Povežite se s nama

Zabava & Stil

FOTO Božićna čarolija i bajkoviti prizori u gradu anđela

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Božićni duh ušao je u svaki kutak, a Varaždin podsjeća na magično mjesto iz bajke.

Ta je božićna čarolija i jučer privukla brojne posjetitelje koji su uživali u šetnji osvijetljenim ulicama.

Čarobni grad Djeda Mraza, Ledena čarolija i klizalište, raznolika i bogata ponuda na kućicama… Ima ponešto za svakoga, a grad anđela u ovo je blagdansko vrijeme još ljepši i posebniji.

Zabava & Stil

FOTO Koncert Urbana&4 uz gudački orkestar varaždinska publika će dugo pamtiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Urban&4 uz gudački orkestar u subotu su napunili Arenu Varaždin.

Publika je uživala u koncertu koji je trajao više od dva sata, a donio je presjek novije i starije Urbanove glazbe. Gudački orkestar priodonio je uistinu posebnoj atmosferi u dvorani.

Lijepa i za pamćenje je kombinacija Urbanove glazbe uz gudački orkestar. Obožavatelji su cijeli koncert pjevali.

Damir Urban je cijelu večer komunicirao s publikom, zbijao šale na račun svojih godina, a poručio je da on i supruga i u nedjelju ostaju u Varaždinu da bi malo uživali.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Špancirfest dio europskog projekta Green Streets of Europe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski Špancirfest i ove će godine biti dio europskog projekta, ovog puta zahvaljujući projektu Green Streets of Europe koji je Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još troje partnera iz Danske, Portugala i Češke, uspješno prijavila na natječaj Kreativne Europe.

Projekt je to koji se bavi ekološkim izazovima unutar sektora izvedbenih umjetnosti i promiče transformaciju prema održivim praksama. Jedan od programa dobivenog projekta su umjetničke rezidencije koje uključuju suradnju umjetnika, domaćih organizacija i lokalnog stanovništva te umjetnicima pružaju prostor i podršku u njihovom kreativnom stvaralaštvu.

Rezidencija je oblikovana tako da će svaki umjetnik odnosno umjetnička grupa biti uključeni u dva festivala. Osim Špancirfesta, partneri u projektu su danski Passage festival, Imaginarius iz Portugala i KoresponDance iz Češke.

U sklopu projekta, projektni partneri proveli su Javni poziv na koji je pristiglo 150 prijava umjetnika iz 22 zemlje. Za desetodnevnu rezidenciju na Špancirfestu odabrane su plesačice Farah Deen i Olivia Mitterhuemer iz plesnog kolektiva Potpourri iz Austrije i umjetnička organizacija Stalker Teatro iz Italije.

Oni će tijekom festivala stvarati umjetnički sadržaj u koji će se moći uključiti lokalno stanovništvo, a nakon Špancirfesta, sa stvaralaštvom će nastaviti na Imaginarius festivalu u Portugalu. U Varaždin će doći i umjetnici koji su odabrani za rezidenciju na Passage festivalu u Danskoj- Krista Burāne iz Latvije i umjetnička organizacija Kajen.

Cilj projekta Green Streets of Europe je povezivanje predstavnika međunarodnih umjetničkih organizacija sa svrhom razvoja održivih festivala, a što se odnosi na kreiranje novih sadržaja koji su inkluzivni, uključivanje lokalnog stanovništva u njegovu provedbu, korištenje alternativnih oblika prijevoza, financijsku održivost i slično.

Projekt vrijedan 335 tisuća eura sa 60 % sufinanciran je iz programa Kreativna Europa, a traje do kraja 2025. godine. Ovo je treća godina kako će Špancirfest biti dio projekta sufinanciranog iz vodećeg programa Europske komisije za potporu kulturi i audiovizualnom sektoru, a koji festivalu daje dodatan sadržaj.

Lani je u sklopu projekta „People power partnership“ na Kapucinskom trgu održan veliki plesno-kazališni performans FACE T(W)O.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje