Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Dan ružičastih majica: i u Međimurju borba protiv vršnjačkog nasilja!

Objavljeno:

- dana

Zadnja srijeda u veljači obilježava se kao Dan ružičastih majica, posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja. Ideja o obilježavanju nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi.

Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način – nošenjem ružičaste majice – riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja teško bolesne majke.

Belica, Čakovec, Strahoninec…

Obilježili su ga i preventivci Policijske uprave međimurske, uz aktivaciju Mobilnoga preventivnog centra policije. Podršku aktivnostima na informativnom punktu u Strahonincu u srijedu, 24. veljače, pružili su pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović i načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec, a pridružili su se i mališani Dječjeg vrtića Suncokret iz Strahoninca.

Školarci OŠ Strahoninec i OŠ Belica Dan su obilježili aktivnostima i radionicama u svojim školama – uz video, radne listove, izradu ružičastih “privjesaka”…

Sovice iz OŠ Strahoninec (4.a) kreativno su se izrazile uz vodstvo razrednice Ane Horvat
I 4.a iz OŠ Belica poslao je poruke ljubavi i nenasilja sa svojom razrednicom Vesnom Herman

– Preventivnom akcijom dižemo svijest o prevenciji vršnjačkog nasilja među djecom i mladima. Već danas djeca u vrtićima moraju učiti kako spriječiti nasilje, koje u protivnom ostavlja dugotrajne posljedice. I mi odrasli bismo trebali imati više razumijevanja, tolerancije, paziti kako naše riječi i djela utječu na druge, ali i poštovati se te pomagati jedni drugima – rekao je pročelnik Darko Radanović.

Na čakovečkome Trgu Republike djelatnici Preventivnog centra postavili su informativni punkt koji su 25. veljače posjetili predškolci DV-a „Cipelica“ i njihove odgojiteljice. Podršku akciji dali su i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Marijem Medvedom i Zoranom Vidovićem, kao i zamjenik načelnika PU međimurske Vladimir Faber te ravnateljica Dječjeg vrtića „Cipelica“ Gordana Šoltić Siladi.

Foto i video

VIDEO Na ponos V. OŠ Varaždin: učenice Klara i Ivna samoinicijativno čistile igralište na Banfici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Klara Čanadi i Ivna Cepernić, učenice 4. razreda V. osnovne škole Varaždin, u srijedu, 14. travnja, u poslijepodnevnim su satima samoinicijativno čistile dječje igralište na Banfici, koje je prepuno razbacanog smeća.

– Iako su već više puta sakupljale smeće naših neodgovornih građana, jučer su prvi puta i nagrađene dvjema čokoladama koje su im darovale zahvalne sugrađanke. Zahvaljujući ovakvom mladom naraštaju nadajmo se da će nam grad u budućnosti biti lijep kao i uvijek i nadasve čist – ističe ravnatelj V. OŠ Varaždin Mario Šipek, koji je iznimno ponosan na učenice škole, baš kao i njihova razrednica Gordana Vaupotić.

Dodajmo da su učenice pohvaljene od razrednice i ravnatelja u školi te će biti i nagrađene.

Ovu je vijest školi javila građanka koja je uočila ovu hvalevrijednu akciju djevojčica te ih nagradila čokoladom. Navodi da je vjetar cijelo jutro raznosio papire koje je netko neodgovorno ostavio kod spremnika. Kroz prozor je potom uočila dvije djevojčice koje su počele čistiti svoju okolinu, „petnaestak su minuta po cijeloj livadi skupljale papire i bacale ih zatim u kante“.

– Mislim da zaslužuju pohvalu u razredu ili na neki način u školi. Bilo ih je jako lijepo vidjeti i mislim da bi uoči Dana planeta Zemlje bilo super ovu akciju pohvaliti među njihovim vršnjacima – istaknula je građanka.  

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Učenici-sudionici projekta „Želim voziti bicikl“ prošli kroz Petrijanec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku je realizacija projekta „Želim voziti bicikl“ koji provodi Biciklistički akademski sportski klub Vinica na čelu s Predsjednikom kluba Branimirom Štimcem.

Biciklistički kamp provodi se uz partnerstvo Općine Petrijanec, Općine Vinica, Općine Cestica i Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, a u projektu sudjeluju i osnovne škole s tog područja.

Tijekom kampa učenici stječu znanja i iskustva u realnim prometnim situacijama kao što je vožnja po kolniku, vožnja po biciklističkoj stazi, vožnja u koloni, vožnja kroz rotor, vožnja kroz semafor te druge realne prometne situacije.

Nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture tijekom listopada, studenog i prosinca, motiviraju učenike svih razreda svoje škole da sudjeluju na Državnom natjecanju „Prometna Učilica“, a tijekom veljače i ožujka organiziraju i provode školska natjecanja „Sigurno u prometu“ za učenike četvrtih petih i šestih razreda.

U Prometnu učilicu uključeno je 300-tinjak učenika, a u Sigurno u prometu 100-tinjak učenika iz naših škola. Nakon školskih natjecanja dvije djevojčice i dva dječaka, ukupno njih 16, dolaze na biciklistički kamp u OŠ Vinica kako bi se pripremili za županijsko natjecanje. Biciklistički kamp dolazi kao finale na sve dosadašnje aktivnosti.

Sukladno programu realizacije projekta, mladi biciklisti sa svojim mentorima prošli su na svojim biciklima i kroz Petrijanec. Prometni policijski službenici također su bili prisutni. Podršku projektu dao je i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Projekt ima kontinuitet te se prošle godine provodio uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te ovih triju općina, dok su ove godine općina Petrijanec, Vinica, Cestica i Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina zajednički financirale provedbu ovog projekta, a sve u cilju da se školska djeca upoznaju sa prometnim znakovima i pravilima te, naravno, da utječemo na njihove fizičke aktivnosti – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati