Povežite se s nama

Međimurje

Edukacija o održivom gospodarenju otpadom

Objavljeno:

- dana

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je početna konferencija projekta pod nazivom „Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Čakovca i partnera“.

Provodit će se na području Čakovca, Male Subotice, Strahoninca i Štrigove. Ukupna je vrijednost projekta nešto više od 580.000 kuna. Projekt je prošle godine prijavio Grad Čakovec uz partnere, a tehnički će ga provoditi Gradska razvojna agencija „ČAKRA“. Iz kohezijskog fonda Europske unije sufinancira se 85 posto.

Projekt završava u ožujku sljedeće godine, a u njegovu će se sklopu dijeliti letci, tiskati plakati, izraditi te emitirati TV i radio emisije, izraditi web stranica, održati javne tribine i radionice za djecu, sve s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti racionalnog gospodarenja s otpadom. Kako je u uvodu naglasio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, Čakovec i Međimurje su u Hrvatskoj poznati po odgovornom ponašanju prema okolišu.

Projekt će tehnički provoditi Gradska razvojna agencija ČAKRA

– Ovim projektom želi se povećati količina odvojeno prikupljenog otpada. Već sada su Grad Čakovec i Općina Strahoninec u samome nacionalnome vrhu što se tiče postupanja s otpadom – rekao je Kovač te dodao da će ovaj projekt pomoći općinama Mala Subotica i Štrigova da poboljšaju statistike. Na kraju, zahvalio se svima koji su radili na pripremi projekta. Sam projekt pobliže je predstavila direktorica Gradske razvojne agencije „ČAKRA“ Damira Vresk.

Kako je rekla, provedbom izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom građani na području obuhvata projekta bit će informirani i educirani o odgovornome gospodarenju otpadom, što će doprinijeti smanjenju količine proizvedenog otpada, većemu stupnju odvojenog prikupljanja komunalnog otpada na kućnom pragu, ponovnoj uporabi predmeta i kompostiranju. Na početnoj konferenciji su bili i predstavnici općina Mala Subotica, Strahoninec i Štrigova te GKP-a ČAKOM.

Međimurje

FOTO Na Mađerkinu bregu niknuo kostur budućega Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Napreduje izgradnja Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem na Mađerkinu bregu.

U tijeku je montaža čelične konstrukcije vidikovca (stepenica i platformi) te je dosad izvedeno oko 60% radova. Radove su obišli župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, voditelj TIC-a Općine Štrigova Josip Mikec i županijska pročelnica Blaženka Novak.

Završetak montaže konstrukcije u planu je do kraja veljače, nakon čega slijede završni radovi u samom Centru i njegovo opremanje. Na lokaciji će posjetiteljima biti dostupne informacije o turističkoj ponudi cijelog Međimurja, a biciklisti će na raspolaganju imati odmorište opremljeno servisnom stanicom, prilagođeno i e-biciklima.

Prema ugovoru radovi završavaju 17. ožujka 2022., a izvodi ih Hidroing d.d. Ugovoreni iznos radova je 5.827.712 kuna bez PDV-a. Biciklističko-informativni centar s vidikovcem jedna je od komponenti projekta CycleSeeing Attractour – CSA, sufinanciranog iz prekograničnog programa INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska, koji provodi Općina Štrigova u partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Štrigova i Gradom Nagykanisza, uz podršku Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 1.463.966,46 eura.

Nakon dovršetka vidikovca, održat će se raznovrsne radionice u koje će biti uključena djeca školske dobi te turistički stručnjaci s područja Međimurja i Nagykanizse kako bi ih se upoznalo s novitetima koji će proizaći iz projekta.

Kako bi se privukao što veći broj turista, ne samo za kratkotrajne posjete već i za duži boravak, osmišljena su i tri turistička paketa – biciklistički paket, paket zdravlje i wellness te eko-turistički paket. Navedeni paketi će pridonijeti tome da projektno područje postane privlačnije turističko odredište, a ne samo tranzitno. Turisti će se tako upoznati s novoizgrađenim atrakcijama, ali i s postojećom kulturnom i prirodnom baštinom destinacija.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju opet veliki skok: danas evidentirano 488 novih slučajeva COVID-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 752 uzorka, od čega je evidentirano 488 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 64,9% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavljene su 132 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1537. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 97.869 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 39 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, otpušteno je 5 pacijenata, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

U subotu, 22. siječnja 2022. godine cijepljenje bez najave će se održati u školskoj sportskoj dvorani u Murskom Središću od 9 do 13.30.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje