Jutros u 8 sati Stožer civilne zaštite MŽ zaprimio je rezultate novih testiranja te je utvrđeno da su u Međimurju dvije osobe zaražene koronavirusom, odnosno, potvrđen je drugi slučaj zaraze.

– Osoba je od nedjelje, 22. ožujka, na Odjelu infektologije. Osoba radi u javnom sektoru na kontroli granica i moguće je da se zarazila na radnome mjestu. Prvi je njegov test ispao negativan, a nakon razvitka dodatnih simptoma test je ponovljen te je ispao pozitivan – objasnio je međimurski župan Matija Posavec.

– Organizirat će se dodatni liječnički timovi koji će raditi na uzimanju briseva i pojačat će se testiranja. Drugozaraženi je naknadno razvio simptome upale pluća, nakon čega je opet testiran – rekao je ravnatelj ŽB Čakovec doc. dr. sc. Tomislav Novinščak.

Voditeljica Djelatnosti epidemiologije na ZZJZ MŽ, dr. med. Višnja Smilović, dodala je da prvi i drugi zaraženi nisu ni u kakvoj vezi.

– Provode se epidemiološki izvidi. Svi koji budu trebali biti u izolaciji, bit će. Moramo ispitati gdje se točno zarazio te koga je on mogao zaraziti. Mi smo u struci izuzetno zauzeti poslovima epidemiološkog nadzora da što prije dođemo do informacija kako bismo usporili širenje koronavirusa. Puno je dezinformacija i po društvenim mrežama, a osobito molimo za istinitost podataka pacijenata. Ako nam netko veli neistinu, to nas može odvesti u krivom smjeru. Svatko mora biti svjestan utuživosti falsificiranja potvrda o bolovanju, primjerice, jer dolazi do zloporabe koje mi prijavljujemo policiji! Dezinformacije i neistinitost podataka koje zaprimamo odvraćaju nas od odrađivanja važnoga posla s epidemijom – rekla je. Dodala je da je broj oboljelih od gripe u opadanju.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ, dr. med. Marina Payerl-Pal, objasnila je metode dijagnostike i dodala da je pouzdanost testa na koronavirus oko 80 posto. Načelnik Stožera civilne zaštite MŽ, ujedno dožupan, Josip Grivec, zamolio je da propusnice građani ne traže od županijskoga Stožera, već od lokalnih. Upućen je i apel da propusnice ne traže oni čije djelovanje u ovom trenutku nije esencijalno za funkcioniranje društva, budući da su svi stožeri zagušeni zahtjevima za njihovo izdavanje.

Neslužbeno doznajemo da je drugooboljela osoba muškarac.

Komentari

Komentara