Povežite se s nama

U fokusu

Na Varaždinskom groblju uz pomoć jedinstvene aplikacije uredite grobna mjesta i naručite aranžman

Objavljeno:

- dana

VaraždinCementery aplikacija

Nakon solarnih elektrana, novih električnih vozila i postavljanja infokioska na groblju, varaždinski Parkovi predstavili su danas novi projekt – mobilnu aplikaciju VaraždinCementery koja korisnicima pruža niz informacija o Gradskom groblju te omogućava lakše snalaženje u obilasku groblja ili pronalaženju grobova po imenu pokojnika.

Aplikacija je namijenjena stalnim posjetiteljima Gradskog groblja, turistima kojima se nude tematski osmišljenje rute i partnerima Parkova, primjerice turističkim vodičima koji su povezani s gradom preko interesnih točaka.

– VaraždinCementery aplikacija približava sve ono što groblja jesu i sadrže, a bez da neki stručnjak ili poznavatelj groblja objasni. To je novi kanal koji omogućuje groblju da doprije do korisnika – rekao je Teodor Hirš iz varaždinske tvrtke EonIdeas koja je napravila ovu aplikaciju, jedinstvenu u Hrvatskoj i Europi. Za izradu je utrošeno deset mjeseci, a dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku.

Putem ove aplikacije mogu se naručiti klesarske usluge te usluge sadnje, održavanja i uređenja grobova i grobnica sezonskim cvijećem.

Direktor Parkova Marin Bašić kazao je kako je ideja za aplikaciju došla promatrajući druga svjetska groblja i svjetske trendove.

– Mislim da smo s ovom suradnjom s mladom start-up firmom, gdje smo mi njima pružili svu moguću logistiku i informacije, a oni nama znanje, napravili jedan proizvod koji će biti prepoznat kod svih groblja u Europi – rekao je Marin Bašić, direktor Parkova te dodao kako će aplikacija biti predstavljena sutra u Ljubljani na konferenciji znamenitih groblja Europe.

 

– Varaždinsko groblje jedno od najposjećenijih turističkih mjesta u Varaždinu i vjerujem da će se na taj način spojiti tradicija na način da ne diramo groblje u onom arhitektonskom obliku, nego da ga osuvremenimo kroz ove aplikacije – izjavio je gradonačelnik Goran Habuš.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Biskup Radoš primio gradonačelnika Bosilja: razgovarali o postavljanju skulptura crkvenih redova u Parku Pape Ivana Pavla II

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u petak, u ordinarijatu varaždinske biskupije novog varaždinskog gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića.

Susretu je prisustvovao i preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler te biskupijski povjerenik za kulturnu baštinu.

Uz čestitku na osvojenom mandatu biskup se založio za dobru suradnju između biskupije i grada.

– Mi ćemo sa svoje strane nastojati biti  suradnici u svemu onome što je dobro, u onomu što nas okuplja i što nas vodi naprijed. Nemamo pravo imati bilo kakvi drugi interes jedino dobro ljudi – rekao je biskup Radoš.

Gradonačelnik je zahvalio na čestitki naglasivši spremnost za daljnji razvoj i unapređenje suradnje te rješavanje svih otvorenih pitanja.

Iz tog razloga, prvi susret biskupa i gradonačelnika nije bio samo protokolarne naravi jer su se u razgovoru dotakli brojnih pitanjima od zajedničkog interesa na kojima se očekuje dobra suradnja između crkve i jedinice lokalne samouprave. Postavljanje skulptura crkvenih redova u Parku Pape Ivana Pavla II, pomoć Caritasu i nove ideje o smještaju beskućnika, obnova objekata sakralne kulturne baštine, prijedlozi o imenima varaždinskih ulica bile su samo neke od tema vrlo otvorenog i konstruktivnog razgovora biskupa i gradonačelnika koji će, kako je istaknuto, biti svakako nastavljeni u cilju dobrobiti svih građana.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji sve manje nezaposlenih, najtraženije prodavačice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem svibnja 2021. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin evidentirano je 2410 nezaposlenih osoba.

Na području Ispostave Ivanec bilježimo 624, Ludbreg 268, Novi Marof 290, Cestica 44 i Varaždin 1184 osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 5,9%, a u usporedbi s istim mjesecom (svibanj) 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 698 osoba, odnosno 22,5%.

Ujedno je evidentirano i 25 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom svibnja evidentirano je 355 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa prijavile su se 273 osobe, nakon škole 2, a iz neaktivnosti 80 osoba.

Tijekom svibnja 2021. godine prijavljeno je 758 slobodnih radnih mjesta, što je za 14 % (123 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 32,5% (186 slobodnih radnih mjesta) više nego u istom mjesecu prošle godine (svibanj 2020).

Najtraženija zanimanja u svibnju bili su prodavači i prodavačice, slijede skladištar, vozač, konobar i radnik ili radnica u proizvodnji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!