Povežite se s nama

U fokusu

Na Varaždinskom groblju uz pomoć jedinstvene aplikacije uredite grobna mjesta i naručite aranžman

Objavljeno:

- dana

VaraždinCementery aplikacija

Nakon solarnih elektrana, novih električnih vozila i postavljanja infokioska na groblju, varaždinski Parkovi predstavili su danas novi projekt – mobilnu aplikaciju VaraždinCementery koja korisnicima pruža niz informacija o Gradskom groblju te omogućava lakše snalaženje u obilasku groblja ili pronalaženju grobova po imenu pokojnika.

Aplikacija je namijenjena stalnim posjetiteljima Gradskog groblja, turistima kojima se nude tematski osmišljenje rute i partnerima Parkova, primjerice turističkim vodičima koji su povezani s gradom preko interesnih točaka.

– VaraždinCementery aplikacija približava sve ono što groblja jesu i sadrže, a bez da neki stručnjak ili poznavatelj groblja objasni. To je novi kanal koji omogućuje groblju da doprije do korisnika – rekao je Teodor Hirš iz varaždinske tvrtke EonIdeas koja je napravila ovu aplikaciju, jedinstvenu u Hrvatskoj i Europi. Za izradu je utrošeno deset mjeseci, a dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku.

Putem ove aplikacije mogu se naručiti klesarske usluge te usluge sadnje, održavanja i uređenja grobova i grobnica sezonskim cvijećem.

Direktor Parkova Marin Bašić kazao je kako je ideja za aplikaciju došla promatrajući druga svjetska groblja i svjetske trendove.

– Mislim da smo s ovom suradnjom s mladom start-up firmom, gdje smo mi njima pružili svu moguću logistiku i informacije, a oni nama znanje, napravili jedan proizvod koji će biti prepoznat kod svih groblja u Europi – rekao je Marin Bašić, direktor Parkova te dodao kako će aplikacija biti predstavljena sutra u Ljubljani na konferenciji znamenitih groblja Europe.

 

– Varaždinsko groblje jedno od najposjećenijih turističkih mjesta u Varaždinu i vjerujem da će se na taj način spojiti tradicija na način da ne diramo groblje u onom arhitektonskom obliku, nego da ga osuvremenimo kroz ove aplikacije – izjavio je gradonačelnik Goran Habuš.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati