Sedmi festival Forestland održat će se od 19. do 21. srpnja u Međimurju.

U 48 sati na tri pozornice predstavit će se 53 artista. No, o kakvome se start-upu zapravo radi?

– 2013. i 2014., prve dvije godine, festival Forestland bio je besplatan, nije bilo ulaznica i događaj je bio znatno manji – kreće s pričom Krešimir Biškup, glasnogovornik festivala. – Već naredne godine Festival je trajao tri dana, da bi u 2016., 2017. i 2018. trajao dan manje. Uvođenjem više dana trajanja, dolaskom većih imena morali smo osmisliti i odrediti cijene, uvjete, kategorije, ali i način prodaje ulaznica. To nam je otvorilo jedan novi, drukčiji svijet.

Originalni koncept

– Organizacija događaja sama po sebi je kompleksna stvar – dodaje Biškup. Od osmišljavanja koncepta do samih aktivnosti uoči, za vrijeme i nakon događaja, pa do izgradnje, provođenja i trajanja festivala najčešće im je potrebno 365 dana. Jedna od aktivnosti koje su im bile izazov jest i “ticketing”, odnosno sustav prodaje ulaznica.

– Koncept ulaznica do početka prodaje treba kompletno osmisliti. Ako zbog nepažnje ili nemara dođe do greške ili napravimo krivi korak u planiranju, to postaje komunikacijski problem za rješavanje. Naknade i troškovi nabave ulaznica putem postojećih servisa bili su visoki. Svaka izmjena, obračun, kontrola i nadzor iziskivao je mnogo vremena i snage za rješavanje problema, uz visoke naknade pružatelju usluga. Još 2016. odlučili smo osmisliti vlastiti sustav: tako je nastao www.ticket2go.hr – objašnjava Krešo.

Kako je nastao Ticket2go.hr

Krajem festivalske sezone 2015. krenulo se u osmišljavanje vlastitoga sustava i webshop servisa za prodaju ulaznica. U nekoliko mjeseci nastao je Ticket2go.hr, novi koncept za prodaju ulaznica i rezervacija za koncerte, sportske događaje, kulturne priredbe i ostale javne i privatne događaje.

U samo nešto više od tri godine, Ticket2go.hr je iz koncepta i male aplikacije postao servis koji koriste najveći događaji na sjeveru Hrvatske poput utrka Speedway GPQ u Donjem Kraljevcu, glazbenih koncerata od Čehaj! festa do Jelene Rozge i Vojka V, te manjih događaja poput Picnica, produkcije Koraka u GOC-u, ali i svih događaja u organizaciji Forestland kolektiva.

Iz aplikacije u vlasništvu udruge mladih, Ticket2go.hr je danas u vlasništvu tvrtke Forestland, direktora Nikole Horvata.

– Kad smo kretali u razvoj ove aplikacije, znali smo što nam treba. Tehnološka znanja imamo, ali nedostajalo nam je iskustva u osmišljavanju koncepta ulaznica. Online servis završili smo s programiranjem u nekoliko mjeseci, a još toliko nam je bilo potrebno za usklađivanje mogućnosti prodaje s potrebama tržišta. U početku smo imali veću prodaju offline, na prodajnim mjestima u Čakovcu i okolici, da bi kasnije primat ipak postao online. Danas se većina ulaznica prodaje online uoči samoga događaja! – kaže Horvat.

Događaji koje Ticket2go.hr pokriva većinom su na sjeveru Hrvatske, a kako kažu, ne planiraju se širiti nacionalno, već kvalitetnije pokriti bazu:

– Jednom kad smo kupce naučili na sustav, kad su korisnici uvidjeli prednost e-ulaznice i jednostavnost takve logistike, Ticket2go.hr je postao pravi hit. Prednost ove aplikacije nije samo u jednostavnosti prodaje, već i u popratnom marketingu koji radimo za svakog klijenta posebno. Iznimno smo ponosni na svaku suradnju koju ostvarujemo pa tako predstavljamo sve projekte putem Instagrama, Facebooka i ostalih marketinških kanala koje koristimo – dodaje.

– Aplikacija je kodirana u Microsoft.NET, a baze i ORACLE sustav su zahvalni za održavanje. U dogledno vrijeme čeka nas redizajn UX sustava, ali i same mobilne aplikacije. Razvili smo mobilnu aplikaciju koja u ovoj prvoj verziji omogućava samo adminsko korištenje, odnosno real time praćenje statistike, skeniranje ulaznica i ažuriranje podataka. U drugoj, novoj verziji ona bi morala biti dostupna i za iOS sustave, ali i omogućavati korisničko ažuriranje podataka, kupljenih ulaznica, kao i samu kupovinu ulaznica.

Nove mogućnosti

Digitalni marketing za aktivnosti sustava Ticket2go vodi mlada Nina Horvat, aktivna autorica i buduća studentica na Algebri:

– Velik broj pojedinih projekata, kao i zanimljivi, različiti događaji omogućuju nam da rasporedimo i kvalitetno odradimo ne samo komisijski sustav prodaje za klijenta, već da im i omogućimo i napravimo popratni marketing. Nama je cilj uz posao za pojedinog klijenta razvijati i naš sustav, poboljšavati se i osmišljavati nove mogućnosti. Tako ćemo, primjerice, za Speedway u Donjem Kraljevcu uvesti i numerirana sjedala, što iziskuje mnogo posla, crtanje stadiona i planiranje rasporeda mjesta – kratko će Nina.

U sustavu Ticket2go.hr tijekom protekle tri godine generirano je 45 jedinstvenih događaja, plasirano više od 38.000 ulaznica, a u 2019. i 2020. očekuje se još barem toliko raznih manifestacija, događaja i koncerata.

LINE UP FORESTLANDA 2019.

MAIN STAGE

PETAK

R-G-M
Arsello
Mike & Me
Ivy vs Rocky
Lawrence Apaga
Arien
Mauro Picotto
Timo G
Saberz
Avadox
Juddy
Mr. Mike

SUBOTA

Nick Bane
Basstian
Johnny Costa
Nelson Dior
Salkin
Milos Stankic
Sasha Mikac vs Sid Cisse
Nick Havsen
Ruben De Ronde
Corti Organ
Juras

FORESTROOM

PETAK

Happy B
David NYX
Ted Funke vs. Dino DZ
Pietro Cavazaa vs SIBBJAG
Pintha vs Kay Zrill
Ferreck Dawn
E-Base
Kraundler
Barbs

SUBOTA

Pill Jackson
Nik Orosi
Lawrence Klein
Simon Fava
Mike Vale
The Yellowheads
Picnic Collective
Sam.O.Sim vs. El Sam
R-G-M

LIVE STAGE

Lawrence Apaga
Josh Somen
Matter
Outqast
High 5

Komentari

Komentara