Povežite se s nama

Život i društvo

Emanuel i Stella iz varaždinskog Centra izvrsnosti idu u Japan na Matematičku olimpijadu

Objavljeno:

- dana

Na kvalifikacijama za Međunarodnu matematičku olimpijadu, završenim u srijedu, 24. svibnja, dvoje polaznika Centra izvrsnosti za matematiku Varaždinske županije iz „olimpijske grupe“ izborilo je plasman u ekipu Hrvatske i sudjelovat će na IMO 2023. od 2. do 13. srpnja 2023. u gradu Chiba u Japanu.

Na natjecanje u Japan ići će Emanuel Tukač iz Prve gimnazije Varaždin i Stella Čolo iz Gimnazije Franje Petrića iz Zadra.

– Velika čestitka Emanuelu Tukaču i Stelli Čolo, a, naravno, i njihovim obiteljima te svim mentorima koji su s njima radili tijekom godina. Posebno čestitamo prof. Ratku Višaku koji zadnje dvije godine vodio našu olimpijsku grupu. Svima želimo puno uspjeha u Japanu – rekao je voditelj varaždinskog Centra Branko Topić.

Ostali članovi ekipe Hrvatske su Namik Agić, Janko Bušelić i Lara Semeš iz XV. gimnazije Zagreb te Lovre Pazinović iz III. gimnazije iz Splita.

Dodajmo da je prije sedam dana na Hrvatskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi polaznica varaždinskog Centra Ena Novak iz Velike Gorice (7. razred OŠ) postala članicom ekipe za Balkansku juniorsku matematičku olimpijadu koja će se održati u Tirani od 23. do 28. lipnja 2023.

– Velika čestitka Eni i obitelji Novak te njezinim mentorima Neviu Cifreku, Davoru Dukariću, Tamari Srnec i Marcelu Maretiću. Kao i uvijek, ne smijem i ne mogu ne pohvaliti našu Varaždinsku županiju koja već 16 godina daje maksimalnu podršku radu Centra izvrsnosti za matematiku, kao i svim ostalim Centrima osnovanim tijekom godina – poručio je Topić.

Život i društvo

FOTO Vatrogasci uspješno evakuirali učenike područne škole u Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju prezentacije zajedničkog djelovanja dobrovoljnih vatrogasaca s područja Općine Maruševec te nove vatrogasne opremu i vozila kojom raspolažu vatrogasne postrojbe ovog je vikenda održana pokazna vatrogasna vježba članova Vatrogasne zajednice Općine Maruševec u Druškovcu.

Vježbu su organizirali Vatrogasna zajednica Općine Maruševec u suradnji s Osnovnom školom Gustav Krklec Maruševec. Kroz vježbu, prikazane su mogućnosti i spremnost vatrogasaca u zajedničkom djelovanju gašenja većih požara gospodarskih objekata, mogućnosti snabdijevanja vodom iz hidrantske mreže više vozila u dužem vremenskom periodu, gašenje požara u obrazovnoj ustanovi te uzbunjivanje i provjera sustava radio i telefonskih veza.

Vježbu su koordinirali zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec, vatrogasni časnik prve klase Filip Vrbanec i ravnatelj škole Tomislav Vincek.

Operativne snage pokazale visoku razinu spremnosti i uvježbanosti

–Vježba je tekla prema planu, kao i sama evakuacija djece koja su u vrlo kratkom vremenu izašla iz područne škole u Druškovcu, gdje su naši vatrogasci pokazali visoku razinu, kako u spremnosti tako i uvježbanosti. Za njih takve situacije nasreću nisu česte, no u slučaju da do njih dođe, pripadnici DVD-a Maruševec i Donje Ladanje su spremni – naglasio je Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koji je s predsjednikom Općinskog vijeća Damirom Špremom te počasnim predsjednikom Vatrogasne zajednice Općine Maruševec Zdravkom Kukecom pozorno pratio vježbu.

Za vrijeme vježbe građani su mogli u radu vidjeti i novo vatrogasno tehničko vozilo kojeg je DVD Maruševec uz pomoć Općine Maruševec nabavio prošle godine za takve ali i druge zahtjevne intervencije.

– Ovakve su vježbe dobre i potrebne kako bi se uz vatrogasce i djelatnici škole, ali i učenici pripremili za neželjene situacije, te da bi na ispravan način i pravovremeno mogli reagirati – dodao je Klapša, ističući pritom da je u vježbi sudjelovalo gotovo 30 pripadnika operativnih vatrogasnih službi koji su pokazali kako je sigurnost u Općini Maruševec na vrlo visokoj razini, kao i njihova spremnost u potencijalnim situacijama ugroza.

Nastavite čitati

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje