Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO “Antunovo v Marofu” u tri dana pohodilo više od 10 tisuća posjetitelja!

Objavljeno:

- dana

PUN POGODAK

Koncert Opće opasnosti, već tradicionalna utrka “Štiklom po gradu”, 16. Folklorni festival te koncert Tamburaškog sastava Terca samo su neki od programa “Antunova v Marofu” koji su u subotu i nedjelju na ulice Novog Marofa izvukli više tisuća mještana i posjetitelja iz okolice Novog Marofa.

Uz to, tijekom dva dana vikenda održano je gotovo 30-ak programa. Bilo je ponešto za svakoga.

Za najmlađe je u subotu održana likovna radionica za djecu zatim školski pokusi na zabavan način, DND – Dramionica te dječje ljetno kino kao dio Dječjeg kutka.
 

Za odrasle je u jutarnjim satima organiziran obrtnički kotlić, natjecanje u pripremi gulaša, što je ujedno bila prilika za predstavljanje proizvoda i usluga obrtnika s područja Novog Marofa. Gurmani su došli na svoje i kod degustacije jela i pića u organizaciji LD Vepar te Udruge Pinta.

Nije nedostajalo ni sportskih sadržaja, od prezentacije paraglidinga do streličarstva. U poslijepodnevnim satima održan je i Kup DVD-a Remetinec u vatrogasnom natjecanju za djecu.

Održana je i tradicionalna utrka “Štiklom po gradu”, jedinstvena utrka na ovim prostorima koja traži fizičku spremnost, ali i umijeće trčanja u štiklama.
 

Vrhunac večeri bio je koncert Opće opasnosti koji je na prostoru glavne pozornice ispred Doma zdravlja okupio više tisuća posjetitelja.

Voditeljica Turističke zajednica grada Novog Marofa Renata Horvatić naglasila je da su izuzetno zadovoljni i odazivom brojnih posjetitelja, ali i vremenom koje je ove godine zaista poslužilo organizatore tako da nije bilo pomicanja ili otkazivanja programa.

– Svi programi su održani, a posebno moramo istaknuti programe za najmlađe koji su privukli velike broj naših najmlađih sugrađana. Održana je i utrka “Štiklom po gradu” koja je zbog svoje posebnosti postala zaštitni dio manifestacije. Također, moram istaknuti odličnu posjećenost koncerta grupe Opća opasnost. Popularni rokeri privukli su u Marof ne samo brojne Novomarofčane, nego i posjetitelje iz županije, ali i ovog dijela Hrvatske – rekla je Hovatić.

 

U nedjelju je pažnju posjetitelja privukla prezentacija oldtimer vozila u prijepodnevnim satima te 16. Folklorni festival u organizaciji KUD-a Novi Marof. Nastupila su kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i Slovenije.

Ni tog dana nije se zaboravilo na najmlađe. Održana je predstava za djecu “Kitostoperi”, zatim “Čarobni laboratorij”, znanstvena radionica za djecu te retroigraonica. U jutarnjim satima održano je gradsko natjecanje DVD-a Strmec, a nedjeljni program okončan je odlično posjećenim koncertom Tamburaškog sastava Terca.
 

 

– Većina programa manifestacije “Antunovo v Marofu” održana je na otvorenom, jer je to bio i prvenstveni cilj da građanima ponudimo obilje programa i zabave i da ih izvučemo iz kuća i stanova. Po odazivu i činjenici da je od petka do nedjelje više od deset tisuća posjetitelja prošlo centrom Novog Marofa, dokaz su da smo u tome i uspjeli – zaključila je Horvatić.

Nakon bogatog vikenda program se nastavlja. U utorak je na redu predstavljanje likovne monografije Franje Klopotana. Utorak je ujedno i dan zaštitnika Novog Marofa, sv. Antuna Padovanskog. Procesija gradom s relikvijarom sv. Antuna Padovanskog počinje u 18.30.

Pola sata kasnije počinje svečana Sveta misa u crkvi koja nosi ime sveca, zaštitnika Novog Marofa.

Izvor: Foto: GRAD N. MAROF

Život i društvo

Društva Crvenoga križa predala donacije bolnici u Klenovniku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlog je tjedna Gradsko društvo Crvenoga križa Varaždin obilježilo Tjedan borbe protiv tuberkuloze, koji je trajao od 14. do 21. rujna, kako bi se ukazalo na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze u našoj zemlji.

GDCK Varaždin tim je povodom pripremio donaciju higijenskih potrepština i društvenih igara u vrijednosti od 2163,70 kuna za bolesnike koji se liječe u Službi za plućne bolesti i TBC-u Klenovnik Opće bolnice Varaždin. Donacija je predana djelatnicima Bolnice uz donacije Društva Crvenoga križa Varaždinske županije, GDCK-a Ivanec, GDCK-a Ludbreg i GDCK-a Novi Marof.

Brojna društva Crvenoga križa također su obilježila Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna, kako bi se podigla svijest javnosti o značaju vještina i znanja pri pružanju prve pomoći.

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastojimo sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

Prva pomoć jedna je od temeljnih djelatnosti Međunarodne federacije Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca već više od 150 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Poduzetničku zonu Ljubešćica došli podržati Gordan Jandroković i ministar Butković

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministar prometa mora, prometa i infrastrukure Oleg Butković, kao izaslanik predsjednika Vlade, bili su gosti načelnika Općine Ljubešćica 21. rujna na završnoj konferenciji projekta “Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica”.

Ukupna vrijednost projekta je 7.862.362,52 kune, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 4.788.758,38 kuna, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za njegovu realizaciju osiguralo 1.547.137,33 kuna. Projekt je počeo u veljači 2019., a trajat će do veljače 2022. godine.

U sklopu projekta izgrađena je komunalna i elektroenergetska infrastruktura koja ima pozitivne učinke na razvoj poduzetništva i privlačenja investicija da bi se omogućila uspostava novih proizvodnih pogona, otvaranje novih radnih mjesta i jačanje poduzetničkog okruženja u Ljubešćici i cijeloj Varaždinskoj županiji. Izgrađeno je 5856 metara četvornih površine novih prometnica, 1058 metara oborinske kanalizacije i 926 metara javne rasvjete.

Ministar Butković naglasio je da je ovo velik događaj za Općinu Ljubešćica i Varaždinsku županiju koja je poznata po poduzetničkom duhu i nizu uspješnih poslovnih priča.

– Ukupno je vrijednost ovog projekta oko 8 milijuna kuna, izgradilo se 5856 metara četvornih prometnica, oko 1000 metara oborinske i fekalne kanalizacije, javna rasvjeta, a ono što je najbitnije je da sve više ima zainteresiranih poduzetnika što je garancija uspjeha ove investicije i Poduzetničke zone u cjelini. Njena glavna prednost je povoljan zemljopisni položaj i prometna povezanost koju smatram jednom od najvećih pokretača gospodarske aktivnosti – rekao je Butković te podsjetio na bitne projekte iz domene prometa poput brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina, istočne obilaznice Novog Marofa i pritom najavio ulaganje u željezničku infrastrukturu.

Načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić rekao je kako su 2011. završeni projekti poput škole i vrtića pa su se nakon toga okrenuli formiranju Poduzetničke zone Ljubešćica na 210.000 metara četvornih, ali put do završne konferencije nije bio lagan, pa se i zahvalio svima koji su pomogli u otvaranju te uređenju Poduzetničke zone.

– Danas imamo 9 prodanih parcela. Još su nam ostale četiri neprodane, ali već na vijeću koje će biti idući tjedan će biti nova parcela, a imamo i još stotinu i nešto tisuća kvadrata u drugom dijelu. Nadam se da ćemo pronaći volje i želje da krenemo dalje. Mislim da će se sada biti lakše jer ljudi vide da iza ovog nešto stoji. Investitori su prve dvije godine radili i bez asfalta i bez neke komunalne infrastrukture. Danas imamo u zoni fekalnu kanalizaciju, oborinsku kanalizaciju, uskoro ovdje ide pročistač otpadnih voda. Dakle sve ono što je potrebno da bi poduzetnik mogao normalno funkcionirati – poručio je Horvatić i posebnu zahvalu uputio investitorima.

Gordan Jandroković rekao je da su ga puno puta zvali u Ljubešćicu, ali drago mu je što je došao baš na završnu konferenciju za Podzetničku zonu.

– Ovaj slučaj u Općini Ljubešćica iznimno je znakovit jer pokazuje da se kroz vertikalno djelovanje svih komponenata vlasti projekti mogu uspješno realizirati. Niti lokalna zajednica može bez kvalitete državne vlasti, niti državna vlast može realizirati projekte ako na razinama općina i gradova nema stručne, sposobne, inovativne i kreativne ljude, načelnik i gradonačelnike. Vidim da ovaj projekt dobiva svoje prave obrise, da je od 13 realizirano već devet zemljišta i uvjeren sam da će i ova ostala naći svoje vlasnike – istakao je Jandroković te dodao da je za projekte iz Hrvatske u narednim godinama na raspolaganju otprilike 24 milijarde eura iz različitih fondova i programa EU, koje treba iskoristiti.

Među govornicima je bio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je pozdravio “svog bivšeg šefa” Jandrokovića i naglasio snagu gospodarstva Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje