Povežite se s nama

U fokusu

Evo što kažu iz MORH-a o povratku vojske u Varaždin

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Hrvatska vojska vraća se u Sinj, ali i u Vukovar i Varaždin, objavio je ministar obrane Damir Krstićević krajem siječnja prilikom obilaska sinjske vojarne Kula, u koju će biti smještena inženjerijska bojna Hrvatske vojske.

Iako je ministar obrane bio prilično jasan, iz Ministarstva obrane (MORH) poručuju da nikakva konkretna odluka o vraćanju vojske u bivši vojni kompleks u Optujskoj ulici u Varaždinu zasad još nije donesena.     

– Riječ je o inicijativi koja se razmatra i analizira u Oružanim snagama RH kako bi se podigla kvaliteta života i rada pripadnika naših snaga, a istovremeno podigla razina sigurnosti  – poručili su iz Ministarstva obrane. 

Raspravljalo se…

O vraćaju vojske u Varaždin raspravljalo se još krajem prošle godine u Varaždinu na sastanku na kojem je bio saborski zastupnik HDZ-a Anđelko Stričak, državni tajnik Zdravko Jakop i gradonačelnik Habuš. No, zašto se o tome uopće razmišlja?

U MORH-u su jasni: vraćanjem vojske u Varaždin i druge sredine u kojima je vojska tradicionalno bila prisutna postigle bi se značajne uštede. Naime, svake godine MORH izdvaja 50 milijuna kuna za troškove prijevoza pripadnika HV-a iz mjesta njihovih stanovanja u vojarne smještene u drugim gradovima. 

– Prema prvim procjenama, model u kojem bi se vojska vratila u Varaždin  bio bi jeftiniji od dosadašnjih troškova prijevoza i dugoročno bi nam donio značajne uštede – jasni su u Ministarstvu obrane.

Gospodarski doprinos

Većina  profesionalnih vojnika iz Varaždina i Varaždinske županije, njih oko stotinjak, radi u 282 kilometara udaljenim Našicama, gdje je smještena  II. Motorizirana bojna „Pume“., inače sljednica 7. Gardijske brigade „Pume“ koja je nekad bila smještena u vojnom kompleksu u Optujskoj. 

–  Povratak vojnih postrojbi u sredine u kojima je vojska tradicionalno bila prisutna, konkretno u Varaždin, predstavljala bi, uz gospodarski doprinos ovim sredinama otvaranjem radnih mjesta  – poručili su iz MORH- u kojem, međutim,  još ne otkrivaju koliko će biti uloženo u osposobljavanje nekadašnje kasarne za boravak vojske, s obzirom da bivši vojni kompleks koji je u vlasništvu države, od kad ga je vojska napustila prije 10 godina, propada.

 

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje