Povežite se s nama

Život i društvo

GDCK Varaždin u V. OŠ Varaždin započeo provedbu radionica o prevenciji ovisnosti

Objavljeno:

- dana

U veljači je Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin započelo sa serijom radionica za učenike osmih i petih razreda osnovne škole u okviru projekta  „Mogu i hoću!“ – Prevencija ovisnosti kojem je cilj suzbiti i spriječiti pojavu ovisnosti među djecom i mladima te rizično ponašanje djece i mladih vezano uz eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti.

Škola partner na projektu je V. osnovna škola Varaždin te radionice održavaju za učenike te škole. 

Seriju radionica započeli su sa radionicom za osme razrede „Piti ili ne piti-pitanje je sad?“ 10. i 11. veljače. Radionica putem praktičnih vježba učenike najprije uči kako postići i zadržati zdravlje putem asertivnog ponašanja, a u drugom djelu upoznaje sa pojmom i vrstama ovisnosti te na koji način ovisnosti utječu na zdravlje, posebno putem vježbe sa pijanim naočalama koje simuliraju određeni stupanj opijenosti alkoholom.

Za pete razrede je 15. veljače održana prva radionica u seriji od četiri radionica koje će se održati ove školske godine. Radionica pod nazivom „Što sa stresom?“ uči o emocijama i o tome kako se nositi sa stresom, odnosno daje učenicima konkretne strategije suočavanja sa stresom (tjelesna aktivnost, vježbe disanja, meditacija).

Putem provedenih aktivnosti će se dovoljno rano u kronološkoj dobi utjecati na stavove i navike učenika osnovne škole, pomoći im da stvore pozitivnu sliku o sebi kako bi uvidjeli svoje pozitivne osobine te naučili kako se uklopiti u društvo na zdrav način.

Jer mladi „mogu i hoću“ biti slobodni od ovisnosti, poručuju.

Život i društvo

Otkrijte povijest Varaždina i crtice iz gradskog života uz besplatne tematske ture pod vodstvom vodiča

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U program Ljeta u Varaždinu tradicionalno su se uključili članovi Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin.

Subotama od 10 do 11 sati varaždinski vodiči organiziraju besplatna tematska vođenja koja svim zainteresiranim građanima i turistima omogućuju da bolje upoznaju bogato varaždinsko kulturno-povijesno nasljeđe, ali i zanimljivosti i crtice iz gradskog života. Kroz 12 subota bit će obrađene različite teme poput baroka u Varaždinu, varaždinskih muzeja, gradskih pjesnika, poznatih stanara i to pod vodstvom licenciranih vodiča koji su odlični poznavatelji prošlosti, ali i upućeni u sve aspekte i specifičnosti gradskog života, vješti su u pripovijedanju i kreativni u prezentaciji.

Prva tematska tura na rasporedu je u subotu, 1. lipnja, a okupljanje će svih 12 subota sve do 17. kolovoza biti u isto vrijeme i na istom mjestu – u 10 sati ispred Gradske vijećnice.

Raspored tematskih tura u organizaciji Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždina:

1.6. Ivanu Padovcu s ljubavlju

8.6. Barok u Varaždinu

15.6. Tragom Habsburgovaca

22.6. I to je Varaždin voilà!

29.6. Susjedi

6.7. Grad anđela

13.7. Krug oko parka

20.7. Poznati stanari Varaždina

27.7. Varaždin u zagrljaju glazbe

3.8. Varaždinski muzeji od 1925. do danas

10.8. Šetnja s Vatroslavom Jagićem

17.8. Varaždinski pjesnici

Nastavite čitati

Život i društvo

Predškolci Dječjeg vrtića Zibeljko oprostili se od vrtića, hrabro kreću u nove avanture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na kraju još jedne pedagoške godine, nova generacija predškolaca priredbom se oprostila od Dječjeg vrtića Zibeljko u Bednji.

Nakon priredbe, održano je i druženje mališana s odgojiteljicama i roditeljima, a pridružio im se i načelnik Općine Bednja, Damir Poljak, kao i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Kramarić te članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zibeljko.

Tim je povodom načelnik Poljak zahvalio svim tetama na njihovom predanom radu.

– Velika zahvala i roditeljima koji su povjerili svoju djecu Dječjem vrtiću Zibeljko, znajući da će odrastati u toplom i sigurnom okruženju, a mališanima od svega srca želim puno uspjeha u daljnjem školovanju – rekao je načelnik Poljak te dodao kako je Dječji vrtić Zibeljko otvoren prije više od tri godine zahvaljujući ulaganju većem od milijun eura.

– Nekada oronuo i zapušten objekt u središtu Bednje pretvorili smo u jedan novi, moderan dječji vrtić. Vjerujem kako su djelatnici vrtića zadovoljni, ali i roditelji sa uvjetima u kojima borave njihova djeca, dok osmijesi na dječjim licima potvrđuju da je naš dječji vrtić bio i jest pravo mjesto za njih – rekao je načelnik Poljak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje