Povežite se s nama

Sport

FC Kovačić vlastitim sredstvima osigurao sve što treba članovima za treniranje

Objavljeno:

- dana

SAVATE

Siniša Kovačić, predsjednik FC Kovačić i predsjednik Hrvatskog savate saveza, jedan je od najaktivnijih sportskih djelatnika u području savate boksa i drugih borilačkih sportova.

Prvenstva

Ukratko, predstavite presjek aktivnosti i rezultate FC Kovačić i članova od ljeta.

– Bilo je ovo vrlo aktivno ljeto i jesen, 23. i 24. lipnja 2017. organizirali smo Svjetsko prvenstvo u combatu u Areni Varaždin. Ovo je bilo jedno od najboljih combat svjetskih prvenstava prema riječima suionika, a live stream je rušio rekorde gledanosti. U srpnju smo opet bili organizatori i domaćini, i to Svjetskog prvenstva za juniore. Prvenstvo smo organizirali u Varaždinskim Toplicama. Na tom prvenstvu naš član Luka Sakač postaje svjetski prvak u assautu.

Prije dvije godine dobili smo svjetskog prvaka u combatu Juricu Škoraneca, a sada i u assautu. Alen Ognjanović i Borna Vuković bili su viceprvaci svijeta, a Matej Kos treći. Također, u sklopu Prvenstva organizirali smo Svjetski kup za kadete na kojem su naši članovi Emanuel Šprem i Leon Plantak osvojili zlatne medalje. U listopadu smo organizirali u Areni Varaždin peto izdanje Croatia savate opena, koji je od ove godine i službeno Svjetski kup. Na tom prvenstvu bili smo najbolji klub od 19 klubova i 144 borca. I na kraju, 29. listopada nastupili smo na Kupu Hrvatske u assautu, gdje smo osvojili osam zlata, osam srebra i jednu broncu. Do kraja godine idemo na natjecanja u Vukovar, Kneginec i Donju Stubicu.

Što je sve donijelo proširenje prostorija Kluba i teretane u sklopu postojećih prostorija u Areni Varaždin?

– Povodom velikog interesa za treniranje u našem klubu bili smo primorani iznajmiti još prostora da bismo zadovoljili kapacitete. Sada Klub raspolaže sa tri dvorane – boksačkom, dvoranom za funkcionalni trening i teretanom s profi-spravama. Sada u najmodernijim uvjetima istovremeno može trenirati i tridesetak vježbača koje vodi sedam trenera koji posjeduju licencu Hrvatskog savate saveza, a i upisali su školu za savate trenere pri Učilištu za obrazovanje odraslih u Zagrebu. Punu pažnju posvećujemo svojim članovima i zato svi treneri moraju biti školovani i s borilačkim iskustvom.

Trening pa borba

Kakav je interes za žensku grupu, koju ste uveli prošlog mjeseca?

– Interes za žensku grupu je više nego odličan. Naime, žensku grupu vodi moja supruga Marjana Kovačić, koja je također polaznica škole za savate trenera, višestruka prvakinja Hrvatske i licencirana savate trenerica. Najveći je interes za grupu u kojoj u jednoj dvorani mama trenira, a u drugoj profesionalna odgajateljica pazi, odnosno čuva njihovo dijete, plus tata može biti u teretani. Kompletan obiteljski program. Imamo i dječju savate igraonicu, u kojoj su klinci od 3 do 6 godina, grupa kadeta od 7 do 13 godina, grupa juniori od 14 do 18 godina, seniori plus 18 godina. Rekreativna grupa savate i kickboxing, kružni trening, Hard Body, Mame i klinci, rekreacija plus 50 i teretana.

Kome je sve namijenjeno treniranje borilačkih vještina i koje su dobrobiti za organizam?

– Treniranje borilačkih vještina dobro je za svakoga, naime, kod nas je program prilagođen svakom vježbaču, odnosno njegovoj fizičkoj spremi. Imamo jako dobre povratne informacije od naših vježbača, a ima ih od 3 pa do iznad 50 godina. U treningu borilačkih vještina koriste se elementi gimnastike, atletike, raznih igara nogometa i košarke, dizanja utega, zatim tu su udarci po vrećama itd. Tako da kod vježbanja rade svi mišići, razvija se kompletno tijelo, diže se samopouzdanje vježbača i drugo.

A s kojim problemima se Klub susreće trenutno i koji su prijedlozi za rješenje?

– Naš klub u neku ruku i nema nekih velikih problema, naime, vlastitim sredstvima osigurali smo svojim članovima sve što je potrebno za kvalitetno vježbanje. Tri dvorane, teretana, klimatizirane dvorane, podno grijanje, svlačionice s privatnim ormarićima, zaštitarska služba itd. Sami plaćamo najam prostora, sami smo kupili opremu. Međutim, u probleme dolazimo prilikom organizacije događaja. Želeći proširiti sport u gradu, pa i na nacionalnome nivou, doveo sam u Hrvatsku tri svjetska prvenstva, dva svjetska kupa… Toga nikada nije bilo u Hrvatskoj. Najviše sam razočaran u Turističkoj zajednici Grada Varaždina.

Mi nemamo nekih većih problema, ali nas smeta nepravda 

Na samo jednom Svjetskom prvenstvu nastupilo je više od 350 boraca iz 40 zemalja svijeta plus prateće osoblje, pa sve to puta četiri noći, to je oko 1600 noćenja, slike po društvenim mrežama, članci u novinama u Kini, Japanu, Madagaskaru itd. Turistička zajednica nas svaki puta odbije. Mislim da općenito u Grad Varaždin putem sportskih događanja uđe jako puno novaca i da bi se putem Turističke zajednice barem dio mogao vratiti klubovima organizatorima. Tu imamo karate turnir, stolni tenis, rukomet, i da sad ne nabrajam. Mislim da grad posjeti puno više stranaca putem sporta nego putem same turističke ponude. Jednostavno, mislim da bi se Turistička zajednica mogla malo više uključiti i pomoći klubovima koji organiziraju sportske događaje, jer klubovi se moraju sami pokriti, platiti najam, režije i drugo, a Zajednica za to koristi gradske novce i isplaćuju si lijepe plaće, a ako se na događaju u njihovoj organizaciji dogodi minus, to sve pokrije Grad. 

350 boraca iz 40 zemalja plus prateće osoblje ostvarilo je 1600 noćenja u Varaždinu za vrijeme SP-a 

Klubovi minuse moraju pokriti sami. Problem još vidim u klubovima koji sve dobivaju badava, odnosno ne plaćaju najam dvorane, režije, opremu itd. Žalosno je da u Gradu postoje dva kluba koja su si još osnovala dva, pa zaposjela gradski prostor od 950 kvadratnih metara koji koriste cijeli dan, za to ne plaćaju ni kune troškova, a te dvorane koštaju Zajednicu sportskih udruga Grada Varaždina i više od 60.000 kuna godišnje (možda i više) i još dobe izdašne dotacije, a ostali klubovi (u toj grani sporta) plaćaju velike najmove dvorana ili su smješteni u neke poluprostorije i još i za to plaćaju najam. 

Samim time prestaje priča o ravnopravnosti. Po meni svaka udruga bi trebala snositi dio troškova najma dvorane, iako znam da i mnoge to čine, nije mi jasno zašto postoje “svete krave”. Još me smeta da kod naših sportskih događanja ili naših rezultata ljudi koji su zaduženi za sport u gradu ne mogu odvojiti pola sata vremena i prisustvovati događaju. Moram pohvaliti predsjednika ZSUGV Alena Runca i dogradonačelnika Zlatan Avara, koji uvijek izdvoje nekoliko minuta i dođu na događaj ili porazgovaraju s nama.

Međutim, smeta me da tajnika ZSUGV možete zvati i sto puta dnevno, ali odgovora nema, i to nije samo od mene, jako puno udruga ima primjedbu na to. Mislim da ako je zaposlen u gradskoj udruzi koja je zadužena za sport u gradu morao bi biti na raspolaganju nama sportskim djelatnicima. Ja sam predsjednik Hrvatskog savate saveza i kada me bilo koji predsjednik, trener ili član savate kluba nazove, ja se javim i pokušam mu pomoći. Kada zovem ljude u krovnu sportsku organizaciju u Hrvatskoj, HOO, i oni mi se odmah jave i pokušavamo riješiti problem. Tako da mi to nije jasno. Nadam se da će se i to popraviti, predsjednik ZSUGV Alen Runac je sportaš, sportaš iz borilačkog sporta gdje vlada kodeks i poštovanje. Zbog njega se zato nadam boljitku za varaždinski sport.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Sport

Pobjeda i poraz ženske ekipe STK Starra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Natjecateljskim obvezama prekinutim jesenas zbog pandemije koronavirusa proteklih su se dana vratile i stolnotenisačice STK Starra.

Bruna Borovec, Ivona Štriga i Gordana Krupski tako su proteklog vikenda odigrale dva zaostala susreta ženske HEP Superlige protiv STK Crikvenica i STK Malinska.

U prvome su protiv adekvatne ekipe u Crikvenici ubilježile pobjedu od 3:1, dok su nakon toga u drugom susretu istog dana na Krku poražene rezultatom 3:2.

Varaždinke će dolazeći vikend odigrati još dva zaostala susreta protiv ženskih ekipa Dr. Časl i STK Duga Resa, a oba se susreta igraju u subotu u Varaždinu.

Nastavite čitati

Sport

U Novom Marofu održan službeni trening hrvatske streličarske reprezentacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Poreču će se sredinom ovog mjeseca održati Europsko Grand Prix natjecanje na kojem će snage odmjeriti 190 streličarki i streličara iz 23 države.

Među njima je i 15-ak hrvatskih reprezentativki i reprezentativaca koji su službeni trening odradili u subotu na streličarskom terenu sportskog parka u Novom Marofu.

Hrvatski izbornik Dubravko Buden bio je zadovoljan i uvjetima treninga i postignutim rezultatima.

– Ovdje u Novom Marofu imali smo dobre uvjete i odradili kvalitetan trening. Inače, naši su najbolji streličari uvijek spremni za dobre rezultate i taj dio nije upitan, ali budući da je propalo godinu dana internacionalnih natjecanja koja nismo imali, teško je prognozirati situaciju, odnosno kakve će rezultate postići. Ne znamo kako je bilo u ostalim europskim zemljama, ali generalno smo svi u minusu jer nije bilo natjecanja – rekao je Buden.

Na popisu izbornika su i streličari iz Varaždinske županije: Lovro Černi (Grebengradski streličari – Novi Marof), Amanda Mlinarić i Alen Remar (Varaždinski streličarski klub) te Tihana Kovačić (Navaho – Jalžabet).

– Lovro Černi od ove je godine naš seniorski reprezentativac. Bit će u nastavku dosta natjecanja pa nam je bilo bitno da se čim prije krene s ovako kvalitetnim pripremama, a uvjete, srećom, imamo jer je ovaj teren u sportskom parku uređen prošle godine – rekao je Zoran Marenčić, trener u klubu Grebengradski streličari.

Trening ponajboljih hrvatskih streličara pratio je i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Još se jednom pokazala opravdanom investicija u uređenje našeg sportskog parka u Novom Marofu. Nakon punih 40 godina uredili smo ovaj dio grada u sklopu kojeg je nekoliko sportskih terena, uključujući veliko nogometno igralište, zatim malonogometno asfaltirano te košarkaško igralište, kao i igralište za djecu i “street workout park”. S uređenjem nastavljamo i to kroz projekt novih podloga na asfaltiranim igralištima i projekt Živjeti zdravo, kroz koji ćemo stazu za hodanje opremiti novim spravama. Osim brojnih sportaša, velikih i malih, ove terene koriste i rekreativci svih generacija. Posebno mi je drago što smo imali priliku i uvjete ugostiti hrvatsku streličarsku reprezentaciju koja je ovdje odradila trening, a reprezentativci su, unatoč vjetrovitom vremenu, postigli dobre rezultate. Ovakve stvari mnogo znače za sportaše i općenito za sport u Novom Marofu te doprinose promociju sporta među našim najmlađima – rekao je Jenkač, poželjevši našim reprezentativcima puno uspjeha na Europskom Grand Prix natjecanju.

Nastavite čitati