Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Članovi i članice sekcije “Malinka” Udruge “Kalinka” uspješni na Festivalu “Malene zvijezde” u Irskoj

Objavljeno:

- dana

Ove godine na Trećem međunarodnom dječjem vokalno-plesnom natjecateljskom festivalu „Malene zvijezde“ sudjelovali su dječji ansambli iz Švedske, Litve, Hrvatske, Irske, Češke, Cipra i Srbije.

Natjecanje se održalo u dvjema etapama; plesnoj i vokalnoj. Svi sudionici bili su podijeljeni u dobne kategorije: prva kategorija predviđena je za najmlađe izvođače od 5 do 6 godina, druga za one od 7 do 10 godina, treća od 11 do 12 godina i četvrta od 12 do 13 godina. U svakoj nominaciji dodjeljivale su se nagrade i diplome za prvo, drugo i treće mjesto.

Na ovogodišnjem natjecanju u Irskoj Hrvatsku je predstavljala sekcija “Malinka” koja djeluje u sklopu Udruge ruskoga govornog područja u Međimurju “Kalinka”. Prvu nagradu u kategoriji “Najbolji duet” za dobnu kategoriju od 11 do 12 godine dobile su članice sekcije “Malinka” Elizabeta Srpak i Karla Pervan iz Osnovne škole Prelog s ruskom narodnom pjesmom „Breza“.

Treću nagradu u solo pjevanju u kategoriji od 14 do 15 godina osvojila je Laura Čurin, članica Udruge ruskoga govornog područja “Kalinka” iz Čakovca s “Okruglom pjesmicom”.
Diplomu za prvo mjesto u kategoriji grupnog izvođenja osvojila je Dječja vokalna skupina “Malinka” Udruge ruskoga govornog područja “Kalinka” iz Čakovca.

Udruga ruskoga govornog područja “Kalinka” djeluje od 2007. godine te je najbrojnije društvo ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Uz mnogobrojne aktivnosti, spajajući dvije kulture, učeći u osnovnim školama najmlađe ruskoj kulturi i jeziku, nastupajući na raznim smotrama i festivalima postižu visoka priznanja i uspjehe.

Spomenimo još i da su članovi i članice “Malinke” Laura i Renata Čurin, Ivanka Poljak, Elizaveta i Stjepan Donskih, Vera Sakač, Elizabeta i Nikola Srpak, Kristina Posavec, Monika, Nikolina i Andrej Kos, Filip, Natalija i Robert Krčmar te Karla Pervan.

Foto i video

FOTO U Sračincu otvoren park za igru i rekreaciju kakvog nema u Hrvatskoj!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Sračincu je u subotu svečano otvoren Park Velika graba, koji velikim i malim rekreativcima nudi brojne sadržaje. Riječ je o jedinstvenom projektu koji je s PDV-om vrijedan više od 9 milijuna kuna, s tim da je za realizaciju projekta osigurano više od 6 milijuna kuna europskog novca.

Park je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je u Sračinec stigla u  pratnji državnog tajnika Zdravka Tušeka. Njihov domaćin, općinski načelnik Božidar Novoselec, predstavio je svim gostima i uzvanicima ovaj osebujni projekt kakvog nema ni u jednom hrvatskom gradu.

Naime, u Sračincu su napravili sadržaje za sve generacije mještana, za one od tri godine pa i za vitalne 90-godišnjake.

– Prije svega, razmišljali smo o mladima i o tome da za njih napravimo mjesto na kojem će se okupljati i družiti. No, Park Velika graba nudi toliko sadržaja da će u njemu svi pronaći mjesto za svoje aktivnosti. Tu je amfiteatar s binom gdje će se moći održavati ljetno kino, postavljene su edukativne staze zahvaljujući kojima će posjetitelji moći doznati sve o povijesti općine i drugo. Imamo fitness na otvorenom s 18 sprava, zatim spin roller, stijene za penjanje, terene za odbojku na pijesku, badminton i stolni tenis, dvije staze za boćanje, stolove za šah, ali i onaj na zemljanoj površini s velikim figurama. Tu su i dva dječja grada s mnoštvom igrala…, a dvije prelijepe fontane s vodenim tokom simboliziraju naša dva naselja Sračinec i Svibovec Podravski – rekao je između ostalog Novoselec.

Dodao je  da „ovakvog parka nema nigdje drugdje u Hrvatskoj.“ Na njega se nadovezao zamjenik općinskog načelnika Krunoslav Lukačić koji nije skrivao iznimni ponos i zadovoljstvo kojim ga je ispunila svečanost koju će dugo pamtiti.

-U projektu sam od početka, od kad smo obilazili strane gradove tragajući za detaljima koji su na kraju ugrađeni u ovaj park. Ne žalim ni minute uloženog vremena i znanja u ovaj projekt.  Pozivam sve svoje sumještane, Svibovčane i Srakare, sve žitelje Varaždinske županije i one iz dalje okolice da dođu u općinu Sračinec i uživaju u svemu što im nudi Park Velika graba – naglasio je Lukačić.

Ministrica Marija Vučković istaknula je da je riječ o lijepom i velikom višedimenzionalnom parku koji će mnogo značiti svim mještanima, a osobito mladim obiteljima.

-Mnogi se pitaju zašto Ministarstvo poljoprivrede financira i ovakve projekte. Nama je prva zadaća ojačati produktivnost hrvatske poljoprivrede, osnažiti je, učinkovito koristiti resurse, povezati naše lance sa našom poljoprivrednim i prerađivačkom industrijom te stvoriti konkurentan hrvatski prehrambeni lanac u svim međunarodnim okvirima. No, to nije naša jedina zadaća, jer dana nam je i časna uloga promicatelja hrvatskog ruralnog razvoja – ustvrdila je ministrica.

Kakva je bila atmosfera u Parku Velika graba pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Stančić na Uskrsni ponedjeljak dobro popunjen, mnogi upijali zrake sunca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi ne rade na Uskrsni ponedjeljak pa su neki slobodan dan iskoristili za ispijanje prijepodnevne kave.

Trg Miljenka Stančića, odnosno tamošnje terase kafića bile su dobro popunjene.

Sve je zabilježio naš fotoreporter Ivan Agnezović.

Nastavite čitati