Povežite se s nama

Međimurje

Div od slame dobio svoje mjesto u elitnom društvu Muzeja

Objavljeno:

- dana

MUZEJ I TRADICIJA

Muzej Međimurja Čakovec je dobio novog stanara. Na Etnografski odjel se uselio „Selnički pikač“. Nije Pikač „tko god“: izrada najpoznatije tradicionalne međimurske fašničke maske od slame već je devet godina zaštićena kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske

Div od slame postavljen je u atrij Staroga grada u suradnji s Općinom Selnica i Udrugom Pikač. – Selnički pikač ima novi dom, u koji je oduvijek i pripadao. Ljudi su prepoznali tradiciju i važnost povijesti u sadašnjosti – rekla je začetnica projekta Marija Jagarinec Sić, zamjenica načelnika Općine Selnica. Fašnička maska Pikač je nastala u Međimurju kao pokladni običaj siromašnih koji nisu imali s čime napraviti raskošne maske kad im je na raspolaganju bila jedino – slama.

Ambasador 

– Sretni smo što je jedan od najpoznatijih kulturnih i tradicionalnih ambasadora međimurskoga kraja smješten upravo u Muzeju Međimurja. Selnički pikač nije samo materijalno blago Međimurja nego i i cijele Hrvatske – istaknula je Janja Kovač, kustosica Etnografskog odjela Muzeja Međimurja. Da je izrada Pikača zapravo kompleksni proces govori i podatak da je za njegovu izradu potrebno namotati nekoliko slamnatih traka dužine i do petnaest metara.

Muzej i UNESCO

Selnički Pikač nije jedini zaštićeni izložak čakovečke Etnografske zbirke. U ovom elitnom društvu se nalaze i lončarija, drvene dječje igračke, medičarski obrt, izrada čipke na batiće te međimurska popevka. Ali igračke i medičarstvo su se popeli i stubu više, pa se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Za izradu tradicionalnih dječjih igračaka koristili su se dostupni materijali, pa su igračke uglavnom bile drvene, oblikovali su ih muškarci, a žene oslikavale. Igračke su se u našim krajevima počele prodavati u drugoj polovici 19. stoljeća. 

Zbirka Etnografskog odjela podijeljena je prema godišnjim dobima na – proljeće, ljeto, jesen i zimu

UNESCO je pod svoju zaštitu stavio i lončarstvo. Nekad je najpoznatije lončarsko središte u Međimurju bio Čakovec, dok se danas lončarska tradicija nastavlja u Svetom Urbanu. Osim ovih, službeno najvrednijih dijelova zbirke, Etnografski odjel Muzeja Međimurja Čakovec u svom stalnom postavu „Međimurje u godini dana“ ima zanimljivu zbirku.

Godišnja doba

Budući da je život na selu bio određen izmjenom godišnjih doba, tako je i zbirka podijeljena na proljeće, jesen, zimu i ljeto. Kroz godišnja doba prikazan je materijalno siromašan ali duhom bogat život starog Međimurja.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Nedelišće: „Međimurje u pokretu” na Tratama uz prezentaciju sportova i zajedničko vježbanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na prostoru Sportsko-rekreacijskog centra Trate u Nedelišću u subotu, 26. lipnja, bit će održano prvo od pet velikih masovnih sportskih okupljanja pod nazivom „Međimurje u pokretu”.

Riječ je o svojevrsnom festivalu sporta na kojem će se u vremenu od 9 do 12 sati predstaviti sportski klubovi i udruge s područja Općine Nedelišće. Područje nogometnog igrališta bit će podijeljeno prema sportovima u sektore u kojima će biti održane demonstracije, a i sami posjetitelji imat će mogućnost okušati se u nekima od njih.

U 10.15 je predviđena kratka pauza tijekom koje će se posjetitelji moći priključiti zajedničkom vježbanju koje će predvoditi proslavljeni hrvatski olimpijac i najbolji hrvatski atletičar Branko Zorko, kao i sportaš iznenađenja.

Nastavite čitati

Međimurje

Noćas iz nezaključane garaže ukraden električni romobil

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

romobil

Noću s 23. na 24. lipnja u Murskom Središću, Ulici Brezje, nepoznati počinitelj je iz nezaključane garaže ukrao električni romobil.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja kaznenog djela podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, javlja PU međimurska.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!