Povežite se s nama

U fokusu

Na Varaždinskom groblju uz pomoć jedinstvene aplikacije uredite grobna mjesta i naručite aranžman

Objavljeno:

- dana

VaraždinCementery aplikacija

Nakon solarnih elektrana, novih električnih vozila i postavljanja infokioska na groblju, varaždinski Parkovi predstavili su danas novi projekt – mobilnu aplikaciju VaraždinCementery koja korisnicima pruža niz informacija o Gradskom groblju te omogućava lakše snalaženje u obilasku groblja ili pronalaženju grobova po imenu pokojnika.

Aplikacija je namijenjena stalnim posjetiteljima Gradskog groblja, turistima kojima se nude tematski osmišljenje rute i partnerima Parkova, primjerice turističkim vodičima koji su povezani s gradom preko interesnih točaka.

– VaraždinCementery aplikacija približava sve ono što groblja jesu i sadrže, a bez da neki stručnjak ili poznavatelj groblja objasni. To je novi kanal koji omogućuje groblju da doprije do korisnika – rekao je Teodor Hirš iz varaždinske tvrtke EonIdeas koja je napravila ovu aplikaciju, jedinstvenu u Hrvatskoj i Europi. Za izradu je utrošeno deset mjeseci, a dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku.

Putem ove aplikacije mogu se naručiti klesarske usluge te usluge sadnje, održavanja i uređenja grobova i grobnica sezonskim cvijećem.

Direktor Parkova Marin Bašić kazao je kako je ideja za aplikaciju došla promatrajući druga svjetska groblja i svjetske trendove.

– Mislim da smo s ovom suradnjom s mladom start-up firmom, gdje smo mi njima pružili svu moguću logistiku i informacije, a oni nama znanje, napravili jedan proizvod koji će biti prepoznat kod svih groblja u Europi – rekao je Marin Bašić, direktor Parkova te dodao kako će aplikacija biti predstavljena sutra u Ljubljani na konferenciji znamenitih groblja Europe.

 

– Varaždinsko groblje jedno od najposjećenijih turističkih mjesta u Varaždinu i vjerujem da će se na taj način spojiti tradicija na način da ne diramo groblje u onom arhitektonskom obliku, nego da ga osuvremenimo kroz ove aplikacije – izjavio je gradonačelnik Goran Habuš.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje