Povežite se s nama

Život i društvo

Dramska družina mladih iz Visokog hodočastila na grob sv. Dominika u Bolognu

Objavljeno:

- dana

SURADNJA MLADIH I DOMINIKANACA

Dvadesetak mladih Visočana, okupljenih u dramsku družinu „Ozana“ koja na scenu postavlja događaje iz života dominikanskih svetaca i blaženika, hodočastilo je u talijanski grad Bolognu na grob utemeljitelja Reda propovjednika, sv. Dominika.

Hodočašće mladih iz Župe Presvetog Trojstva Visoko organizirala je Hrvatska dominikanska provincija Navještenja blažene Djevice Marije na čelu s provincijalom o. Antom Gavrićem i predstavlja nastavak uspješne suradnje dramske družine i dominikanaca.

U pratnji hodočasnika bio je voditelj dramske družine „Ozana“ Tibor Martan te Jasna Jež, voditeljica dječjeg crkvenog zbora „Gabrijel“. Pridružila im se  i Dubravka Baneković, tajnica KUD-a „Braća Radić“ Visoko s kojima dramska družina „Ozana“ također surađuje. Tijekom hodočašća mlade je hodočasnike duhovno vodio fr. Gabriel Matej Baćak, koji je nadahnuto govorio o liku i djelu sv. Dominika te sv. Vinka Fererskog.

S bogatom kulturno-povijesnom baštinom Bologne posjetitelje je upoznala Ana Buljat, tajnica provincijala Gavrića. Prvi dan hodočašća u Bologni započeo je posjetom bazilici sv. Dominika. Tamo je hodočasnike srdačno dočekao provincijal o. Anto Gavrić te ih proveo samostanom dominikanaca i bazilikom, a zatim je na grobu sv. Dominika za hodočasnike predvodio sv. Misu. U bazilici je hodočasnike primio i Učitelj Reda propovjednika Bruno Cadore.

Hodočasnici su Učitelju Reda propovjednika ukratko predstavili svoj dramski rad te otpjevali pučke hrvatske hodočasnike napjeve, a za sjećanje na zajednički susret darovali su mu sliku svoje zaštitnice blažene Ozane Kotorske te pušleke papirnatog cvijeća – simbol Hrvatskog zagorja. Drugog dana hodočašća hodočasnicu su posjetili katedralu sv. Petra, Trg sedam crkava s benediktinskim samostanom te crkvu sv. Petronija, zaštitnika grada Bologne. U kratkom slobodnom vremenu toga dana prošetali su središtem Bologne u pratnji provincijala o. Ante Gavrića te mu zahvalili na mogućnosti da u godini Jubileja dominikanaca i u vrijeme Opće skupštine Reda borave u Bologni i pohode grob sv. Dominika.

 

 

Izvor: Dramska družina “Ozana”
Foto:

Život i društvo

Više od 34 % učenika nastavu sluša online, stoga i Prva gimnazija Varaždin prelazi na “Model C”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

prva gimnazija varaždin

Školama koje nastavu slušaju online priključuje se i Prva gimnazija Varaždin.

Naime, zbog pojave koronavirusa unazad par dana gotovo svakodnevno pristižu informacije o školama i ustanovama koje mijenjaju dosadašnji model izvođenja nastave na online model.

Potonja se „priključila“ i Prva gimnazija Varaždin, uz Srednju strukovnu školu, Medicinsku školu Varaždin te nekoliko osnovnih škola diljem grada i županije.

– U Prvoj gimnaziji Varaždin 34 % učenika nastavu sluša online, a u obradi su još neki razredi, dok 8 % nastavnika ne može raditi u školi. Zbog toga do 28. siječnja prelazimo na Model C u nadi da ćemo se 31. siječnja normalno vratiti u školu, kad se situacija malo smiri. Sve informacije proslijeđene su učenicima, nastavnicima, Vijeću roditelja – poručuju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: objavljeni su rezultati Međunarodne izložbe vina “Vincekovo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

vincekovo ludbreg

Međunarodnom izložbom vina, koja od 2020. godine nosi naziv Vincekovo, ludbreški vinogradari i vinari obilježavaju početak nove vinogradarske godine. Prilika je to da zainteresirani vinogradari i vinari iz Hrvatske, ali i inozemstva pošalju svoje uzorke mladih vina na ocjenjivanje i provjere njihovu kvalitetu.

Prikupljanje uzoraka ove je godine bilo organizirano drugog vikenda u siječnju u Hotelu Crnković. Prikupljeno je 474 uzoraka iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Najzastupljenije sorte bile su graševina (105), mješavina bijelih sorata (100) i rajnski rizling (51).

Ocjenjivanje je održano 12., 13. i 14. siječnja, a uzorke je ocjenjivalo 15 ocjenjivača svrstanih u tri komisije od po pet degustatora.

– Ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova, a konačna ocjena za pojedino vino je medijana. Ova metoda primjenjuje se u Hrvatskoj za ocjenjivanje vina prije stavljanja u promet te na svim značajnijim ocjenjivanjima vina, kako u nas tako i u Europi. To omogućuje proizvođačima bolju usporedbu ocijenjenih vina s odličjima postignutim na drugim ocjenjivanjima na koja prijavljuju svoja vina – pojasnili su iz udruge “Trsek”.

Dugogodišnja predsjednica ocjenjivanja u Ludbregu prof. dr. sc. Stanislava Herjavec je zbog bolesti „dirigentsku palicu Vincekovo“ predala dr. sc. Ivani Puhelek koja će od ove godine biti predsjednica ocjenjivanja.

Uz nju u ocjenjivanju su sudjelovali dopredsjednik dipl.ing. Miroslav Matovinović, dopredsjednik dipl. ing. Marijan Čižmešija, tajnik i zapisničar Mladen Matijašec, dipl. ing. Dunja Mežnarić, mr.sc. Vlasta Rubeša Vili, dipl. ing. Vedran Plichta, dipl. ing. Gordana Bosankić, dipl. ing. Franjo Majnarić, dipl.ing. Zdenko Ivanković, dr.sc. Mirela Osrečak, dipl. ing. Robert Brkić, dipl.ing. Ivana Rendulić, dipl.ing. Slobodan Vili, dipl.ing. Marija Kuščar, dipl.ing. Vesna Bakota, doc.dr.sc Marin Mihaljević Žulj, dr.sc. Ivana Vladimira Petric, dipl.ing. Hrvoje August te Siniša Lasan, trostruki hrvatski sommelier prvak i sudac na Decanteru, ujedno i „selektor“ vina Varaždinske županije za prestižno svjetsko natjecanje Decanter, na kojem vinari Varaždinske županije ostvaruju odlične rezultate.

Na osnovu dobivenih bodova dodijeljeno je 98 “Zlatnih trseka” koji su postigli 82 i više bodova. “Srebrni trsek” dobiva 255 uzoraka vina (raspon 77 do 81 bod ), “Brončani trsek” dobiva 77 uzoraka vina (raspon 72 do 76 boda), dok priznanje dobiva 8 vina (raspon 61 do 71 bod ). Eliminiranih vina s manje od 61 osvojenog boda bilo je 36, a razlozi su defekti u mirisu i okusu: etilacetat, povećana hlapiva kiselost, oksidacije, sumporni spojevi i dr.

Kod izbora za najbolje ocijenjeno mlado crno vino između tri uzorka izabrano je vino sorte Cabernet sauvignon (uzorak br. 462) sa 86 bodova, dok je kod bijelih izabrano Mješavina bijelih sorata (uzorak br. 209) sa 86 bodova.

S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom koronavirusa i aktualne mjere, organizatori su odlučili izložbu održati u nešto skromnijem tonu.

– Prošle godine izložba nije organizirana zbog problema s pandemijom, a na izložbi 2020. ocjenjena su bila 543 uzorka. Ove godine planiramo u  Hotelu Crnković, 28. siječnja, održati  podjelu samo zlatom nagrađenih sudionika uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i uz COVID potvrde. – istaknuo je Krešimir Horvat, predsjednik Udruge Trsek.

Dodajmo da Udruga „Trsek“ ovu izložbu organizira pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Grada Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje