Povežite se s nama

Sport

FC Kovačić vlastitim sredstvima osigurao sve što treba članovima za treniranje

Objavljeno:

- dana

SAVATE

Siniša Kovačić, predsjednik FC Kovačić i predsjednik Hrvatskog savate saveza, jedan je od najaktivnijih sportskih djelatnika u području savate boksa i drugih borilačkih sportova.

Prvenstva

Ukratko, predstavite presjek aktivnosti i rezultate FC Kovačić i članova od ljeta.

– Bilo je ovo vrlo aktivno ljeto i jesen, 23. i 24. lipnja 2017. organizirali smo Svjetsko prvenstvo u combatu u Areni Varaždin. Ovo je bilo jedno od najboljih combat svjetskih prvenstava prema riječima suionika, a live stream je rušio rekorde gledanosti. U srpnju smo opet bili organizatori i domaćini, i to Svjetskog prvenstva za juniore. Prvenstvo smo organizirali u Varaždinskim Toplicama. Na tom prvenstvu naš član Luka Sakač postaje svjetski prvak u assautu.

Prije dvije godine dobili smo svjetskog prvaka u combatu Juricu Škoraneca, a sada i u assautu. Alen Ognjanović i Borna Vuković bili su viceprvaci svijeta, a Matej Kos treći. Također, u sklopu Prvenstva organizirali smo Svjetski kup za kadete na kojem su naši članovi Emanuel Šprem i Leon Plantak osvojili zlatne medalje. U listopadu smo organizirali u Areni Varaždin peto izdanje Croatia savate opena, koji je od ove godine i službeno Svjetski kup. Na tom prvenstvu bili smo najbolji klub od 19 klubova i 144 borca. I na kraju, 29. listopada nastupili smo na Kupu Hrvatske u assautu, gdje smo osvojili osam zlata, osam srebra i jednu broncu. Do kraja godine idemo na natjecanja u Vukovar, Kneginec i Donju Stubicu.

Što je sve donijelo proširenje prostorija Kluba i teretane u sklopu postojećih prostorija u Areni Varaždin?

– Povodom velikog interesa za treniranje u našem klubu bili smo primorani iznajmiti još prostora da bismo zadovoljili kapacitete. Sada Klub raspolaže sa tri dvorane – boksačkom, dvoranom za funkcionalni trening i teretanom s profi-spravama. Sada u najmodernijim uvjetima istovremeno može trenirati i tridesetak vježbača koje vodi sedam trenera koji posjeduju licencu Hrvatskog savate saveza, a i upisali su školu za savate trenere pri Učilištu za obrazovanje odraslih u Zagrebu. Punu pažnju posvećujemo svojim članovima i zato svi treneri moraju biti školovani i s borilačkim iskustvom.

Trening pa borba

Kakav je interes za žensku grupu, koju ste uveli prošlog mjeseca?

– Interes za žensku grupu je više nego odličan. Naime, žensku grupu vodi moja supruga Marjana Kovačić, koja je također polaznica škole za savate trenera, višestruka prvakinja Hrvatske i licencirana savate trenerica. Najveći je interes za grupu u kojoj u jednoj dvorani mama trenira, a u drugoj profesionalna odgajateljica pazi, odnosno čuva njihovo dijete, plus tata može biti u teretani. Kompletan obiteljski program. Imamo i dječju savate igraonicu, u kojoj su klinci od 3 do 6 godina, grupa kadeta od 7 do 13 godina, grupa juniori od 14 do 18 godina, seniori plus 18 godina. Rekreativna grupa savate i kickboxing, kružni trening, Hard Body, Mame i klinci, rekreacija plus 50 i teretana.

Kome je sve namijenjeno treniranje borilačkih vještina i koje su dobrobiti za organizam?

– Treniranje borilačkih vještina dobro je za svakoga, naime, kod nas je program prilagođen svakom vježbaču, odnosno njegovoj fizičkoj spremi. Imamo jako dobre povratne informacije od naših vježbača, a ima ih od 3 pa do iznad 50 godina. U treningu borilačkih vještina koriste se elementi gimnastike, atletike, raznih igara nogometa i košarke, dizanja utega, zatim tu su udarci po vrećama itd. Tako da kod vježbanja rade svi mišići, razvija se kompletno tijelo, diže se samopouzdanje vježbača i drugo.

A s kojim problemima se Klub susreće trenutno i koji su prijedlozi za rješenje?

– Naš klub u neku ruku i nema nekih velikih problema, naime, vlastitim sredstvima osigurali smo svojim članovima sve što je potrebno za kvalitetno vježbanje. Tri dvorane, teretana, klimatizirane dvorane, podno grijanje, svlačionice s privatnim ormarićima, zaštitarska služba itd. Sami plaćamo najam prostora, sami smo kupili opremu. Međutim, u probleme dolazimo prilikom organizacije događaja. Želeći proširiti sport u gradu, pa i na nacionalnome nivou, doveo sam u Hrvatsku tri svjetska prvenstva, dva svjetska kupa… Toga nikada nije bilo u Hrvatskoj. Najviše sam razočaran u Turističkoj zajednici Grada Varaždina.

Mi nemamo nekih većih problema, ali nas smeta nepravda 

Na samo jednom Svjetskom prvenstvu nastupilo je više od 350 boraca iz 40 zemalja svijeta plus prateće osoblje, pa sve to puta četiri noći, to je oko 1600 noćenja, slike po društvenim mrežama, članci u novinama u Kini, Japanu, Madagaskaru itd. Turistička zajednica nas svaki puta odbije. Mislim da općenito u Grad Varaždin putem sportskih događanja uđe jako puno novaca i da bi se putem Turističke zajednice barem dio mogao vratiti klubovima organizatorima. Tu imamo karate turnir, stolni tenis, rukomet, i da sad ne nabrajam. Mislim da grad posjeti puno više stranaca putem sporta nego putem same turističke ponude. Jednostavno, mislim da bi se Turistička zajednica mogla malo više uključiti i pomoći klubovima koji organiziraju sportske događaje, jer klubovi se moraju sami pokriti, platiti najam, režije i drugo, a Zajednica za to koristi gradske novce i isplaćuju si lijepe plaće, a ako se na događaju u njihovoj organizaciji dogodi minus, to sve pokrije Grad. 

350 boraca iz 40 zemalja plus prateće osoblje ostvarilo je 1600 noćenja u Varaždinu za vrijeme SP-a 

Klubovi minuse moraju pokriti sami. Problem još vidim u klubovima koji sve dobivaju badava, odnosno ne plaćaju najam dvorane, režije, opremu itd. Žalosno je da u Gradu postoje dva kluba koja su si još osnovala dva, pa zaposjela gradski prostor od 950 kvadratnih metara koji koriste cijeli dan, za to ne plaćaju ni kune troškova, a te dvorane koštaju Zajednicu sportskih udruga Grada Varaždina i više od 60.000 kuna godišnje (možda i više) i još dobe izdašne dotacije, a ostali klubovi (u toj grani sporta) plaćaju velike najmove dvorana ili su smješteni u neke poluprostorije i još i za to plaćaju najam. 

Samim time prestaje priča o ravnopravnosti. Po meni svaka udruga bi trebala snositi dio troškova najma dvorane, iako znam da i mnoge to čine, nije mi jasno zašto postoje “svete krave”. Još me smeta da kod naših sportskih događanja ili naših rezultata ljudi koji su zaduženi za sport u gradu ne mogu odvojiti pola sata vremena i prisustvovati događaju. Moram pohvaliti predsjednika ZSUGV Alena Runca i dogradonačelnika Zlatan Avara, koji uvijek izdvoje nekoliko minuta i dođu na događaj ili porazgovaraju s nama.

Međutim, smeta me da tajnika ZSUGV možete zvati i sto puta dnevno, ali odgovora nema, i to nije samo od mene, jako puno udruga ima primjedbu na to. Mislim da ako je zaposlen u gradskoj udruzi koja je zadužena za sport u gradu morao bi biti na raspolaganju nama sportskim djelatnicima. Ja sam predsjednik Hrvatskog savate saveza i kada me bilo koji predsjednik, trener ili član savate kluba nazove, ja se javim i pokušam mu pomoći. Kada zovem ljude u krovnu sportsku organizaciju u Hrvatskoj, HOO, i oni mi se odmah jave i pokušavamo riješiti problem. Tako da mi to nije jasno. Nadam se da će se i to popraviti, predsjednik ZSUGV Alen Runac je sportaš, sportaš iz borilačkog sporta gdje vlada kodeks i poštovanje. Zbog njega se zato nadam boljitku za varaždinski sport.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Sport

3. NL Sjever: Trećeplasirani Varteks u derbiju kod Poleta u Sv. Martinu na Muri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo 22. kolo bit će rezervirano za derbije, a Varteks ulazi u ključnu fazu sezone.

Nekakva tiha želja rukovodstva kluba jest pokušati uloviti kvalifikacije za jedinstvenu 2. NL Sjever (treći rang natjecanja). Za to bi Bumbari trebali završiti na najmanje 3. mjestu i biti bolji od Pitomače, jer su se jedino Varteks i Pitomača prijavili za ligu više.

Ali niti to nije nešto s čim u klubu razbijaju glavu, prioritet je ove godine posložiti i pripremiti stadion, na kojem radovi traju, a Druga liga tek nakon toga.

Što se tiče sljedećeg protivnika, nema tajni da šef struke Bumbara izuzetno respektira Polet, kojeg je i gledao na utakmici u Pitomači prošlog tjedna.

Polet je prvak, zasluženo. Lider lige, a prevazišli su ovaj rang, po svemu – istaknuo je trener Zoran Vukelić, ali nije Varteks bez šansi. U dvije dosadašnje utakmice je Varteks bio prilično ravnopravan Poletu, kao skoro pa niti jedna ekipa u ligi.

– Sve što možemo očekivati, jedan klasični derbi, u kojem ćemo biti totalno rasterećeni. Priželjkujem da ćemo igrati na dobrom terenu, uz dobro suđenje i da će gledatelji uživati – ističe trener uoči subotnje utakmice u 17 sati.

Dodajmo da u 22. kolu Podravina dočekuje Koprivnicu.

Nastavite čitati

Sport

Varaždinskim Vidrama dvije medalje u Sloveniji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U slovenskom Velenju u subotu, 20. travnja održano je Otvoreno regionalno natjecanje u paraplivanju. Sudjelovalo je oko 100 paraplivača iz Hrvatske, BiH i Slovenije.

Plivački klub Vidra predstavljalo je šestero plivača, od kojih su troje po prvi put nastupili u bitno težim disciplinama. Oryna Svorina nastupila je na 100 m slobodno, Borna Obradović na 100 m leđno, Franjo Krog na 25 m slobodno, Vedran Kos nastupio je na 50 m slobodno, Nikola Dodoš na 50 m leptir, a Brunela Hrženjak na 100 m prsno. Franjo Krog je stigao do 2. mjesta u svojoj kategoriji, dok je Brunela Hrženjak po prvi put startala s odskočne pozicije i isplivala 2. mjesto u svojoj kategoriji.

– Kao i uvijek, veliko hvala gospodinu Kokijeru na prijevozu i Zajednici spotskih udruga grada Varaždina na omogućenom kombiju. Iskusniji i vještiji, pripremamo se za iduće natjecanje u Zadru sredinom svibnja – ističu iz PK Vidra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje