. Imenovanje Zdravka Rogine za direktora gradske tvrtke, koja je bizarno osnovana s namjerom da se ugasi, izazvalo je čitatelje Regionalnog tjednika da se jave u redakciju sa sumnjama u njegovu kompetentnost za taj posao.

– Tvrtka se neće gasiti, još tisuću Varaždinaca je na kotlovnicama i njima treba omogućiti grijanje po pristojnoj cijeni. Rogina je dobio posao jer je rijetka osoba koja je imala ambiciju za uhvatiti se ukoštac s tim, doći u sustav koji nije uhodan i stabilan. Vidjet ćemo kako se snalazi, a zasad je to OK – kažu iz Grada.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati