Povežite se s nama

Kultura

Filmovi varaždinske Vanime natječu se na međunarodnim festivalima

Objavljeno:

- dana

Početkom veljače u sklopu 26. BAMkids Film Festivala u NewYorku bit će prikazani animirani filmovi varaždinskog Filmsko kreativnog studija Vanima „Što usta zbore to ruke stvore“.

Potpisuju ga autorice:  Lucija Kranjčić, Kala Šmic, Franka Bogović, Vita Dvoržak i  Anabela Mlinarić, dok su autorice filma „Bastet-Božica mačaka“ Vita Dvoržak, Sara Majnarić i Inja Đolonga. 

Dva filma varaždinskih vanimatorica ušla su u službenu selekciju ove ne natjecateljske smotre filmova iz cijelog svijeta koju već 24 godine zaredom organizira multimedijalni kulturni centar Brooklyn Academy of Music.

Istovremeno, odnosno do kraja siječnja, u San Antoniu u Teksasu traje  Josiah Media Festival, međunarodna smotra filmova mladih autora, čiji su organizatori između 50 od 3000 filmova pristiglih iz cijelog svijeta, za prikazivanje u natjecateljskom programu svog 15. festivala odabrali animirani film varaždinske Vanime   „GPT Meni“ stop animaciju koju potpisuju   Kala Šmic, Klara Nagy, Franka Bogović, Vita Dvoržak, Sara Majnarić, Anabela Mlinarić i   Lucija Kranjčić.

Filmovi Vanimine filmske produkcije  protekle su godine, neobično uspješno predstavljali ovaj filmsko kreativni studio i varaždinske animatore kako na festivalima i filmskim smotrama u   Hrvatskoj i u njenom širem okruženju, tako i na brojnim europskim i svjetskim festivalima. Osim projekcija u službenoj konkurenciji Revije Hrvatskog dječjeg filmskog stvaralaštva, te Vafi-Rafi festivala, valja zabilježiti posebno priznanje što ga je film    “Kamen, škare, papir”  dobio u sklopu Stop Motion Scene 2023 u Karlovcu, ulazak filma „Oko moje glave“ autora  Viga Gulića, Oleksandra Saška Moskalova, Brune Tomašković, Brune Jovan, Kale Šmic, Bernarda Hercega, Klare Nagy i Lovra Ledenka i filma „GPT Meni“  u selekciju Fifes festivala u Luci, te Animaroolic festivala u Splitu.

Film „Što usta zbore to ruke stvore“ ušao je u službenu konkurenciju dubrovačkog DUFF festivala. Četvrtfinalisti ¡Viva el Cine festivala održanog u  Buenos Airesu u Argentini bili su filmovi „Oko moje glave i „Bastet-Božica mačaka“, dok se u finalu istog festivala našao film „Što usta zbore, to ruke stvore“.

Vanimin film „GPT Meni“ bio je prikazan u konkurenciji Mice festivala u Valenciji u Španjolskoj, a uspješno je prikazan i bio je dio finalnog programa Noe Valley Girls Film Festivala u San Franciscu u SAD. S istim filmom Vanima je ušla u selekciju međunarodnog festivala Animanie u Plzenu u Češkoj, gdje je prikazan i „Što usta zbore, to ruke stvore“, a „GPT Meni“ je prošle godine bio i u selekciji Giffoni festivala u Skopju u Makedoniji gdje je prikazan i „Što usta zbore, to ruke stvore“.

Isti film  je prošle godine bio finalist programa Zoom festivala u Ljubljani, te MM festa u Sremskim Karlovcima kao i TrikFilm festivala u češkoj Ostravi, polufinalist Fecea festivala u Brazilu, bio je dio službenog programa  SERIES WEB AWARDS festivala održanog u Limi u Peruu te u selekciji Mostra Audiovisual Estudantil Joaquim Venâncio festivala u Rio de Janeiru u Brazilu gdje je prikazan i film „Bastet-Božica mačaka“.

Dodajmo i da je film „Pokloni svoj mi foto“ bio dio selekcije festivala Zlatni puž u Vranju, a „Bastet-Božica mačaka“je prikazan u selekciji Zizanio festivala u Grčkoj.

I dok se uspješan put prošlogodišnje produkcije Vaniminih animiranih filmova po svjetskim filmskim festivalima i smotrama nastavlja, varaždinski animatori redovno se sastaju nekoliko puta tjedno u svojim prostorima u Preradovićevoj 4, učeći, zabavljajući se i intenzivno pripremajući nove filmove čije se finaliziranje očekuje do lipnja ove godine.

Kultura

Proslava 70 godina muzeja Dvor Trakošćan uz izložbu, druženje s muzealcima, light show…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane na službeno otvorenje izložbe „Tko tu koga ženi?” koja predstavlja središnje događanje povodom 70. obljetnice postojanja muzeja Dvor Trakošćan.

Otvorenje će se održati u dvorcu, 24. travnja, u srijedu, s početkom u 19 sati, a izložba će sve prisutne provesti kroz bogatu tematsku priču koja istražuje složene dinamike braka.

Osim službenog otvorenja izložbe, posjetitelje očekuje bogat glazbeni program, impresivan light show te prilika za druženje s muzealcima, što će upotpuniti ovo posebno događanje.

„Povezani kroz vrijeme”, kao slogan kojim Dvor Trakošćan želi obilježiti ovih 70 godina ističe važnost kontinuirane povezanosti s prošlošću, oblikovanje sadašnjosti te zajedničko stvaranje budućnosti.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak završni koncert Međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na posljednji dan međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix, u utorak 23. travnja, održat će se završni koncert i svečana dodjela nagrada pobjednicima natjecanja.

Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19 sati, a svi koji neće biti u mogućnosti prisustvovati koncertu, koncert će moći pratiti na službenoj YouTube stranici Glazbene škole u Varaždinu.

Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi 2015. godine zajedno sa međunarodnim natjecanjem puhača. Ovo bienalno natjecanje se održava u baroknoj palači Erdödy u kojoj je sjedište Škole. Škola sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina. Natjecanja Škole predana su razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju pijanističke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina. Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim pijanistima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.

Ove godine čak 130 pijanista iz 21 zemlje sudjeluje na ovom prestižnom natjecanju dok će oni najbolji, laureati svake od kategorija, nastupiti na završnom koncertu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje