Povežite se s nama

Događanja

Dobra zabava u Sračincu

Objavljeno:

- dana

DANI MIHOLJA 2013.

Brojnim kulturnim, zabavnim i sportskim sadržajima proslavljen je Dan općine Sračinec koja je ove godine slavila 20. rođendan.

Programi okupljeni u poznatu manifestaciju “Dani Miholja 2013.” započeli su još sredinom tjedna predstavljanjem zbirke pjesama “Dvije duše” općinske vijećnice Snežane Liber i dječjim danom uz nastup polaznika sračinečkog vrtića i učenika OŠ Sračinec, a završeni su u nedjelju cjelodnevnim zabavnim programom pod šatorom na sportskim terenima NK Sračinec uz nastup glazbenog sastava “Faringaši” i bogatu ugostiteljsku ponudu.

Veće potpore!

Već tradicionalno, u petak je u povodu Dana Općine Sračinec održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Uz potpredsjednika Sabora Milorada Batinića, sjednici su prisustvovali župan Varaždinske županije Predrag Štromar, saborska zastupnica i zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Natalija Martinčević, saborski zastupnik Marijan Škvarić, a posebno pozdravljen gost bio je Alen Leverić, zamjenik ministra gospodarstva koji živi u Sračincu. Nakon uvodnih riječi predsjednika općinskog vijeća Jurja Rojca, prisutnima se obratio načelnik Božidar Novoselec koji je sa zadovoljstvom istaknuo kako je iza njih godina u kojoj su, unatoč krizi, ostvareni brojni ozbiljni projekti. Svojim sumještanima obratio se i Alen Leverić.

– Smisao politike je prije svega rad za ostvarenje općeg dobra i povećanja kvalitete života građana. Tako ja vidim svoj posao u ministarstvu. Na projektima obnove vrtića u Sračincu i svlačionice u Svibovcu vidi se sinergija koja se može ostvariti suradnjom lokalne i državne vlasti i upravo su ova dva projekta početak onoga što slijedi. Ovaj kraj i njegovi ljudi zaslužuju veću potporu iz državnog proračuna od one koju su dobivali u mandatu prethodne Vlade i siguran sam da ćemo zajedno ostvariti i najveće projekte potrebne ovoj sredini, kao što su novi moderni dječji vrtić i nova sportska dvorana – naglasio je zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, koji je prije svečane sjednice prisustvovao otvorenju obnovljene svlačionice NK Podravca u Svibovcu Podravskom, investicije vrijedne 300.000 kuna koju je većim dijelom financiralo Ministarstvo gospodarstva, dok je 25 % osigurala Općina Sračinec.

Atraktivni folkloraši

Zabavne i sportske sadržaje koje je Općina Sračinec pripremila za svoje mještane u povodu Dana općine nije uspjelo pokvariti ni kišno vrijeme i hladnoća tijekom vikenda. Potvrđuje to odlično posjećeni koncerti Magazina, gosta koji je bio u petak, te Zlatka Pejakovića u subotu, koji su održani na sportskim terenima NK Sračinec. I ove je godine velika atrakcija bio već tradicionalni defile folklornih društava kroz naselje koji je započeo počasnom paljbom članova kuburaške udruge “Sračinec”. Šarena povorka uz pjesmu i ples krenula je od OŠ Sračinec prema Domu kulture, a uz folkloraše u defileu su sudjelovale varaždinske mažoretkinje, konjske zaprege “Konj, moj prijatelj” te članovi limene glazbe KUD-a Hrvatskih željeznica. Subotnja večer također je bila u znaku folklora. Na međunarodnoj smotri folklora nastupili su folklorna društva iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, BiH i Hrvatske uz domaćine: KUD Benedikt iz Svibovca Podravskog i KUD Zavičaj iz Sračinca i pa dobre zabave za ljubitelje ovih događanja nije nedostajalo.

Plac na gmajni

Središnji događaj zadnjeg dana proslave Dana Općine Sračinec i ove je godine bio “Plac na gmajni”, manifestacija na kojoj brojne udruge iz Sračinca i šire prezentiraju svoje radove, stare zanate, obrte i rukotvorine. U sklopu ove manifestacije pripremao se i slastan srakarski gulaš koji je ove godine kuhalo 10-ak profesionalnih kuhara pod stručnim vodstvom kuharskih majstora Damira Crlenija i Anđelka Levanića. Ovo tradicionalno jelo srakarskoga kraja postalo je nezaobilazni dio proslave Dana Općine Sračinec, a ove je godine podijeljeno čak 1.500 porcija.

Kome zahvalnice?

U sklopu svečane sjednice Općinskog vijeća Sračinca zaslužnim udrugama i pojedincima dodijeljene su zahvalnice Općine Sračinec. Dobili su ih NK Podravac iz Svibovca Podravskog, DVD Svibovec Podravski, Stanka Miko, Josipa Fajfar, Terezija Vuković, Gabrijela Perhar i Mato Žiher.

RAZGOVOR Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec

“Proračun je mali, ali investicije u Općini Sračinec su velike!”

– Iako je proračun Općine Sračinec mali, možemo se pohvaliti velikim investicijama. To je ono na što smo posebno ponosni u našoj Općini – istaknuo je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec povodom Dana Općine Sračinec koja je proslavila 20. godina osnutka i koja je u zadnjih deset dana brojnim kulturnim, zabavnim i sportskim sadržajima proslavila svoj dan kroz sve popularniju manifestaciju “Dani Miholja 2013.”  Bio je to povod za razgovor s načelnikom Općine Sračinec Božidarom Novoselcem.

Znaju i mogu

Porezni prihodi pali su s 5,5 na 3,5 milijuna kuna, no unatoč tome ostvareni su veliki projekti

Koje su najznačajnije investicije koje je Općina Sračinec ostvarila u proteklih godinu dana?
Iako su u zadnje dvije godine porezni prihodi pali s 5,5 milijuna kuna na 3,5 milijuna, na području Općine Sračinec ostvarili smo velike investicije za dobrobit svojih mještana. To prije svega mogu zahvaliti kvalitetnom timu koji postoji u Općini Sračinec, Varaždinskoj županiji, ali i dobivenim sredstvima iz države što potvrđuje da znamo pripremiti projekte i odraditi ih u vrlo kratkom roku, a velika zasluga za to pripada i našem mještaninu Alenu Leveriću, zamjeniku ministra gospodarstva koji je aktivno uključen u sve gospodarske aktivnosti na području Sračinca. Tako je u Svibovcu Podravskom otvorena temeljito rekonstruirana zgrada svlačionice NK Podravac u što se nije ulagalo zadnjih 40 godina. Ovaj opsežan posao pokrenut je u sklopu proslave šezdesetog rođendana kluba u kojem je, osim zidarskih radova, izgradnje potrkovlja i novog krovišta, ugrađena nova stolarija i fasada, a sve s ciljem povećanja energetske učinkovitosti zgrade. Radove u iznosu od oko 300.000 kuna financiralo je većim dijelom Ministarstvo gospodarstva u sklopu programa obnove zgrada radi povećanja energetske učinkovitosti, a otprilike 25 % osigurala je Općina Sračinec.

Osim rekonstrukcije svlačionice, za što ste još dobili novce iz Ministarstva?
Ministarstvo gospodarstva nam je osiguralo i 110.000 kuna za obnovu vrtića u Sračincu koji je također dobio termofasadu, novu rasvjetu i parkete.Od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobili smo 110.000 kuna zahvaljujući kojima je uređeno i mjesno groblje Svibovec Podravski, tako da se možemo pohvaliti da smo općina s dva najuređenija mjesna groblja. Svakako treba spomenuti da smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobili 350.000 kuna za uređenje Ulice sv. Antuna. Riječ je o investiciji od 650.000 kuna i koja treba biti gotova ove godine, kada bi trebala biti i dovršena Ulica Vatroslava Jagića. Kod ove investicije moram spomenuti dobru suradnju s Gradom Varaždinom, a ujedno koristim priliku zahvaliti komunalnim poduzećima Varkomu, Termoplinu i HEP-u, bez čije podrške ove projekte ne bismo mogli realizirati.

Zanimljivo je da, usprkos svim tim investicijama, Općina Sračinec je među rijetkima koja nema nikakvih dugovanja i sve svoje obaveze izvršava na vrijeme?
Tako je i na to smo posebno ponosni. Sve svoje obaveze podmirujemo na vrijeme i to samo potvrđuje da smo i proteklih godina radili savjesno. Zahvaljujući tome možemo se postaviti kao ozbiljan partner svakoj banci u investicijama koje su pred nama.

I novci iz EU

Općina Sračinec može se pohvaliti da ima trenutno dva najuređenija mjesna groblja u županiji

O kakvim je investicijama riječ? Hoćete li u budućim projektima iskoristiti i sredstva iz EU fondova?
Europska unija još nije donijela proračun za 2014. godinu u kojem će definirati sredstva za određene namjene. Čim ga donese, Općina Sračinec odmah će se prijaviti za projekt novog vrtića. Mnogi roditelji iskazali su potrebu za vrtićem jer mnogi od njih djecu voze u druge predškolske ustanove, a i činjenica da smo prvi u Varaždinskoj županiji po broju novorođene djece i peti u Hrvatskoj potvrđuje da nam treba novi vrtić. Riječ je o projektu vrijednom 10 milijuna kuna. Dokumentacija je već pripremljena, a vrtić će biti površine 1.200 četvornih metara i moći će primiti između 150 i 200 mališana, a u planu je izgradnja i manje sportske dvorane. Očekujemo da će radovi započeti sredinom iduće godine.

Gotovo za 3 godine!

U kojoj su trenutno fazi radovi na izgradnji kanalizacije, važnog projekta za sve mještane Sračinca?
Najvažnije nam je da se iduće godine počne raditi u Svibovcu Podravskom tako da možemo završiti županijsku cestu modelom kao što je odrađena županijska cesta od zgrade općine do derivacijskoga kanala. U tom projektu kompletno smo napravili rekonstrukciju vodovodne mreže i novu kanalizaciju, a svako kućanstvo dobilo je priključak za plin, vodu i struju na dvorište, što je vrlo važno jer sada naši mještani imaju sve i nema više prekopavanja. Posebno smo ponosni na taj projekt jer smo pokazali kako treba raditi – istaknuo je načelnik Općine Sračinec.

Kada očekujete dovršetak radova?
Projekt kanalizacije trebao bi biti gotov u naredne tri godine. Riječ je o velikom zajedničkom projektu Hrvatskih voda, Grada Varaždina i okolnih općina, koji je, budući da je imao građevinsku dozvolu, sada ušao u europske fondove. Sada je gotovo 60 milijuna eura ostalo za dovršenje preostalog dijela i to što je ušao u europske fondove svojevrsna nam je garancija da će biti i dovršen u predviđenom roku.

Svi imaju e-dnevnike!

Uz sustavno ulaganje u predškolski odgoj, Općina Sračinec ulaže i u osnovnoškolsko obrazovanje?
Da Općina Sračinec ulaže u predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje potvrđuje i to što OŠ Sračinec jedina u Varaždinskoj županiji od ove školske godine ima e-dnevnike od prvog do osmog razreda. Škola nam je jako dobro opremljena, a jedan od dugoročnijih budućih projekata je proširenje škole s novom školskom dvoranom.

 

Izvor:
Foto:

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje