Povežite se s nama

Novosti

“Divlji Čačić mi je zbog smeća i njegovih osobnih interesa prijetio sjekirom”

Objavljeno:

- dana

DAVOR PATAFTA O (NE)POZNATIM DETALJIMA PROBLEMATIKE ZBRINJAVANJA OTPADA

Vlasnik T7 VIS-a Davor Patafta, prokurist Zdenko Patafta i članica Uprave Jasmina Prokop Tomić održali su danas konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o problematici zbrinjavanja varaždinskog otpada.

– Zbunjuje nas to što je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš u petak isticao da ima rješenje za varaždinski otpad bez obzira na važeće ugovore, odnosno da je sve dogovorio s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode koje će odgoditi inspekcijska rješenja, a nakon toga se ispostavilo da je to samo, nažalost, još jedna od velikih laži gradonačelnika, našeg Gorana i njegovog političkog tate Čačića, koji neće poštivati ugovorne obveze. Gradonačelnik Habuš problemu otpada pristupio je na jedan specifičan način, kao da se tako ozbiljne stvari dogovaraju u šumi – istaknuo je Patafta.

Nigdje veći lažovi

Dodao je kako u 15-ak godina bavljenja poduzetništvom u Hrvatskoj i 40-ak zemalja svijeta nigdje nije upoznao veće lažove.
– Ovo što gradonačelnik Habuš govori, za nas koji cijenimo praktičnost, poduzetništvo i legalizam, uistinu je fascinantno. Govorio je da nema nikakve ponude ili prijedloga od T7 VIS-a, iako je 5. ožujka primio jedan takav, kao i u travnju i svibnju, i ukupno njih desetak. Razumijem Gorana, jer je deset godina radio u šumi, pa ne razumije svijet poduzetništva i dokumenata. Ali, neka si kao gradonačelnik angažira stručnjake za rješenje ovog političko-pravosudnog čvora, pa da ne moraju građani ili naša tvrtka trpjeti zbog toga što se on ni u šta ne razumije ili mu politički tata Ratko možda ne daje da nešto učini – upozorio je Patafta te naglasio da konačno treba prestati s nezakonitim baliranjem zbog kojeg na ulazu u Varaždin, grad kulture, je odloženo 100.000 tona bala otpada na vodozaštitnom području.

Panično otrčao “političkom tati” u Zagreb po pomoć

Patafta je na današnjoj konferenciji za novinare naveo kako je kasno poslijepodne Habuš otišao kod svog “političkog tate” i naredbodavca u Zagreb, panično tražeći pomoć.
– I to je zbunjujuće jer, kad nas je zvao predsjednik HNS-a, Čačić, tražeći da se nađe kompromis, isticao je da se ne bi htio petljati u problem varaždinskog otpada, jer to nije njegov resor. Ako ono ne spada u njegov resor, zašto se onda sinoć u njega upetljao? Ako je ministrica Holy dala ostavku, jer se upetljala u tuđi resor, zašto ostavku ne bi sada dao Čačić je se upetljao u područje Ministartsva zaštite okoliša i prirode, to tim više što je tražio od inspekcije da se ukine rješenje o zabrani ilegalnog baliranja i odlaganja. Čačić nekoga potiče na činjenje kaznenog djela? Uistinu nas  kao poduzetnike zbunjuje da netko može s političkom moći utjecati na inspekcijska rješenja. To nas kao ljude iz svijeta poduzetništva fascinira – naglasio je danas Patafta te dodao kako mu je jako bilo drago što je predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Josip Hehet (SDP) posjetio tvornicu za MBO i predložio da se predstojeći nastavak sjednice Gradskog vijeća u utorak održi upravo u tvornici jer je fascinantna i otvara 100 novih radnih mjesta i pokreće još stotine.
Vlasnik T7 VIS-a nadalje je dodao kako prvi zamjenik predsjednika Vlade diljem Hrvatske priča kako podržava investitore, ali zbunjuje to što se takva podrška ne vidi kada je u pitanju 180 milijuna kuna vrijedna i gotova MBO tvornica za obradu otpada koja stoji, jer Grad Varaždin ne želi isporučiti otpad i poštovati važeće ugovore.
– Ta tvrtka može zaposliti 100-tinjak ljudi, a T7 VIS i povezane tvrtke zapošljavaju 700 ljudi. No, to njega ne zanima. Pisali smo mu prije dva tri mjeseca kao investitor koji je spreman za otvaranje još novi radnih mjesta da nas primi, ali nas nije. Doduše javio se telefonom navodeći da je za neko kompromisno rješenje, ali očigledno da se radilo o lažima, jer naredbe daje drugačije – naveo je.

Tražio je da radim u skladu s njegovim interesima

Podsjetio je kako je Čačić bio varaždinski župan i upoznat s time da će se s T7 VIS-om sklopiti ugovor o interventnom zbrinjavanju varaždinskog otpada.
– Prije sklapanja ugovora osobno mi u nazočnosti svjedoka prijetio i to na za njega vrlo osebujan način koji ne dolikuje političaru. Tražio je da radim u skladu s njegovim privatnim i političkim interesima ili više nikada neću moći ništa raditi u Varaždinskoj županiji ili šire. Prijetio mi je i agresivno objašnjavao da je on poseban kršćanin, ali ne po tezi tko njega kamenom on njega kruhom, već tko njega kamenom on njega sjekirom i da ako ga neću slušati da će on smatrati da sam ja njega kamenom. Tražio je da konzultiram njegove konzultante, jer je imao projekt izgradnje spalionice otpada na Motičnjaku. Cijena spaljivanja u njoj bila bi 180 eura po toni plus PDV, odnosno  30 do 40 posto skuplja od tadašnje VIS-ove ponude i kasnije ugovorene cijene za MBO, i to na 30 godina, a u tom razdoblju bi razlika u odnosu na MBO iznosila milijardu kuna. Očigledno je da je povoljnija ponuda T7 VIS-a nekome poremetila račune – upozorio je Patafta te odbio da bi ugovorna cijena o zbrinjavanju otpada u tvornici za MBO uistinu bila problem za građane s obzirom da je svugdje u regiji ista illi čak veća. Čačić često priča o nekakvim paravanima, a ja, dodaje, mogu reći da je njemu politika samo paravan da bi on postizao osobne interese na samo njemu osebujan način.
– Rekli su da ćemo samo odlagati otpad, a zatim da tvornica za MBO ne može riješiti problem bala ili uopće otpad. A sada kada su vidjeli da je sve u redu i da se stručnjaci iz Europe dive tvornici, sada bi se htjeli dogovoriti o tome da bi netko kupio tu tvornicu. I to zbunjuje. Do jučer su govorili da tvornica ništa ne vrijedi, a sada bi je htjeli kupiti. Čačić doslovce misli da se može uplitati u sve, jer misli da mu politička moć to dopušta. Upetljao se u nešto gdje mu nije mjesto ili što ne smije raditi. Ako Čačić daje naloge Habušu da radi to što radi, onda Čačić potiče gradonačelnika da radi kaznena djela. Ne može prvi potpredsjednik Vlade pozivati inspekciju da promijeni rješenja. Za to postoje procedure i zakoni koji su iznad njega i njegove političke moći – izvjestio je Patafta.  

Uputili dopis premijeru Zoranu Milanoviću

Dodao je kako su zbog svega toga uputli dopis premijeru Zoranu Milanoviću i ukazali mu na taj problem.  
– U narednih tjedan dana zamolit će i predsjedika Vlade da pokuša shvatiti ovu varaždinsku situaciju da ne može netko koristiti funkciju prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva, kao i funkciju predsjednika HNS-a, zbog svoje političke ili privatne osvete, odnosno privatnih interesa koje smo mu poremetili, a da toga nismo bili svjesni – rekao je Patafta i apelirao još jednom da se sjedne za stol i nađe dogovor. – Još jednom apeliram da se sjedne za stol i nađe dogovor. No, ako to ne ide, neka stvari rješava sud i pravosuđe koje će utvrditi što se sve događalo zadnjih godina. No, ako će se sve tako raditi zbog taština, onda će građani Varaždina platiti zbrinjavanje otpada peterostruko: za baliranje, sanaciju tla, opasnosti gubitka zemljišta, isporuci otpada nekome i na kraju T7 VIS-u, ukoliko se dobije spor. To ne razumije Habuš, jer nema poslovnog iskustva i ne zna što su to ugovori te sluša svog osvetoljubivog “političkog tatu”. Ako je tako, neka dođe i riješi problem. Ali ne na način da se rade nelegalne stvari. Govore da će se raspisati natječaji radi manje cijene. Ajmo onda raspisti natječaje za sva javno-privatna partnerstva koja je Čačić ugovorio i koja će nas u Varaždinskoj županiji koštati gotovo 900 milijuna kuna te koja su izgrađena i za to postoje važeći ugovori, a i vidimo da zbog istih sada propadaju projekti ili tvrtke te je županija umilijunskim minusima. Ili, primjerice, da se natječaj raspiše za dvoranu na Dravi koja je također izgrađena. Logično to ne bi smjelo biti moguće, jer su ugovori konzumirani. Dakle, ne mogu biti dvostruka mjerila ili primjeri koje institucija prava ne poznaje već 2.500 godina. Isto tako, jer već ne znaju što bi rekli, izgovaraju se da je sve pod istragama i ne može se ništa po tome raditi. Zašto onda Čačić konzumira ugovor s MOL-om koji ima sva svoja upravljačka prava, dok se istovremeno vodi sudski postupak u kojem je optužnica čak i potvrđena? Zašto su svi ugovori oko Podravke, Fime i OTP-a konzumirani, a za koje je Čačić imao posebne izjave, iako je i tu bila istraga te također potvrđena optužnica? A u mom slučaju  je optužnica vraćena i više ne postoji – rekao je Patafta.

– U uredu gospodina Čačića, kao voditelj, godinama je radila Romana Kranjčić (HNS), sada novozaposlena Habuševa bliska suradnica, čiji je suprug šef varaždinske kriminalističke policije i angažiran na raznim predmetima. Osnovano sumnjamo da tu postoji određena zlouporaba položaja i da se ne bi smjele događati neke stvari koje su u velikom sukobu interesa gdje možda i policija prema nečijim interesima uveličava sumnje jednih slučajeva dok druge sprema u ladicu. Navodno je Čačić bio s Romanom Kranjčić i u Indiji te da postoji poslovan i privatni odnos. Dakle, stvari su tu u velikom sukobu interesa i nužno ih je raspetljati te molim nadležne institucije da profesionalno odrade svoj posao. No, ne bih htio da niti ja niti tvrtka, koja zapošljava 780  ljudi i želi zaposliti još 200-300, budemo kolateralna žrvtva političkih svađa između osoba bio to Čačić-Habuš ili Čehok. Za nas su svi oni slični i nisu puno različiti – naglasio je Davor Patafta danas na konferenciji za novinare te dodao  da bi pročelnik za komunalne djelatnosti, Vlašić, koji se ne ponaša primjereno rizicima, mogao platiti dugove tvrtci zajedno sa svojom suprugom, pa nek dođu po zadužnice. Sramota je da on proziva tvrtku kojoj je dužan – zaključio je Patafta.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje