Povežite se s nama

U fokusu

Država prodaje oronulu rodnu kuću istaknutog Varaždinca Vatroslava Jagića

Objavljeno:

- dana

Razbijeni prozori, zapušteno dvorište, grafiti na oronuloj građevini… Tako danas izgleda rodna kuća Vatroslava Jagića i već je godinama mjesto okupljanja beskućnika i klošara.

Na pročelju kuće nalazi se tabla na kojoj piše da je u njoj živio veliki znanstvenik i istaknuti Varaždinac. I to je zapravo jedini simbol bogate povijesti i baštine kojom je Vatroslav Jagić zadužio svoje sugrađane. Sve ostalo na kući i oko kuće vapi za obnovom.

Vatroslav Jagić bio je jedan od najznačajnijih Varaždinaca u povijesti grada, istaknuti znanstvenik, jezikoslovac i velikan slavistike.

Novi vlasnik

Kuća u kojoj se rodio bila je dugi niz godina u posjedu Grada Varaždina, sada je u vlasništvu države, a kako ekskluzivno doznajemo, uskoro bi mogla dobiti novoga vlasnika.

– Rodna kuća Vatroslava Jagića koja se nalazi u Ulici Krešimira Filića, na broju 14. upisana je kao vlasništvo Republike Hrvatske, te je evidentirana u Internom registru nekretnina Ministarstva. Za predmetnu kuću postoji interes trećih osoba za kupnju te nekretnine, stoga su odrađene pripremne radnje za procjenu vrijednosti i energetsko certificiranje iste – potvrdili su nam iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Spomenimo i da je država u više navrata pokušala prodati kuću, ali bez uspjeha. Građevina nije pojedinačno kulturno dobro pod zaštitom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, već je kuća klasificirana kao profana graditeljska baština.

Za sad nije poznato kome će država prodati nekretninu ni kakva planove potencijalni kupac ima. Međutim, kako nam kažu u Gradu Varaždinu, prije bilo kakvih eventualnih zahvata na kući novi će vlasnik trebati ishoditi pozitivno mišljenje Konzervatorskog odjela.

Zaštićeno dobro od lokalnog značenja

Također, prema Generalnom urbanističkom planu propisano je da je potrebno zatražiti i mišljenje Upravnog odjela Grada Varaždina.

– Gradsko vijeće Grada Varaždina će donijeti posebnu Odluku u kojoj će odrediti zaštićena dobra od lokalnog značenja kao i mjere njene zaštite u skladu s važećim Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Do donošenja navedene Odluke, prije početka bilo kakvih radova na kulturnim vrijednostima, potrebno je zatražiti mišljenje Upravnog odjela Grada Varaždina koji obavlja poslove iz djelokruga zaštite i očuvanja kulturnih dobara – objašnjavaju u Gradu Varaždinu.

Koliko država ima nekretnina na sjeveru Hrvatske?

Kuća Vatroslava Jagića među mnogim je nekretninama koje su u vlasništvu države. Stoga smo pitali koliko je takvih nekretnina u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Iz odgovora Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine proizlazi da to državno tijelo ne raspolaže informacijom o svim državnim nekretninama već raspolaže informacijom samo o nekretninama koje su na upravljanju u ovom Ministarstvu. To bi značilo da je zapravo nemoguće dobiti cjelokupne podatke o državnoj imovini na jednom mjestu.

– Na području Grada Varaždina te Grada Čakovca i druga državna tijela imaju jako velik broj državnih nekretnina na svom upravljanju (npr. MORH – stanove, vojarne i slično, MUP – poslovne zgrade, stanove, slično, Ministarstvo hrvatskih branitelja – stanove, te druga državna tijela). Znači, Ministarstvo upravlja samo dijelom državne imovine i to onim pojavnim oblicima definiranim Zakonom o upravljanju državnom imovinom – objasnili su nam u Ministarstvu.

Stanovi i poslovni prostori

Po trenutnim evidencijskim upisima u Interni registar nekretnina, Ministarstvo na svom upravljanju ima 24 stana i 64 poslovna prostora na području Grada Varaždina te jedan stan i sedam poslovnih prostora na području Grada Čakovca.

– Po trenutnim evidencijskim upisima u Interni registar nekretnina, Ministarstvo na svom upravljanju na području cijele Varaždinske županije ima 30 stanova i 83 poslovna prostora, a cijele Međimurske županije ima dva stana i devet poslovnih prostora – odgovaraju nam iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ministarstvo kontinuirano provodi natječaje za prodaju i zakup nekretnina te iste objavljuje na službenim web stranicama kao i u javnim glasilima, dodaju u Ministarstvu.

Upit smo poslali i tvrtki Državne nekretnine d.o.o. Oni također kažu da nemaju evidenciju o svim nekretninama u državnom vlasništvu.

– Ovo trgovačko društvo ne upravlja svim državnim nekretninama, već na temelju Ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji sklopljenim s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine upravlja s onim dijelom nekretnina (stanova i poslovnih prostora) u vlasništvu Republike Hrvatske koje su mu prenesene na upravljanje, stoga ne raspolažemo podatkom o ukupnom broju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske u Varaždinu i Čakovcu. Imovinom RH općenito, osim Državnih nekretnina d.o.o., upravljaju i druga državna tijela. Informacija koju smo Vam u mogućnosti pružiti za nekretnine na području gradova iz Vašeg upita odnosi se na portfelj ovog Društva: Državne nekretnine d.o.o. u Varaždinskoj županiji upravljaju sa 140 jedinica (112 stanova i 28 poslovnih prostora), od kojih je većina u Varaždinu. U Međimurskoj županiji, tvrtka upravlja samo sa dvije jedinice (stanovi) koje se nalaze u Čakovcu i Kotoribi – odgovorili su nam iz ove državne tvrtke.

Kuća je profana zgrada, što znači da nema zahvata bez suglasja konzervatora i Grada

Prema Generalnom urbanističkom planu grada Varaždina parcela na kojoj je kuća Vatroslava Jagića nalazi se u stambenoj namjeni. Također, čestica se nalazi u zoni oznake “2A – Održavanje i dogradnja zona obiteljske i onih druge pretežno obiteljske i višeobiteljske izgradnje”. Međutim, građevina na parceli označena je kao “PZ-D-15” – profana zgrada i graditeljski sklop predložen za zaštitu – zaštita planom (PZ) te je potez ulice južno od predmetne parcele označen kao “planirana točka i potez značajan za panoramsku vrijednost krajobraza”.

U tekstualnom dijelu GUP-a grada Varaždina, propisano je da za zahvate na potencijalnim kulturno-povijesnim vrijednostima (PZ) i na preventivno zaštićenim kulturnim dobrima kojima je istekao rok (P), a kojima bi se moglo prouzročiti promjene na kulturnom dobru i u njegovoj neposrednoj okolini, potrebno zatražiti mišljenje Konzervatorskog odjela.

Uz- to, objašnjavaju u Gradu Varaždinu, GUP-om je propisano i da za zgrade, građevine, prostore i lokalitete ovim Planom označene kategorijama “PZ” i “E” do trenutka utvrđivanja svojstva kulturnog dobra i proglašenja zaštićenog kulturnog dobra lokalnog značaja (odlukom predstavničkog tijela lokalne samouprave) ili objave izvoda iz Registra preventivno ili trajno zaštićenih kulturnih dobara u službenom glasilu RH, vrtijede mjere zaštite i očuvanja određene Planom. To bi konkretno značilo da se prije zahvata na nekretnini trebaju ishoditi određeni dokumenti – mišljenje konzervatora, kao i mišljenje Upravnog odjela Grada Varaždina koji obavlja poslove iz djelokruga zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

– Gradsko vijeće Grada Varaždina će donijeti posebnu Odluku u kojoj će odrediti zaštićena dobra od lokalnog značenja kao i mjere njene zaštite u skladu s važećim Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Do donošenja navedene Odluke, prije početka bilo kakvih radova na kulturnim vrijednostima iz tablice označenim kao PZ i E, potrebno je zatražiti mišljenje Upravnog odjela Grada Varaždina koji obavlja poslove iz djelokruga zaštite i očuvanja kulturnih dobara – stoji među ostalim u tekstualnom dijelu GUP-a.

Decentralizacija upravljanja državnom imovinom

Već godinama u Hrvatskoj je jedna od važnijih tema upravo decentralizacija. Predstavnici lokalne vlasti, načelnici i gradonačelnici, upozoravaju da bi se decentralizacijom upravljanja državnom imovinom riješili brojni problemi, ali i skratili rokovi za realizaciju projekata, posebno vezanih za investicije u gospodarstvu.

Ta se tema ponovno aktualizirala u vrijeme bivšeg ministra Paladina, koji je i u povodu proslave Dana grada Varaždina govorio o toj temi. Najavio je tada bolje i efikasnije upravljanje imovinom. U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kažu da se priprema izmjena Zakona.

– Nastavno na dio upita koji se odnosi na izmjenu zakonske regulative možemo reći kako je u tijeku priprema novog Zakona o upravljanju državnom imovinom, a cilj je da on bude donesen u drugom kvartalu 2023. godine. Novim Zakonom razmatra se opcija da se uvede djelomična decentralizacija upravljanja državnom imovinom, odnosno da se dio nekretnina prepusti na upravljanje jedinicama lokalne samouprave. Osim toga, Ministarstvo je raspisalo javnu nabavu za izradu sustava digitalizacije procesa upravljanja državnom imovinom koji će biti dio Informacijskog sustava prostornog uređenja ISPU. U planu je i izrada platforme za sustav e-JavniNatječaji kojim će se omogućiti licitacija na nekretnine u državnom vlasništvu – najavili su u Ministarstvu.

U fokusu

Patafta predao listu za izbore i poručio: Očistimo grad od bala i politike koja ih 18 godina nije riješila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijeme je da se maknu Čačić, Čehok i Budimo grad/Budimo Petrići, koji su odgovorni što su bale i dalje na vodozaštitnom području… Zbog njih, ali i SDP-a koji nije uspio održati stabilnost te sada imamo izbore, jedan od najvećih problema ovoga grada i dalje nije riješen. Ako opet u Gradsko vijeće dođu isti ljudi, oni koji rade nered i ne žele riješiti bale zbog egoizma i svojih interesa, ništa se neće promijeniti i za četiri mjeseca opet ćemo imati izbore, proći će cijela godina da se u gradu ništa ne radi, poručio je Patafta.

Varaždinski gospodarstvenik i nezavisni kandidat Davor Patafta danas je Gradskom izbornom povjerenstvu predao kandidacijsku listu za izvanredne izbore za članove Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Pritom je poslao poruku da je vrijeme da se grad Varaždin očisti od bala, ali i politike koja samo uzima, a ne daje, i koja punih 18 godina nije riješila probleme.

– Dolazim iz gospodarstva i nisam političar, ali sam se opet odlučio uključiti u ovu izbornu utrku jer osjećam obvezu i dužnost prema svojim sugrađanima, koji su, vjerujem razočarani u politiku. Od politike ne živim, niti mi ona treba za ispunjenje osobnih ambicija, iza mene ne stoje redovi ljudi sa stranačkim iskaznicama željni pozicija ili udobnih fotelja. Zaista mi je teško sa strane gledati u što ga politika pretvara i kako štetočine koče razvoj mog Varaždina, jer volim ovaj grad u kojem sam odrastao – poručio je Patafta.

Teret odgovornosti za bale, ukazuje, snose svi varaždinski političari.

– Preslagivanja političkih opcija dovela su do toga da 100.000.000 kilograma otpada već 18 godina trune na vodozaštitnom području, odnosno na mjestu kroz koje prema vodocrpilištu protječe voda koju svakodnevno svi mi pijemo. Zato je vrijeme da zajedno maknemo one koji su radili štetu.  Naime, prije 18 godina Radimir Čačić i Ivan Čehok smjestili su bale u Brezje i rekli da će tamo biti privremeno. Zatim su se zbog egoizma posvađali i radili na tome da te bale u Varaždinu, na vodozaštitnom području, ostanu do danas. Njima nije u interesu da se bale riješe jer bi onda postali nebitni, a to njihov ogromni ego ne bi mogao podnijeti. Tu su i samoprozvani aktivisti iz Varaždinskog smeća (Budimo grad i Budimo Petrići) koji su, zbog osobnih interesa i opstrukcije, također direktno odgovorni što je 100.000.000 kilograma smeća još uvijek u Brezju. Njih je u cijelu priču uključio Čačić, koji je zajedno s Habušem, radio na tome da se bale ne riješe. Sve to je tada podržavao i SDP, koji je ujedno odgovoran što sad imamo izbore jer nisu uspjeli očuvati stabilnost pošto su bili u koaliciji s Čačićem i Budimo grad. Svi varaždinski političari snose dio odgovornosti jer su im stranačke boje, neslaganja i ideološke razlike bile ispred dobrobiti ovoga grada – poručio je Davor Patafta i dodao kako je vrijeme za promjene, a sad je i prilika da se Brezje oslobodi otpada te da se tamo napokon otvore tisuće radnih mjesta.

– Drage Varaždinke i Varaždinci, razumijem vas ako ste izgubili povjerenje u politiku, ali 16. travnja imate u svojim rukama priliku koju vam politika ne može oduzeti, a to je da odlučite o budućnosti našega grada. Jer, ako opet u Gradsko vijeće dođu isti ljudi, oni koji rade nered i ne žele riješiti bale zbog egoizma i svojih interesa, ništa se neće promijeniti i za četiri mjeseca opet ćemo imati izbore, proći će cijela godina da se u gradu ništa ne radi. Vrijeme je da zajedno Varaždin očistimo od bala i politike koja ih 18 godina nije riješila. Dajte mi priliku i garantiram vam da ćemo zajedno riješiti problem bala u roku od maksimalno 18 mjeseci te da će se taj otpad maknuti jednom zauvijek – poručio je na kraju Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

Piletina Cekin dobila certifikat „Proizvedeno bez upotrebe antibiotika“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tvrtka KOKA, vodeća domaća peradarska kompanija koja posluje u sastavu Grupe Vindija, ispunila je sve uvjete za certificiranje proizvoda pod brendom Cekin oznakom „PROIZVEDENO BEZ UPORABE ANTIBIOTIKA“. Koka je time postala jedna od prvih domaćih prehrambenih kompanija s tom potvrdom kvalitete, koju dodjeljuje certifikacijska kuća DNV Adriatica d.o.o. na temelju STP 80 specifikacije za uzgoj bez antibiotika.

 „Antibiotik free“ certifikat od sada će nositi 49 različitih proizvoda svježeg mesa brenda Cekin među kojima su dobro poznati klasici poput cijelih pilića i ostali proizvodi iz rasjeka. Proizvod koji se certificira kao „antibiotik free“ mora se jasno identificirati u cijelom lancu proizvodnje, koji počinje na farmi, a proteže se kroz ishranu peradi te brigu o zdravlju pilića pa sve do prerađivačkih procesa, kontrole i pakiranja. Pritom je jedan od najvažnijih čimbenika upravo sama ishrana peradi, koja utječe na sastav mesa i proizvoda, kao i vrlo rigorozno kontrolirana i provođena tehnologija na samim farmama. Riječ je o pomnoj kontroli procesa ispitivanja i identifikacije te samoj kontroli mjerne opreme, kao i rukovanju, pakiranju, skladištenju i dostavi.

Besprijekorna kvaliteta proizvoda i briga o dobrobiti i zdravlju potrošača za nas je apsolutni prioritet. Stoga svakodnevno na razini cijele Grupe pomičemo granice u procesima uzgoja, kontrole, pakiranja i označavanja naših proizvoda, a sve s ciljem osiguravanja beskompromisne pouzdanosti koja nas na domaćem tržištu i čini sinonimom za kvalitetu te vodećom prehrambenom industrijom. Osim te za nas i naše potrošače ključne potvrde kvalitete, to dokazuju i dodatni certifikati iz područja sigurnosti i zdravstvene ispravnosti hrane – ističe Stjepan Sabljak, predsjednik Uprave tvrtke KOKA d.d.

Ispunjavanje svih strogih kriterija Koka zahvaljuje prije svega proizvodnom procesu koji je organiziran kao integrirana peradarska proizvodnja od uzgoja matičnih jata kokoši nesilica za proizvodnju rasplodnih jaja, valionice jednodnevnih pilića, tova brojlera, vlastite veterinarske službe i laboratorija, tvornice stočne hrane Blagodar do industrije mesa i proizvodnje finalnih proizvoda od mesa peradi. Zahvaljujući takvom lancu proizvodnje i distribucije, Cekin proizvodi stižu na police trgovina diljem Hrvatske u roku od maksimalno 24 sata.

Uz nedavni certifikat „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ i sada dodijeljen „PROIZVEDENO BEZ UPORABE ANTIBIOTIKA“ koji potvrđuje uzgoj pilića bez uporabe antibiotika, Koka jedina u Hrvatskoj ima vlastiti znak „5 HR“ koji dokazuje da se svih pet faza integrirane peradarske proizvodnje provodi u Hrvatskoj. Uz to, podsjetimo da je Cekin piletina nositelj znaka „MESO HRVATSKIH FARMI – rođeno i uzgojeno u RH“ koji izdaje HPA-HAPIH/Ministarstvo poljoprivrede za izvorno hrvatske proizvode dokumentirane sljedivosti od polja do stola.  Od 2021. godine Koka d.d. nositelj je žiga za nacionalni projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Živjeti zdravo“ kojim se potrošači informiraju o tome da proizvodi Koke imaju nutritivni sastav preporučljiv za pravilnu prehranu.

Sigurnost i kvaliteta proizvoda temelj je poslovanja vodeće peradarske kompanije u Hrvatskoj, tako da je proces proizvodnje u tvrtki Koka usklađen sa važećim propisima RH i EU-a te je certificiran svim relevantnim standardima sigurnosti i kvalitete (SSOP, HACCP, HALAL, KOSHER, IFS i BRCGS, AOECS gluten free te područje upravljanja kvalitetom kroz ISO 9001).

Sva navedena priznanja i certifikati kvalitete rezultat su najstrožih provjera akreditiranih laboratorija iz RH i EU-a te na čelu s posljednjim predstavljaju rezultat dugogodišnje brige o ishrani i zdravlju životinja, kao i dosljednosti načelu od polja do stola, a briga za zdravlje životinja briga je za zdravlje ljudi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje