Povežite se s nama

Novosti

Energetska obnova zgrada javnog sektora

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači 20. ožujka

U palači Varaždinske županije u zajedničkoj organizaciji Regionalne energetske agencije Sjever, Varaždinske županije i grada Varaždina održat će se prezentacija Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014. – 2015. godine. 

U palači Varaždinske županije u zajedničkoj organizaciji Regionalne energetske agencije Sjever, Varaždinske županije i grada Varaždina održat će se prezentacija Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014. – 2015. godine. Prezentacija će se održati 20. ožujka s početkom u 13 sati, a Program će prezentirati predstavnici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).Sudjelovanje za sve zainteresirane je besplatno.

Vlada RH je na sjednici održanoj 31. listopada 2013. godine usvojila Program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014. – 2015. kojim je predviđeno da se u 2014. i 2015. godini obnovi oko 200 zgrada javne namjene po modelu pružanja energetske usluge u javnom sektoru. Provedbom Programa očekuju se investicije procijenjene vrijednosti od oko 400 milijuna kuna. Program je sredstvo za ispunjenje ciljeva sukladno EU Direktivi 2012/27/EU o energetskoj učinkovitosti prema kojoj su države članice svake godine dužne obnoviti 3 % ukupne površine zgrada u vlasništvu i uporabi javne vlasti. Programom je predviđena energetska obnova zgrada s približno 420.000 četvornih metara korisnog prostora, a obnova bi trebala rezultirati smanjenom potrošnjom energije za 30 – 60 % odnosno uštedom energije od oko 150 kWh po metru četvornom godišnje, kao i manjom emisijom ugljičnog dioksida za oko 20 tisuća tona. Ovaj Program nastavak je modela iz perioda 2012. – 2013. s tim da su napravljene određene izmjene. Po novom izmijenjenom modelu građevinari bi u energetskoj obnovi sudjelovali s najmanje 10 % vlastitih sredstava, 40 % bi bespovratno osiguravao FZOEU, dok bi preostalih 50 % osiguravao HBOR uz jednogodišnji poček i maksimalni rok otplate od 14 godina. Naručitelj radova bi otplaćivao kredit, ali isključivo u slučaju kad se ostvaruju energetske uštede. U slučaju da ušteda nema, kredit otplaćuje građevinar.

U planu je da se cjelovito obnove javne zgrade i potakne razvoj domaćeg ESCo (Energy Service Company) tržišta, odnosno stvaranje i udruživanje tvrtki koje će se baviti energetskom obnovom.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje