Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Čak 32 mlada vatrogasca iz Varaždinskih Toplica i Ljubešćice prošla osposobljavanje

Objavljeno:

- dana

Sustav civilne zaštite na području Grada Varaždinskih Toplica vrlo je razvijen, a jedna od njegovih glavnih sastavnica je vatrogastvo za koje definitivno nema straha, poručuju iz Grada. Naime, čak 32 člana vatrogasne mladeži prošla su svoj prvi program osposobljavanja.

Riječ je o članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava u dobi od 12 do 16 godina koji su sudjelovali u programu pod nazivom „Vatrogasna mladež”.

On je osmišljen na način da ih priprema za ulazak u aktivnu karijeru operativnih vatrogasaca te im pruža priliku za stjecanje znanja i vještina korisnih za kvalitetniji nastup na vatrogasnim natjecanjima i lakši ulazak u redove operativaca.

Inače, program je proveden u suradnji između Vatrogasne zajednice Grada Varaždinskih Toplica i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ljubešćica, a u njemu su sudjelovala 32 člana vatrogasne mladeži s područja Grada i Općine.

Tako su predavanja i vježbe održani u Varaždinskim Toplicama, Ljubešćici i Varaždinu, a na kraju su sudionici polagali završni ispit iz pet predmeta proveden pred povjerenstvom koje su činili predavači.

Svoje znanje i iskustva s vrlo aktivnim i motiviranim polaznicima podijelili su Mario Karafin, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Varaždinskih Toplica, Marinela Belavić, zamjenica zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Varaždinskih Toplica, Dominik Dušak, predsjednik Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Grada Varaždinskih Toplica, i Dejan Ivanušec, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ljubešćica.

Od 32 polaznika, 28 ih je bilo s područja Grada Varaždinskih Toplica, i to 12 iz DVD-a Varaždinske Toplice, 11 iz DVD-a Tuhovec i 5 iz DVD-a Leskovec, dok su 4 člana bila iz DVD-a Ljubešćica.

Njihovo zalaganje pohvalili su i gradski zapovjednik Karafin, kao i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Varaždinskih Toplica Ivica Bartolec koji su izrazili želju za daljnjom edukacijom mladih.

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje