Povežite se s nama

Međimurje

Pazite se zmija: ugrizne li vas, čim prije k liječniku

Objavljeno:

- dana

LJETO JE VRIJEME BORAVKA U PRIRODI

Ljeto je vrijeme intenzivnijeg boravka u prirodi, planinarenja i odlaska na more, a u tim se prilikama možemo susresti sa zmijom.

Važno je znati ponašati se u takvoj situaciji kako bi se izbjegao zmijski ugriz, a ako ipak dođe do neželjenog slučaja, unesrećenu osobu treba što prije prevesti u zdravstvenu ustanovu.

Zmije najčešće pobjegnu, ali…

Zmije najčešće pobjegnu pri susretu s ljudima te rijetko napadaju. Stoga izbjegavajte visoku travu ako nemate prikladnu obuću, krećite se utabanim stazama i ne zavlačite ruke i noge u grmlje ili ispod kamenja. Posebno budite oprezni i pripravni ako se penjete po stijenama.

Na našem području živi 14 vrsta zmija, od kojih su samo dvije otrovnice, poskok i riđovka

Na našem području živi 14 vrsta zmija, od kojih su samo dvije otrovnice, poskok i riđovka. Iako je poskok nešto otrovniji od riđovke, njegov je ugriz rijetko smrtonosan. Kod ugriza zmija neotrovnica ranu treba obilno isprati vodom, namazati antibiotskom mašću i zamotati zavojem. Treba provjeriti kada je osoba zadnji put cijepljena protiv tetanusa, te je, ako je prošlo više od 5 godina, potrebno docjepljivanje. Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrižena osoba mora strogo mirovati, tj. treba izbjegavati i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna ranica treba imobilizirati. Oko 5 do 10 centimetara iznad mjesta ugriza treba ugriženi ekstremitet podvezati srednje jakim stiskom kako bi se zaustavila venska i limfna cirkulacija, radi usporavanja širenja otrova u organizmu.

Neophodno je hitno prevesti ugriženu osobu u bolnicu. U načelu se hospitalizira svaki slučaj ugriza zmije, ne razmišljajući suviše je li zmija otrovna ili neotrovna.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

FOTO Dani otvorenih vrata Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec održala je u subotu, 27. svibnja Dane otvorenih vrata.

Sama manifestacije je održana u prijepodnevnim satima, gdje je škola predstavila svoje aktivnosti, a na Trgu Republike održan je koncert Puhačkog orkestra Umjetničke škole.

Nastavite čitati

Međimurje

Srebro i bronca za Mažoretkinje Male Subotice na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Juniorski sastav Mažoretkinja Male Subotice sudjelovao je na Državnom prvenstvu mažoretkinja u Puntu na otoku Krku. U tri dana prvenstva djevojke su se natjecale s ukupno četiri koreografije i to u kategorijama štap, pompon i solo juniorke.

Ekipa u plavom je ove godine postigla najveći uspjeh do sada popevši se dva puta na postolje. U kategoriji juniorke pompon osvojile su 3. mjesto i brončanu medalju, a Ana Višnjić je u kategoriji juniorke solo osvojila izvrsno 2. mjesto i srebrnu medalju. U kategoriji juniorke štap cure su osvojile visoko 5. mjesto. Trenerica juniorki i voditeljica sekcije mažoretkinja koja djeluje u okviru KUU Zvon je Ivana Hajdinjak.

Ovo je bilo treće državno prvenstvo za Mažoretkinje Male Subotice, a sa svakog su se do sada vratile s medaljama oko vrata. Zahvaljujući svojim uspjesima i predanom radu tijekom pet godina djelovanja došle su u sam vrh mažoret plesa u Hrvatskoj, a dokaz toga je i broj članica Udruge koji kontinuirano raste. Mažoretkinje Male Subotice su tako postale pravi simbol i promotor Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje