Povežite se s nama

Međimurje

Div od slame dobio svoje mjesto u elitnom društvu Muzeja

Objavljeno:

- dana

MUZEJ I TRADICIJA

Muzej Međimurja Čakovec je dobio novog stanara. Na Etnografski odjel se uselio „Selnički pikač“. Nije Pikač „tko god“: izrada najpoznatije tradicionalne međimurske fašničke maske od slame već je devet godina zaštićena kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske

Div od slame postavljen je u atrij Staroga grada u suradnji s Općinom Selnica i Udrugom Pikač. – Selnički pikač ima novi dom, u koji je oduvijek i pripadao. Ljudi su prepoznali tradiciju i važnost povijesti u sadašnjosti – rekla je začetnica projekta Marija Jagarinec Sić, zamjenica načelnika Općine Selnica. Fašnička maska Pikač je nastala u Međimurju kao pokladni običaj siromašnih koji nisu imali s čime napraviti raskošne maske kad im je na raspolaganju bila jedino – slama.

Ambasador 

– Sretni smo što je jedan od najpoznatijih kulturnih i tradicionalnih ambasadora međimurskoga kraja smješten upravo u Muzeju Međimurja. Selnički pikač nije samo materijalno blago Međimurja nego i i cijele Hrvatske – istaknula je Janja Kovač, kustosica Etnografskog odjela Muzeja Međimurja. Da je izrada Pikača zapravo kompleksni proces govori i podatak da je za njegovu izradu potrebno namotati nekoliko slamnatih traka dužine i do petnaest metara.

Muzej i UNESCO

Selnički Pikač nije jedini zaštićeni izložak čakovečke Etnografske zbirke. U ovom elitnom društvu se nalaze i lončarija, drvene dječje igračke, medičarski obrt, izrada čipke na batiće te međimurska popevka. Ali igračke i medičarstvo su se popeli i stubu više, pa se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Za izradu tradicionalnih dječjih igračaka koristili su se dostupni materijali, pa su igračke uglavnom bile drvene, oblikovali su ih muškarci, a žene oslikavale. Igračke su se u našim krajevima počele prodavati u drugoj polovici 19. stoljeća. 

Zbirka Etnografskog odjela podijeljena je prema godišnjim dobima na – proljeće, ljeto, jesen i zimu

UNESCO je pod svoju zaštitu stavio i lončarstvo. Nekad je najpoznatije lončarsko središte u Međimurju bio Čakovec, dok se danas lončarska tradicija nastavlja u Svetom Urbanu. Osim ovih, službeno najvrednijih dijelova zbirke, Etnografski odjel Muzeja Međimurja Čakovec u svom stalnom postavu „Međimurje u godini dana“ ima zanimljivu zbirku.

Godišnja doba

Budući da je život na selu bio određen izmjenom godišnjih doba, tako je i zbirka podijeljena na proljeće, jesen, zimu i ljeto. Kroz godišnja doba prikazan je materijalno siromašan ali duhom bogat život starog Međimurja.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Mursko Središće: za završetak tribina na igralištu NK Rudara dobiveno novih 850.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Murskom Središću odobreno je dodatno sufinanciranje radova na završetku izgradnje tribina i popratnih sportskih prostorija na terenima Nogometnog kluba Rudar. Naime, putem natječaja Ministarstva turizma i sporta, Mursko Središće je dobilo 850.000 kuna što će u velikoj mjeri olakšati financiranje ovog projekta.

U obnovu i dogradnju stadiona do sada je već uloženo oko 1,5 milijuna kuna, a za preostale radove na završetku tribine potrebno je namaknuti 2,66 milijuna kuna. Dobivenim novcem od Ministarstva znatno lakše će se kraju privesti zahtjevni projekt koji će gradskom trećeligašu omogućiti moderne infrastrukturne uvjete. U okviru Kluba djeluje i Škola nogometa koja okuplja više od 150 djece.

– Postoje već i projekti za pomoćno nogometno igralište, a naručen je i projekt za sportski park koji će se nalaziti u smjeru od nogometnog igrališta prema ribnjaku Zalešće. Uz jedan od najljepših ribičkih domova na Zalešću, planinarski dom za koji je osigurano zemljište od Šuderke prema rijeci Muri, vanjska sportska igrališta i sportsku dvoranu, Mursko Središće će dobiti jedinstveni sportski kompleks kakvim se malo gradova može pohvaliti – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Plivanje, košarka i rukomet na otvorenju još jedne sezone Ljetnih sportskih kampova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine brojni čakovečki osnovnoškolarci su nakon završetka školskih obveza pohrlili na Ljetne sportske kampove koji se punih 18 godina pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“ održavaju u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca. Djeci su na raspolaganju čak 23 kampa iz 18 različitih sportova, a novu sezonu Ljetnih sportskih kampova otvorili su plivanje, košarka i rukomet.

Najviše zainteresiranih školaraca je na kampu iz plivanja kojeg na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ provodi Čakovečki plivački klub. Čak 160 djece odlučilo je isprobati ovaj sport. Kako je objasnio predsjednik ČPK-a Goran Kolarić, sa školarcima radi 13 trenera, a podijeljeni su u skupine prema plivačkom znanju. Poseban program provodi se s neplivačima s kojima se radi prilagodba na vodu, ronjenje, plutanje i učenje tehnika plivanja.

– S plivačima se pak radi na usavršavanju tehnika plivanja, skokovima u vodu i okretima. Posebnost ovih kampova je što po prvi put osim u unutrašnjim radimo i na novootvorenim vanjskim bazenima – izjavio je Kolarić.

Upravo zbog vanjskih bazena polaznici kampova nisu morali biti podijeljeni u grupe već se cjelokupni program provodi prijepodne od 9 do 11 sati.

U poslijepodnevnom terminu pak školarci mogu upoznati čari košarke. Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani I. Osnovne škole, a voditelj je proslavljeni igrač i trener Mario Novak.

– Djeca su podijeljena u homogenizirane grupe po dobi i spolu. Najviše se vesele igrama pa su i treninzi koncipirani na taj način. Želja nam je kroz zabavu djeci približiti košarkašku igru i zainteresirati ih za košarku kao i bavljenje sportom općenito – rekao je Novak.

U dvorani II. Osnovne škole u prijepodnevnim satima kamp iz rukometa provodi Ženski rukometni klub Zrinski. I ovaj, kao i ostali kampovi namijenjeni su i djevojčicama i dječacima.

Cilj kampova je pružiti školarcima kvalitetno, sportsko i sigurno provođenje ljetnih praznika pod stručnim nadzorom. Tijekom dva sata, svakog radnog dana s djecom na kampu rade školovani stručnjaci; profesori, apsolventi kineziologije i stručni treneri. Kampove djeca s područja grada Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna, a prijave i uplate se obavljaju na recepciji čakovečkih Gradskih bazena „Marija Ružić“ i traju tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše, odnosno one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove. Pokrovitelj kampova je Grad Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje