Povežite se s nama

Međimurje

F. Bukal: Pripremili smo projekte vrijedne velikih 200 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

SVEČANO U OREHOVICI

 – Uređena Orehovica je uređeno Međimurje, a uređeno Međimurje je uređena Hrvatska – tim je riječima župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao mještanima i čelnicima Orehovice 20. rođendan Općine, naglasivši važnost svega što se radi na najnižim razinama lokalne uprave kako bi se ljudima stvorili što kvalitetniji uvjeti za život i rad.

– Počeci nisu bili nimalo lagani. Niski proračun, neuhodani sustav upravljanja… No, nitko se u Općini nije predao već smo korak po korak učili i stvarali, tako da danas imamo općinu koja može svima služiti za primjer. Ako je prvih 10 godina iskorišteno za učenje i uhodavanje, u sljedećih deset smo napravili više nego što je za Orehovicu napravljeno unatrag 50 godina – zadovoljan je predsjednik Općinskog vijeća,Branko Sušec.

U posljednjih deset godina u Općini Orehovica učinjeno je daleko više nego unatrag pola stoljeća

I uistinu, pogled na listu prijavljenih i realiziranih projekata je impresivan, a njihova vrijednost višestruko premašuje općinski proračun. Zahvaljujući učinjenome, Orehovica je danas uređeni životni prostor na ponos mještana. Nova školska zgrada u Orehovici, izgradnja i obnova društvenih domova, organizacija i financiranje predškolskog programa za djecu romske nacionalne manjine, kao i brojni drugi projekti za romsku populaciju, sanacija dvaju deponija, izgradnja komunalne infrastrukture, uređenje prostora dobrovoljnih vatrogasnih društava, nabavka opreme za DVD-e, uređenje mjesnih groblja te sportskih objekata i igrališta, nova javna rasvjeta… Ovom popisu treba dodati i redovito pomaganje studentima s područja Općine kroz sustav stipendiranja, a suradnja sa svim Udrugama je iznimna.

Po novi mandat

– I ne ostajemo na tome! Pripremili smo projekte vrijedne 200 milijuna kuna, ali čekamo da se stručne službe u Zagrebu pokrenu i počnu s razmatranjem prijava. Ako oni ne znaju kako, neka to prepuste nama. Mi jako dobro znamo kako! Pa nismo bez razloga dobivali nagrade za najbolje prijave na projekte koji su se financirali kroz europske fondove. Želimo ubrzati cijelu stvar kako bismo napokon započeli s realizacijom naših zamisli – prokomentirao je načelnik Franjo Bukal, koji Općinom upravlja 16 godina, a na predstojećim lokalnim izborima ide po novi mandat.

– Nisam se umorio. Još sam pun ideja i energije. Imam sjajne suradnike, kao što sam ih imao i prethodna četiri mandata, pa sam siguran da možemo sprovesti u djelo sve ono što smo zamislili – zaključio je Franjo Bukal.

Festival oreha i sega kaj kcoj ide

“Orehijada – festival oreha i sega kaj kcoj ide” je tradicionalna manifestacija koju organizirana KUD “Fijolica”. Uz predstavljanja domaćih proizvoda te nastup KUD-ova, na Orehijadi se nagrađuju i najbolji proizvodi od oraha. Ove su godine najbolju orehnjaču pripremile Sanja Držanić iz Podbresta, Katarina Patarčec iz Orehovice i Ivanka Novak iz Orehovice. Najljepše kolače su ispekle Anica Kolar iz Orehovice, Bernarda Horvat iz Vularije i OPG Fatma iz Kučana Donjeg. U pripremi orehovca pobjedu su odnijele Katarina Patarčec iz Orehovice, Marija Ciglarić iz Orehovice i OPG Kiščinal iz Orehovice, dok su najdeblji orah imale članice Udruge žena “Brest” iz Podbresta, Silvio Kozjak iz Vularije i Vlado Kraljić iz Orehovice.

Školska dvorana

Više od 6,5 milijuna kuna uložit će Međimurska županija, uz doprinos Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 850 tisuća kuna, u zaključenje radova na izgradnji sportske dvorane i šest učionica u Osnovnoj školi Orehovica. – Radovi započinju odmah, a završit će prije nove školske godine. Vjerujem da nećemo iznevjeriti naše profesore, učitelje i djecu te da će dobiti prostore koje trebaju i zaslužuju – rekao je načelnik Franjo Bukal. Realizacijom ovog projekta Orehovica će napokon dobiti školu u kojoj će moći krenuti s jednosmjenskom nastavom te dvoranu za provođenje programa tjelesne kulture.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Članovi DOSTI-ja na glazbenim radionicama svirali glazbenu pratnju za pjesmu „Zamisli život“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu provedbe prve godine programa „Ponudimo više IV“ koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, održane su muzičke radionice u kojima su sudjelovali članovi Društva.

Radionice je provodila glazbena odgojiteljica Lidija Detić, a polaznici su od ritmičkih uzoraka korak po korak došli do sviranja glazbene pratnje za pjesmu „Zamisli život“ na ksilofonima, metalofonima i bas gitari.

Na kraju su polaznici radionica odabrali instrumente pa su zajedno odsvirali i otpjevali svoju verziju pjesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju nema novih slučajeva zaraze koronom, no jedna osoba je preminula

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata nema pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 21. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba te je broj pozitivnih osoba na današnji dan 50.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih pacijenata, otpušten je 1 pacijent, a pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Međimurju je cijepljeno 1888 osoba, od čega 151 osoba prvom dozom i 1737 osoba drugom dozom.

S današnjim danom, s barem jednom dozom cijepljeno je 41.615 osoba, što iznosi 47,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U proteklih 7 dana cijepljeno je 4509 osoba, i to 644 osobe prvom dozom i 3865 osoba drugom dozom.

Svi oni koji se žele cijepiti, a nisu prijavljeni putem platforme ili još uvijek nisu dobili poziv za cijepljenje, moći će se cijepiti svaki radni dan od 9-13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13-18 sati u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!