Povežite se s nama

Međimurje

Educirali se o racionalnijem i učinkovitijem radu bolnica

Objavljeno:

- dana

KVALITETA

Županijska bolnica Čakovec početkom je mjeseca bila domaćin prve Regionalne radionice pod nazivom “Sustav kvalitete u zdravstvenoj ustanovi”.

Organizator edukacije je Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Osim djelatnika čakovečke bolnice, na predavanjima su sudjelovali i zdravstveni djelatnici iz susjednih bolnica: Opće bolnice Bjelovar, Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica, Opće bolnice Varaždin i Opće bolnice Virovitica. Na radionici su sudjelovali ravnatelji, pomoćnici ravnatelja za kvalitetu, članovi povjerenstava za kvalitetu, djelatnici organizacijskih jedinica za kvalitetu te ostalo medicinsko osoblje. Kako ističu organizatori, cilj ovih radionica je pridonijeti jačanju kapaciteta u uspostavljanju sustava kvalitete i jačanju suradnje s Agencijom.

Učinkovitost

– Prema Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva u razdoblju od 2012. do 2020., Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi ima ključnu ulogu. Jedan od zadataka Agencije je procjena zdravstvenih tehnologija koja uključuje procjene kliničke učinkovitosti i sigurnosti. Nadalje, radi se na ekonomskoj analizi novih i postojećih zdravstvenih tehnologija, u što spadaju lijekovi, medicinski proizvodi, kirurške procedure, dijagnostički postupci i ostale tehnologije s područja prevencije, dijagnostike, liječenja i rehabilitacije. Pritom se u obzir uzimaju etička, socijalna, pravna i organizacijska načela – navode u Agenciji, ističući kako proces procjene zdravstvenih tehnologija pomaže racionalizaciji zdravstvenog sustava, odnosno poboljšanju zdravstvene zaštite i povećanju njezine učinkovitosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje