Povežite se s nama

U fokusu

FINA guši obrtnike: Županijski obrtnici iskoristili Špancirfest da s državnim gospodarskim dužnosnicima “pretresu” probleme obrtnika

Objavljeno:

- dana

Čelnici Obrtničke komore Varaždinske županija iskoristili su  vrijeme Špancirfesta za susret sa državnim gospodarskim dužnosnicima, predstavnicima resornog ministarstva i kolegama iz komorskog sustava.

Na poziv predsjednika OKVŽ, Maria Milaka, na susret su uz predstavnike brojnih hrvatskih, ali i slovenskih kolega, stigli i predsjednik HOK-a, Dragutin Ranogajec, državni tajnik Mario Antonić te pomoćnica resornog ministra Ana Mandac.

Prije nego su prošetali Festivalom, gosti su s domaćinom održali radni sastanak na temu aktualnog stanja u hrvatskom obrtništvu.

Uz već poznate probleme poput potrebe za promjenom sustava školovanja obrtnika i kroničnog nedostatka radnika u obrtničkim radionicama, na sastanku je bilo riječi o novom paketu poreznih zakona koji će uslijediti, a  istaknut je i veliki problem koji obrtnicima uzrokuje FINA.

FINA guši obrtnike

– Obrtnike u zadnje vrijeme najviše muči postupak ovršne radnje i uloga Fine u procesu. Ukratko, obrtnika se ovršuje po kratkom postupku, bez prethodne obavijesti. Blokira mu se poslovanje, plaća visoke troškove ovršnih radnji, a do svojih sredstava dolazi teško ili nikako i to za dugih 60 dana nakon okončanja postupka. Uz to, od početka kolovoza FINA je temeljem Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima  počela naplaćivati naknade za prisilnu provedbu na novčanim sredstvima, ali ne više dužnicima već vjerovnicima i to u nerealno visokim iznosima. Nova praksa rezultira situacijom da  se neke pravomoćne presude donesene u korist obrtnika, te zadužnice koje su oni predali na provođenje  FINI,  uopće ne isplate predavati, jer je njihova mogućnost naplate od “problematičnih” dužnika minimalna, a trošak prevelik – istaknuo je Mario Milak.

Državni tajnik Mario Antonić je obećao pronaći povoljno rješenje na državnoj razini. – Osobno ću se o tom pitanju angažirati s predsjednikom Uprave FINA-e. Rekao bih da je u pitaju i samovolja određenih ljudi. To je vrlo nekorektno prema obrtnicima pa ćemo u Ministarstvu učiniti sve da tome stanemo na kraj – rekao je državni tajnik.

Njemu je, kaže, drago čuti da je u Varaždinskoj županiji u ovoj godini otvoreno 117 novih obrta.

Ništa bez reforme školstva

Predsjednik hrvatskih obrtnika Dragutin Ranogajec povećanje broja obrtnika pripisuje sezoni koja je, kako kaže, u punom jeku. I on se osvrnuo na ključni problem manjka radne snage i zaključio kako je intervencija „uvoza“ radnika tek privremeno, nikako i dugoročno rješenje. – Bez reforme strukovnog obrazovanja, u koje će biti uključeno i gospodarstvo koje zna svoje potrebe kako bi obrtnik mogao parirati na zahtjevnom europskom tržištu, neće biti ništa – rekao je.

Kaže da su obrtnici zadovoljni pojedinim novim, kvalitetnim zakonskim rješenjima ali smatraju da je vrijeme razgovarati o promjenama sustava u PDV-u i ne sviđa mu se kontroverzan prijedlog ministra Marića o povećanju bruto osnovice plaće direktoru firme. –Nije u redu da 99 dobrih plaćaju za grijehe jednog lošeg i izgleda kao da država pokazuje nemoć u savladavanju prekršitelja – zaključio je Dragutin Ranogajec.

Svi prisutni su jednakog mišljenja kako su događanja poput Špancirfesta odlična prilika za kombinaciju ozbiljnih razgovora i ležernog opuštanja.

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati