Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Božićni supertalent i ples razveselili učenike i djelatnike VI. osnovne škole Varaždin

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 18. prosinca, u dvorani VI. osnovne škole Varaždin pjevalo se i plesalo na božićnom plesnjaku, a birao se i supertalent škole.

Iz škole objašnjavaju da je sve najprije počelo u ponedjeljak, kada su učitelji i učiteljice trećih i šestih razreda birali učenike koji će nastupati na plesnjaku na izboru za supertalent. Audiciju je prošlo petero djece iz nižih razreda, od kojih je titulu supertalenta odnio Adam Rendić s pjesmom „Hit the road Jack“, a u višoj smjeni to je bio Noa Huzjak koji je predstavio Eminema. Osim njih, nastupali su učenici Alen Ozimec, Domagoj Pretković i Teo Perić iz viših razreda, a Nika Juričan, Mila Kraš, Dino Protrka i Jana Vajagić iz niže smjene. Sva su djeca dobila ulaznice za plesnjak koje su ujedno bile i karte za tombolu gdje su dobitnici dobili velike čokolade. – Svi su bili jako veseli i dobro su se zabavljali do 20 sati. Posebno iznenađenje večeri bio je nastup naših učitelja Filipa Novosela i Nataše Narančić koji su izveli glazbeni duet i oduševili sve prisutne. Na kraju su učiteljice i učenici napravili vlakić u obliku velike gusjenice i zaplesali po cijeloj dvorani, a sok je bio potrebno osvježenje tijekom cijele večeri – ističu iz škole. Već se svi ponovo vesele novom božićnom plesnjaku iduće godine.

Život i društvo

FOI u inicijativi UN Global Compact, u žiži interesa fakulteta odsad su i ljudskih prava, prava radnika te borba protiv korupcije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fakultet organizacije i informatike pridružio se u lipnju 2022. godine UN Global COMPACT-u – najvećoj i najvažnijoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu i institucijsku održivost.

Global Compact inicijativa pokrenuta je 2000. godine s ciljem uvođenja društveno odgovornog poslovanja i danas je najveća takva inicijativa koja okuplja više od 14 000 korporativnih dionika i više od 4 000 dionika civilnih i nevladinih organizacija iz više od 140 zemalja diljem svijeta. Kao dio Global Compact inicijative, FOI se obvezao podupirati načela inicijative iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije te će svake dvije godine UN-ovoj inicijativi dostavljati izvješće o konkretnoj podršci načelima Global Compact-a, a izvješća će biti javno objavljena na web stranici fakulteta.

Pristupanje Global Compact inicijativi korak je prema dodatnom unapređenju društveno odgovornog poslovanja fakulteta, a svoje zadovoljstvo učinjenim izrazila je i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep poslavši pismo Antoniu Guterresu, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, obvezujući se podupirati transparentno poslovanje i pridržavati se načela Global Compact inicijative.

Ovim pristupanjem inicijativi koja djeluje pod okriljem UN-a, FOI se obvezuje na odgovornost i održivost, koja postaju obvezujuća osnova za daljnje praktično djelovanje u akademskom i javnom sektoru.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: U srpnju kreće  prva faza sanacije divljih deponija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostoru novouređene zgrade Matičnog ureda u Bartolovcu u petak je potpisan ugovor o prvoj fazi sanacije nelegalnih odlagališta otpada na području Općine Trnovec Bartolovečki. Ugovor su potpisali načelnica Verica Vitković i Boris Rauš, direktor tvrtke Bagerkop-Roberto iz Novog Marofa.

– Procijenjena vrijednost svih deponija, a govorimo o velikim deponijima koji se nalaze na nekretninama u vlasništvu Općine ili Republike Hrvatske, iznosi oko 3 milijuna kuna. Obzirom da ne možemo dati 3 milijuna kuna za sanaciju smeća u jednoj godini, mi smo to podijelili u dvije faze. Prvu fazu krajem godine prijavili smo na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i dobili odluku o sufinanciranju 40 posto te vrijednosti. Isto tako, Fond je i ove godine objavio natječaj pa smo prijavili i drugu fazu. Protekli tjedan je došla odluka o odobravanju također 40 % od strane Fonda i za drugu fazu – kazala je načelnica Vitković.

Prva faza sanacije divljih deponija obuhvaća nekretnine koje su smještene u Poduzetničkoj zoni u Trnovcu, zatim one uz dravski kanal te uz kanal kroz Šemovec. Očekivano vrijeme izvođenja radova je do kraja srpnja.

U dogovoru s izvođačem radova, sanacijom nelegalnih odlagališta otpada djelomično će se riješiti i uređenje poljskih putova u lošijem stanju na području Općine Trnovec Bartolovečki.


Naime, na divljim deponijima puno je građevinskog otpada, cigle, crijepa i betona. Zbog uštede i na odvozu ovog otpada s divljih deponija i u nabavi materijala za sanaciju poljskih putova, ovaj otpadni materijal će se reciklirati i na ekološki način će se navoziti poljski putovi.


Direktor Rauš potvrdio je da tvrtka ima postrojenje za obradu ovog neopasnog otpada i njegovo recikliranje za upotrebu u uređenju poljskih putova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje