Povežite se s nama

Međimurje

Donji Vidovec: vidovski zlatari i zlatarenje obogatit će turističku ponudu donjeg Međimurja

Objavljeno:

- dana

Na području Međimurja nalazi se 15 zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, među kojima je i umijeće vađenja zlata, odnosno zlatarenje. Da bi se ta, ali i druge vještine i znanja vezana uz međimursku kulturnu baštinu očuvala od zaborava te prezentirala domaćim i stranim posjetiteljima kao dio turističke ponude, diljem Međimurja uređuju se lokaliteti u kojima se u izvornom okruženju interpretira određeni kulturni fenomen. Svi takvi lokaliteti objedinjeni su u okviru Eko muzeja „Međimurje malo“.

Jedna od budućih sastavnica Eko muzeja bit će i novi Centar „Dravski zlatari“ koji će omogućiti cjelogodišnju interpretaciju ispiranja zlata dok je dosad to bilo moguće samo tijekom jednog do dva mjeseca godišnje, ovisno o vremenskim uvjetima.

Posjetiteljima će se uz pomoć moderne tehnologije i multimedije na interaktivan način prikazati povijesno i kulturno nasljeđe te umijeće ispiranja zlata međimurskih zlatara. U Centru će se nalaziti izložbeni prostor, suvenirnica, stubište s dizalom koje će voditi posjetitelje na gornju etažu do multifunkcionalne dvorane s pratećim prostorijama. Izvan Centra posjetitelji će moći pješačkim putem stići do Etno parka s etno zbirkom Donjeg Vidovca. Uređenjem interpretacijskog centra vidovskih zlatara donje Međimurje dobit će vrijedan sadržaj kojim će se očuvati stoljetna tradicija po kojoj je poznat Donji Vidovec.

– Da bi turistička mjesta bolje zajednički razvijala svoje turističke proizvode i promovirale destinacije, Ministarstvo turizma i sporta u svojim programima potiče udruživanje turističkih zajednica općina. Glavni cilj udruživanja je zajednička provedba aktivnosti koje će biti usmjerene na razvoj i promociju malih destinacije tako da djeluju kao jedinstvena destinacija – istaknula je državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman prilikom obilaska Centra „Dravski zlatari“ u izgradnji.

Naime, svaka od općina donjeg Međimurja ima svoj turistički potencijal, kao što su Centar dr. Rudolfa Steiner u Donjem  Kraljevcu, svetomarska čipka u Svetoj Mariji, manifestacije „Šibe i ribe“ u Kotoribi te „Dani ljuka“ u Donjoj Dubravi i mnoge druge. Ne čudi stoga da načelnici donjomeđimurskih općina njeguju dobru suradnju i razmjenjuju ideje s ciljem jačeg turističkog pozicioniranja ovog dijela Međimurja.

– Vodeći brigu o jednakomjernom razvoju Međimurja i očuvanju bogate baštine, Međimurska županija prepoznaje projekt Centar „Dravski zlatari“ kao izuzetno važan, među ostalim i za turističku ponudu donjeg Međimurja – naglasio je zamjenik župana Josip Grivec.

Obilasku su se pridružili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik Općine Donje Dubrave Marijan Varga, načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić, županijski pročelnik Darko Radanović i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Međimurje

Kim Verson u subotu, 4. prosinca, u Čakovcu u sklopu Adventa u gradu Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Facebook/Kim Verson

Prvoga prosinačkog petka u sklopu čakovečkog Adventa očekuju vas Adventski sajam i predstava za djecu, a nastupaju i Bobo i Vujča.

Dan kasnije na Trgu Republike uživajte u sviranju Nikole Grabara (10 sati) te Kim Verson (18 sati), sajmu tradicionalnih međimurskih kolača te nastupima Društva “Naša djeca” i polaznika vrtića, kao i malog zbora Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”.

Toga dana će se kod obiju čakovečkih crkava zapaliti i druga adventska svijeća. U nedjelju će se pak izvođenjem adventskih i božićnih pjesama predstaviti KUD Žiškovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Drugog dana u prosincu u Međimurju 136 novozaraženih, preminule dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 314 uzoraka, od čega su evidentirana 132 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 42,03% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavila se 121 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 209. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 86.882 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 121 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpušteno je 8 osoba, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminule su 2 osobe, ženske osobe stare 69 i 92 godinu.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U subotu, 4. prosinca, cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije) od 9 do 13:30 sati.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje