Povežite se s nama

Kultura

Etno duo Goga & Željko: „Trage spomena“ bute mogli prvič čuti f Čakofcu 24. maja!

etno duo goga & željko

Objavljeno:

- dana

Dobro poznata varaždinsko-međimurska kombinacija, Etno duo Goga & Željko, odnosno Gordana Lach i Željko Grahovec, ne uzimaju previše predaha: kako su prošle godine i najavili, izlazi njihov novi, sad već treći album.

Iza znakovita naziva nosača zvuka „Tragi spomena“ skriva se kreativni, no logični nastavak onog izričaja s kojim su započeli suradnju prije šest godina. Radi se o, kako rado ističu, lepršavoj glazbi s natruhama gypsy swinga, ali na kajkavskom, pri čemu je ovoga puta „napokon“ prevladao njihov autorski izričaj: od 15 novih pjesama, čak 10 je autorskih, dok je samo 5 obrada, što dosad nije bio slučaj.

Moderna tradicija

– Na albumu prevladavaju autorske skladbe, pri čemu smo, kao i u izvedbama, jako dobro usklađeni: ja sam preuzela pisanje tekstova, dok je Željko majstor-skladatelj! Sve više nastupamo na domaćim festivalima, no i dalje od zaborava čuvamo narodne pjesme, kao i dosad. Ustrajni smo u očuvanju kajkavske riječi te bismo svojom glazbom i ostale htjeli potaknuti da renomiraju kajkavski izričaj na hrvatskoj sceni – kaže Gordana Lach.
Željko Grahovec dodaje da nastavljaju s razvijanjem svoga stila, u kojem se pojavljuju gypsy swing elementi:

– Sve su stvari na albumu napravljene u istome stilu koji nam je izrazito zanimljiv, osobito u kontekstu autorskog rukopisa. Kao i dosad, većinu svega povezanoga s albumom napravili smo sami pa smo tako i suizdavač, a zaslužni smo i za vizualni identitet, odnosno „cover art“. Imamo sreće što s nama surađuju ljudi koji su vrsni glazbenici i kojima je stalo da savjetuju. Promocija albuma održat će se u petak, 24. svibnja, pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, u sklopu proslave Dana grada. Nastupit ćemo pod „punom ratnom spremom“, uz pratnju benda koji za naše potrebe nosi naziv KAJazzery, čiji su članovi prof. Mario Jagec (sopran saksofon, gitara), Neven Kolarić (bas), Igor Jezernik (bubanj) i prof. Darko Golubić (klavijature). Na dvije pjesme gostovat će i violinist iz Češke Matěj Petříček.
U obradama su upotrijebljeni moderni elementi, osobito što se tiče ritma.

– Naše su pjesme usmjerene na publiku svih dobi. Suvremenost ritma možda će privući mlađu populaciju, a tradicionalni štih stariju, no ne mora biti – nema pravila, važno nam je da skladba prije svega bude kvalitetna! Nakon promocije opet nas čekaju nastupi na festivalima: prije svega to je Glazbeni festival u Pitomači 15. lipnja, a potom slijede Krapinski festival u rujnu te Međimurski festival „Ljubo Kuntarić“. Na navedenim festivalima izvest ćemo nove autorske pjesme, što je ujedno i početni materijal za neki novi projekt – objašnjava Gordana.

Obol kaju

Dodaju da će „punokrvni“ koncert od sat i pol održati i dan nakon Pitomače, 16. lipnja, na prostorima MESAP-a u Nedelišću. Varaždinska pak je promocija predviđena za jesen, 25. listopada, na Sceni „Zvonimir Rogoz“ varaždinskoga HNK-a. Trenutno su u pregovorima i dogovorima za što više koncerata s bendom. Cilj im je isprofilirati gypsy swing stil te ga promovirati izvan granica Međimurja.

Završavaju pozivom:
– Zahvaljujemo Ladislavu Vargi i drugim glazbenicima s kojima surađujemo na dobrim savjetima. Pozivamo sve ljubitelje dobre glazbe da nam se pridruže u Katoličkom domu u Čakovcu u petak, 24. svibnja, od 19.30, i s nama proslave izlazak još jednoga zapisa koji predstavlja naš obol kajkavštini!

OKVIR
„Pomalem, z spomena vun zvira,
Reč po reč, na paperu se zbira.
Kajdu je poslal i reč je vlovila,
Kaj ne bu tak sirota sama bila.
I tak je reč moja dušu dobila.“
Gordana Lach

Kultura

Najavljen jubilarni 15. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jubilarno petnaesto izdanje VAFI i RAFI – Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, najavljeno je danas u dvorištu palace Sermage u Varaždinu.

Program petnaestog izdanja festivala počinje u ponedjeljak, 27. svibnja, u Varaždinu i završava 1. lipnja, a novitet je održavanje projekcija i u Ludbregu, Novom Marofu i Ivancu u suradnji s partnerskim institucijama.

Nakon prošlogodišnjeg izdanja u Varaždinu i Rijeci, organizatori iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA fokus razvoja publike odlučili su staviti na Varaždinsku županiju gdje će se održavati cjelokupni program ovogodišnjeg izdanja festivala. Tako su uz već stalne partnere i suorganizatore P4 i POU Varaždin, ove godine pridruženi Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof i POU “Đuro Arnold” Ivanec.

Konferenciji za medije tako su se uz dogradonačelnika grada Varaždina Miroslava Markovića te organizatore festivala pridružili i ravnatelji partnerskih institucija – Lana Velimirović Vukalović, Tina Putar i Branko Dijanošić.

Na službene projekcije, njih čak 23, već sad je najavljeno više od 2000 djece i mladih koji će odabrati one najbolje iz RAFI sekcije, a riječ je o profesionalnim animiranim filmovima pristiglih iz cijelog svijeta.

VAFI sekcija započet će u četvrtak prigodnim programom u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4, a na sam festival stiže više od 70 domaćih i stranih gostiju. Osim likovno-kreativnih radionica za djecu sudionike VAFI-ja, njihovi mentori te student i obrazovni djelatnici sudjelovat će na dvodnevnom simpoziju posvećenom filmskoj i medijskoj pismenosti. Uz desetak zanimljivih domaćih i stranih predavača, svoje masterclass predavanje održat će i ambasador festivala Josh Staub. Staub je filmski redatelj, scenograf i supervizor vizualnih efekata koji je radio za Walt Disney Animation Studios i Netflix Animation, a sudjelovao je u više od 20 filmskih projekata uključujući Oscarom nagrađene filmove Frozen, Paperman i Feast. Uz svoje filmske i druge projekte, Josh Staub također predaje filmsku umjetnost na USC School of Cinematic Arts te je jedan od osnivača organizacije Rise Up Animation, koja se zalaže za povećanje raznolikosti u industriji animacije. I kao što sam ističe, suradnja s doslovno stotinama nevjerojatno talentiranih umjetnika i tehničara na ogromnim projektima je uzbudljiva i ispunjavajuća, ali baš zbog toga on osjeća potrebu slikati i crtati manja djela kod kuće kao osobni kreativni izlaz. Upravo jedan dio iz njegove serije slika pod nazivom Signs of Burbank, bit će uz ostale zanimljive radove koji ilustriraju Staubovu neobično zanimljivu i svestranu umjetničku osobnost, predstavljen na izložbi u četvrtak u sklopu ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala u Centru P4.

Josh Staub nije prvi put u Varaždinu. Prije više godina sudjelovao je i u programu drugog VAFI festivala, a 2022. godine je bio i na čelu VAFI žirija. To što je on od ove godine ambasador VAFI-ja je također jedna od činjenica koja govori u prilog važnosti koju međunarodni umjetnički krugovi poklanjaju varaždinskoj filmskoj manifestaciji.

Za zanimljivi i raznovrsni službeni program organizatori zahvaljuju ovogodišnjim selektorima festivala – Ivani Ivančić Medved i Ani Sever u VAFI sekciji, te Dubravki Kalinić Lebinec i Bošku Piculi u RAFI sekciji. Na festival je pristiglo rekordnih 1133 animirana filma iz preko 92 zemlje svijeta. Riječ je o 289 filmova u VAFI sekciji te 844 u RAFI sekciji. Nakon višemjesečnog gledanja, odabrana su 162 filma koji ulaze u službeni program festivala. Ukupno 90 u VAFI sekciji, te 72 filma u RAFI sekciji. Stručni žiri će u Varaždinu dakle imati puno posla, a uz njih će svoju odluku donijeti i tradicionalni žiri koji donosi odluku o Plavom VAFI-ju za filmove koji najviše promiču prava djece.

Na čelu ovogodišnjeg VAFI žirija je animatorica iz Hrvatske Kata Gugić animatorica i predsjednica ASIFA Hrvatske, zatim freelancer iz Hong Konga Owen Chan, animator Thomas Kunstler iz Grčke, animator Rastko Ćirić iz Srbije te Felix Vanginderhuysen, predstavnik ECFA-e iz Belgije koja je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg izdanja VAFI & RAFI festivala.

– Ovakvi programi daju dodanu vrijednost Gradu Varaždinu, a VANIMA se kao i uvijek festival trudi održati na vrlo visokom nivou. Bitno je istaknuti da radimo na realizaciji projekta Centra kreativnih industrija gdje bi ovakvi programi dobili dodatnu institucionalnu podršku. To je veliki i zahtjevni projekt koji želimo provesti kroz ITU mehanizam, a svim ovakvim programima kroz Centar bi osigurali još bolje uvjete. Nadamo se kako će Centar kreativnih industrija koje vodi POU Varaždin biti gotov kroz dvije do tri godine. Centar kreativne industrije, projekt čija vrijednost prelazi 6 milijuna eura, je potpuno nova stvar u Varaždinu u kojoj će i VAFI & RAFI festival naći svoju novu dimenziju sa svim radionicama i sadržajima koji nosi takav projekt. Izražavam podršku Grada Varaždina ovakvim projektima i želim svim sudionicima puno uspjeha. Program je vrlo bogat i drago mi je da su se uključile i kolege iz Varaždinske županije. To će također dati novu dimenziju festivalu. – istaknuo je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin i Varaždinska županija, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora i partnera – Centar za mlade i nezavisnu kulturu – P4, POU Varaždin i kino GAJ, Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof, POU “Đuro Arnold” Ivanec, ASIFA Hrvatska i Hrvatski filmski savez.

– Ovim putem zahvaljujemo svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji nas podržavaju sve ove godine – istaknuo je Hrvoje Selec, direktor Festivala.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

Nastavite čitati

Kultura

Porin ovih dana stigao u ruke nagrađenih Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.

Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.

Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe.

Podsjećamo to su Ivana Lazar i Tia Pikija – soprani, Sonja Runje – alt, Franko Klisović – kontratenor,  Hugo Hymas i Emanuel Tomljenović – tenori, Grga Peroš – bariton i Krešimir Stražanac – bas.

U izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu. Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos, koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.

Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr. sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

Podsjećamo, ovo je druga nagrada Porin dodijeljena varaždinskim glazbenicima, dok je prvi također osvojio varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš mo. Anđelko Igrec u kategoriji najboljeg autorskog albuma za CD “Kyrie” 2010. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje