Povežite se s nama

Međimurje

Edukacija o održivom gospodarenju otpadom

Objavljeno:

- dana

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je početna konferencija projekta pod nazivom „Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Čakovca i partnera“.

Provodit će se na području Čakovca, Male Subotice, Strahoninca i Štrigove. Ukupna je vrijednost projekta nešto više od 580.000 kuna. Projekt je prošle godine prijavio Grad Čakovec uz partnere, a tehnički će ga provoditi Gradska razvojna agencija „ČAKRA“. Iz kohezijskog fonda Europske unije sufinancira se 85 posto.

Projekt završava u ožujku sljedeće godine, a u njegovu će se sklopu dijeliti letci, tiskati plakati, izraditi te emitirati TV i radio emisije, izraditi web stranica, održati javne tribine i radionice za djecu, sve s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti racionalnog gospodarenja s otpadom. Kako je u uvodu naglasio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, Čakovec i Međimurje su u Hrvatskoj poznati po odgovornom ponašanju prema okolišu.

Projekt će tehnički provoditi Gradska razvojna agencija ČAKRA

– Ovim projektom želi se povećati količina odvojeno prikupljenog otpada. Već sada su Grad Čakovec i Općina Strahoninec u samome nacionalnome vrhu što se tiče postupanja s otpadom – rekao je Kovač te dodao da će ovaj projekt pomoći općinama Mala Subotica i Štrigova da poboljšaju statistike. Na kraju, zahvalio se svima koji su radili na pripremi projekta. Sam projekt pobliže je predstavila direktorica Gradske razvojne agencije „ČAKRA“ Damira Vresk.

Kako je rekla, provedbom izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom građani na području obuhvata projekta bit će informirani i educirani o odgovornome gospodarenju otpadom, što će doprinijeti smanjenju količine proizvedenog otpada, većemu stupnju odvojenog prikupljanja komunalnog otpada na kućnom pragu, ponovnoj uporabi predmeta i kompostiranju. Na početnoj konferenciji su bili i predstavnici općina Mala Subotica, Strahoninec i Štrigova te GKP-a ČAKOM.

Međimurje

U Kotoribi krštena mala Sara, peto dijete u obitelji Krušelj, te proslavljen dijamantni pir Slavice i Đure Matoteka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogobrojni vjernici, koji su u nedjelju, 29. siječnja, ispunili kotoripsku crkvu Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa, svjedočili su krštenju djevojčice Sare Krušelj, petog djeteta u obitelji Andreje i Andrije Krušelj, te proslavi dijamantnog pira supružnika Slavice i Đure Matoteka.

Svečanu je svetu misu predslavio varaždinski biskup Bože Radoš, a župnik Ivan Kljunić zaslužan je što je supružnicima Matotek stigao i Blagoslov Svetoga Oca za obnovu bračnih zavjeta kojeg im je biskup Radoš pročitao i predao na kraju Svete mise. 

– Bio je ovo radostan dan za sve župljane Kotoribe, a posebno su suze radosnice zasjale u očima mnogobrojnih članova dviju obitelji koje su sve prisutne okupile u molitvi – rekli su iz Varaždinske biskupije.

Župni su zborovi pjesmom uveličali misno slavlje.

Nastavite čitati

Međimurje

Na III. OŠ Čakovec održana radionica o utjecaju digitalnih medija na mentalno zdravlje djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Zajedno za obitelj!“ djelatnice Obiteljskog centra, Područne službe Međimurske, održale su tribinu za širu javnost i stručnjake III. Osnovne škole Čakovec naziva „Utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje djece“.

Ovim putem željelo se je ukazati na pozitivne i negativne aspekte korištenja istih, uz pružanje smjernica za njihovo odgovorno korištenje.

Primjerima iz prakse sudionicima je istaknuta važnost roditeljskog nadzora i pravovremenog reagiranja na neprimjerenu upotrebu medija, a koliko je navedena problematika aktualna, vidljivo je i u potrebi i pozivu drugih škola Međimurske županije za daljnjim promoviranjem i educiranjem roditelja i stručnjaka u navedenoj temi.

Obiteljski centar kroz svoj rad uključuje korisnike s opisanom problematikom, tijekom kojeg se nastoji educirati roditelje i pružiti im potporu, dok se s djecom radi na jačanju samopoštovanja i izgradnji komunikacijskih i socijalnih vještina.

Tijekom trajanja projekta Obiteljski centar, Područna služba Međimurska, nastoji senzibilizirati širu javnost o važnosti provedbe procesa deinstitualizacije i prava ranjivih skupina, s ciljem unapređenja kvalitete života i aktivnosti uključivanja u društvo.

Aktivnosti se provode u sklopu projekta UP.02.2.2.12.0031 „Zajedno za obitelj!“ koji je financiran iz Državnog proračun Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje