Povežite se s nama

U fokusu

Filip: Ja mogu sve, ali ne mogu izbjeći stepenice

Objavljeno:

- dana

Odlikašu Filipu Kosu (14) prijeti da bude zarobljen u stanu

“Ja sam Filip Kos, imam 14 godina i učenik sam 8. razreda. Moja dijagnoza je cerebralna paraliza i u invalidskim kolicima sam. Mislite da je to problem? Ne, nije. Rođen sam takav i uspješno savladavam sve prepreke. Ono što meni predstavlja problem su stepenice koje, nažalost, ne mogu nikako izbjeći.

 Živim na katu i s njima se suočavam svaki dan. Najteže je poslije operacija na koje idem često. Jedino na koga se mogu osloniti u tim trenucima su moji mama i tata.

Bezizlazna situacija

Ali budući da sam sada velik, njima je sve veći problem prenositi me stubištem i po nekoliko puta na dan. Ja vas zato molim za pomoć u moje ime i u ime mojih roditelja. Pomozite mi onoliko koliko možete. Ja ću vam biti vječno zahvalan, a uz vašu pomoć savladat ću zajedno s vama još jednu životnu prepreku. Hvala vam!”
Ovo je pismo odlikaša, učenika 8. razreda VI. osnovne škole u Varaždinu. Filip i njegovi roditelji Manda i Neven našli su se u bezizlaznoj situaciji: prisiljeni su moliti za pomoć kako Filip ne bi ostao zarobljen u stanu.
Dječak je rođen s najtežim, četvrtim stupnjem oštećenja. Prognoze su bile loše: liječnici su predviđali da će mu biti oduzete ruke i noge, tešku mentalnu retardaciju. No uporni roditelji učinili su sve što je bilo moguće i Filip danas ne samo da pohađa redovnu nastavu, nego je odličan đak. Može se čak osloniti na noge. Samostalno hodati, nažalost, nikada neće moći. Stepenice koje vode do stana na katu zgrade u Cehovskoj ulici postale su ogromna prepreka za njegov normalan život.

Filip je rođen s najtežim, četvrtim stupnjem oštećenja i nikada neće moći hodati

– Sve je bilo lako dok je Filip bio mali. Bez problema sam ga mogla nositi po stepenicama. No danas je visok 167 centimetara i težak 45 kilograma. Premršav je, ali ne znam kako bismo ga nosili da je teži. Ja ga jedva mogu odnijeti po stepenicama, pa smo se organizirali tako da suprug, kada god je to moguće, dođe s posla i odnese ga u stan. No bojimo se proljeća sljedeće godine. Filip tada ide na novu operaciju tetiva, šestu po redu. Imat će gips i ne znam što ćemo – kaže nam njegova majka Manda.

Nužnost, ne luksuz

Razmotrili su sve mogućnosti. Ne žale se na svakodnevne visoke troškove prijevoza Igora do škole, na terapije u bolnicu u Varaždinske Toplice, na preglede, pretrage u Zagrebu, operacije… Ali za kupnju stana nemaju: Manda ima status njegovateljice i 2.500 kuna mjesečno, a njezin suprug ne zarađuje puno više, ima prosječnu plaću za našu županiju. Ne mogu si priuštiti ni najam stana koji bi bio u prizemlju, a po prihvatljivoj cijeni. U stanu u kojem žive najjeftinije rješenje je postavljanje lifta, točnije platforme s ogradom pomoću koje bi Filip mogao samostalno ući i izaći iz stana. Prikupili su pet ponuda, od kojih je najjeftinija 119.000 kuna. Bez pomoći za njih je ta svota nedostižna.

 

Filipu, koji će vam biti vječno zahvalan, možete pomoći uplatom na žiro-račun broj HR0423400093110782494.

– Ne mogu vam opisati osjećaj kad smo shvatili da sami nećemo moći pomoći Filipu. Dugo smo razmišljali što učiniti, jer je teško tražiti pomoć. Čak smo išli pitati ima li kao osoba s invaliditetom pravo na sufinanciranje postavljanja dizala od države. Nema na to pravo iako za mojeg Filipa dizalo nije luksuz, nego nužnost. I zato nemamo drugog izbora, nego javno moliti pomoć – teško je Mandi i Nevenu.
Za Filipa i njegove roditelje svaka pomoć je dobrodošla. Pomoći možete uplatom na žiro-račun broj HR0423400093110782494. Mamu Mandu možete kontaktirati na broj 091/763-61-05.

O Moniki na Gradskom vijeću

Slučaj Monike Hajdin, 14-godišnje djevojčice koja boluje od skolioze i spinalne mišićne atrofije, sličan je Filipovom. Mama i baka Moniku svakog dana nose na 4. kat u kolicima i više puta molile su za ugradnju lifta u zgradi u Ulici Zrinskih i Frankopana. Razmatrala se i zamjena njihovog stana za gradski s liftom. Je li to provedeno, pitao je vijećnik Božidar Kolarić na prošloj sjednici Gradskog vijeća. – Razmatralo se o zamjeni stana, ali se od toga odustalo, jer je procjena bila da je gradski stan vredniji 300.000 kuna – odgovorio je gradonačelnik Goran Habuš. (td)

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

U fokusu

SDP-ovci i Reformisti zauzeli pozicije: Ister u Varkom, Bedeković u Sjever-DAN bez natječaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Transparentnost ili tek podjela plijena između koalicijskih partnera u Gradu Varaždinu?

To je zapravo retoričko pitanje s obzirom na činjenicu da zadnjih dana svjedočimo postavljanju direktora i ravnatelja gradskih tvrtki i ustanova bez natječaja, a osim rijetkih iznimaka, radi se o članovima stranaka SDP-a i Reformista, koje koaliraju na gradskoj razini. To nije nikakva novost ni čudo, tako se to, naime, u Hrvatskoj radi godinama. Treba uzeti u obzir i da gradonačelnik ima potpuno pravo postaviti na čelna mjesta ljude kojima vjeruje, a nikakav zakon ga u tome ne sprečava. Međutim, to je daleko od obećanja tijekom kampanje. Govorilo se o stručnim ljudima i transparentnim natječajima…

Prošlog tjedna za direktora Razvojne agencije Sjever-DAN postavljen je Željko Bedeković, inače član Narodne stranke – Reformisti. Dosad je dužnost direktora Razvojne agencije Sjever-DAN obnašao Miljenko Ernoić. Bedeković je imenovan na razdoblje od četiri godine, a varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj njegovo je imenovanje nastojao opravdati rekavši da su tražili nekoga tko bi mogao najkvalitetnije voditi Agenciju, te su se odlučili za njega.

Reformistima i Gradski bazeni

Bedeković je bio kandidat Reformista za gradonačelnika Varaždinskih Toplica na proteklim lokalnim izborima, a potkraj prethodnog mandata bio je predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije. Bedeković ima certifikat javne nabave i završenu edukaciju o EU fondovima, pa je to, prema riječima gradonačelnika, bilo presudno da ga se zaposli.

Ovih dana Gradski bazeni dobili su šeficu iz redova iste stranke. Već duže vrijeme nagađa se da će ravnateljica Gradskih bazena biti Jelena Pavleković, dosadašnja ravnateljica Javne ustanove “Priroda Varaždinske županije”, a sad se zaista to i dogodilo.Početkom prosinca nove rukovoditelje dobile su i tvrtke Varkom i Parkovi.

Novi direktor Varkoma je Bruno Ister, čovjek od Bosiljevog povjerenja i član SDP-a. On je izabran bez natječaja. S obzirom na to da se radi o tvrtki koja provodi višemilijunske projekte, logično je da gradonačelnik na mjestu direktora želi nekoga komu vjeruje.

Iznimka i iznenađenje ovih imenovanja je nova direktorica Parkova. Na čelno mjesto te tvrtke došla je Jelena Sekelj, koja je dugi niz godina radila u Parkovima, unatoč tomu što je u kuloarskim pričama već bila gotova stvar da će tu poziciju zauzeti SDP-ov Marin Bašić.

Podsjetimo da je krajem rujna za novog direktora varaždinske tvrtke Čistoća izabran Zoran Svetec (SDP). Nije poznato tko će ga naslijediti u Gradskim stanovima.

Imenovanja dekretom

Imenovanja u gradskim tvrtkama i ustanovama bile su teme i na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Vijećnik Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka pitao je župana Stričaka o imenovanjima u Varkomu i Razvojnoj agenciji Sjever-DAN.

– Gdje su tu suosnivači, sve jedinice lokalne samouprave? Kakva je bila vaša komunikacija s bivšim direktorom Varkoma, jer nam je rečeno da je direktor Hrvatskih voda pozdravio to imenovanje? – zanimalo je Lešinu.

Stričak mu je odgovorio da se u Gradu Varaždinu očito imenuje dekretom.

– Je li itko zaposlen bez natječaja u Varaždinskoj županiji? Nijedan ravnatelj ili direktor još iz prethodnog mandata nije razriješen dužnosti, nije za to potrošena ni lipa. Ako se pokažu dobri, ostavit ćemo ih. Nismo si dozvolili da nekoga otjeramo s radnog mjesta uz otpremninu od 300.000 kuna, kao što je to u slučaju Parkova. Što se dogodilo? Zatražena je ostavka Runca, bivšeg direktora Parkova. Potom mijenjaju Nadzorni odbor… Evo, 300.000 kuna samo da ga ne gledamo. I sada nekoga prozivaju? Napravili ste štetu Parkovima. 300.000 kuna nije mali novac. Ne znam što je s ostalim ravnateljima, ali koliko vidim, nijedan natječaj nije proveden, imenuju se dekretom. Ni za jednog ravnatelja nije proveden natječaj. To je ta transparentnost – objasnio je župan Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje