Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Centri izvrsnosti kao naš „zaštitni znak“: od kemije i strojarstva do zvjezdarnice i astronomije

Objavljeno:

- dana

U razdoblju od dvije školske godine u sedam obrazovnih ustanova s područja Varaždinske županije uloženo je više od 15 milijuna kuna, a sredstva su bila namijenjena infrastrukturi te opremanju učionica i praktikuma.

Tim povodom je u petak, 18. veljače, županijsko vodstvo obišlo Učenički dom, Graditeljsku, prirodoslovnu i rudarsku školu Varaždin, Strojarsku i prometnu školu Varaždin te Elektrostrojarsku školu Varaždin, gdje su ih dočekali predstavnici spomenutih ustanova.

Riječ je o školama u kojima se ujedno nalaze i sjedišta Centara izvrsnosti iz kemije (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola), za hrvatski jezik i nove tehnologije te za elektrotehniku (Elektrostrojarska škola), te Strukovni centar izvrsnosti za strojarstvo (Strojarska i prometna škola) .

Zamjenica župana Silvija Zagorec izrazila je veliko zadovoljstvo viđenim te je rekla kako je prvi Centar izvrsnosti iz matematike osnovan 2007. godine, a danas, nakon 15 godina, djeluje 12 centara izvrsnosti.

– Ponosna sam na naše učenike koji izdvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi dodatno usavršavali svoje talente, stjecali nova znanja i vještine te sam uvjerena da će sa novim stečenim znanjima, idejama i svojom inovativnošću doprinijeti napretku sredine u kojoj žive. U Centrima izvrsnosti koji su naš zaštitni znak našim je učenicima omogućen timski rad, istraživački pristup, rad s vrhunskim mentorima u moderno opremljenim učionicama i praktikumima. Ove školske godine je u rad centara uključeno 846 učenika s kojima radi 168 mentora – rekla je Zagorec.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek naveo je kako je jedan od strateških ciljeva Varaždinske županija obrazovanje te su putem modela izgradnje i dogradnje školskih ustanova i sportskih objekata stvoreni uvjeti za provođenje kvalitetnih obrazovnih programa koji nadilaze propisane zakonske standarde.

– Centri izvrsnosti ove godine obilježavaju 15 godina od osnivanja i slobodno mogu reći da je u tih 15 godina napravljeno jako puno. Centri su postali nacionalno prepoznati projekt po čijem modelu su se razvijali centri izvrsnosti po drugim hrvatskim županijama i gradovima. Kvaliteta programa Centara izvrsnosti prepoznata je i na međunarodnoj razini od strane ECHA (European Council for High Ability) promocijom Centara izvrsnosti u Europski Talent Centar, koji je jedan od 25 koliko ih djeluje diljem svijeta. Kada govorimo o ovom kompleksu kojeg danas obilazimo, treba reći da se ovdje jako puno radi, gradi i nadograđuje, a za otprilike dva tjedna bi sve trebalo biti gotovo. Kod Graditeljske škole je kompleks praktikuma iz kemije, Strojarska škola je naš Centar izvrsnosti iz strojarstva, a u Elektrostrojarskoj školi je, između ostalog, zvjezdarnica u kojoj se razvija program astronomije u području Centra izvrsnosti za fiziku te novi Strukovni centar izvrsnosti za elektrotehniku – rekao je pročelnik Huđek.

Zamjenik ravnatelja Učeničkog doma Renato Lukavečki je rekao kako je u sklopu Centra izvrsnosti i Učenički dom uredio jedan svoj dio. – Riječ je o četiri trokrevetne i tri jednokrevetne sobe. Svi učenici koji dolaze u Varaždin iz ostalih dijelova Hrvatske u Centar izvrsnosti na različite edukacije i radionice, imat će osiguran smještaj u Domu. Kapacitet Doma je oko 250 učenika, a trenutno je smješteno 249 učenika – informirao je zamjenik ravnatelja Učeničkog doma, dok je ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Vesna Vrček također iskazala oduševljenje i zadovoljstvo opremljenošću škole, navevši da su kompletno uredili četiri laboratorija te kupili mnogo dodatne opreme i uređaja.

U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin izvode se radovi u sklopu radionice u kompleksu od 600 četvornih metara. – Završeni su građevinski i elektrotehnički radovi te je nabavljena oprema za sve praktikume koji će se obnoviti. To veseli nas profesore kao i sve učenike – rekla je Tamara Mikulić iz Strojarske i prometne škole Varaždin.

Ravnatelj Igor Kos naveo je da Elektrostrojarska škola polako postaje škola izvrsnosti. – Uređujemo multimedijalnu dvoranu u kojoj će se odvijati program astronomije. Pri samom završetku je i zvjezdarnica, a u njoj će se odvijati programi namijenjeni osnovnim i srednjim školama, a želja nam je zvjezdarnicu svakako i popularizirati u javnosti pa ćemo održavati i predavanja te seminare – zaključio je ravnatelj Kos.

Život i društvo

FOTO Više od 150 veterana Domovinskog rata sudjelovalo na memorijalnom natjecanju u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin u petak, 5. kolovoz, održano je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO „Oluja“.

Na samome početku obilježavanja održano je kratko edukativno predavanje o samoj VRO Oluja, te je minutom šutnje odana počast  poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima. u

Prisutnima se prigodnim riječima obratio županijski vijećnik Tin Jurak, koji je bio izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, te otvorio memorijal.

– Nakon otvaranja memorijala otišli smo do kapelice svetog Juraja te položili vijenac i upalili svijeće te uz molitvu odali počast poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima – ističe Krasnodar Kišur, predsjednik UDVDR Varaždin.

U sklopu Memorijala natjecanja su održana u nekoliko disciplina – viseća kuglana, elektronički pikado i bela. U visećoj kuglani prvo mjesto pripalo je HVIDR-i Varaždin, drugoplasirana je Udruga veterana 7. gardijska brigada „Puma“, a treće mjesto zauzeo je UDVDR Klub Gornji Kneginec.

U Elektroničkom pikadu najbolja je bila ekipa UDVDR Klub Vinica, koja se plasirala ispred UDVDR-a Ogranak Varaždin.

Dodajmo da je u beli 1. mjesto osvojila  Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, drugpplasiran je  UDVDR Klub Trnovec Bartolovečki, a treće mjesto pripalo je Ekipi Nenad.

Za sve sudionike memorijala osigurane su majice, a za ručak su bile kobasice.

Na memorijalu je sudjelovalo više od 150 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a svojim prisustvom osim uzvanika iz Grada Varaždina i Varaždinske županije uveličali su predstavnici iz braniteljskih udruga: HVIDR-a Varaždinske županije, HVIDR-a Varaždin, Udruge veterana 7. gardijska brigada Puma, Udruge pripadnika 104. brigade HV, Udruge specijalne jedinice policije Roda, te građani grada Varaždina.

Kakva je bila stmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mališani iz vrtića u Petrijancu drugi na natječaju PMF-a „Fizika oko nas“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaznici Dječjeg vrtića Bambi – podružnica Petrijanec, iz skupina „Gumbeki“ i „Zmajići“, sa svojim odgojiteljicama Ivanom Šipek i Silvijom Kukec, Sanjom Križanec i Danijelom Oreški  osvojili su drugo mjesto na nagradnom natječaju „Fizika oko nas“ Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

– Izvodili su eksperimente, davali svoje zaključke, učili uz igru, upoznali se sa zakonima fizike… Veoma smo ponosni na njih, neka tako nastave i dalje – poručili su iz Vrtića.

Mali su znanstvenici, istraživači, ideje za aktivnosti dobili u natječaju, odnosno bile su propisane stvari koje smiju iskoristiti. Tako su za gradnju što čvršćeg mosta od špageta upotrijebili dvije čaše i špagete, a proveli su i eksperiment s rižom, odnosno pokazali da je moguće pomoću plastične boce, grafitne olovke, lijevka i pet papira A4 podići rižu u zrak, ako se u ruci drži samo olovka.

– Djeca su bila vrlo domišljata i uspjeli realizirati sve što im je bilo zadano. Veoma smo ponosni na njih, neka samo tako nastave i dalje istraživati, eksperimentirati, upoznavati svijet oko sebe – poručuju iz Vrtića, a čestitkama se priključio i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Cilj ovakvih projekata bio je potaknuti kod djece istraživačke aktivnosti, pa su izvođenjem različitih pokusa djeca istraživala fizikalne pojave u neposrednom prirodnom okruženju. Setovi slikovnica koje su osvojili će im pomoći da i dalje razvijaju znatiželju, zadovoljstvo postignutim rezultatima i pozitivan stav prema učenju te im ovom prigodom želim iskreno čestitati na njihovom uspjehu – rekao je načelnik Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje