Povežite se s nama

Život i društvo

DVD Novi Marof dobio brojne čestitke na stoljeću hrabrog i nesebičnog djelovanja

Objavljeno:

- dana

Priča o Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novi Marof započela je davnog 23. rujna 1923. godine, a na isti dan, 100 godina kasnije, u subotu, 23. rujna, održana je velia svečanost kojom je obilježeno neprekidno stogodišnje djelovanje DVD-a.

Prvi zapovjednik DVD-a bio je Vilko Paldi, a dokaz o osnivačkoj Skupštini do danas su očuvana u  “Pravila Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Novom Marofu”. Ta “Pravila” odobrena su i potvrđena žigom od strane Velikog župana zagrebačke oblasti u Zagrebu, Kraljevskog banskog savjetnika, vršioca dužnosti velikog župana zagrebačke oblasti.

Predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedeljko Vukalović, ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice Novi Marof i Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te dopredsjednik Svjetske vatrogasne organizacije, istaknuo je značaj ovog velikog jubileja.

-100 godina DVD-a Novi Marof nije ništa drugo nego 100 godina upornosti, ustrajnosti, hrabrosti, predanosti, nesebičnog davanja, zalaganja, učenja, druženja, prijateljevanja, humanog djelovanja na korist svih građana grada Novog Marofa, njegove bliže i šire okolice, ali i cijele Republike Hrvatske – rekao je Vukalović.

Tom je prilikom iskazao zahvalnost generacijama vatrogasaca koji su prošli kroz novomarofski DVD, a posebice onoj šačici entuzijasta koji su bili začetnici ovog društva.

-U duhu njihove ideje, potaknuti svime onime što su naši prethodnici radili i činili, na sadašnjim članovima i članicama je da nastave dalje još bolje i još uspješnije razvijati, unaprjeđivati, ali i čuvati vatrogastvo Novog Marofa – zaključio je predsjednik Vukalović.

Između ostalog, DVD Novi Marof više od pola svog vijeka pridaje važnost uvježbavanju natjecateljskih odjeljenja za nastup na raznim vatrogasnim natjecanjima u RH i inozemstvu. Marljiv trud urodi i uspjehom, zato su pripadnici natjecateljskih odjeljenja novomarofskog vatrogasnog društva sudjelovali na svim dosadašnjim državnim vatrogasnim natjecanjima, a čak četiri puta bili su osvajači medalja!

Gradonačelnik Grada Novi Marof Siniša Jenkač čestitao je na stoljeću hrabrog i nesebičnog djelovanja DVD-a u službi zajednice. Istaknuo je kako dugovječnost DVD-a Novi Marof svjedoči o vrijednosti koju donose Gradu.

-Neka ovaj jubilej, koji svjedoči o neprocjenjivoj vrijednosti koju DVD Novi Marof donosi našem gradu, bude na ponos svim građanima Novog Marofa. Kroz desetljeća, DVD Novi Marof nije samo čuvar naše sigurnosti, već i neizostavan dio naše lokalne zajednice. Ovo je samo početak nove stoljetne priče o hrabrosti i zajedništvu – rekao je Jenkač i zahvalio vatrogascima na njihovoj predanosti i hrabrosti.

Napomenuo je kako je oprema vatrogasaca izrazito bitna u obavljanju svih intervencija koje imaju, a u osiguravanju opreme DVD Novi Marof veliku pomoć ima i od Grada.

-Vatrogastvo je oduvijek bilo na vrhu liste prioriteta našeg Grada, jer su vatrogasci ti koji nas čuvaju od opasnosti i brinu se za sigurnost naših građana i imovine. Kroz godine, Grad Novi Marof financijski je podržavao rad vatrogasaca, ulažući u njihovu opremu kako bi im osigurali sredstva za obavljanje njihovih izazovnih zadaća, a najnoviji dokaz tome je čak 120 tisuća eura vrijedna nabavka novog vatrogasnog navalnog vozila – naglasio je Jenkač i istaknuo kako su novomarofski vatrogasci jedni od najoperativnijih vatrogasaca u Županiji.

Na proslavu obljetnice stigao je i župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, koji je svim članovima čestitao okruglih 100 godina, kao i svima onima koji su stvarali DVD.

Dodao je kako značaj DVD-a Novi Marof, osim što prepoznaje društvo, prepoznaje i struka, pritom se referirajući na aktualnog predsjednika DVD-a, Nedjeljka Vukalovića, koji nosi nekoliko titula, među ostalim i onu dopredsjednika Svjetske vatrogasne organizacije.

-Smatram da su dobro opremljeni, osposobljeni i da se na njih uvijek može računati – napomenuo je župan.

Život i društvo

U subotu u Varaždin dolazi Hajduk pa je policija izdala niz uputa i upozorenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu igraju NK Varaždin i HNK Hajduk pa je policija izdala niz upozorenja.

U subotu, 24. veljače, s početkom u 15 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu odigrat će se nogometna utakmica 24. kola SuperSport HNL, između NK Varaždina i HNK Hajduka.

Policija poziva sve navijače i gledatelje da se prije utakmice, na samom stadionu za vrijeme odigravanja i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi se utakmica odigrala u primjerenom sportskom duhu.

Također, pozivaju sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za sve navijače, posjetitelje/gledatelje

•  Ulaz u stadion „Anđelko Herjavec“ biti će otvoreni od 13 sati

•  Radi izbjegavanja gužvi, pozivaju posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

•  Sve ulaznice su personalizirane i prilikom ulaska provjeravaju se barkod čitačima.

• U vremenu od 13 do 18 sati bit će zatvorena Zagrebačka ulica od novog rotora kod trgovačkog centra Kaufland do raskrižja s ulicom Frana Supila. Iz smjera grada bit će dozvoljen prolaz gledateljima koji dolaze na utakmicu, do skretanja za Tehnološki park, i to samo poradi parkiranja o okolnim parkiralištima. Mole ostale sudionike u prometu da koriste zaobilazne ceste.

• Preporučju posjetiteljima koji dolaze svojim vozilima na utakmicu, da koriste parkirališta kod gradskih bazena i Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici, kod trgovačkih centara Bauhaus i Lidl te prostor Autokluba Varteks.

• Ulaz na parkiralište Autokluba Varteks iz smjera Gospodarske ulice, bit će za navijače gostujućeg kluba dok će za sve ostale biti ulaz iz Biškupečke ulice.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

• unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

• unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,

• paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

• maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,

• unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

• bacanje predmeta u natjecateljski prostor,

• boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

•  posjetiteljima pod utjecajem alkohola,

•  osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,

•  posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i

• osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici. 

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Medarica“ obišla mališane iz 9 vrtića i poklonila im 150 kilograma meda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi udruge Medarica iz Mađareva kod Novog Marofa obišli su sve vrtiće grada Novog Marofa i okolice, njih ukupno 9, odnosno 4 novomarofska vrtića, vrtić Leptirić u Ljubešćici, Pčelica u Bisagu,Zagonetna šuma u Šćepanju kod Brezničkog Huma, te još dva dječja vrtića u Varaždinskim Toplicama.

Podijelili su ukupno 150 kg meda najmlađim ljubiteljima ove slatke i nadasve zdrave namirnice te su mališanima upriličili prezentaciju košnice i svega što se u njoj nalazi, kako bi djeca što zornije vizualizirala priču o pčelama i medu.

– Svake godine s dolaskom proljeća počinjemo obilaziti najmlađe – djecu vrtićkog uzrasta, potom i polaznike osnovnih škola kako bi od najranije dobi djeca stekla naviku uzimanja ove zdrave i potrebne namirnice – govore predstavnici Medarice Vlekoslav Andrašek i Vlado Toplovec.

– Vezano uz to djeci objašnjavamo značenje i ulogu pčela u prirodi, pčelinjeg proizvoda meda, svojstava i dobrobiti meda općenito. Ovo je peta godina  kako naša udruga provodi ovu korisnu akciju i tako ćemo nastaviti i ubuduće – naglasili su predstavnici udruge Medarica.

Polaznici vrtića i njihove tete zahvalili su udruzi Medarica te ih počastili izvedbom prigodnoga dječjeg programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje