Povežite se s nama

Kultura

Kukuljevićevi dani u znaku 200. obljetnice rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog

Objavljeno:

- dana

Varaždinske Toplice

Ovogodišnji Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama, 2. i 3. prosinca, bit će svečaniji nego inače budući da je ovo godina u kojoj se obilježava 200. godišnjica rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

U petak u u 17 sati bit će otvoren Dom kulture u Ulici braće Radić, a na svečanosti će biti predstavljen povijesni roman o bitci pod Sigetom pod nazivom „Bitka“ autora Alena Sambolca.

U programu će sudjelovati učenici OŠ Antun i Ivan Kukuljević Sakcinski iz Varaždinskih Toplica i OŠ Svibovec.

Drugog dana, u subotu, na programu je znanstveni skup povodom 200. godišnjice rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Skup će u Banketnoj dvorani hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama početi u 10 sati.

Na programu skupa je devet izlaganja o raznim tematikama vezanima uz život i djelo Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

Izvor:
Foto:

Kultura

Ludbreg u subotu domaćin 25. Haiku-susreta, na Otoku mladosti japanski vrt

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ nakon prošlogodišnje stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa ove će godine ponovno biti domaćin 25. Haiku-susreta u Ludbregu.

Susreti haiku-pjesnika u Ludbregu postali su tradicija, a sam grad prepoznat je kao jedan od gradova-centara haiku poezije. Prvi ludbreški haiku susret održan je 1997. godine, a godinu kasnije započelo je i kontinuirano tiskanje zbornika radova, koji je s vremenom postao međunarodan jer se u njemu objavljuju i radovi pjesnika iz susjednih država.

Na ovogodišnji natječaj svoje haikue poslalo je 158 autora iz Hrvatske (95), Srbije (17), Slovenije (8), Bosne i Hercegovine (6), Sjedinjenih Američkih Država (5), Bugarske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije po 4, Mađarske (3), Grčke, Kanade, Poljske i Rumunjske po 2 te Bangladeša, Italije, Kine i Rusije po 1. Ukupno je, ne računajući haikue pristigle za natječaj “Afrodita”, stiglo 820 haikua od čega su u zbornik uvrštena 352 haikua. Po jedan objavljeni haiku ima pedeset dvoje (52) autora, po dva četrdeset devetero (49) autora, po tri dvadesetero (20) autora, po četiri četrnaestero (14) autora, po pet desetero (10) autora i po šest haikua šestero (6) autora. Haikui sedmero autora nisu zadovoljili kriterije za uvrštenje u zbornik.

U čast i sjećanje na utemeljitelja ludbreških Haiku-susreta Zdenka Oreča Gavrana (1930. – 2020.) ove je godine organiziran i natječaj za haiku na temu gavran.

Haikue je na natječaj poslalo 168 autora iz Hrvatske (70), Sjedinjenih Američkih Država (13), Indije (11), Poljske (8), Srbije i Slovenije (po 7), Bosne i Hercegovine (6), Rumunjske (5), Rusije i Velike Britanije (po 4), Crne Gore i Ukrajine (po 3), Australije, Belgije, Francuske, Indonezije, Kanade i Mađarske (po 2), te Alžira, Bjelorusije, Bugarske, Grčke, Irske, Japana, Južnoafričke Republike, Kenije, Malezije, Nigerije, Nizozemske, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Svete Lucije i Švicarske po 1.

Haikue su ocjenjivali istaknuti hrvatski pjesnici haikua Enes Kišević (Zagreb) i Dejan Pavlinović (Pula). Prva nagrada otišla je Simonu Hansonu u Australiju, druga Cezaru Florinu Ciobicău u Rumunjsku, a treća Michaelu Dudleyu u Kanadu.

Oba zbornika radova bit će predstavljena na 25. Haiku susretima koji će se održati ove subote, 26. lipnja, u dvorcu Batthyany s počekom u 12 sati. Susretima će nazočiti i Nj.E. gđa. Misako Kaji, veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj.

Nakon programa u dvorcu sudionici će prošetati do Otoka mladosti gdje će se održati otvorenje japanskog vrta otkrivanje spomen ploče Zdenku Oreču.

Nastavite čitati

Kultura

KUD “Marof” iz Novog Marofa obilježava 40 godina rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osnivačka skupština Kulturno-umjetničkog društva “Marof” iz Novog Marofa održana je 25. studenog 1980. godine pa se taj datum smatra i danom njegovog osnivanja.

Izabrano je rukovodstvo, imenovani voditelji i odmah se krenulo s oodržavanjem probi. Interes članstva bio je velik. Od samog početka u društvu djeluje folklorna sekcija, veliki tamburaški orkestar i mali tamburaški sastav s vokalnim solistom, te mješoviti pjevački zbor. U rad društva je uključeno preko 100 aktivnih članova, a u svom plesnom i pijevnom repertoaru društvo ima plesove i pjesme iz cijele Hrvatske pa i šire.

Rezultat marljivog rada bio je vidljiv već kod prvog nastupa za građanstvo, povodom Dana žena 8. ožujka 1981.

U proteklih 40 godina postojanja članovi društva imali su oko 1000 nastupa kako u Hrvatskoj, tako i na brojnim gostovanjima u inozemstvu. Naravno da je najveći broj nastupa ostvaren u Novom Marofu i to u raznim svečanim prilikama Dan Grada – Antunovo, obilježavanja blagdana i godišnjica raznih ustanova, poduzeća ili udruga, smotre pjevačkih, folklornih ili kazališnih amatera, godišnji i božićni koncerti itd.

Osim sudjelovanja na gotovo svim hrvatskim folklornim festivalima, poput “Vinkovačkih jeseni”, “Đakovačkih vezova” te plesnim smotrama u Zagrebu, Varaždinu itd., društvo bilježi i mnogobrojne cjelovečernje koncerte u mnogim hrvatskim gradovima.

Društvo je bilo sudionik na mnogim uglednim festivalima u inozemstvu.

Društvo je kroz 40 minulih godina bilo domaćin mnogim kulturno-umjetničkim društvima i grupama iz Hrvatske, ali i iz inozemstva. Tako su njihovi gosti bili iz: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Poljske, Francuske, Španjolske i dr. Na taj naačin su Marofčai upoznali i tradicijsku kulturu tih zemalja.

Danas u društvu djeluju sljedeće sekcije: folklorna s podmladkom i veteranskom sekcijom, tamburaška s vokalnim solistom, dramska sekcija „Videki“, Klapa „Marof“ i Ženska vokalna sekcija „Zipka“. Ukupno u svim sekcijama je aktivno oko 80-ak članica i članova.

Prema njihovim evidencijama kroz Društvo, sve sekcije od osnivanja pa do danas, „prošlo“ je preko 500 aktivnih članova.

Upravo pred kraj 2020. godine planirali su dostojno obilježiti ovu lijepu godišnjicu – održati izložbu priznanja, poklona, plakata i uspomena, planirali su izdati i prigodnu fotomonografiju, dodjeliti priznanja svim dugogodišnjim zaslužnim članovima, pojedincima i ustanovama te održati veliki slavljenički koncert. Međutim, zbog pandemije, mjera i zabrana sve su morali otkazati za neka bolja vremena.

Kada su popustile epidemiološke mjere odlučili su svečano obilježiti 40. obljetnicu KUD-a “Marof” u petak, 25. lipnja. Tom prilikom u holu KC-a „Ivan Rabuzin“ s početkom u 19 sati upriličit će se prigodna izložba priznanja, fotografija, poklona i suvenira, plakata i drugog. Također, u 20 sati u velikoj dvorani KC održati će se svečana sjednica Skupštine KUD-a uz podjelu zahvalnica i priznanja zaslužnim pojedincima, ustanovama i poduzećima, zatim promovirali fotomonografiju „40 godina KUD-a Marof“ te izvesti kraći kulturno-umjetnički program nastupom svih sekcija Društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!