Povežite se s nama

Život i društvo

Edukacija vozača za CODE 95, a sada i za prijevoz opasnih tvari

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNI PROGRAMI

– Prošao sam periodičku izobrazbu vozača za upis CODE 95. Zahvaljujući odličnoj organizaciji i stručnosti predavača obnovio sam stečeno znanje, ali puno toga novoga i naučio.

Ovaj vid edukacije jako je dobar i važan – rekao je Siniša Strelec, vozač i inženjer cestovnog prometa, nekadašnji učenik Strojarske i prometne škole Varaždin koji danas radi u prijevozničkoj tvrtki „Transporti Lončar“, a koja prijevozima “pokriva” područje srednje i zapadne Europe.

Kvalitetno i stručno

Naime, Strojarska i prometna škola Varaždin u sklopu srednjoškolskog obrazovanja odraslih provodi obrazovanje u području strojarstva te prometa i logistike. U području prometa i logistike obrazovanje se provodi za zanimanja tehničar cestovnog prometa, tehničar za logistiku i špediciju te vozač motornog vozila, a provode se i dodatna osposobljavanja za vozače: periodička izobrazba vozača (CODE 95), a uskoro i osposobljavanje vozača vozila za prijevoz opasnih tvari u cestovnom prometu (ADR). Periodička izobrazba vozača za upis CODE 95 provodi se putem ovlaštenog Centra za osposobljavanje vozača.

– Zbog zakonskih promjena koje su stupile na snagu ulaskom Hrvatske u EU, do 1. srpnja 2016. svi vozači u prijevozu tereta i putnika moraju u vozačku dozvolu imati upisan CODE 95: europsku oznaku za stečenu kvalifikaciju, koja se upisuje u vozačku dozvolu. Do 1. srpnja ove godine tu oznaku trebali su već imati vozači za prijevoz putnika. CODE 95 obnavlja se svakih pet godina – doznali smo od profesorice-savjetnice Verice Kopriva-Kozjak, dipl. inž. prometa i voditeljice periodične izobrazbe vozača na Strojarskoj i prometnoj školi. 

– Edukaciju rade profesori naše škole: ukupno sedam diplomiranih inženjera prometa, od kojih je svatko specijaliziran u određenim područjima. Mogu reći da je naš Centar jako dobro ekipiran, predavači se redovito usavršavaju i prate promjene u struci te smo po razini usluge koju pružamo među najboljima u Hrvatskoj – rekla je Kopriva-Kozjak, dipl. ing. prometa. 

Uz periodičku izobrazbu vozača CODE 95, u sklopu obrazovanja odraslih Strojarska i prometna škola od siječnja 2016. provodit će osposobljavanja vozača za prijevoz opasnih tvari u cestovnom prometu – ADR.

– Tijekom ove godine obavljene su sve pripremne radnje i dobivene potrebne dozvole, tako da u siječnju počinje prva grupa vozača s edukacijom za prijevoz opasnih tvari u cestovnom prometu – istaknula je Kopriva-Kozjak, dipl. ing. prometa, i rezimirala da su na taj način u Strojarskoj i prometnoj školi osigurani svi edukativni programi potrebni zanimanju vozača.

U sklopu obrazovanja odraslih koje provodi Strojarska i prometna škola, u području strojarstva provodi se obrazovanje u 12 različitih zanimanja: strojobravar, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, plinoinstalater, limar, autolimar, bravar, automehaničar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, strojarski tehničar, računalni tehničar za strojarstvo i tehničar za vozila i vozna sredstva. Uz to, tu je i program usavršavanja za zanimanje specijalist crtanja računalom – Autocad, dok je u postupku dobivanje licence za CNC operatera. 

– Za sva zanimanja dobili smo licencu od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a polaznici dolaze iz svih krajeva Hrvatske. Navode da su odabrali Strojarsku i prometnu školu Varaždin, jer se nastava izvodi preko skupnih i individualnih konzultacija – rekao je Robert Vindiš, dipl. inž. strojarstva i voditelj obrazovanja odraslih.
Potvrdio je to i Matej Slunjski, nekadašnji učenik Strojarske i prometne škole koji je završio za automehaničara, a sada u sklopu obrazovanja odraslih pohađa edukaciju za strojobravara.

– Iako sam nakon školovanja brzo našao posao u struci, kao automehaničar, ostao sam bez posla. Zaposlio sam se u Kalniku u Varaždinu te sam upisao prekvalifikaciju za strojobravara. Zadovoljan sam jer program je vrlo fleksibilan, a profesori izrazito susretljivi i spremni pomoći. Zahvaljujući profesorima i ravnatelju škole Milanu Žunaru danas je obrazovanje odraslih koje provodi Strojarska i prometna škola na jednoj zavidnoj razini – rekao je Slunjski. 

Autoškola za učenike, ali i građanstvo

U sklopu Strojarske i prometne škole Varaždin djeluje Autoškola, koju koriste redovni učenici koji se obrazuju za vozača motornog vozila, kao i Autoškola koju mogu pohađati i svi ostali.

– U sklopu Autoškole, koja će iduće godine obilježiti 20 godina postojanja, provodi se edukacija za kategorije vozila B, C i CE (teretno vozilo s priključnim vozilom), a uskoro se priprema i osposobljavanje za vozače kategorije A (motocikli) i D (autobuse) za građanstvo. Ono po čemu je Autoškola Strojarske i prometne škole drugačija je to što su pojedini instruktori jedini u ovoj regiji educirani za podučavanje „eko-vožnje“ u okviru projekta EU. Uređaji za eko-vožnju ugrađeni su u naša vozila i oni signaliziraju vozaču nepravilnosti u tehnici vožnje – istaknula je Verica Kopriva-Kozjak, dipl. inž. prometa.

PRIJAVE:

CODE 95
tel. 042/211-777
091/211-7706 ili 091/211-7701
e-mail: [email protected]

ADR
tel. 042/211-777
091/211-7701 ili 099/611-7715
e-mail: [email protected]

AUTOŠKOLA
tel. 042/493-462
091/2117-713
e-mail: [email protected]
e-mail: [email protected]

OBRAZOVANJE ODRASLIH
tel. 042/211-777
091/211-7702 ili 091/211-7701
e-mail: [email protected]

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Svi Sveti: sveta misa u 15 sati u crkvi Dobrog Pastira, potom slijedi molitva kod križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži se svetkovina Svih svetih, stoga su iz Varaždinske biskupije izvijestili gdje će se održati središnja svečanost.

Naime, na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati.

Nakon svete mise biti će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje