Povežite se s nama

Život i društvo

DVD-ovi iz Radovana, Salinovca i Margečana dobivaju potpore za vozni park, spremište i opremu

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Milorad Batinić i resorna pročelnica Marina Držaić u Gradskoj su vijećnici održali radni sastanak s predstavnicima DVD-ova Radovan, Salinovec i Margečan.

Prisustvovao mu je i predsjednik gradske VZ Zvonko Videc.

S obzirom na značaj rada vatrogasaca koji na terenu građanima prvi priskaču u pomoć kod požara, poplava i drugih hitnih situacija, na sastanku se razgovaralo o načinu na koji im Grad može pomoći u rješavanju problema koji opterećuju njihov rad.

Pritom valja uzeti u obzir činjenicu da je riječ o društvima koja djeluju na volonterskoj bazi i da su glavna operativna snaga u sustavu zaštite i spašavanja.

Dogradnja spremišta za DVD Salinovec

Predsjednik i zapovjednik DVD-a Salinovec Matija Štebih i Matija Brežni ponovno su izrazili hitnu potrebu dogradnje prostora od 50-ak m2 (koji bi se koristio kao spremište za odore, operativnu vatrogasnu opremu te opremu potrebnu za uvježbavanje pomlatka), kao i izgradnje sanitarnog čvora i osiguranja priključka na plin.

U vezi s time dogovoreno je da će Grad u suradnji s Ivkomom odmah sagledati mogućnost izvođenja plinskog priključka. Također, zatražena je izrada projektne dokumentacije i troškovnika za dogradnju, kako bi se u proračunu za iduću godinu mogla osigurati potrebna sredstva.

Vozilo za DVD Margečan

Što se tiče DVD-a Margečan, Grad mu je u proračunu za 2019. osigurao 200.000 kuna za nabavu manjeg navalnog vozila s vodom.

Međutim, predsjednik i tajnik DVD-a Davor Đuras i Zdenko Đuras ističu problem:

– Za tu svotu na tržištu se ne može naći primjereno vozilo koje bi zadovoljilo potrebe DVD-a. Odgovarajuće vozilo pronađeno je u Poljskoj, međutim, ono je skuplje i potrebno ga je nadograditi.

S obzirom na to da DVD nema mogućnosti sam osigurati potrebna sredstva, gradonačelnik je izrazio spremnost da Grad za nabavu i opremanje vozila osigura dodatnih 200.000 kuna te tako DVD-u omogući nabavu vozila za intervencije.

Novo navalno vozilo za DVD Radovan

S predsjednikom DVD-a Radovan Miljenkom Grudičekom razgovaralo se o zatvaranju financijske konstrukcije za nabavu navalnog vozila. Grudiček je istaknuo da DVD ima šanse u 2020. godini nabaviti novo MAN-ovo vozilo s 3000 litara vode te da bi se to moglo realizirati uz učešće i dobru volju Grada Ivanca.

Uz sredstva koja je za ove svrhe Grad već osigurao u proračunu za 2019., zatim, uz udio koji je za to rezerviran u VZ-u te uz vlastita sredstva, za nabavu novog vozila trebalo bi osigurati još dodatnih 400.000 kuna.

Gradonačelnik je izrazio spremnost da se ova sredstva osiguraju u proračunu za 2020. i 2021. godinu, što je opcija koja DVD-u Radovan odgovara pa je u tom kontekstu dogovoreno da se pokrenu aktivnosti za nabavu novog vozila.

Vatrogascima 100.000 kuna za 2020. godinu

Na sastanku s vatrogascima bilo je govora i o nastavku opremanja svih gradskih DVD-ova neophodnom vatrogasnom opremom, za što Grad Ivanec već dvije godine za redom izdvaja stotinjak tisuća kuna na godinu.

Gradonačelnik je najavio da vatrogasci za nabavu opreme i iduće godine mogu računati na dodjelu 100.000 kuna za nabavu opreme.

DVD-ovi ovu potporu koriste za nabavu motornih i električnih pumpi, zaštitnih odijela, gumenih čizama, radio stanica, vatrogasnih svjetiljki i druge potrebne opreme.

Život i društvo

FOTO Čak 250 konjara iz cijele Hrvatske i Slovenije na Konjičkim igrama u Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Varaždinska županija

U organizaciji Općine Petrijanec i Udruge “Konj, moj prijatelj” te u suorganizaciji Varaždinske županije i općina Cestica, Vinica, Maruševec i Sračinec u Zelendvoru su u nedjelju, 23. lipnja održane Konjičke igre.

Cilj konjičkih igara bio je druženje vlasnika konja, držatelja i ljubitelja konja, kao i približavanje tih plemenitih životinja široj populaciji kroz različiti sadržaj. Uz organizatore manifestacije, predsjednika Udruge “Konj, moj prijatelj” Zdenka Marenčića i načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, pozdravne riječi uputili su u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka županijski vijećnik Krunoslav Lukačić i saborski zastupnik Predrag Štromar.

Konjičke igre u Zelendvoru prerasle su tako u respektabilnu manifestaciju koja je okupila više od 250 konjara iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Slovenije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siniša Horvat iz DVD-a Varaždinbreg sjajni četvrti na najtežem europskom vatrogasnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Samo osam je stotinki dijelilo vatrogasca DVD Varaždinbreg, Sinišu Horvata da se s vatrogasnog natjecanja u Europi, „Firefighter Challenge-TFA Hungary 2024“, vrati s osvojenom broncom.

No, kad se zna da se radi o najtežem vatrogasnom natjecanju u Europi, Horvatovo je četvrto mjesto ionako senzacija za hrvatsko vatrogastvo. U ukupnom je poretku, TFA Team Croatia d 13 timova zauzeo 5, mjesto.

Siniša Horvat i Andy Barulek, također iz DVD-a Varaždinbreg, jedini su Hrvati koji su okušali svoju spremnost s najboljim europskim vatrogascima, a u tome ih je, uz Varaždinsku županiju i Općinu Gornji Kneginec, podržala i Hrvatska vatrogasna zajednica.

Vatrogasci su se u mađarskom Sombotelu  natjecali u iznimno teškim uvjetima, pod punom opremom na čak 32 stupnja Celzija, što je dodatno pridonijeli dramatičnosti natjecanja, pa je od stotinu prijavljenih vatrogasaca iz četiri zemlje – Austrije, Slovačke, Mađarske i Hrvatske – natjecanje završilo njih 89-ero.

– Bravo za naše operativce koji su pokazali da se ravnopravno mogu nositi s europskim vatrogascima u svim zadaćama, čime promiču hrvatsko vatrogastvo u Europi i svijetu – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Slavko Tucaković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje