Povežite se s nama

U fokusu

DORH istražuje zlouporabu javne nabave u slučaju nogometnih klubova i Euro Consultinga?

Objavljeno:

- dana

BUNIĆ NA AKTUALNOM SATU

– Mogao bih satima govoriti o provedbi javne nabave u slučaju izbora tvrtki za izradu projekata za četiri nogometna igrališta u Varaždinu. Nabava je bila lažna i falsificirana, a sportska priča je prešla na tamnu stranu, stranu kriminala. DORH provodi ili će uskoro provesti istragu o zlouporabama u postupku javne nabave, za što je predviđena jedna do osam godina zatvora. Međutim, mene zanima jesu li Euro Consulting i Zelena gradnja vratili novac? – upitao je Željko Bunić iz Glasa na aktualnom satu hitne sjednice Gradskog vijeća.  

Napomenuo je da to pita zato što je danas potpuno jasno da projekti obnove četiriju nogometnih igrališta u Varaždinu neće biti prijavljeni za sufinanciranje iz EU fondova.

–  Unatoč tome što natječaj za prijavu projekata za mjeru 7.4.1. tad nije bio raspisan, rebalansom proračuna je lani bilo osigurano 670.000 kuna za izradu projekata za nogometna igrališta. Iz Gradske riznice novac je uplaćen Zajednici športskih udruga, a oni su polovicu tog iznosa, 335.000 kuna, već uplatili tvrtkama Euro Consulting i Zelena gradnja. Gospodo, vratite pare! – poručio je Bunić i istaknuo da očekuje da novac vrate oni koji su javnim novcem punili privatne džepove.6

“Nije taj novac bačen”

Gradonačelnik Goran Habuš je odgovorio da ne zna jesu li Euro Consulting i Zelena gradnja vratili novac, ali da nigdje ne piše da ti projekti neće biti prijavljeni.

– Ministarstvo je u zadnji tren donijelo odluku da mogu biti prijavljena samo dva projekta po jedinici lokalne samouprave. Vrtići su hitniji od nogometnih terena, ali to ne znači da ih novi gradonačelnik i Gradsko vijeće neće moći prijaviti sljedeće godine. Mislim da taj novac nije bačen – ustvrdio je Habuš.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati