Povežite se s nama

Tema dana

“Farmaceutske kuće svim doktorima plaćaju stručno usavršavanje”

Objavljeno:

- dana

PRVA REAKCIJA NA AKCIJU HIPOKRAT

O USKOK-ovoj akciji “Hipokrat”, u sklopu koje su uhićeni direktor i djelatnici lubreškog Farmala, a pod istragom je veliki broj obiteljskih liječnika, oglasila se dr. Mirjana Kolarek Karakaš iz varaždinskog ZDS. Riječ je o prvoj stranci iz Varaždinske županije koja je komentirala akciju “Hipokrat”, a ujedno i o prvom liječniku budući da je Kolarek Karakaš specijalist pedijatar u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

– Liječnik ima ovlasti da prema svojem znanju i iskustvu propisuje lijekove. Osnovni je postulat pomoći, ne naštetiti pacijentu. Pri tome ne razmišlja o farmaceutskoj kući koja lijek proizvodi – navodi dr. Karakaš.

Jedno mito, a drugo potpora za edukaciju

Ističe da kao pripadnica struke mora objasniti i okolnosti.

– Prije svega treba razlučiti što je mito, što je nagrada, što je potpora za stručnu edukaciju. Farmaceutske kuće subvencioniraju doktorima stručnu edukaciju na koju ih obvezuje Hrvatska liječnička komora, a sve u interesu pacijenata. Medicina napreduje svakim danom sve više, neophodno je cjeloživotno učenje, a znanje je skupo. Doktor ne može od svoje plaće odvajati, primjerice, 1.400 kuna i više za jedan kongres – kaže dr. Karakaš.

Pojašnjava da farmacetske kuće financijski podupiru doktore pri sudjelovanju stručnim manifestacijama, a ponekad i same organiziraju stručna predavanja bez financijskog učešća.

-To je praksa svih farmaceutskih kuća u Hrvatskoj i svugdje u svijetu. Ako je to mitologija, onda se to potencijalno odnosi na svih 12.000 doktora u Hrvatskoj koji su zaposleni u zdravstvenim ustanovama, kako u ambulantama, tako i u bolnicama. Dio sredstava zarađenih na lijekovima farmaceutske kuće ulažu u stručnu edukaciju doktora. Na taj način nitko nije oštećeni, dapače svi smo u dobitku – ističe.

Za osudu ako se doktora plaća da prepisuje određeni lijek

Međutim, upozorava da je druga stvar ako se doktora unaprijed plaća da prepisuje lijek određene firme, pogotovo ako taj lijek nije neophodan ili bi mogao naštetiti pacijentu.

– Takvu praksu neosporno osuđujem – ustvrdila je.

Ne podržava praćenje ispisivanja lijekova prema farmaceutskim kućama. – Po tome bi doktor još morao dodatno voditi računa o pravilnoj razdiobi lijekova kako bi svi ravnopravno bili raspoređeni. To nije u interesu pacijenta, a predstavlja dodatnu obvezu doktora uz pitanje koliko je to u skladu sa strukom? – pita se dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Glazba

Porin ove godine slavi četvrt stoljeća, među nominiranima su čak tri iz Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

porin

Nagrada Porin ove godine doživljava jubilarno, 25. izdanje, a među nominiranima su i tri imena iz Međimurja.

U kategoriji nagrade Porin “Novi izvođač godine” nominirana je Carla Belovari iz Svete Marije, pri čemu su u toj kategoriji nominirani i bend Fluentes te Boris Štok. Osim Carle, nominirana je i mlada Zsa Zsa, pravim imenom Jelena Žnidarić, iz Pušćina. Njezino se ime našlo u kategoriji “Najbolja vokalna suradnja”. Zsa Zsa je u duetu s Vannom otpjevala singl “Tragom svojih tragova”. U istoj kategoriji nominiran je i duet Olivera Dragojevića i Željka Bebeka (“Ako voliš ovu ženu”) te Bang bang feat. Saša Antić (“Kako stoje stvari”).

Mirko Švenda-Žiga sa suradnicima, Krunoslavom Lajtmanom te Tonijem Eterovićem, nominiran je za “Najbolji album popularne duhovne glazbe”. Radi se o albumu “Tri kralja jahahu”.

porin

Toni Eterović, Krunoslav Lajtman i Mirko Švenda Žiga

Najviše nominacija, čak 9, ove godine ima Mia Dimšić i suradnici. Nominacije i nagrade raspoređene su u 35 kategorija, a pristiglo je 1645 prijava. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli 23. ožujka u splitskoj Spaladium Areni.

Nastavite čitati

Tema dana

Uspješno odrađen kamp

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KOŠARKA

Košarkaški kamp u organizaciji KK Grafičar opravdao je svoje postojanje.

U sedam dana mladi ludbreški košarkaši, uz pomoć kvalitetnih trenera s područja naše i susjednih županija kao te posebno gostujućih trenera iz KK Cedevita napravili su veliki pomak u svom košakšakom znanju. Zanimljivo ej bilo i gostovanjre prof. Ante Tomas, a među demonstartorima bili su sadašnji i budući prvoligaški igrači. Kroz kamp je prošlo sedamdesetak mladih, a izdvojio je dvojac Grafičara Vađunec i Virag, od kojih u klubu mnogo očekuje u sljedećim sezonama. Mladi trenerski kadar ludbreškog kluba odradio je najveći dio posla oko kampa a u tome su sudjelovali Siniša Beser i trener mlađih kategorija Tomislav Horvat, a svoj udio dali su i trener Danijel Papp te Igor Dijanošić.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje