Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO “Antunovo v Marofu” u tri dana pohodilo više od 10 tisuća posjetitelja!

Objavljeno:

- dana

PUN POGODAK

Koncert Opće opasnosti, već tradicionalna utrka “Štiklom po gradu”, 16. Folklorni festival te koncert Tamburaškog sastava Terca samo su neki od programa “Antunova v Marofu” koji su u subotu i nedjelju na ulice Novog Marofa izvukli više tisuća mještana i posjetitelja iz okolice Novog Marofa.

Uz to, tijekom dva dana vikenda održano je gotovo 30-ak programa. Bilo je ponešto za svakoga.

Za najmlađe je u subotu održana likovna radionica za djecu zatim školski pokusi na zabavan način, DND – Dramionica te dječje ljetno kino kao dio Dječjeg kutka.
 

Za odrasle je u jutarnjim satima organiziran obrtnički kotlić, natjecanje u pripremi gulaša, što je ujedno bila prilika za predstavljanje proizvoda i usluga obrtnika s područja Novog Marofa. Gurmani su došli na svoje i kod degustacije jela i pića u organizaciji LD Vepar te Udruge Pinta.

Nije nedostajalo ni sportskih sadržaja, od prezentacije paraglidinga do streličarstva. U poslijepodnevnim satima održan je i Kup DVD-a Remetinec u vatrogasnom natjecanju za djecu.

Održana je i tradicionalna utrka “Štiklom po gradu”, jedinstvena utrka na ovim prostorima koja traži fizičku spremnost, ali i umijeće trčanja u štiklama.
 

Vrhunac večeri bio je koncert Opće opasnosti koji je na prostoru glavne pozornice ispred Doma zdravlja okupio više tisuća posjetitelja.

Voditeljica Turističke zajednica grada Novog Marofa Renata Horvatić naglasila je da su izuzetno zadovoljni i odazivom brojnih posjetitelja, ali i vremenom koje je ove godine zaista poslužilo organizatore tako da nije bilo pomicanja ili otkazivanja programa.

– Svi programi su održani, a posebno moramo istaknuti programe za najmlađe koji su privukli velike broj naših najmlađih sugrađana. Održana je i utrka “Štiklom po gradu” koja je zbog svoje posebnosti postala zaštitni dio manifestacije. Također, moram istaknuti odličnu posjećenost koncerta grupe Opća opasnost. Popularni rokeri privukli su u Marof ne samo brojne Novomarofčane, nego i posjetitelje iz županije, ali i ovog dijela Hrvatske – rekla je Hovatić.

 

U nedjelju je pažnju posjetitelja privukla prezentacija oldtimer vozila u prijepodnevnim satima te 16. Folklorni festival u organizaciji KUD-a Novi Marof. Nastupila su kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i Slovenije.

Ni tog dana nije se zaboravilo na najmlađe. Održana je predstava za djecu “Kitostoperi”, zatim “Čarobni laboratorij”, znanstvena radionica za djecu te retroigraonica. U jutarnjim satima održano je gradsko natjecanje DVD-a Strmec, a nedjeljni program okončan je odlično posjećenim koncertom Tamburaškog sastava Terca.
 

 

– Većina programa manifestacije “Antunovo v Marofu” održana je na otvorenom, jer je to bio i prvenstveni cilj da građanima ponudimo obilje programa i zabave i da ih izvučemo iz kuća i stanova. Po odazivu i činjenici da je od petka do nedjelje više od deset tisuća posjetitelja prošlo centrom Novog Marofa, dokaz su da smo u tome i uspjeli – zaključila je Horvatić.

Nakon bogatog vikenda program se nastavlja. U utorak je na redu predstavljanje likovne monografije Franje Klopotana. Utorak je ujedno i dan zaštitnika Novog Marofa, sv. Antuna Padovanskog. Procesija gradom s relikvijarom sv. Antuna Padovanskog počinje u 18.30.

Pola sata kasnije počinje svečana Sveta misa u crkvi koja nosi ime sveca, zaštitnika Novog Marofa.

Izvor: Foto: GRAD N. MAROF

Život i društvo

U Svibovcu Topličkom pokopane 72 ekshumirane žrtve masovnih partizanskih likvidacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju su na groblju Svibovec, nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.

Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.

– Dao Bog da se svi tragovi totalitarnih režima što prije uklone iz naše zemlje i da budemo slobodno društvo sa svojom budućnošću koje mrtve štuje, a gradi si budućnost u slobodi i miru – rekao je Košić.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri kazala je da se ispravlja nepravda kako ove žrtve više ne bi bile u crnoj zemlji zabačene u šumi.

– U dvije grobne jame pronađene su 72 osobe, odnosno 71 muška te jedna ženska, a uglavnom se radi o mlađim odraslim osobama, u dobi od 20 do 40 godina. Antropološkom obradom utvrdili smo na minimalno 37 lubanja ozljede nastale u trenutku smrti ili neposredno prije ili poslije nje, što dokazuje da su žrtve stradale nasilnom smrću – opisala je Paltrinieri naglasivši  kako je prioritet ministarstva da se pronađu sve osobe stradale u Domovinskom ratu za koje se još ne zna gdje su te kako se i dalje istražuju grobišta u kojima se nalaze žrtve poraća.

Tim ljudima nije bilo ni suđeno!

Izgradnju zajedničke grobnice financirao je Grad Varaždinske Toplice, a gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako je ovaj komemorativan skup održan radi svih žrtava, kako bi im se vratilo dostojanstvo i poštovanje predstavljajući ih kao ljudska bića, a ne kao statistiku i broj.

-Teško je danas održati govor, naći prave riječi za sve ljude, znane i neznane, kojima je uništen i zadnji djelić ljudskog dostojanstva i bez njihove krivnje, pravo na život. Povijest ne možemo promijeniti, ne možemo promijeniti tragične povijesne činjenice, ali moramo ustrajati u potpori svima, kako bi se na temelju činjenica utvrdila povijesna istina. Jer to je naš dug prema nevinim žrtvama, istini i pravednosti. I to nas obvezuje – rekla je Ratković izrazivši najdublje poštovanje prema svim nedužnim žrtvama koje su patile i  u neljudskim uvjetima izgubile svoje živote.

– Neka njihove kosti u ovoj našoj zemlji, na ovom mjestu,  počivaju u miru – dodala je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec  naglasila je kako ovaj događaj mora služiti kao podsjetnik da je ljudski život vrjedniji od bilo čega, te da svatko ima pravo na dostojan ukop i na uređeno posljednje počivalište.

-Tim ljudima nije bilo ni suđeno, nisu imali pravo na obranu niti na pomilovanje već su lišeni života. No ono što je najgore, ti ljudi nisu imali ni pravo na dostojan ukop i ispraćaj pa današnjim danom to ispravljamo jer su nedužne žrtve to zaslužile – rekla je Zagorec.

Spomenula je kako je 1991. godine, nakon osamostaljenja Hrvatske, donesen Zakon o utvrđivanju ratnih i poratnih žrtava te godinu kasnije osnovana i istoimena komisija koja je s radom u Varaždinskoj županiji započela 1997. godine, a godinu kasnije i u Međimurju.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan u svom je govoru kazao kako na području Varaždinske biskupije postoji stotinjak lokacija na kojima se nalaze žrtve poraća, te naglasio kako je Društvo dosad na dostojan način obilježilo desetak lokacija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dan Općine Veliki Bukovec uz utrku, biciklijadu, izložbu i druženje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Veliki Bukovec slavi Dan općine, a ove godine pripremljen je raznovrstan i bogat program.

Po prvi put održat će se i utrka ˝Cener tri rijeke˝, a do sad se već prijavilo više stotina zaljubljenika u trčanje i prirodu.

– Na utrci ˝Cener tri rijeke˝ očekuje vas trčanje makadamskim šumskim i poljskim putevima i predivnom prirodom uz rijeke Plitvicu i Dravu. Trčati ili hodati možete na jednoj od dvije utrke, na 3 kilometra ili 10 kilometara sa startom i ciljem kod ŠRD Linjak. Utrka je ravna, a trči se isključivo makadamskim putevima. Za najbrže bit će osigurane i nagrade sponzora, kao i startni paketi za sve prijavljene – poručuju organizatori.

Utrka ˝Cener tri rijeke˝ održat će se u nedjelju 2. listopada, a kod ŠRD Linjak Bukovčane i njihove goste očekuje cjelodnevni program. Tako će se u 14 sati na istom mjestu održati i biciklijada, a kroz cijeli dan trajat će sportske igre, ali i druženje uz glazbu i pečenog vola.

U utorak 4. listopada u 10 sati u društvenom domu u Velikom Bukovcu bit će otvorenje izložbe pod nazivom ˝Naši prozori, balkoni i okućnice˝.

– Željeli smo malo dati na važnosti onome po čemu je naš kraj specifičan, a to je uzgoj cvijeća. Nakon tuče koja je uništila brojne plastenike, staklenike, nasade i imovinu naših sumještana, želimo pokazati da su naši Bukovčani ipak uspjeli očuvati tradiciju, da okućnice i balkone i dalje krasi cvijeće – rekao je načelnik Općine Franjo Vrbanić.

U 11 sati u utorak održat će se i sveta misa u župnoj crkvi Sv. Franje Asiškog, a u 18.15 sati počet će svečana sjednica Općinskog vijeća u Osnovnoj školi Veliki Bukovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje