Povežite se s nama

Međimurje

F. Bukal: Pripremili smo projekte vrijedne velikih 200 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

SVEČANO U OREHOVICI

 – Uređena Orehovica je uređeno Međimurje, a uređeno Međimurje je uređena Hrvatska – tim je riječima župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao mještanima i čelnicima Orehovice 20. rođendan Općine, naglasivši važnost svega što se radi na najnižim razinama lokalne uprave kako bi se ljudima stvorili što kvalitetniji uvjeti za život i rad.

– Počeci nisu bili nimalo lagani. Niski proračun, neuhodani sustav upravljanja… No, nitko se u Općini nije predao već smo korak po korak učili i stvarali, tako da danas imamo općinu koja može svima služiti za primjer. Ako je prvih 10 godina iskorišteno za učenje i uhodavanje, u sljedećih deset smo napravili više nego što je za Orehovicu napravljeno unatrag 50 godina – zadovoljan je predsjednik Općinskog vijeća,Branko Sušec.

U posljednjih deset godina u Općini Orehovica učinjeno je daleko više nego unatrag pola stoljeća

I uistinu, pogled na listu prijavljenih i realiziranih projekata je impresivan, a njihova vrijednost višestruko premašuje općinski proračun. Zahvaljujući učinjenome, Orehovica je danas uređeni životni prostor na ponos mještana. Nova školska zgrada u Orehovici, izgradnja i obnova društvenih domova, organizacija i financiranje predškolskog programa za djecu romske nacionalne manjine, kao i brojni drugi projekti za romsku populaciju, sanacija dvaju deponija, izgradnja komunalne infrastrukture, uređenje prostora dobrovoljnih vatrogasnih društava, nabavka opreme za DVD-e, uređenje mjesnih groblja te sportskih objekata i igrališta, nova javna rasvjeta… Ovom popisu treba dodati i redovito pomaganje studentima s područja Općine kroz sustav stipendiranja, a suradnja sa svim Udrugama je iznimna.

Po novi mandat

– I ne ostajemo na tome! Pripremili smo projekte vrijedne 200 milijuna kuna, ali čekamo da se stručne službe u Zagrebu pokrenu i počnu s razmatranjem prijava. Ako oni ne znaju kako, neka to prepuste nama. Mi jako dobro znamo kako! Pa nismo bez razloga dobivali nagrade za najbolje prijave na projekte koji su se financirali kroz europske fondove. Želimo ubrzati cijelu stvar kako bismo napokon započeli s realizacijom naših zamisli – prokomentirao je načelnik Franjo Bukal, koji Općinom upravlja 16 godina, a na predstojećim lokalnim izborima ide po novi mandat.

– Nisam se umorio. Još sam pun ideja i energije. Imam sjajne suradnike, kao što sam ih imao i prethodna četiri mandata, pa sam siguran da možemo sprovesti u djelo sve ono što smo zamislili – zaključio je Franjo Bukal.

Festival oreha i sega kaj kcoj ide

“Orehijada – festival oreha i sega kaj kcoj ide” je tradicionalna manifestacija koju organizirana KUD “Fijolica”. Uz predstavljanja domaćih proizvoda te nastup KUD-ova, na Orehijadi se nagrađuju i najbolji proizvodi od oraha. Ove su godine najbolju orehnjaču pripremile Sanja Držanić iz Podbresta, Katarina Patarčec iz Orehovice i Ivanka Novak iz Orehovice. Najljepše kolače su ispekle Anica Kolar iz Orehovice, Bernarda Horvat iz Vularije i OPG Fatma iz Kučana Donjeg. U pripremi orehovca pobjedu su odnijele Katarina Patarčec iz Orehovice, Marija Ciglarić iz Orehovice i OPG Kiščinal iz Orehovice, dok su najdeblji orah imale članice Udruge žena “Brest” iz Podbresta, Silvio Kozjak iz Vularije i Vlado Kraljić iz Orehovice.

Školska dvorana

Više od 6,5 milijuna kuna uložit će Međimurska županija, uz doprinos Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 850 tisuća kuna, u zaključenje radova na izgradnji sportske dvorane i šest učionica u Osnovnoj školi Orehovica. – Radovi započinju odmah, a završit će prije nove školske godine. Vjerujem da nećemo iznevjeriti naše profesore, učitelje i djecu te da će dobiti prostore koje trebaju i zaslužuju – rekao je načelnik Franjo Bukal. Realizacijom ovog projekta Orehovica će napokon dobiti školu u kojoj će moći krenuti s jednosmjenskom nastavom te dvoranu za provođenje programa tjelesne kulture.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO „Zelena čistka“ u Murskom Središću: i veliki i mali građani zajedničkim snagama očistili okoliš

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće drugi puta ove godine uključio se u nacionalnu kampanju zaštite okoliša „Zelena čistka 2021.“ I ovoga puta Zelenoj čistki odazvao se veliki broj građana potaknutih osjećajem osobne odgovornosti za čisti okoliš, a kampanji su se pridružili i gradonačelnik Dražen Srpak, brojni članovi udruga, djelatnici gradskog komunalnog poduzeća i članovi mjesnih odbora.

Komunalni redar i predstavnici mjesnih odbora prethodno su obišli svoja naselja i šumarke oko naselja te odredili točke kojima je potrebno pridati najviše pažnje. Podijeljeni u skupine, građani su počistili teren.

Probuditi ekološku svijest

Osim samog čišćenja smeća, smisao akcije je probuditi ekološku svijest kod građana i spriječiti ili svesti na minimum daljnja zagađenja.

Gradonačelnik Dražen Srpak pozdravio je sve koji su se ponovno aktivno uključili u akciju te naglasio da je zadaća svih građana prijaviti svako nesavjesno odlaganje smeća ili paljenje istog.

Iako Grad Mursko Središće ima sve uvjete za adekvatno odlaganje otpada – mogućnost korištenja smeđih kanti, vršenje selekcije otpada, mogućnost odvoza glomaznog otpada, reciklažno dvorište, kompostanu i propisani sustav odvoza komunalnog otpada, u prirodi su, nažalost, opet pronađene veće količine otpada koje će se zbrinjavati tijekom idućeg tjedna.

Na nizu kolegija gradonačelnika i na gradskim vijećima pozivali su se građani da prijavljuju osobe koje odbacuju smeće te je gradonačelnik ujedno naložio komunalnom redarstvu da se počinitelji obavezno kažnjavaju.

– Pozivamo sve građane da prijavljuju nesavjesno odlaganje smeća, kao i svako smeće na koje naiđu prilikom šetnje, vožnje, radova u polju ili bilo kojom drugom prilikom. Suradnjom građana i gradskih komunalnih službi osigurat ćemo lijep i čist okoliš, za nas i za generacije koje dolaze – poručuju iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovečki stomatolozi i DND Prelog dijelili edukativne letke, savjete, zubne paste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio Vipro

U subotu, 18. rujna, na Gradskoj tržnici u Prelogu Hrvatsko stomatološko društvo Čakovec i Društvo naša djeca Prelog obilježili su Europski dan oralnog zdravlja, 12. rujna, koji se obilježava na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine, i Mjesec oralnog zdravlja, koji se obilježava na inicijativu Hrvatske komore dentalne medicine, a traje od 12. rujna do 12. listopada.

Tim povodom, HSD Čakovec i DND Prelog na štandu u Prelogu dijelili su edukativne letke i savjete, zubne paste i četkice te zdravi međuobrok – jabuke.

– Usprkos pandemiji COVID-a 19, ali uz poštivanje epidemioloških mjera, moramo provoditi akcije koje će poticati ljude na očuvanje oralnog zdravlja, jer nam je ono važno za očuvanje općeg zdravlja. Posljedica suvremenog stila života, koji uključuje pretjerano konzumiranje slatke hrane, zaslađenih i alkoholnih napitaka te uživanje nikotina u kombinaciji s lošom oralnom higijenom, razvoj je bolesti u ustima koje negativno utječu na zdravlje cijelog organizma – poručuju iz HSD-a Čakovec.

Važno za opće zdravlje

Oralno zdravlje kao sastavni dio općeg zdravlja je znatno više od zdravih zubi i lijepog osmijeha te nas obilježavanje ovog dana još jednom potiče na podizanje svijesti o važnosti njegova očuvanja.

Najčešća bolest u ustima je zubni karijes koji se vrlo lako može spriječiti provođenjem triju jednostavnih životnih navika: hraniti se zdravo, čistiti zube zubnim koncem poslije svakog obroka i zubnom četkicom dvaput dnevno te redovito ići na stomatološke preglede, što se posebno odnosi na djecu.

Cilj preventivnih pregleda kod djece je rano otkrivanje karijesa, primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova te edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani, a kod odraslih osim pregleda, i profesionalno čišćenje te poliranje zuba, kao i rano otkrivanje promjena na zubima i sluznici usne šupljine.

„Zubna putovnica“

U Republici Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom „Zubna putovnica“ koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja te zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa putem preventivnih pregleda prilikom upisa u dječji vrtić i 1. razred osnovne škole te u 6. razredu osnovne škole.

Program također uključuje svakodnevno organizirano četkanje zubi koje se provodi u vrtićima i školama s ciljem razvijanja redovitih navika održavanja oralne higijene te prevencije karijesa od najranije dobi.

– Globalna pandemija COVID-19 i brojne poteškoće s kojima se susrećemo nisu zaustavile aktivnosti koje se provode u zaštiti oralnog zdravlja i pružanju dentalne zdravstvene zaštite te su donijela nova saznanja i brojna iskustva, osobito u edukaciji – istaknuli su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje