Povežite se s nama

U fokusu

Oprečna mišljenja nakupaca i proizvođača

Objavljeno:

- dana

Tihi štrajk na varaždinskom placu

Na varaždinskoj se tržnici u srijedu ujutro, od devet do 11 sati nije tržilo. Prodavači su tihim štrajkom izrazili svoje nezadovoljstvo uvođenjem fiskalnih blagajni na plac.

Premda od gotovo 200 trgovaca fiskalizaciji podliježe njih samo petnaestak, ostali  prodavači solidarizirali su se s njima i također na dva sata zatvorili štandove.
Tako je fiskalizacija barem naizgled ujedinila prekupce i domaće proizvođače. Svi su pred kamerama i novinarskim perima dijelili mišljenje da fiskalna blagajna na placu mjesta – nema. Izjave svih strana (prekupaca, domaćih proizvođaća i šefova tržnice svodile su se na isto –  fislkalizacijom placa uništava se stoljetna hrvatska tradicija- tržnice na otvorenom. Prvo će, vele, otići fiskalni obveznici, potom kupci, a za njima i ostali prodavači jer kome će prodavati?  Fizički bismo voljeli vidjeti kako je to izvedivo kad na minus 20 ili plus 40 i pet kupaca u redu funkcionira fiskalizacija. U zatvorenom prostoru je to nešto sasvim drugo. Nitko ne bježi od Zakona, ali treba naći kompromis, bili su složni svi involvirani. Ministar Linić “proglašen” je najvećim neprijateljem hrvatske tradicije koji je ulaskom mu EU uveo ono što niti jedna zemlja članica ne prakticira. Ako traže švercere prvo neka pregledaju Todorićeve knjige, ljutiti su prekupci.

Nakon odlaska kamera, drukčije izjave

Nakon službenih izjava, ton i mišljenja postali su vrlo oprečni. Prekupci, koje je većina kupaca okarakterizirala “švercerima” jedini su ostali pri deklarativnoj izjavi. Vladimir Folnović je i dodao :- Sve će napraviti da nas izmuzu do kraja. Dok nema niti za kruh sve te legalizacije, fiskalizacije…Tko se na placu obogatio?
No, domaći proizvođači su nakon odlaska većine novinara promijenili izjave i tonalitet: – Ima sve to smisla. Nakupac kupi i preproda. Mene sjeme primjerice na godišnjoj razini košta oko 40-ak tisuća kuna i na to moram platiti PDV. Nitko me nije oslobodio poreza na dohodak. Pa, plavi diesel – nama te troškove nitko ne oprašta, rekao je jedan od rijetkih proizvođača koji se želio predstaviti,  Mladen Novak.
Anonimne izjave bile su žešće:- Kažu, plaćaju poreze…o.k. Ali sve se radi s kešom. Oni robu gotovinom kupe na zelenoj tržnici, a tko i kako može iskontrolirati koliko tamo plate, a na koliko su izdani računi. Slično misli i Zoran Crkvenčić, na placu kupac, a inače proizvođač mlijeka:- Ne znam – svaka litra mlijeka koju prodam mora ići preko računa. U redu je da OPG- i i proizvođaći mogu bez blagajne. Ali s druge strane priče – ne znam na osnovu čega prekupci prikazuju promet i dobit? Reda treba biti. Gospođa Slavnić je, pak neutralna, :- Kupujem svu zelenjavu na placu. Prekupci vele da svi sve svoje obveze državi uredno plaćaju. S druge, pak strane, čujem da se pola toga prodaje “na crno. Dakle, ne znam što je prava istina. Za razliku od njenog diplomatskog odgovora, Juraj je decidiran:- Tko ima svoju robu neka prodaje jer to i jest smisao tržnice, a prekupce treba maknuti.
Premda je štrajk trebao trajati od 9 do 11 saznajemo da se do pola deset, do dolaska novinara uredno tržilo, jednako kao i nakon njihova odlaska nakon otprilike pola sata.
Trgovali su svi – i prekupci i proizvođači. “Zna se u kakvom su stanju hrvatski poljoprivrednici i mi si jednostavno ne možemo dopustiti nerad”, kažu proizvođaći. Nakupci su, pak, tržili bez daljnjih komentara.

Dijalog sa vlastima nismo uspjeli ostvariti niti se ministar Linić očitovao na naše zamolbe da se pronađe zajednički jezik”, istaknuo je upravitelj tržnice Predrag Ciglar koji smatra kako se treba napraviti sve u cilju opstanka placa.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje