Povežite se s nama

Međimurje

F. Bukal: Pripremili smo projekte vrijedne velikih 200 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

SVEČANO U OREHOVICI

 – Uređena Orehovica je uređeno Međimurje, a uređeno Međimurje je uređena Hrvatska – tim je riječima župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao mještanima i čelnicima Orehovice 20. rođendan Općine, naglasivši važnost svega što se radi na najnižim razinama lokalne uprave kako bi se ljudima stvorili što kvalitetniji uvjeti za život i rad.

– Počeci nisu bili nimalo lagani. Niski proračun, neuhodani sustav upravljanja… No, nitko se u Općini nije predao već smo korak po korak učili i stvarali, tako da danas imamo općinu koja može svima služiti za primjer. Ako je prvih 10 godina iskorišteno za učenje i uhodavanje, u sljedećih deset smo napravili više nego što je za Orehovicu napravljeno unatrag 50 godina – zadovoljan je predsjednik Općinskog vijeća,Branko Sušec.

U posljednjih deset godina u Općini Orehovica učinjeno je daleko više nego unatrag pola stoljeća

I uistinu, pogled na listu prijavljenih i realiziranih projekata je impresivan, a njihova vrijednost višestruko premašuje općinski proračun. Zahvaljujući učinjenome, Orehovica je danas uređeni životni prostor na ponos mještana. Nova školska zgrada u Orehovici, izgradnja i obnova društvenih domova, organizacija i financiranje predškolskog programa za djecu romske nacionalne manjine, kao i brojni drugi projekti za romsku populaciju, sanacija dvaju deponija, izgradnja komunalne infrastrukture, uređenje prostora dobrovoljnih vatrogasnih društava, nabavka opreme za DVD-e, uređenje mjesnih groblja te sportskih objekata i igrališta, nova javna rasvjeta… Ovom popisu treba dodati i redovito pomaganje studentima s područja Općine kroz sustav stipendiranja, a suradnja sa svim Udrugama je iznimna.

Po novi mandat

– I ne ostajemo na tome! Pripremili smo projekte vrijedne 200 milijuna kuna, ali čekamo da se stručne službe u Zagrebu pokrenu i počnu s razmatranjem prijava. Ako oni ne znaju kako, neka to prepuste nama. Mi jako dobro znamo kako! Pa nismo bez razloga dobivali nagrade za najbolje prijave na projekte koji su se financirali kroz europske fondove. Želimo ubrzati cijelu stvar kako bismo napokon započeli s realizacijom naših zamisli – prokomentirao je načelnik Franjo Bukal, koji Općinom upravlja 16 godina, a na predstojećim lokalnim izborima ide po novi mandat.

– Nisam se umorio. Još sam pun ideja i energije. Imam sjajne suradnike, kao što sam ih imao i prethodna četiri mandata, pa sam siguran da možemo sprovesti u djelo sve ono što smo zamislili – zaključio je Franjo Bukal.

Festival oreha i sega kaj kcoj ide

“Orehijada – festival oreha i sega kaj kcoj ide” je tradicionalna manifestacija koju organizirana KUD “Fijolica”. Uz predstavljanja domaćih proizvoda te nastup KUD-ova, na Orehijadi se nagrađuju i najbolji proizvodi od oraha. Ove su godine najbolju orehnjaču pripremile Sanja Držanić iz Podbresta, Katarina Patarčec iz Orehovice i Ivanka Novak iz Orehovice. Najljepše kolače su ispekle Anica Kolar iz Orehovice, Bernarda Horvat iz Vularije i OPG Fatma iz Kučana Donjeg. U pripremi orehovca pobjedu su odnijele Katarina Patarčec iz Orehovice, Marija Ciglarić iz Orehovice i OPG Kiščinal iz Orehovice, dok su najdeblji orah imale članice Udruge žena “Brest” iz Podbresta, Silvio Kozjak iz Vularije i Vlado Kraljić iz Orehovice.

Školska dvorana

Više od 6,5 milijuna kuna uložit će Međimurska županija, uz doprinos Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 850 tisuća kuna, u zaključenje radova na izgradnji sportske dvorane i šest učionica u Osnovnoj školi Orehovica. – Radovi započinju odmah, a završit će prije nove školske godine. Vjerujem da nećemo iznevjeriti naše profesore, učitelje i djecu te da će dobiti prostore koje trebaju i zaslužuju – rekao je načelnik Franjo Bukal. Realizacijom ovog projekta Orehovica će napokon dobiti školu u kojoj će moći krenuti s jednosmjenskom nastavom te dvoranu za provođenje programa tjelesne kulture.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Međimurje proglašeno najuspješnijom destinacijom održivog turizma ispred Hvara i Malog Lošinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurje je proglašeno destinacijom godine u kategoriji najuspješnije destinacije održivog turizma (inovativna i pametna destinacija), a priznanje je jučer, 6. listopada, preuzeo župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanosti dodjele održanoj povodom Dana hrvatskog turizma u Šibeniku. 

Dani hrvatskog turizma predstavljaju najveći skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj. Kroz višednevni program Dana hrvatskog turizma tradicionalno se obilježava turistička godina u Republici Hrvatskoj te se putem stručnih predavanja, radionica, prezentacija i radnih sastanaka sažimaju turistička i gospodarska postignuća, komentiraju aktualne teme vezane uz turizam te prezentiraju turistički potencijali za daljnji razvoj i učinkovitije pozicioniranje hrvatskog turizma.

Dio programa čini i svečana dodjela godišnjih turističkih nagrada, uz izravni televizijski prijenos. Nagrade se dodjeljuju pojedincima, predstavnicima turističke industrije te najboljim odredištima i subjektima koji su svojim radom i rezultatima zaslužili prestižna priznanja.

Godišnje hrvatske turističke nagrade zajednički su projekt Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, nastao s ciljem daljnjeg poticanja konkurentnosti, inovativnosti i svijesti o održivom razvoju te podizanju kvalitete usluga i proizvoda u turističkom sektoru.

U velikoj konkurenciji s Malim Lošinjom i Stari Gradom na Hvaru, Međimurje je ponijelo titulu destinacije godine u kategoriji najuspješnije destinacije održivog turizma (inovativna i pametna destinacija),  što je još jedna potvrda dobrog promišljanja i strategije turizma, ali i odlične suradnje svih dionika u turističkom i uslužnom sektoru, ističu iz Međimurske županije.

– To je samo dio rezultata u turizmu kojima se možemo pohvaliti posljednjih godina, a ovo važno priznanje stiglo je samo nekoliko tjedana nakon što je ruralnoj međimurskoj kući za odmor Lina dodijeljen certifikat Ecolabel, čime je ova međimurska kuća postala prvi objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj kojem je dodijeljena takva oznaka – istaknuli su iz Županije.

– U godini kada se u Hrvatskoj, ali i na globalnoj razini, najviše govori o održivom turizmu Međimurje je osvojilo nagradu za najuspješniju destinaciju održivog turizma. To govori koliko je Međimurje i u tom segmentu daleko napredovalo, jer održivi turizam podrazumijeva ulaganje u kulturnu baštinu, prirodne ljepote, enogastronomiju, zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom i postotak odvajanja, dakle jedan širi spektar onoga čime se u Međimurju ponosimo i što je dio našeg identiteta. Ova nagrada, kao i sve dosadašnje, je zasluga svakog međimurskog čovjeka koji marljivošću doprinosi tome da je Međimurje najuređeniji dio Hrvatske – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

U Međimurje je uz ovo priznanje, stiglo i još jedno, i to Termama Sveti Martin koje su proglašene najboljim wellness hotelom u Hrvatskoj, a nagradu je preuzela direktorica Terma Nuša Korotaj.

Među finalistima je iz Međimurske županije bila i agencija Potepuh putovanja iz Podbresta nominirana u kategoriji malih turističkih agencija.

Svečanosti dodjele nagrada nazočila je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, a nagradu je županu Posavcu uručio direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Stančić.

Međimursku županiju na Danima hrvatskog turizma predstavljaju načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša, direktor Turističke zajednice Sveti Martin na Muri David Novinščak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović, voditelj Odsjeka za turizam MŽ Marko Puškadija te predstavnice Turističke zajednice Međimurske županije Iva Mađarić i Petra Murković.

Nastavite čitati

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje