Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Akcija Udruge “Zora”: više od tisuću građana Međimurske županije jasno reklo NE nasilju!

Objavljeno:

- dana

Tijekom protekla tri mjeseca Udruga „Zora“ je provela nekoliko aktivnosti u okviru građanske akcije „Doprinos mladih: za manje vršnjačkog nasilja“.

Glavni cilj akcije bio je kroz inovativnu edukaciju putem kazališne predstave o vršnjačkome nasilju, javnu kampanju i edukativni video na zanimljiv način informirati što veći broj mladih i ostalih građana o vršnjačkome nasilju, važnosti prevencije i načinima reagiranja.

Pomoć žrtvama

– Vršnjačko nasilje ili bullying su svi namjerni, negativni ili dugotrajni postupci usmjereni prema učenici, učeniku ili grupi. Vršnjačko nasilje može dolaziti od strane jedne ili više osoba. Ono može biti izravno, što uključuje čupanje, guranje, ruganje, ponižavanje, vrijeđanje, prijetnje… ili neizravno, poput izolacije i ignoriranja. Među mladima je oduvijek bilo prisutno vršnjačko nasilje, a u posljednje vrijeme njegova pojavnost raste te je sve okrutnije. To je problem koji ima velike negativne posljedice na živote svih aktera takve situacije: žrtve, nasilnika i promatrača. Posljedice nekada znaju biti, nažalost, i tragične – poručuju volonteri Udruge „Zora“. Kako bi javnost dodatno upoznali s problemom, članovi čakovečke udruge organizirali su izvođenje dviju interaktivnih predstava „The Wall“ u izvedbi Dramskog studija „Dada“ Kazališne družine „Pinklec“. Predstave su izvedene u Centru za kulturu Čakovec i Domu kulture Prelog. – Predstava prikazuje sve vanjske i unutarnje prepreke s kojima se suočavaju mladi na pragu sazrijevanja i prvih velikih životnih odluka. Predstave je vidjelo 324 učenika i mladih s područja Međimurske županije koji su informirani o ozbiljnosti posljedica vršnjačkog nasilja– kažu u Udruzi.

Edukativni video

U kampanji je održano i 11 javnih akcija u okviru kojih je javnost o problemu informirana putem letaka i predavanja. Također, mladi i ostali građani su imali priliku fotografirati se s Facebook okvirom i porukama protiv vršnjačkog nasilja te tako dati podršku. – Ovim aktivnostima je obuhvaćeno više od 1000 ljudi i prikupljeno je oko 400 fotografija s porukama protiv nasilja, a sve to realizirano je angažmanom 36 volonterki i volontera. Fotografije se mogu pronaći na internetskoj stranici Udruge „Zora“. Izrađen je i edukativni video putem kojeg se gledatelji informiraju što je vršnjačko nasilje, kako pomoći žrtvi te komu se žrtve ili promatrači nasilja mogu javiti. Video je dostupan na internetskom kanalu YouTube. – Aktivnosti borbe protiv vršnjačkog nasilja ovdje ne prestaju. Važno je da se cijela zajednica uključi u njegovo sprečavanje, ali i, važnije, u njegovu prevenciju. Stoga, nemojte samo promatrati, reagirajte! – odlučno poručuju iz čakovečke udruge. Akciju je financijski podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u okviru natječaja „Naš doprinos zajednici“.  

Međimurje

U veljači se u Međimurju otvaraju dva nova Centra igre i knjižnice igračaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Soldo/UNICEF

U okviru pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj financiranog sredstvima Europske unije, koji u Međimurskoj županiji provodi UNICEF s 11 provedbenih partnera, u veljači ove godine otvaraju se dva nova Centra igre i knjižnice igračaka.

Uz to, uspješno se održavaju i edukacije za stručnjake iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a opremljen je praktikum ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Učiteljskog fakulteta, Odsjek u Čakovcu.

– U Međimurskoj županiji čak 40 % djece u dobi od tri godine do šest godina nije uključeno u predškolski odgoj. Novootvoreni Centri igre, uz već postojeći, mjesta su za neformalno obrazovanje djece i učenje kroz igru. Posebno su to korisna mjesta za najranjiviju djecu jer se u neformalnom okruženju u blizini svog doma i škole druže s vršnjacima, a druže se i roditelji. Kroz Centre igre i knjižnice igračaka obuhvatit će se više od 450 djece, zaposlena su tri obrazovna stručnjaka, a kako bi se aktivnosti dodatno prilagodile i za obitelji romske nacionalne manjine, dio tima su i tri romska asistenta – ističu iz UNICEF-a.

Aktivnosti u Centrima igre osmišljavaju i provode stručnjaci iz Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak“, UNICEF-ova provedbenog partnera, a igračke i knjige namijenjene novim lokacijama ovih se dana katalogiziraju u praktikumu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Učiteljskog fakulteta, Odsjek u Čakovcu, koji je, ususret novoj akademskoj godini, opremljen inkluzivnim didaktičkim materijalima i vrtićkim namještajem.

Ovako opremljen prostor praktikuma donosi dvojaku korist jer će budući odgojitelji imati priliku iskusiti kako praktičke materijale primijeniti u radu s djecom, a prostor praktikuma namjerava se otvoriti i za djecu koja još nisu upisana u vrtić te im na taj način pružiti mogućnost za igru i učenje u vrtićkom okruženju.

– Mi u POU ‘Korak po korak’ posvećeni smo djeci u riziku i svojim aktivnostima želimo utjecati na poboljšanje njihovih uvjeta života te prilika za obrazovanje. Naša uloga u ovom  pilot-programu, koji u Međimurskoj županiji radi veliku promjenu, uključuje rad na sveobuhvatnom osnaživanju  stručnjaka u sustavu obrazovanja te provođenju aktivnosti u Centrima igre. Centri igre vrlo su važni kao prilike za neformalno obrazovanje i mjesta gdje se djeca i roditelji druže, igraju, razmjenjuju iskustva s drugima, a mogu i besplatno posuditi igračke – objasnila je Sanja Brajković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta ‘Korak po korak’.

Uz aktivnosti u Centrima igre organizirane su i tri pomno osmišljene edukacije za 55 stručnjaka iz područja ranog predškolskog odgoja i obrazovanja iz raznih vrtića. Stručnjaci su učili o važnosti društvene pravde, uvažavanja različitosti, razvoja inkluzivne svijesti te prevladavanja predrasuda i stereotipa u radu s djecom predškolske i rane osnovnoškolske dobi.

Na edukaciji Živjeti različitosti – obrazovanje za društvenu pravdu polaznici su promišljali o različitostima, multikulturalnosti i društvenoj pravdi.

Na edukaciji Stvaranje interkulturalnog okruženja u vrtiću i odgoj za različitost polaznici uče kako nastaju stereotipi te kako djecu potaknuti da kritički razmišljaju i uvažavaju različitosti.

Edukacija o interaktivnoj metodi Persona Doll, u kojoj se lutka koristi kao medijator između odgojitelja i djece te im donosi razne antidiskriminacijske scenarije, namijenjena je stručnjacima koji rade s djecom rane predškolske dobi.

– Izuzetno je važno doprijeti do najranjivije djece i omogućiti im da ostvare svoj puni potencijal. Provedbom pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete želimo povećati broj djece uključene u predškolski odgoj, omogućiti da više djece s teškoćama u razvoju ima pristup uslugama koje su im potrebne, osnažiti više roditelja vještinama koje su im potrebne da bi bili spremniji u roditeljskoj ulozi – izjavila je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Dodajmo da je pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” financiran sredstvima Europske unije i provodi se u sedam zemalja Europske unije s ciljem osiguravanja pristupa osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci, za djecu koja odrastaju u najtežim okolnostima.

Republika Hrvatska dobila je priliku da modelira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju problema dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti, pa je tako ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike nacionalnih manjina.

Provodi se u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 26 novih slučajeva zaraze koronavirusom, u bolnici je još 41 pacijent

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 u Međimurskoj županiji, priopćio je 24. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljeno je 5 pozitivnih slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, dok je na temelju kliničke slike SARS-CoV-2 virus dijagnosticiran kod 2 osobe.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testom testirano je 214 osoba, od čega je evidentirano 19 pozitivnih nalaza, što je 8,8 % od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 219 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 2592.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana je 41 osoba pozitivna na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 5 pacijenata, nema otpuštenih pacijenata, 7 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje