Povežite se s nama

Međimurje

Div od slame dobio svoje mjesto u elitnom društvu Muzeja

Objavljeno:

- dana

MUZEJ I TRADICIJA

Muzej Međimurja Čakovec je dobio novog stanara. Na Etnografski odjel se uselio „Selnički pikač“. Nije Pikač „tko god“: izrada najpoznatije tradicionalne međimurske fašničke maske od slame već je devet godina zaštićena kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske

Div od slame postavljen je u atrij Staroga grada u suradnji s Općinom Selnica i Udrugom Pikač. – Selnički pikač ima novi dom, u koji je oduvijek i pripadao. Ljudi su prepoznali tradiciju i važnost povijesti u sadašnjosti – rekla je začetnica projekta Marija Jagarinec Sić, zamjenica načelnika Općine Selnica. Fašnička maska Pikač je nastala u Međimurju kao pokladni običaj siromašnih koji nisu imali s čime napraviti raskošne maske kad im je na raspolaganju bila jedino – slama.

Ambasador 

– Sretni smo što je jedan od najpoznatijih kulturnih i tradicionalnih ambasadora međimurskoga kraja smješten upravo u Muzeju Međimurja. Selnički pikač nije samo materijalno blago Međimurja nego i i cijele Hrvatske – istaknula je Janja Kovač, kustosica Etnografskog odjela Muzeja Međimurja. Da je izrada Pikača zapravo kompleksni proces govori i podatak da je za njegovu izradu potrebno namotati nekoliko slamnatih traka dužine i do petnaest metara.

Muzej i UNESCO

Selnički Pikač nije jedini zaštićeni izložak čakovečke Etnografske zbirke. U ovom elitnom društvu se nalaze i lončarija, drvene dječje igračke, medičarski obrt, izrada čipke na batiće te međimurska popevka. Ali igračke i medičarstvo su se popeli i stubu više, pa se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Za izradu tradicionalnih dječjih igračaka koristili su se dostupni materijali, pa su igračke uglavnom bile drvene, oblikovali su ih muškarci, a žene oslikavale. Igračke su se u našim krajevima počele prodavati u drugoj polovici 19. stoljeća. 

Zbirka Etnografskog odjela podijeljena je prema godišnjim dobima na – proljeće, ljeto, jesen i zimu

UNESCO je pod svoju zaštitu stavio i lončarstvo. Nekad je najpoznatije lončarsko središte u Međimurju bio Čakovec, dok se danas lončarska tradicija nastavlja u Svetom Urbanu. Osim ovih, službeno najvrednijih dijelova zbirke, Etnografski odjel Muzeja Međimurja Čakovec u svom stalnom postavu „Međimurje u godini dana“ ima zanimljivu zbirku.

Godišnja doba

Budući da je život na selu bio određen izmjenom godišnjih doba, tako je i zbirka podijeljena na proljeće, jesen, zimu i ljeto. Kroz godišnja doba prikazan je materijalno siromašan ali duhom bogat život starog Međimurja.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Sveti Juraj na Bregu: “Barakači” očistili potok, radnici razne lokacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Baraka/Općina Sveti Juraj na Bregu

Unutar Udruge Baraka djeluje “gerilska skupina” s misijom raščišćavanja šuma od štetnog otpada koji se godinama nakuplja u prirodnim životnim zajednicama.

Drugoga vikenda u veljači članovi Udruge koji se nazivaju “Barakačima” organizirali su testnu verziju akcije čišćenja potoka na području spomenika prirode Bedekovićeve grabe koji se nalazi na prostoru općine Sveti Juraj na Bregu.

– Pošto smo ocjenili akciju uspješnom, sudeći po količini skupljena otpada i dobrom danu kojeg smo proveli u parku, kontaktirali smo načelnika Općine Anđelka Nagrajsalovića s planom organizacije većih akcija kojima se možete pridružiti i vi! Pratite informacije o nadolazećim događajima na Facebook stranici Udruge Baraka! – poručuju “Barakači”.

Djelatnici na javnim radovima sanirali onečišćene lokacije

Pokoji dan kasnije na području iste Općine, u skladu s dojavama građana, locirana su mjesta na kojima su nesavjesne osobe odbacile otpad. Djelatnici zaposleni na javnim radovima u Općini Sveti Juraj na Bregu sanirali su spomenute lokacije i prikupile odbačeno smeće. Odbačene vreće s raznim otpadom nalazile su se u šumi pokraj županijskih cesta Pleškovec – Mali Mihaljevec, Mali Mihaljevec – Zasadbreg i Frkanovec – Dragoslavec.

Nastavite čitati

Kultura

III. Susret duhovnoga dječjeg stvaralaštva Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec: natječaj “Cvjetići svetog Antuna”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa svetog Antuna Padovanskog Čakovec raspisuje natječaj III. Susreta duhovnog dječjeg stvaralaštva “Cvjetići svetog Antuna”.

Tema natječaja je „Blagdan sv. Antuna Padovanskog u mojoj obitelji“. Na natječaj se mogu poslati dječji literarni i likovni radovi djece predškolske dobi te radovi učenika osnovne škole uz tematiku: proštenje sv. Antuna Padovanskog, zajedništvo u obitelji, molitva, vjera, šetnja, igra… Literarni radovi mogu biti pisani standardnim hrvatskim jezikom ili hrvatskim narječjima u obliku pjesme, molitve ili kratke priče, a likovni u tehnikama: pastel, gvaš, tempera ili kombinirana tehnika (pastel +akvarel).

Poticaj na stvaranje

– Pozivamo vjeroučiteljice i vjeroučitelje da u okviru vjeronaučne nastave potaknu vjeroučenike na izradu literarnih i likovnih radova. Isto tako, pozvani su svi učitelji i učiteljice, kao i drugi nastavnici i profesori (posebno hrvatskoga jezika i likovne kulture) da se uključe u ovaj natječaj i animiraju učenike u izradi radova. Svaki rad treba imati: naslov, ime i prezime djeteta ili učenika, ime mentora, vrtićku skupinu ili razred, ime i prezime barem jednog roditelja i broj mobitela barem jednog roditelja. Za likovni rad potrebno je navesti i tehniku. Sve radove ocijenit će povjerenstvo, a svi sudionici dobivaju zahvalnice za sudjelovanje. Nagrađujemo tri najbolja likovna rada za predškolski uzrast, tri najbolja literarna i likovna rada od 1. do 4. razreda, tri najbolja literarna i likovna rada od 5. do 8. razreda.

Natječaj je otvoren od 17. veljače, odnosno početka korizme. Svi radovi moraju biti poslani do 1. lipnja 2021. na adresu: Župa svetog Antuna Padovanskog, Trg svetoga Antuna Padovanskog 1, 40.000 Čakovec ili elektroničkom poštom na adresu [email protected] s naznakom za natječaj „Cvjetići sv. Antuna“. Rezultate natječaja objavit ćemo na Facebook i web stranici Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec (www.zupa-cakovec-jug.com) i u župnom listu “Zvona” – kažu iz Župe svetog Antuna Padovanskog.

Dodjela nagrada

Svečana dodjela nagrada i priznanja bit će organizirana u nedjelju, 13. lipnja 2021. godine u 17 sati u Župi svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu. Svaki rad mora imati potpisanu izjavu roditelja o davanju suglasnosti za prikupljanje, obradu i objavu osobnih podataka u svrhu sudjelovanja na natječaju. Suglasnost je dostupna ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!