Povežite se s nama

U fokusu

Fakultetu organizacije i informatike 2,5 milijuna kuna za obnovu Vile Oršić

Vila Orsic

Objavljeno:

- dana

Prilikom posjete Tehnološkom parku Varaždin 23. ožujka, premijer Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs uručili su dekanici FOI-ja prof. dr. sc. Nini Begičević Ređep odluku kojom se Fakultetu organizacije i informatike dodjeljuje 2,5 milijuna kuna za projekt obnove građevine Vile Oršić.

Građevina Oršić je tijekom godina mijenjala vlasnike i korisnike te je višekratno prilagođavana specifičnim potrebama novih korisnika, no u zadnjih nekoliko godina ova vrijedna i prekrasna povijesna građevina propada i narušava izgled grada Varaždina. Odlukom Grada Varaždina i gradskog vijeća, dodijeljeno je pravo građenja na 30 godina Fakultetu organizacije i informatike.

Da bi je obnovili i stavili u funkciju nakon niza godina propadanja, FOI-ju je potrebno 7 milijuna kuna. Prenamjenom prostora za potrebe visokog obrazovanja cilj FOI-ja je zaustaviti dugogodišnju devastaciju građevine i Vilu Oršić staviti u funkciju realizacije obrazovnog sadržaja, razvojnih istraživačkih potencijala i suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije. U Vili Oršić biti će 6 novih dvorana za nastavu studenata FOI-ja te 4 znanstveno-istraživačka Laboratorija.

Stavljanjem građevine u funkciju visokog obrazovanja, Vila Oršić postat će dio urbanog kampusa Grada Varaždina u kojem studira 3000 studenata FOI-ja i zbog kojih su Varaždin i Varaždinska županija postali najveća i najvažnija IT regija u Hrvatskoj nakon zagrebačkog područja. Vila Oršić imat će najbolju moguću svrhu, služit će našim studentima i nastavnicima za nastavu, ali će se i u istraživačkim Laboratorijima Vile Oršić provoditi znanstveno-istraživačke aktivnosti u okviru naših 30-tak razvojnih projekata u kojima će sudjelovati istraživači, ali i studenti FOI-ja – rekla je dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

S ovlaštenim projektantskim uredom izrađena je projektna dokumentacija sanacije unutrašnjeg i vanjskog prostora, kao i arhitektonski nacrti i troškovnici. Rješenje koje je usuglašeno sa Konzervatorskim odjelom u Varaždinu pretpostavlja cjelovito očuvanje vanjštine građevine, uz određene intervencije na nužnim korekcijama i poboljšanjima, primarno zbog nove funkcije, a to je prenamjena prostora u istraživačke laboratorije, dvorane za učenje i poučavanje, te kabinete za nastavnike i centre Fakulteta.

Do sada su provedeni radovi na obnovi krovišta za što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja već ranije osiguralo financijska sredstva. Obnova krovišta je bila nužna i predstavljala je tek prvu fazu obnove Vile Oršić. U iznosu od 600.000 kuna osigurana su sredstva od strane Grada Varaždina za obnovu fasade Vile Oršić, dok će dodatno biti osigurana sredstva za obnovu fasadne stolarije. Fakultet raspolaže i sa projektnim sredstvima koji će biti usmjereni u opremanje prostora Vile Oršić. Dobivenim financijskim sredstvima sufinancirat će se građevinsko obrtnički, strojarski i elektroinstalacijski radovi.

– Ovim putem želimo zahvaliti Vladi Republike Hrvatske te saborskim zastupnicima Anđelku Stričaku i Damiru Habijanu što su prepoznali vrijednost i važnost ovog projekta te svojim ukazivanjem na potrebu za novim prostornim kapacitetima FOI-ja, a s ciljem educiranja deficitarnog kadra potrebnog za daljnji razvoj varaždinske IT regije, djelovali na donošenje ove odluke – ističu iz FOI-ja.

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!