Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Centri izvrsnosti kao naš „zaštitni znak“: od kemije i strojarstva do zvjezdarnice i astronomije

Objavljeno:

- dana

U razdoblju od dvije školske godine u sedam obrazovnih ustanova s područja Varaždinske županije uloženo je više od 15 milijuna kuna, a sredstva su bila namijenjena infrastrukturi te opremanju učionica i praktikuma.

Tim povodom je u petak, 18. veljače, županijsko vodstvo obišlo Učenički dom, Graditeljsku, prirodoslovnu i rudarsku školu Varaždin, Strojarsku i prometnu školu Varaždin te Elektrostrojarsku školu Varaždin, gdje su ih dočekali predstavnici spomenutih ustanova.

Riječ je o školama u kojima se ujedno nalaze i sjedišta Centara izvrsnosti iz kemije (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola), za hrvatski jezik i nove tehnologije te za elektrotehniku (Elektrostrojarska škola), te Strukovni centar izvrsnosti za strojarstvo (Strojarska i prometna škola) .

Zamjenica župana Silvija Zagorec izrazila je veliko zadovoljstvo viđenim te je rekla kako je prvi Centar izvrsnosti iz matematike osnovan 2007. godine, a danas, nakon 15 godina, djeluje 12 centara izvrsnosti.

– Ponosna sam na naše učenike koji izdvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi dodatno usavršavali svoje talente, stjecali nova znanja i vještine te sam uvjerena da će sa novim stečenim znanjima, idejama i svojom inovativnošću doprinijeti napretku sredine u kojoj žive. U Centrima izvrsnosti koji su naš zaštitni znak našim je učenicima omogućen timski rad, istraživački pristup, rad s vrhunskim mentorima u moderno opremljenim učionicama i praktikumima. Ove školske godine je u rad centara uključeno 846 učenika s kojima radi 168 mentora – rekla je Zagorec.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek naveo je kako je jedan od strateških ciljeva Varaždinske županija obrazovanje te su putem modela izgradnje i dogradnje školskih ustanova i sportskih objekata stvoreni uvjeti za provođenje kvalitetnih obrazovnih programa koji nadilaze propisane zakonske standarde.

– Centri izvrsnosti ove godine obilježavaju 15 godina od osnivanja i slobodno mogu reći da je u tih 15 godina napravljeno jako puno. Centri su postali nacionalno prepoznati projekt po čijem modelu su se razvijali centri izvrsnosti po drugim hrvatskim županijama i gradovima. Kvaliteta programa Centara izvrsnosti prepoznata je i na međunarodnoj razini od strane ECHA (European Council for High Ability) promocijom Centara izvrsnosti u Europski Talent Centar, koji je jedan od 25 koliko ih djeluje diljem svijeta. Kada govorimo o ovom kompleksu kojeg danas obilazimo, treba reći da se ovdje jako puno radi, gradi i nadograđuje, a za otprilike dva tjedna bi sve trebalo biti gotovo. Kod Graditeljske škole je kompleks praktikuma iz kemije, Strojarska škola je naš Centar izvrsnosti iz strojarstva, a u Elektrostrojarskoj školi je, između ostalog, zvjezdarnica u kojoj se razvija program astronomije u području Centra izvrsnosti za fiziku te novi Strukovni centar izvrsnosti za elektrotehniku – rekao je pročelnik Huđek.

Zamjenik ravnatelja Učeničkog doma Renato Lukavečki je rekao kako je u sklopu Centra izvrsnosti i Učenički dom uredio jedan svoj dio. – Riječ je o četiri trokrevetne i tri jednokrevetne sobe. Svi učenici koji dolaze u Varaždin iz ostalih dijelova Hrvatske u Centar izvrsnosti na različite edukacije i radionice, imat će osiguran smještaj u Domu. Kapacitet Doma je oko 250 učenika, a trenutno je smješteno 249 učenika – informirao je zamjenik ravnatelja Učeničkog doma, dok je ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Vesna Vrček također iskazala oduševljenje i zadovoljstvo opremljenošću škole, navevši da su kompletno uredili četiri laboratorija te kupili mnogo dodatne opreme i uređaja.

U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin izvode se radovi u sklopu radionice u kompleksu od 600 četvornih metara. – Završeni su građevinski i elektrotehnički radovi te je nabavljena oprema za sve praktikume koji će se obnoviti. To veseli nas profesore kao i sve učenike – rekla je Tamara Mikulić iz Strojarske i prometne škole Varaždin.

Ravnatelj Igor Kos naveo je da Elektrostrojarska škola polako postaje škola izvrsnosti. – Uređujemo multimedijalnu dvoranu u kojoj će se odvijati program astronomije. Pri samom završetku je i zvjezdarnica, a u njoj će se odvijati programi namijenjeni osnovnim i srednjim školama, a želja nam je zvjezdarnicu svakako i popularizirati u javnosti pa ćemo održavati i predavanja te seminare – zaključio je ravnatelj Kos.

Život i društvo

Varaždinci će u petak uživati u atraktivnim preletima Kanadera, očekuje se pojačana buka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da se u petak, 14. lipnja, provodi međuresorna vježba „Sigurnost 24“ i na području Varaždinske županije, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske potvrđeno je da će na varaždinskom aerodromu privremeno bazirati protupožarni avioni Canadair CL-415, a možda i helikopter Mi-171Sh.

>>Varaždin je kolijevka hrvatskog vatrogastva, a ovo je godina velikog jubileja: već 160 godina pomažu svima kojima je potrebno

Riječ je o međuresornoj vježbi „Sigurnost 24“ koja se održava s ciljem uvježbavanja i provjere funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti, pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske i ostalih snaga za predstojeću požarnu sezonu.

Kako doznajemo od Karla Pigaca, upravnika Aerodroma Varaždin, znatiželjnicima će se u petak omogućiti da  s terase kafića (odnosno s prostora izvan sigurnosne ograde) fotografiraju, prate polijetanje, slijetanje i druge operacije protupožarnih zrakoplova.

Inače, spomenuta vježba će se održati na dvije lokacije, u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske, s tim da će se na varaždinskom Kapucinskom trgu simulirati požar objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja.

– Na području Varaždinske županije u petak, 14. lipnja održat će se drugi dio vježbe Sigurnost 24 te prelet protupožarnih aviona Canadair CL-415 i helikoptera MI-171Sh.  Tijekom provedbe ove vježbe na području Primorsko-goranske i Varaždinske županije može se očekivati pojačana buka koja je uobičajena tijekom letova zrakoplova, stoga molimo građane za strpljenje i razumijevanje – poručuju iz MORH-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marković: Smjer u kojem idemo je da biciklisti budu ravnopravni s automobilima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na poziv i na trošak Udruge Odraz, koja je zadužena za koordinaciju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković, boravio je na studijskom putovanju u belgijskom gradu Sint-Niklaas (Sveti Nikola) te uključio Varaždin u projekt unapređenja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza te drugih oblika urbane mobilnosti i komunalnog održivog razvoja.

Tijekom boravka u Belgiji razgovarao je s gradonačelnikom Sint-Niklaasa Lievenom Dehandschutterom, a zamjenik gradonačelnika Carl Hanssens organizirao je stručno razgledavanje grada u cilju upoznavanja s projektima poboljšanja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza. Zajedno s predstavnikom Udruge Odraz Goranom Lampeljom, koji je također iz Varaždina, imao je prilike vidjeti i upoznati se s detaljima modernih rješenja.

-Belgijski grad Sint-Niklaas ima oko 80.000 stanovnika, pa iako je nešto veći usporediv je s Varaždinom. Možemo puno naučiti od njih, od njihovih dobrih praksi, ali i nekih loših koje mi možemo izbjeći. Grad je pun zelenila, vodi se puna briga o uređenju ulica kroz primjenu svih smjernica održivog razvoja. Biciklisti su ravnopravni s automobilima i to je smjer u kojem ćemo i mi ići kako bi što više naših sugrađana išlo pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Automobili nam sve više stvaraju gužve zbog kojih smo svi nervozni. Nije cilj zabraniti automobile, ali trebamo raditi na alternativnim rješenjima i time potaknuti promjene. Naravno, dug je put do toga da postanemo kao oni, ali to je jedini ispravan put – izjavio je Miroslav Marković po povratku sa studijskog putovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje