Povežite se s nama

Život i društvo

Državni inspektorat tijekom prosinca kontrolira dječje igračke, dosad plišanci najproblematičniji

FOTO: ilustracija

Objavljeno:

- dana

Državni inspektorat tijekom prosinca provodi pojačani monitoring i službene kontrole dječjih igračaka radi praćenja njihove zdravstvene ispravnosti odnosno sukladnosti s propisima.

Igračke svih kategorija i materijala (plastične, plišane, drvene i sl.) nadziru se na granici prilikom uvoza, u proizvodnji te na unutarnjem tržištu.

Naime, sukladno ovlastima iz Zakona o predmetima opće uporabe sanitarna inspekcija Državnog inspektorata provodi službene kontrole dječjih igračaka prvenstveno kroz laboratorijska ispitivanja i fizički pregled (uzorkovanje). Također, sanitarni inspektori obavljaju i pregled deklaracija, organoleptiku (izgled, miris, rubovi), fizička i mehanička svojstva igračke i sl.

Cilj ovih nadzora je doprinijeti tome da građani na tržištu mogu kupiti isključivo sigurne i zdravstveno ispravne igračke.

– Napominjemo kako sanitarna inspekcija istovjetne nadzore obavlja tijekom cijele godine sukladno godišnjem planu rada, na temelju predstavki građana kojima se ukazuje na nesukladnost, ali i reaktivno kroz provjere prisutnosti na tržištu nesukladnih proizvoda notificiranih kroz RAPEX sustav – objavio je Državni inspektorat.

Tako je u razdoblju od 01. siječnja do 01. prosinca 2021. godine kroz službene kontrole uzeto ukupno 399 uzoraka predmeta opće uporabe za analizu, od čega 255 uzoraka na granici i 144 uzoraka na unutarnjem tržištu.

Do sada je utvrđeno 12 nesukladnih igračaka i to sedam (7) plišanih igračaka koje nisu zadovoljile fizikalno-kemijskih svojstava, tri (3) ljigavca koja su bila nesukladna na parametar bor, jedne puzzle nesukladne na organoleptička svojstva i jedna drvena praćka koja je stavljena na tržište bez potrebne dokumentacije.

Za sve nesukladne uzorke donose se mjere zabrane stavljanja na tržište i povlačenja proizvoda ili im je na granici donosi mjera zabrane uvoza, a nesukladni proizvodi su prijavljeni kroz RAPEX sustav. Kroz RAPEX sustav u 2021. godini Republika Hrvatska je prijavila 9 igračaka.

Ispitivanja nad igračkama provode se prema zahtjevima Pravilnika o sigurnosti igračaka i usklađenim hrvatskim normama kojima su prihvaćene europske norme (HRN EN 71).

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Županiji o energetskoj samodostatnosti škola i zaštiti okoliša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija nastavlja s programima digitalizacije, energetske samodostatnosti i zaštite okoliša u svim obrazovnim ustanovama kojima je osnivač i to zahvaljujući programu „Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno“ koji je predstavljen na kolegiju ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Kako je istaknuo pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek riječ je o smjernicama za primjenu digitalnih tehnologija kao i za primjenu obnovljivih energija i zaštite okoliša u osnovnim i srednjim školama vodeći se pritom Nacionalnom razvojnom strategijom RH do 2030. godine, energetskom i digitalnom tranzicijom, stručnim analizama Instituta za razvoj poslovnog upravljanja – IMD i Svjetskog gospodarskog foruma –WEF.

– Varaždinska županija ima sposobnost digitalizacije osnovnih i srednjih škola, kao i sposobnost uvođenja globalnih mjerila za digitalizaciju. Prioritet digitalizacije i tehničkih standarda je STEM područje. Stoga su naši ciljevi određivanje tehničkih standarda opremanja digitalnim tehnologijama, daljnje uređenje prostora u cilju interaktivnosti s digitalnom opremom, podizanje sigurnosnog standarda u školskim prostorima, pokretanje razvojnih programa korištenjem digitalnih tehnologija te stvaranje sustava jednakih šansi i globalne konkurentnosti – prezentirao je pročelnik Huđek okupljenim ravnateljima te naglasio kako će digitalizacija doprinijeti efikasnosti školskog sustava, dati poticaj mjerama održivog razvoja školstva, važnost novih tehnologija u opremanju škola, kao i mogućnost formiranja zelenih praktikuma i radionica.

Što se tiče „zelenih“ smjernica Varaždinskoj županiji je za cilj uvođenje obnovljivih izvora energija i zaštite okoliša u školski sustav, uključenje u razvoj energetskih projekata, proizvodnja energije čime bi se doprinijelo racionalizaciji potrošnje energije, uvođenju izvrsnosti poslovanja školskog sustava, kao i doprinošenju njegovoj stabilnosti, dok će se financijski potencijal proizvedene energije preusmjeriti u razvoj.

– Zelene energije imaju značajnu ulogu na stabilnost poslovanja školstva. Čak je izvrsnost poslovanja školstva moguće prikazati modelom energije jer upravo zelene energije doprinose mjerenju uspjeha poslovanja na uravnotežen način. Uštede koje će se postići kroz proizvodnju energije omogućit će nam također pokretanje razvojnih programa, što je Varaždinskoj županiji od izuzetne važnosti, kao i postizanje sposobnosti poticanja mjera održivog razvoja i zaštite okoliša – naglasio je pročelnik Huđek.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio se svim ravnateljima na uspješnom završetku još jedne školske godine, koja unatoč brojnim izazovima, bilježi sjajne rezultate, prvenstveno po pitanju sudjelovanja učenika na raznim natjecanjima, te osvajanju brojnih nagrada i priznanja. Osvrnuo se i na proteklih 20-ak godina ulaganja u obrazovanje.

– Varaždinska županija osnivač je 47 obrazovnih ustanova – riječ je o 33 osnovne škole, 13 srednjih škola te jednom učeničkom domu. 2001. godine u svim tim našim osnovnim i srednjim školama bilo je svega 20-ak informatičkih učionica i isto toliki broj informatičara. Danas u našim školama ukupno imamo 4801 računalo, 126 nastavnika informatike i 124 informatičke učionice. Niti jedna škola tada nije proizvodila vlastitu energiju, odnosno imala krovnu mrežnu elektranu ili dizalicu topline. Danas 19 naših škola proizvodi vlastitu energiju, odnosno 40 posto obrazovnih ustanova je na obnovljivim izvorima energije. Kako smo svjedoci sve veće neizvjesnosti vezane uz rast cijena energenata – ovakve smjernice, odnosno program jedino su rješenje. Varaždinska županija će i dalje, kroz ovakav program, ulagati u opremanje svojih škola, projekte obnovljivih izvora energije kako bi škole bile energetski samodostatne. Naravno samim time doprinosit ćemo i zaštiti okoliša – zaključio je župan Stričak.

Na kolegiju je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec koja je ravnatelje upoznala s provođenjem projekta županijske riznice u osnovnim i srednjim školama te zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje