Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Antonia Ružić i Filip Ude najbolji su čakovečki sportaši u 2021. godini

Objavljeno:

- dana

Tenisačica Antonia Ružić, članica Teniskog kluba „Franjo Punčec“ i gimnastičar Filip Ude, član Gimnastičkog kluba „Marijan Zadravec Macan“ najbolji su sportaši grada Čakovca za 2021. godinu. Priznanja i nagrade uručeni su im na svečanosti proglašenja najboljih sportašica i sportaša koja je održana u Centru za kulturu u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca.

Ružić se može pohvaliti osvojenim 1. mjestom na EP za juniorke do 18 godina i 2. mjestom ekipno. Također, lani je osvojila međunarodne turnire u Hamburgu, Lagosu i Waltersdorfu, a ti su joj rezultati donijeli plasman na 322. poziciju na WTA listi i mjesto u seniorskoj reprezentaciji. U istoj kategoriji nominirane su još bile i Ana Dobša (AK Međimurje), Sindy Bubek (PLK Pozoj), Gabrijela Gudelj (ŽRK Zrinski) te Aida Trstenjak (KK Globus).

Filip Ude je titulu najboljeg čakovečkog sportaša ponio čak 18. godinu zaredom. Lani je gimnastički reprezentativac bio 7. na SP-u na konju s hvataljkama, 3. na nastupima Svjetskoga kupa u Mersini i Kopru, a osvojio je i 1. mjesto na Cro Gym ligi. U konkurenciji su još bili Filip Kolar (BK Čakovec), Luka Požega (KK Željezničar), Krešimir Štrukelj (SK „Katarina Zrinski”), Sven Todorović (AK Međimurje) i Borna Vadlja BK (Međimurje).

Najbolja ženska ekipa je sastav Ženskog rukometnog kluba Zrinski, dok je u muškoj konkurenciji najboljom proglašena momčad Kuglačkog kluba Željezničar. U kategoriji najboljeg para, štafete ili posade u 2021. godini, nagrađeni su Luka Grubić i Borna Vadlja iz Badmintonskog kluba Međimurje, koji se mogu pohvaliti srebrnom medaljom s državnog prvenstva.

I ove su godine dodijeljena priznanja „Anto Dragić“ perspektivnim sportašima u 2021. godini. To su: Petar Slukić (KK Globus), Tino Panić (KK Globus), Matej Bračko (GPK Međimurje), Vida Kolarić (ČPK), Nino Blažić (AK Međimurje), Ivan Grubić (BK Međimurje), Lukas Ladić (TK „Franjo Punčec“), Juraj Horvat (TK „Franjo Punčec“), Dora Car (ŽRK Zrinski), Nina Siročić (ŽRK Zrinski), Luka Ude Tkalčec (MRK Čakovec) i Simon Varošanec (MRK Čakovec).

Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca uzor je ostatku države, između ostalog i po uspješnom provođenju sportskih kampova za učenike tijekom školskih praznika, pa su tako i na ovom proglašenju nagrađeni prošlogodišnji polaznici ljetnih kampova „Svaki tjedan sport jedan“. Dodijeljeno je pritom 18 medalja –  četiri zlatne, osam srebrnih i šest brončanih. Odličja su primili: Marija Režek, Petar Režek, Borna Brez, Alex Žganec, Jakov Jakopec, Petar Naglić, Juraj Kolarić, Franka Kolarić, Borna Vidović, Hana Slokan, Matija Strbad, Marko Strbad, Elena Barić, Helena Treska, Kimi Fras, Eva Blažeka, Vilim Pintarić i Ilija Pintarić.

Priznanja su primili i mladi sportaši Vito Horvat iz MRK Čakovec za nastup u juniorskoj reprezentaciji rukometa na pijesku i kadetskoj U-17 rukometnoj reprezentaciji. Zatim, Sven Strahija iz KK Globus kao drugoplasirani na Svjetskoj ligi u Veneciji za kadete i osvojeno 9. mjesto na rang listi Svjetske karate federacije te Luna Sakač, članica Gimnastičkog kluba „Marijan Zadravec Macan“ za 1. mjesto na Juniorskom PH u preskoku. Dodijeljeno je i posebno priznanje koje je pripalo Zvonimiru Jembrihu, članu Planinarskog kluba Extrem, za uspon na Kilimanjaro.

Klubovima koji su proslavili svoje obljetnice također su pripala posebna priznanja pa je tako za 10 godina djelovanja nagrađen Plivački klub Vitae, za 20 godina rada STK MSTC Čakovec, za 60 godina djelovanja Nogometni klub Sloboda Mihovljan i za 90 godina rada Nogometnog kluba Sloga Čakovec.

Nagrade i priznanja najboljima dijelili su predsjednik Zajednice Bojan Ružić, direktor Ureda za programe lokalnog sporta pri Hrvatskom olimpijskom odboru Hrvoje Balen, dopredsjednik Zajednice Anđelko Crnčec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini kojoj je ujedno pripala završna riječ na svečanosti u Centru za kulturu.

– Razdoblje ograničavanja treniranja i natjecanja sigurno je ostavilo traga i u broju onih koji treniraju te u kontinuitetu natjecanja i rezultata. No, poznavajući naše sportaše, vrlo brzo sport će se vratiti na stare staze te ćemo se zajedno radovati uspjesima naših klubova i pojedinaca. Na taj način dat ćemo najbolji mogući doprinos razvoju i promociji sporta u godini kada Međimurje nosi titulu Europske regije sporta. To je priznanje i titula zaslužena i zahvaljujući čakovečkim sportašima i klubovima – poručila je gradonačelnica Cividini čestitavši pritom svim dobitnicima priznanja.

– Na uspjesima čestitam i svima nominiranima jer Čakovec ima mnogo odličnih sportaša i klubova te u takvoj konkurenciji nije lako biti najbolji. Svim čakovečkim sportašicama i sportašima te djelatnicima u sportu želim puno odličnih rezultata, srušenih rekorda te osvojenih medalja i pehara – zaključila je gradonačelnica.

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO O celijakiji i prehrani bez glutena na zanimljiv način učilo 132-oje vrtićaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske realizirala je projekt „Celijakija – edukacija od malih nogu“ kojim se povećala razina znanja i svijesti o celijakiji, alergiji i netoleranciji na gluten kod djece predškolske dobi i djelatnika dječjih vrtića uključenih u projekt.

U prvom dijelu projekta 24. svibnja u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana su dva stručna predavanja o celijakiji.

Prvo predavanje pod nazivom „Celijakija kod djece, simptomi i liječenje“ održao je dr. med., spec. pedijatrije i supspec. dječje gastroenterologije Igor Šegović, dok je drugo održala mag. psihologije i pedagogije Tihana Đumić na temu „Psihološke poteškoće djece predškolske dobi oboljele od celijakije“.

Predavanjima su prisustvovali djelatnici predškolskih ustanova na području Grada Čakovca – odgojitelji predškolske djece koji rade poslove njege, skrbi, odgoja i naobrazbe djece, osobe koje brinu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu djece te osobe koje rade na pripremi hrane za djecu.

Drugi dio projekta provodio se u dječjim vrtićima na području Grada Čakovca. Na poziv Udruge u projekt su se uključili Dječji vrtić „Cvrčak“ sa svojim područnim odjelima – DV „Stonoga“, DV „Krijesnice“, DV „Maslačak“ i DV „Pčelice“.

Sudjelovalo je ukupno 132-oje djece, a aktivnosti su provedene na način prilagođen djeci predškolskog uzrasta radi što boljeg razumijevanja pojma celijakije i bezglutenske prehrane.

Svako dijete ponijelo je kući brošuru „Sigurno bez glutena“ te su se s celijakijom i prehranom bez glutena neposredno upoznale i 132 obitelji. Edukaciju su provodile članice Udruge uz odgojitelje skupina.

Slikovnica i zakuska

Na „Satu o celijakiji i prehrani bez glutena“ čitala se slikovnica „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“.

Budući da je pojam celijakije apstraktan i teško razumljiv djeci, putem edukacijske slikovnice u kojoj se odvija zanimljiva radnja djeci se na slikovit način približio pojam o celijakiji i prehrani bez glutena.

Mališani su također proučavali brošuru „Sigurno bez glutena“ koja se nadovezuje na slikovnicu te su se upoznali s namirnicama koje sadrže gluten i namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten.

Zatim su izrađivali plakat s dozvoljenim i zabranjenim namirnicama, crtali crteže kojima su izrazili usvojenu tematiku i rješavali labirint na papiru, a održana je i bezglutenska zakuska.

Vrtićarci su tako mogli kušati bezglutenske proizvode i shvatiti da hrana bez glutena nije toliko drukčija i ništa manje ukusna od njihove te da je mogu konzumirati svi. Upravo bezglutensku zakusku djeca su izuzetno pozitivno doživjela.

Osim toga, putem slikovnice o celijakiji i brošure educiralo se djecu se o različitim pristupima i ponašanjima u prehrani koji su potrebni za održavanje kvalitete života, a koji ne bi trebali utjecati na isključivanje iz društva ako se netko „drukčije“ hrani.

Direktan i zanimljiv pristup temi, prilagođen uzrastu djeteta, rezultirao je interesom djece i boljim razumijevanjem „različitosti“ djeteta s celijakijom, alergijom i netolerancijom na gluten te poboljšao uvjete u kojem dijete svakodnevno boravi.

Projekt sufinancira Grad Čakovec, a voditeljica projekta je Marija Goričanec.

– Zahvaljujemo Dječjem vrtiću „Cvrčak“ na uključenju u projektne aktivnosti, na prekrasnom prijmu i odličnoj suradnji koja će se, nadamo se, nastaviti i ubuduće – poručili su iz Udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje