Povežite se s nama

Međimurje

Druženja povodom blagdana svetog Vinka i ove su godine veliki hit u Međimurju

Foto: Terca art/ Općina Nedelišće/ PD "Bundek"

Objavljeno:

- dana

Vincekovi pohodi organizirani su tijekom subote i nedjelje, 20. i 21. siječnja, diljem Međimurja, od Nedelišća i Štrigove, Svetog Martina na Muri, pa do tradicionalnog pohoda u organizaciji Planinarskog društva Bundek iz Murskog Središća.

Štrigovski bregovi su ponovo oživjeli, a brojni  šetači uživali u novom, nezaboravnom Vincekovom pohodu. Pohodom se obilježava blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i vinove loze, te označava početak rezidbe u vinogradima.

Subotnji Vincekov pohod započeo je kod doma kulture u Štrigovi, odakle se krenulo na stazu dugu 11 kilometara koja je vodila kroz slikovito vinorodno područje obavijeno snježnim pokrivačem. Prva točka pohoda bila je Vinarija Vuković koja je ove godine po prvi puta bila domaćin pohoda. Ondje su posjetitelji prisustvovali tradicionalnoj ceremoniji vezanoj uz početak radova u vinogradima, nakon zimske stanke. Kuhano vino, topli čaj te pokoji zalogaj s nogu okrijepili su šetače te su spremni nastavili prema drugoj točki pohoda gdje ih je srdačno dočekala obitelj Zlatka Novaka. Nakon okrepe, brzo su stigli do sljedećeg odmorišta – Vinarije Cmrečnjak u Svetom Urbanu – gdje je također održana tradicionalna rezidba vinove loze i ceremonija kojom se priziva rodna godina. Nakon kratkog predaha vesela ekipa uputila se pram – točki iznenađenja. Ondje su ih dočekali predstavnici Općine Štrigova, tamošnje Turističke zajednice te  Štrikoma te ih ugrijali velikim izborom rakija OPG-a Stanke Kelnerić.

Na svim punktovima ovogodišnjeg Vincekovog pohoda sudionike je zabavljao Tamburaški sastav „Podrumari“ uz čiju su glazbu sudionici i zaplesali.

Ni povratak do doma kulture u Štrigovi, gdje su sudionici dočekani objedom, nije bio naporan pa je ostalo snage za još jedan ples uz tamburašku glazbu i najljepši završetak još jednog Vincekova pohoda.

Organizatori pohoda Općina Štrigova, Općina Nedelišće, Općina Sveti Martin na Muri, Planinarsko društvo Bundek iz Murskog Sredića te njihove turističke zajednice ne kriju zadovoljstvo održanim pohodima i velikim odazivom.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje