Povežite se s nama

Život i društvo

Učeniku Emanuelu Tukaču bronca iz Japana već je sedma medalja na međunarodnim natjecanjima

Objavljeno:

- dana

Nakon više od 300 sati priprema u Olimpijskoj grupi Centra izvrsnosti za matematiku Varaždinske županije, ali i brojnih sati samostalnoga rada, sada već bivši učenik Prve gimnazije Varaždin Emanuel Tukač osvojio je brončanu medalju na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj ovoga mjeseca u Japanu. 

Put do bronce nije bio lak jer je Emanuel prvo morao izboriti mjesto u šesteročlanoj ekipi Hrvatske, a u Japanu je zajedno s još 600-tinjak mladih matematičara iz čak 112 država svijeta rješavao iznimno kompleksne zadatke.  

Na velikom uspjehu čestitala mu je zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je 21. srpnja u Županijskoj palači za Emanuela Tukača priredila prijam zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom i njegovom zamjenicom Sanjom Herceg, a čestitke su mu uputili i ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić te voditelj Centra izvrsnosti za matematiku Branko Topić. 

– Od srca čestitam Emanuelu na novom uspjehu, a čestitke upućujem i njegovim roditeljima, kao i mentorima. Doista smo jako ponosni jer je ovo već sedma medalja osvojena na međunarodnim natjecanjima u znanju. Posebno nam je drago što si se, nakon čak četiri medalje osvojene na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, ove godine kao maturant kvalificirao na svjetsko natjecanje te osvojio brončanu medalju u iznimno jako konkurenciji. Iza tebe je puno rada, nisi samo talentiran, nego i ustrajan, marljiv i uporan. Želim ti puno osobnih uspjeha, kao i uspjeha u daljnjem školovanju – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec. 

Emanuelu je uručila novčanu nagradu koja, sukladno Odluci o nagrađivanju učenika i studenata za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima Varaždinske županije, iznosi 300 eura.

Emanuel će ujedno biti stipendist Županije sve do kraja svojega školovanja, a u Centru izvrsnosti se nadaju i budući mentor novim generacijama matematičkih genijalaca iz županije.

– Zahvaljujem Varaždinskoj županiji, Centrima izvrsnosti i Prvoj gimnaziji na podršci, bez čega sigurno ne bih ostvario ovakve rezultate. Samo natjecanje u Japanu je trajalo dva dana, pri čemu smo rješavali dva ispita, svaki po 4,5 sata. Prvih pola sata do sat vremena osjeća se mala nervoza, koja potom nestaje, no nakon 4,5 sata rješavanja zadataka se osjećaš iscrpljeno. U Japanu nam je bilo jako lijepo, jer smo, uz natjecanje, imali dovoljno vremena razgledati cijeli Tokio – ispričao je Emanuel. 

Školovanje će nastaviti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, na studiju matematike. 

Dodajmo da je Emanuelov mentor u Olimpijskoj grupi Centra izvrsnosti za matematiku Varaždinske županije bio prof. Ratko Višak, a u Prvoj gimnaziji Varaždin prof. Stanko Divjak. 

SVE EMANUELOVE MEĐUNARODNE MEDALJE 

2021. godina –3 medalje 

– zlato na All Star American Computer Science League – informatika 

– 2 bronce na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, pojedinačno i ekipno 

2022. godina –3 medalje 

– srebro na All Star American Computer Science League 

– 2 srebra na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, pojedinačno i ekipno   

2023. godina – 1 medalja 

– bronca na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO 2023) u Japanu  

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje