Povežite se s nama

Crna kronika

Dvoje pokušali naplatiti 10 milijuna kuna polica štete za namjerno izazvani požar skladišta u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili u kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljanima 52-godišnjakom i 23-godišnjakinjom, zbog sumnje da su počinili kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

– Kako se sumnja, navedeni su kao odgovorne osobe dvaju trgovačkih društava, prema unaprijed dogovorenom, pribavili nevjerodostojnu dokumentaciju, fakture o stjecanju robe iz Republike Češke. Takvu su dokumentaciju unijeli kao vjerodostojnu svojim trgovačkim društvima, s ciljem da s jednim osiguravajućim trgovačkim društvom mogu sklopiti police osiguranja. Isti su tijekom srpnja i kolovoza 2018. godine sklopili police osiguranja s navedenim trgovačkim društvom i to vrhunske varijante s visokim polaznim indeksom vrijednosti, odnosno višestruke vrijednosti od stvarne robe i zaliha u posjedu, kako bi se iste police mogli po stjecanju uvjeta, naplatiti za visinu nepostojeće štete. Temeljem ovih polica pokušali su osigurane svote naplatiti nakon štetnog događaja – namjerno izazvanog požara u skladišnom prostoru u Varaždinu od siječnja 2019. godine. Tako su nakon spomenutog požara podnijeli prijavu štete, navodeći da je šteta približno 5 milijuna kuna po polici, odnosno ukupno 10 milijuna kuna – javlja policija.

Također se sumnja da su navedeni tijekom rujna 2018. godine, kao odgovorne osobe trgovačkog društva, na temelju nevjerodostojnih podataka koje su naveli u obrascima jedne leasing kuće, sklopili ugovor o operativnom leasingu za dva vozila. Nakon što su preuzeli vozila, 52-godišnjak je ista dao u posjed i korisništvo jednom državljaninu Crne Gore i jednom državljaninu Češke, iako je u ugovorima jasno istaknuto da je za vrijeme ugovorenog leasinga, kao i nakon isteka ugovora, objekt leasinga isključivo vlasništvo leasing kuće i da se ne može prenijeti niti na primatelja leasinga niti na treću osobu. Jedno od vozila je naknadno pronađeno i privremeno oduzeto, dok vozilo koje je predao državljaninu Češke, još uvijek nije pronađeno i vraćeno vlasniku.

Spomenute poslovne odnose navedeni nisu pravno regulirali niti ih proveli kroz poslovne knjige svojeg trgovačkog društva, zbog čega su leasing kući nanijeli štetu od najmanje oko 360.000 kuna.

Također su za potrebe dovođenja u zabludu oštećene leasing kuće, izradili krivotvorenu poslovnu dokumentaciju koja je pokazivala nevjerodostojno financijsko stanje i stabilnost njihovog trgovačkog društva.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, navedeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave varaždinske.

Pretražili smo arhivu i prema svemu sudeći radi se o požaru u hali nekadašnjeg Vika, u ulici Mihovila Pavleka Miškine u Varaždinu, koji se dogodio 9. siječnja 2019.

>> Netko je podmetnuo požar u varaždinskoj tvrtki Viko

Crna kronika

Optužnica 52-godišnjaku kraj Varaždina koji je bio naoružan do zuba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv 52-godišnjaka zbog počinjenog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Tereti ga se da je u svojoj obiteljskoj kući u mjestu kraj Varaždina, neovlašteno držao šest komada raznih pušaka, četiri prigušivača pucnja, tri optička i laserska nišana, 34 spremnika za streljivo, razne druge dijelove oružja i više od 2000 komada streljiva različitog kalibra.

Nastavite čitati

Crna kronika

Za niz napada u Varaždinu za vikend odgovorni su mladići stari 15, 16 i 24 godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom 16-godišnjaka i jednim 15-godišnjakom, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo razbojništvo, javila je policija.

>> Trojica mladića u Varaždinu tukla 24-godišnjaka te mu ukrali čak i patike i jaknu

Oni su, kako se sumnja, u petak, 1. prosinca od 22.40 do 22.50 sati, prvo u Ulici Vatroslava Lisinskog, a potom i na bedemu Starog grada u Varaždinu, počinili razbojništvo nad 16-godišnjakom i dvojicom 17-godišnjaka. Navedeni su najprije prišli 16-godišnjaku u ulici Vatroslava Lisinskog te ga je jedan od njih rukom uhvatio oko vrata i zatražio da mu da novac, kojom prilikom se on uspio osloboditi iz zahvata i pobjeći. Nakon toga su na bedemu Starog grada prišli dvojici 17-godišnjaka s leđa te ih fizički napali i tražili novac od njih. Pritom su jednom od njih istrgnuli novčanik iz ruke i pobjegli s mjesta događaja.

Također se sumnja da su spomenuti 15-godišnjak i jedan od 16-godišnjaka, zajedno s 24-godišnjakom, u nedjelju, 3. prosinca oko 3.45 sati u Varaždinu, Zavrtnica, počinili razbojništvo nad 24-godišnjakom. Navedeni su prišli oštećenom te zatražili da im da sve što ima, na što su ga fizički napali udarajući ga rukama po glavi. Kad je pao na tlo, isti su mu s nogu skinuli patike, a potom i jaknu u džepu koje se nalazio mobitel. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 3000 eura.

Sva četvorica navedenih će se uz kaznenu prijavu predati pritvorskom nadzorniku Policijske uprave varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje