Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO “Antunovo v Marofu” u tri dana pohodilo više od 10 tisuća posjetitelja!

Objavljeno:

- dana

PUN POGODAK

Koncert Opće opasnosti, već tradicionalna utrka “Štiklom po gradu”, 16. Folklorni festival te koncert Tamburaškog sastava Terca samo su neki od programa “Antunova v Marofu” koji su u subotu i nedjelju na ulice Novog Marofa izvukli više tisuća mještana i posjetitelja iz okolice Novog Marofa.

Uz to, tijekom dva dana vikenda održano je gotovo 30-ak programa. Bilo je ponešto za svakoga.

Za najmlađe je u subotu održana likovna radionica za djecu zatim školski pokusi na zabavan način, DND – Dramionica te dječje ljetno kino kao dio Dječjeg kutka.
 

Za odrasle je u jutarnjim satima organiziran obrtnički kotlić, natjecanje u pripremi gulaša, što je ujedno bila prilika za predstavljanje proizvoda i usluga obrtnika s područja Novog Marofa. Gurmani su došli na svoje i kod degustacije jela i pića u organizaciji LD Vepar te Udruge Pinta.

Nije nedostajalo ni sportskih sadržaja, od prezentacije paraglidinga do streličarstva. U poslijepodnevnim satima održan je i Kup DVD-a Remetinec u vatrogasnom natjecanju za djecu.

Održana je i tradicionalna utrka “Štiklom po gradu”, jedinstvena utrka na ovim prostorima koja traži fizičku spremnost, ali i umijeće trčanja u štiklama.
 

Vrhunac večeri bio je koncert Opće opasnosti koji je na prostoru glavne pozornice ispred Doma zdravlja okupio više tisuća posjetitelja.

Voditeljica Turističke zajednica grada Novog Marofa Renata Horvatić naglasila je da su izuzetno zadovoljni i odazivom brojnih posjetitelja, ali i vremenom koje je ove godine zaista poslužilo organizatore tako da nije bilo pomicanja ili otkazivanja programa.

– Svi programi su održani, a posebno moramo istaknuti programe za najmlađe koji su privukli velike broj naših najmlađih sugrađana. Održana je i utrka “Štiklom po gradu” koja je zbog svoje posebnosti postala zaštitni dio manifestacije. Također, moram istaknuti odličnu posjećenost koncerta grupe Opća opasnost. Popularni rokeri privukli su u Marof ne samo brojne Novomarofčane, nego i posjetitelje iz županije, ali i ovog dijela Hrvatske – rekla je Hovatić.

 

U nedjelju je pažnju posjetitelja privukla prezentacija oldtimer vozila u prijepodnevnim satima te 16. Folklorni festival u organizaciji KUD-a Novi Marof. Nastupila su kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i Slovenije.

Ni tog dana nije se zaboravilo na najmlađe. Održana je predstava za djecu “Kitostoperi”, zatim “Čarobni laboratorij”, znanstvena radionica za djecu te retroigraonica. U jutarnjim satima održano je gradsko natjecanje DVD-a Strmec, a nedjeljni program okončan je odlično posjećenim koncertom Tamburaškog sastava Terca.
 

 

– Većina programa manifestacije “Antunovo v Marofu” održana je na otvorenom, jer je to bio i prvenstveni cilj da građanima ponudimo obilje programa i zabave i da ih izvučemo iz kuća i stanova. Po odazivu i činjenici da je od petka do nedjelje više od deset tisuća posjetitelja prošlo centrom Novog Marofa, dokaz su da smo u tome i uspjeli – zaključila je Horvatić.

Nakon bogatog vikenda program se nastavlja. U utorak je na redu predstavljanje likovne monografije Franje Klopotana. Utorak je ujedno i dan zaštitnika Novog Marofa, sv. Antuna Padovanskog. Procesija gradom s relikvijarom sv. Antuna Padovanskog počinje u 18.30.

Pola sata kasnije počinje svečana Sveta misa u crkvi koja nosi ime sveca, zaštitnika Novog Marofa.

Izvor: Foto: GRAD N. MAROF

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje