Povežite se s nama

Međimurje

Educirali se o racionalnijem i učinkovitijem radu bolnica

Objavljeno:

- dana

KVALITETA

Županijska bolnica Čakovec početkom je mjeseca bila domaćin prve Regionalne radionice pod nazivom “Sustav kvalitete u zdravstvenoj ustanovi”.

Organizator edukacije je Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Osim djelatnika čakovečke bolnice, na predavanjima su sudjelovali i zdravstveni djelatnici iz susjednih bolnica: Opće bolnice Bjelovar, Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica, Opće bolnice Varaždin i Opće bolnice Virovitica. Na radionici su sudjelovali ravnatelji, pomoćnici ravnatelja za kvalitetu, članovi povjerenstava za kvalitetu, djelatnici organizacijskih jedinica za kvalitetu te ostalo medicinsko osoblje. Kako ističu organizatori, cilj ovih radionica je pridonijeti jačanju kapaciteta u uspostavljanju sustava kvalitete i jačanju suradnje s Agencijom.

Učinkovitost

– Prema Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva u razdoblju od 2012. do 2020., Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi ima ključnu ulogu. Jedan od zadataka Agencije je procjena zdravstvenih tehnologija koja uključuje procjene kliničke učinkovitosti i sigurnosti. Nadalje, radi se na ekonomskoj analizi novih i postojećih zdravstvenih tehnologija, u što spadaju lijekovi, medicinski proizvodi, kirurške procedure, dijagnostički postupci i ostale tehnologije s područja prevencije, dijagnostike, liječenja i rehabilitacije. Pritom se u obzir uzimaju etička, socijalna, pravna i organizacijska načela – navode u Agenciji, ističući kako proces procjene zdravstvenih tehnologija pomaže racionalizaciji zdravstvenog sustava, odnosno poboljšanju zdravstvene zaštite i povećanju njezine učinkovitosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na području Murskog Središća staju na kraj dosadnim komarcima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 17. lipnja, u jutarnjim satima proveden je adulticidni tretman komaraca na području grada Mursko Središće te u naseljima Peklenica, Križovec i Brezje, a u večernjim satima tretirani su komarci u naselju Štrukovec i Hlapičina.

Adulticidno tretiranje komaraca provodi tvrtka Bioinstitut preparatom na bazi permetrina Phobi super PB+ u koncentraciji od 5% metodom hladnog zamagljivanja, pojasnili su iz Grada.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje