Povežite se s nama

Crna kronika

Dvoje pokušali naplatiti 10 milijuna kuna polica štete za namjerno izazvani požar skladišta u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili u kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljanima 52-godišnjakom i 23-godišnjakinjom, zbog sumnje da su počinili kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

– Kako se sumnja, navedeni su kao odgovorne osobe dvaju trgovačkih društava, prema unaprijed dogovorenom, pribavili nevjerodostojnu dokumentaciju, fakture o stjecanju robe iz Republike Češke. Takvu su dokumentaciju unijeli kao vjerodostojnu svojim trgovačkim društvima, s ciljem da s jednim osiguravajućim trgovačkim društvom mogu sklopiti police osiguranja. Isti su tijekom srpnja i kolovoza 2018. godine sklopili police osiguranja s navedenim trgovačkim društvom i to vrhunske varijante s visokim polaznim indeksom vrijednosti, odnosno višestruke vrijednosti od stvarne robe i zaliha u posjedu, kako bi se iste police mogli po stjecanju uvjeta, naplatiti za visinu nepostojeće štete. Temeljem ovih polica pokušali su osigurane svote naplatiti nakon štetnog događaja – namjerno izazvanog požara u skladišnom prostoru u Varaždinu od siječnja 2019. godine. Tako su nakon spomenutog požara podnijeli prijavu štete, navodeći da je šteta približno 5 milijuna kuna po polici, odnosno ukupno 10 milijuna kuna – javlja policija.

Također se sumnja da su navedeni tijekom rujna 2018. godine, kao odgovorne osobe trgovačkog društva, na temelju nevjerodostojnih podataka koje su naveli u obrascima jedne leasing kuće, sklopili ugovor o operativnom leasingu za dva vozila. Nakon što su preuzeli vozila, 52-godišnjak je ista dao u posjed i korisništvo jednom državljaninu Crne Gore i jednom državljaninu Češke, iako je u ugovorima jasno istaknuto da je za vrijeme ugovorenog leasinga, kao i nakon isteka ugovora, objekt leasinga isključivo vlasništvo leasing kuće i da se ne može prenijeti niti na primatelja leasinga niti na treću osobu. Jedno od vozila je naknadno pronađeno i privremeno oduzeto, dok vozilo koje je predao državljaninu Češke, još uvijek nije pronađeno i vraćeno vlasniku.

Spomenute poslovne odnose navedeni nisu pravno regulirali niti ih proveli kroz poslovne knjige svojeg trgovačkog društva, zbog čega su leasing kući nanijeli štetu od najmanje oko 360.000 kuna.

Također su za potrebe dovođenja u zabludu oštećene leasing kuće, izradili krivotvorenu poslovnu dokumentaciju koja je pokazivala nevjerodostojno financijsko stanje i stabilnost njihovog trgovačkog društva.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, navedeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave varaždinske.

Pretražili smo arhivu i prema svemu sudeći radi se o požaru u hali nekadašnjeg Vika, u ulici Mihovila Pavleka Miškine u Varaždinu, koji se dogodio 9. siječnja 2019.

>> Netko je podmetnuo požar u varaždinskoj tvrtki Viko

Crna kronika

Policija zaustavila auto kod Ludbrega te ga poslali na izvanredni tehnički pregled

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U petak, 20. svibnja, u 13 sati u Kalničkoj ulici u Poljancu, prilikom nadzora i kontrole prometa policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaustavili su automobil kojim je upravljao muškarac starosti 31 godina iz Malog Bukovca.

Tijekom kontrole prometa, policijski službenici posumnjali u tehničku ispravnost vozila, te je osobno vozilo upućeno na izvanredni tehnički pregled.

Na tehničkom pregledu vozila u Stanici za tehnički pregled je utvrđeno pet opasnih nedostataka i 19 velikih nedostataka, zbog čega je vozilo isključeno iz prometa, te su sa vozila skinute registarske oznake.

Vozaču su policijski službenici uručili prekršajni nalog. Za takvu vrstu prekršaja predviđena je novčana kazna u iznosu od 2000 do 5000 kuna.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod Varaždinskih Toplica pijani 24-godišnjak bez vozačke autom sletio u potok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vozači pod utjecajem alkohola sudjelovali su proteklog vikenda u dvije prometne nesreće.

U prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu, 21. svibnja, oko 12 sati u Svibovcu Topličkom, ozlijeđena je jedna osoba. Osobnim vozilom je pod utjecajem alkohola od 1.65 g/kg i prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima B kategorije, jer mu je vozačka dozvola ukinuta zbog sakupljenih negativnih bodova upravljao 24-godišnjak. Upravljao je iz smjera Ludbrega u smjeru Varaždinskih Toplica. Zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio je nadzor nad vozilom u izletio van kolnika u potok, javila je PU varaždinska. Ozlijeđenom je medicinska pomoć pružena u varaždinskoj općoj bolnici, a ozljede njegove ozljede za sada nisu okvalificirane.

U prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju, 22. svibnja, oko 00.00 sati u Zbelavi, ozlijeđena je jedna osoba. Osobnim vozilom je pod utjecajem alkohola od 1.22 g/kg upravljao 35-godišnjak. Uključivao se na kolnik Varaždinske ulice, a da nije propustio sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuje, te je došlo do udara prednjeg djela vozila kojim je iz smjera Gornjeg Kneginca upravljao 20-godišnjak. Vozilo je uslijed udara odbačeno u dvorišnu ogradu. Ozljede je zadobio 20-godišnji vozač te mu je medicinska pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici. Njegove ozljede za sad nisu okvalificirane.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje