Povežite se s nama

Međimurje

Educirali djelatnike Doma u Orehovici kako se nositi sa stresom na poslu i u svakodnevnom životu

Objavljeno:

- dana

SVJETSKI DAN

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Domom za odrasle osobe Orehovica organizirao je predavanje i radionicu pod nazivom “Očuvanje mentalnog zdravlja na radnome mjestu: stres”.

Predavanje je 10. listopada za zaposlenike Doma održala psihologinja Berta Bacinger Klobučarić. Svjetski dan mentalnog zdravlja utemeljila je 1992. godine Svjetska federacija za mentalno zdravlje s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja diljem svijeta i poticanja na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju.

Ovogodišnja je tema bila “Mentalno zdravlje na radnome mjestu”, a odnosila se na promicanje mentalne dobrobiti u raznim zanimanjima: poljoprivredi, industriji, zdravstvu, obrazovanju, financijskom sektoru, politici, tehnologiji i šire. Uloga stručnjaka u promicanju mentalnog zdravlja na radnome mjestu odnosi se na informiranje i educiranje radnika i poslodavaca o važnosti skrbi za zdravlje zaposlenika i rano prepoznavanje problema mentalnog zdravlja kod zaposlenika koji su pod povećanim rizikom za javljanje ovakvih zdravstvenih problema s obzirom na uvjete rada.

Ovog puta međimurski Zavod organizirao je radionice za zaposlenike Doma u Orehovici, koji pruža usluge stalnog smještaja za psihički bolesne odrasle osobe. Zadatak ustanove je da suvremenim metodama doprinese humanom zbrinjavanju psihički bolesnih osoba unapređujući kvalitetu njihova života i svakodnevice.
– Specifičnosti u radu ustanove iziskuju puni opseg radnog, ali i osobnog kapaciteta osoblja te nitko nije izuzet od dodira s korisnicima. Stručnjaci Zavoda educirali su djelatnike Doma o strategijama učinkovitog upravljanja stresom na njihovomu radnome mjestu, ali i u životu – izvijestili su iz Zavoda.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Potpisivanje ugovora o potpori za udruge koje provode aktivnosti na području Općine Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općinskoj vijećnici Općine Mala Subotica upriličeno je u ponedjeljak, 26. veljače, potpisivanje ugovora o financijskoj potpori za udruge koje provode aktivnosti na području Općine Mala Subotica, a temeljem Javnih poziva za financiranje javnih potreba Općine Mala Subotica u 2024. godini.

Javni pozivi bili su objavljen 8. studenog 2023. godine te su bili otvoreni do 8. prosinca 2023. godine, a udruge su mogle svoju prijavu podnijeti u prioritetnim područjima: odgoj, obrazovanje i tehnička kultura, socijalna skrb i zdravstvo, turizma i zaštita okoliša i prirode, zaštita potrošača, razvoj i demokratizacija društva, razvoj mjesne samouprave, kultura te ostala područja društvenih djelatnosti.

Ukupan iznos dodijeljenih sredstava je 31.150 eura za 30 odobrenih projekata.

Ugovore je sa predstavnicima udruga potpisao načelnik Valentino Škvorc, koji im je poručio da imaju značajnu ulogu u sredini jer okupljaju ljude i generalno su odgovorne za opće zadovoljstvo zajednice: “Javni pozivi provedeni su na transparentan način te je prijedloge aktivnosti i programa udruga ocijenilo povjerenstvo te predložilo iznose sufinanciranja. Želim Vam da ustrajete u svom radu i pozivam Vas da još aktivnije kreirate što više društvenog, kulturnog, sportskog ili obrazovnog sadržaja te se u što većem broju uključite u sadržaj koji kreira Općina Mala Subotica.”

Nastavite čitati

Međimurje

Veleposlanik Indije prisustvovao obilježavanju 163. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec 27. veljače u Palači turizma u Čakovcu sastao se s veleposlanikom Indije u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Rajem Kumarom Srivastavom, koji je u Međimurju prisustvovao programu posvećenom 163. obljetnici rođenja utemeljitelja biodinamike i antropozofa, doktora Rudolfa Steninera.

O ovoj prigodi, župan Posavec i veleposlanik Kumar Srivastava otvorili su teme koje se tiču mogućnosti suradnje Međimurja i Indije. Veleposlaniku je prezentiran gospodarski i turistički potencijal ovog kraja, te se razgovaralo o potencijalnim ulaganjima indijskih investitora u Međimurju na području proizvodnje sigurne hrane te farmacije: „Indija kao jedna od najmnogoljudnijih zemalja svijeta ima nesaglediv potencijal kada je riječ o suradnji i investiranju, a s druge strane je Međimurje, razvijena europska regija koja teži upravo povezivanju u svojoj strategiji razvoja. Naš Centar dr. Rudolfa Steinera s Veleposlanstvom Indije u Republici Hrvatskoj već je razvio suradnju. Poveznice pronalaze i u temeljima ayurvede te njezinim dodirnim točakama s biodinamičkom proizvodnjom hrane po Steineru, koju godinama uspješno promovira naš Centar, čuvajući Steinerovo nasljeđe.“

Veleposlanik Raj Kumar Srivastava složio se da prostora za gospodarsku suradnju, osobito u svjetlu činjenice da i u Hrvatskoj raste broj indijski investitora. Iskazao je veliki interes za proširenje suradnje s Centrom dr. Rudolfa Steinera te nasljeđu tog europskog velikana antropozofije i biodinamike.

Veleposlanik Indije u nastavku posjeta, razgledao je i postav Eknomuzeja Međimurje malo, koji mu je prezentirao direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te se upoznao s daljnjim projektima Međimurske županije vezanima uz promoviranje baštine i obnovom objekata u Centru znanja, kao jednom od oglednih primjera revitalizacije u Hrvatskoj.

Potom je sudjelovao u centralnom dijelu programa u Centru dr. Rudolfa Steninera u Donjem Kraljevcu gdje je održao predavanje o Indiji kao kolijevci civilizacije. Svečanosti je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije dr.sc. Anita Perešin.

– Naša suradnja je s veleposlanikom je intenzivna i zato nam je drago što smo ga mogli ugostiti na našem programu. Proslavu 163. obljetnice Steinerova rođenja te 100 godina biodinamike izložbom svojih radova uveličali su nam i učenici Graditeljske škole Čakovec, iz smjera dizajna keramike, s kojima godinama njegujemo iznimnu suradnju – rekla je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje