Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Čakovec dobio novu zelenu oazu: otvoren park u Centru znanja Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Uređene pješačke staze, urbana parkovna oprema koja omogućuje mjesto za odmor i opuštanje, pametne klupe, javna rasvjeta prilagođena ciklusima gašenja i paljenja te prirodni amfiteatar izrađen od drvnih trupaca, dio su uređenja postavljenog u revitalizirani park smješten u Centru znanja Međimurske županije, novu zelenu oazu u istočnom dijelu grada Čakovca.

Revitalizacija parka odrađena je u okviru projekta „Eco Bridge“, čija je vrijednost 442.840 eura od kojih je 85 posto sufinancirano novcima Europske unije, dok je preostali iznos osigurala Međimurska županija. Ideja za prijavu projekta na natječaj stigla je iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA.

– Ideja projekta utemeljena je u činjenici da Hrvatska i Mađarska dijele prirodne resurse u pograničnom području te su povezane rijekama Murom i Dravom. Projekt „Eco Bridge“ jedan je od najvažnijih projekata u Međimurju posljednjih 30 godina jer smo njime dotaknuli izrazito važne teme za našu županiju. Fokus je na pitanjima koja se tiču stabilnosti lokalnih eko-sustava, okoliša i staništa domaćih posebnih vrsta ptica te su se aktivnosti projekta usmjerile na istraživanje biodiverzifikacije u pograničnom području Međimurske i Zala županije, obnovu i poboljšanje uvjeta staništa u gradskim parkovima i podizanje svijesti lokalne javnosti o posebnim vrstama ptica te o važnosti očuvanja njihovih staništa – istaknuo je svom govoru Siniša Golub, ravnatelj „Međimurske prirode“ – Javne ustanova za zaštitu prirode Međimurske županije.

Međimurska županija partner je u provedbi projekta, dok je vodeći partner Grad Čakovec, a ostali partneri na projektu su „Međimurska priroda“ – Javna ustanova, Grad Letenye i Park prirode Balaton. Projekt se provodi u okviru programa Interreg V-A prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

– Radovi revitalizacije izvršeni su uvažavajući povijesne, prostorne i ambijentalne karakteristike, a rubnim zatvaranjem parka obustavio se promet dvjema prometnicama uz Palaču turizma Međimurske županije s ciljem smanjenja ometanja ekosustava u parku te onečišćenja okoliša, ali i poticanja korisnika na korištenje ekološki prihvatljivih načina kretanja – pojasnila je voditeljica projekta Valentina Biševac iz Međimurske županije.

Sadnjom drveća i ukrasnih biljki park je dobio finalne vizure rasporeda elemenata, koje upotpunjuje i nova javna rasvjeta s prilagođenim ciklusima gašenja i paljenja, postavljena nešto niže nego je uobičajeno, s namjerom da se ne ulazi u prostor u kojem obitavaju ptice, da se ne remeti njihova aktivnost i prirodni ekosustav općenito.

Iz Međimurske županije poručuju da su se u provedbu projekta uključili jer uviđaju važnost prirodnih znamenitosti i raznolikosti svog područja, njihov utjecaj na život lokalnog stanovništva te sustavno podržavaju provedbu projekata usmjerenih na zaštitu okoliša i prirode.

– Uz brojne odlične projekte kojima razvijamo infrastrukturu, drago nam je što smo uspješno realizirali i projekt kojim čuvamo prirodu i potičemo da u svakom kutku našeg Međimurja zaista budemo zelena oaza u srcu Europe. Centar znanja Međimurske županije je znanstveno, inovativno, razvojno i gospodarsko središte naše županije, a imamo još mnogo prostora za napredovanje. U planu nam je daljnja revitalizacija zgrada, želimo dovesti još veći broj poduzetnika, no ne želimo da se izgubi spoj s prirodom, stoga ćemo uz Poslovni park Međimurje izgraditi još jedan veći park, koji će uz ovaj, biti na korist svih naših građana – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da će se korištenjem europskih fondova nastaviti ulagati u razvoj Međimurja, a pri tome se neće zaboraviti zaštita prirode.

Otvorenje parka upriličili su članovi Dječjeg gradskog kazališta Čakovec, pod vodstvom osnivača i voditelja Dejana Buvača, koji su se predstavili igrokazom „Bajkovita šuma“ autorice Ive Sille, a mladi glumci su sa županom Posavcem zasadili i stablo čime je novi park i službeno otvoren.

Međimurje

Koncert Hrvatskog baroknog ansambla i predstava „Sve o muškarcima“ u Donjem Mihaljevcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana Mihaljevca i svetkovine sv. Antuna Padovanskog, u petak, 9. lipnja 2023. godine, u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Donjem Mihaljevcu održat će se koncert Hrvatskog baroknog ansambla, s početkom u 19 sati.

Ulaz je besplatan, a svi su dobrodošli, poručuju iz Općine Sveta Marija.

Osim toga, u subotu, 10. lipnja, na nogometnom igralištu NK „Drava“ u Donjem Mihaljevcu nastupit će Teatar „Gavran“ s predstavom „Sve o muškarcima“. Ulaz je također besplatan za sve.

Nakon predstave uslijedit će zabava i ples, a u slučaju lošeg vremena, predstava će se održati u Domu kulture u Donjem Mihaljevcu.

Nastavite čitati

Međimurje

VIDEO „Pučpuljike“ osvojile srebro na međunarodnom natjecanju i izdale novi spot

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove subote na već tradicionalnoj 14. Zlatnoj lipi Tuhlja odigravalo se pravo odmjeravanje glazbenih snaga nikad jače konkurencije pjevačkih zborova i vokalnih sastava.

Na ovom međunarodnom natjecanju u konkurenciji ukupno 28 zborova i vokalnih sastava bile su i jedine predstavnice iz Međimurja.

Ansambl „Pučpuljike“ osvojio je srebrnu plaketu s visokim brojem bodova te su „Pučpuljike“ tako još jednom opravdano zasjale na glazbenom nebu.

Da „Pučpuljike“ ne plijene pažnju samo glasom, dokazale su osvojivši i najviše glasova publike za najkreativniju i najljepšu fotografiju s natjecanja.

Važno je spomenuti i da su ovih dana proslavile svoj stoti nastup od svog osnutka, a taj su jubilarni broj proslavile počastivši svoju vjernu publiku novim spotom „Rijeka Mura tiho šumila“, koji je dostupan u nastavku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje