Povežite se s nama

Život i društvo

Edukacija vozača za CODE 95, a sada i za prijevoz opasnih tvari

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNI PROGRAMI

– Prošao sam periodičku izobrazbu vozača za upis CODE 95. Zahvaljujući odličnoj organizaciji i stručnosti predavača obnovio sam stečeno znanje, ali puno toga novoga i naučio.

Ovaj vid edukacije jako je dobar i važan – rekao je Siniša Strelec, vozač i inženjer cestovnog prometa, nekadašnji učenik Strojarske i prometne škole Varaždin koji danas radi u prijevozničkoj tvrtki „Transporti Lončar“, a koja prijevozima “pokriva” područje srednje i zapadne Europe.

Kvalitetno i stručno

Naime, Strojarska i prometna škola Varaždin u sklopu srednjoškolskog obrazovanja odraslih provodi obrazovanje u području strojarstva te prometa i logistike. U području prometa i logistike obrazovanje se provodi za zanimanja tehničar cestovnog prometa, tehničar za logistiku i špediciju te vozač motornog vozila, a provode se i dodatna osposobljavanja za vozače: periodička izobrazba vozača (CODE 95), a uskoro i osposobljavanje vozača vozila za prijevoz opasnih tvari u cestovnom prometu (ADR). Periodička izobrazba vozača za upis CODE 95 provodi se putem ovlaštenog Centra za osposobljavanje vozača.

– Zbog zakonskih promjena koje su stupile na snagu ulaskom Hrvatske u EU, do 1. srpnja 2016. svi vozači u prijevozu tereta i putnika moraju u vozačku dozvolu imati upisan CODE 95: europsku oznaku za stečenu kvalifikaciju, koja se upisuje u vozačku dozvolu. Do 1. srpnja ove godine tu oznaku trebali su već imati vozači za prijevoz putnika. CODE 95 obnavlja se svakih pet godina – doznali smo od profesorice-savjetnice Verice Kopriva-Kozjak, dipl. inž. prometa i voditeljice periodične izobrazbe vozača na Strojarskoj i prometnoj školi. 

– Edukaciju rade profesori naše škole: ukupno sedam diplomiranih inženjera prometa, od kojih je svatko specijaliziran u određenim područjima. Mogu reći da je naš Centar jako dobro ekipiran, predavači se redovito usavršavaju i prate promjene u struci te smo po razini usluge koju pružamo među najboljima u Hrvatskoj – rekla je Kopriva-Kozjak, dipl. ing. prometa. 

Uz periodičku izobrazbu vozača CODE 95, u sklopu obrazovanja odraslih Strojarska i prometna škola od siječnja 2016. provodit će osposobljavanja vozača za prijevoz opasnih tvari u cestovnom prometu – ADR.

– Tijekom ove godine obavljene su sve pripremne radnje i dobivene potrebne dozvole, tako da u siječnju počinje prva grupa vozača s edukacijom za prijevoz opasnih tvari u cestovnom prometu – istaknula je Kopriva-Kozjak, dipl. ing. prometa, i rezimirala da su na taj način u Strojarskoj i prometnoj školi osigurani svi edukativni programi potrebni zanimanju vozača.

U sklopu obrazovanja odraslih koje provodi Strojarska i prometna škola, u području strojarstva provodi se obrazovanje u 12 različitih zanimanja: strojobravar, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, plinoinstalater, limar, autolimar, bravar, automehaničar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, strojarski tehničar, računalni tehničar za strojarstvo i tehničar za vozila i vozna sredstva. Uz to, tu je i program usavršavanja za zanimanje specijalist crtanja računalom – Autocad, dok je u postupku dobivanje licence za CNC operatera. 

– Za sva zanimanja dobili smo licencu od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a polaznici dolaze iz svih krajeva Hrvatske. Navode da su odabrali Strojarsku i prometnu školu Varaždin, jer se nastava izvodi preko skupnih i individualnih konzultacija – rekao je Robert Vindiš, dipl. inž. strojarstva i voditelj obrazovanja odraslih.
Potvrdio je to i Matej Slunjski, nekadašnji učenik Strojarske i prometne škole koji je završio za automehaničara, a sada u sklopu obrazovanja odraslih pohađa edukaciju za strojobravara.

– Iako sam nakon školovanja brzo našao posao u struci, kao automehaničar, ostao sam bez posla. Zaposlio sam se u Kalniku u Varaždinu te sam upisao prekvalifikaciju za strojobravara. Zadovoljan sam jer program je vrlo fleksibilan, a profesori izrazito susretljivi i spremni pomoći. Zahvaljujući profesorima i ravnatelju škole Milanu Žunaru danas je obrazovanje odraslih koje provodi Strojarska i prometna škola na jednoj zavidnoj razini – rekao je Slunjski. 

Autoškola za učenike, ali i građanstvo

U sklopu Strojarske i prometne škole Varaždin djeluje Autoškola, koju koriste redovni učenici koji se obrazuju za vozača motornog vozila, kao i Autoškola koju mogu pohađati i svi ostali.

– U sklopu Autoškole, koja će iduće godine obilježiti 20 godina postojanja, provodi se edukacija za kategorije vozila B, C i CE (teretno vozilo s priključnim vozilom), a uskoro se priprema i osposobljavanje za vozače kategorije A (motocikli) i D (autobuse) za građanstvo. Ono po čemu je Autoškola Strojarske i prometne škole drugačija je to što su pojedini instruktori jedini u ovoj regiji educirani za podučavanje „eko-vožnje“ u okviru projekta EU. Uređaji za eko-vožnju ugrađeni su u naša vozila i oni signaliziraju vozaču nepravilnosti u tehnici vožnje – istaknula je Verica Kopriva-Kozjak, dipl. inž. prometa.

PRIJAVE:

CODE 95
tel. 042/211-777
091/211-7706 ili 091/211-7701
e-mail: [email protected]

ADR
tel. 042/211-777
091/211-7701 ili 099/611-7715
e-mail: [email protected]

AUTOŠKOLA
tel. 042/493-462
091/2117-713
e-mail: [email protected]
e-mail: [email protected]

OBRAZOVANJE ODRASLIH
tel. 042/211-777
091/211-7702 ili 091/211-7701
e-mail: [email protected]

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje