Povežite se s nama

Kultura

FOTO Davor Vugrinec otvorio izložbu djela iz svoje kolekcije u Rijeci

FOTO: Grad Rijeka

Objavljeno:

- dana

U „Kockici“ Muzeja grada Rijeke otvorena je izložba Kolekcija Vugrinec – Metamorfoze figurativnog (1880.-1970.).

U proteklih dvadeset i pet godina, izoštrenim fokusom i kolekcionarskom ustrajnošću, Davor Vugrinec sakupio je neka od kapitalnih djela hrvatske moderne umjetnosti. Činio je to s vizijom. Sustavnom dugogodišnjem prikupljanju prethodila je namjera stvoriti zbirku nacionalne važnosti koja će predočiti zbir likovnih događanja na hrvatskim područjima od posljednja dva desetljeća 19. stoljeća, preko raznovrsnih izama tijekom prve polovice 20. stoljeća do Novih tendencija zabilježenih sedamdesetih godina.

Vugrinec je u svome naumu bio uspješan, sakupio je kolekciju koja donosi sintezu hrvatske moderne i priču o uzorima, učiteljima i zaslužnim za dosegnutu nacionalnu umjetničku razinu. Redovito su u posljednjem imale velikog udjela i naše poveznice s događanjima u europskim središtima, što će reći s umjetničkim tendencijama u Beču, Münchenu, Pragu, Parizu, Veneciji i ostalim metropolama.

Izložbu je otvorio riječki gradonačelnik Marko Filipović, istaknuvši kako ova izložba predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje umjetnosti.

– Kolekcija Vugrinec, donosi nam bogatstvo figurativne umjetnosti iz razdoblja od 1880. do 1970. godine, vremena koje je uvelike oblikovalo našu Rijeku, Hrvatsku, ali i svijet. Ovaj izbor umjetničkih djela, odabranih s posebnom pažnjom i stručnošću, pokazuje kako je umjetnost, doista bila zrcalo društva i vremena u kojem je nastala – rekao je gradonačelnik Filipović.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i v. d. ravnatelja Muzeja grada Rijeke Vinko Ivić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, kustosica Muzeja grada Rijeke i autorica izložbe Ema Makarun te dr. sc. Zvonko Maković, prof. Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu u mirovini i član suradnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU-a.

Iako je riječ o izvaninstitucionalnom fundusu, njegova organizacija, stručna interpretacija i vidljivost u javnosti uvelike pridonose snažnoj afirmaciji i valorizaciji hrvatske umjetnosti. Zbirka je više puta izlagana u Hrvatskoj i inozemstvu – u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, Narodnoj galeriji u Ljubljani, osječkom Muzeju likovnih umjetnosti i drugdje, a djela iz kolekcije sve su češće integralni dio muzejsko-galerijskih izložbenih programa.

Odluka o izložbi odabranih radova iz Kolekcije Vugrinec u Muzeju grada Rijeke nakon Zagreba, Varaždina, Koprivnice, Osijeka… bila je logičan slijed, a riječkoj su publici ovim izložbenim postavom predstavljena neka od kapitalnih umjetničkih ostvarenja hrvatske moderne i razdoblja nakon nje. Ono što riječku izložbu čini posebnom je velik broj umjetničkih radova koji u dosadašnjim javnim koracima Kolekcije Vugrinec nisu bili izlagani, što riječku izložbu čini dobrim dijelom jedinstvenom.

Tekstove u katalogu potpisuju Ema Makarun i Zvonko Maković. Izložba je postavljena u „Kockici“ Muzeja grada Rijeke, Trg Riccarda Zanelle 1/1 , a otvorena je za javnost do 8. studenog.

Kultura

U srijedu u palači Herzer predavanje „Tajna svetog Ivana Nepomuka“ povjesničarke umjetnosti Ane Kaniški

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 4. listopada u palači Herzer GMV-a održat će se predavanje pod nazivom „Tajna svetog Ivana Nepomuka“, na kojem će se otkriti neke pojedinosti vezane uz kameni spomenik postavljen ispred varaždinske utvrde Stari grad.

Hrvatski ban Franjo Nádasdy i njegova supruga Suzana rođ. Malatinski na svom su imanju u Zelendvoru oko 1767. godine dali postaviti baroknu skulpturu svetog Ivana Nepomuka, a iste takve podignuli su i u Klenovniku i Velikom Bukovcu.

Zašto su odabrali tog sveca, i to nakon što se udovica preudala šest mjeseci nakon smrti supruga Josipa Kazimira Draškovića? Kameni prikaz češkog svećenika danas krasi perivoj s južne strane Staroga grada u Varaždinu.

Ondje ga je postavilo Muzealno društvo Varaždin, no odvjetnik Nikola Pečornik žalio se gradskoj vlasti što ga nije premjestilo u unutarnje dvorište dvorca.

Zašto je tako mislio? Koga tadašnje Gradsko poglavarstvo poziva na očevid kako bi riješilo žalbu? Gradonačelnik u svecu vidi lik sv. Donata. Što su izjavile suprotstavljene strane, a što stručnjaci? Koju su ulogu u raspetljavanju zavrzlame imali kustos Krešimir Filić i predsjednik Muzealnog društva Adolf Wissert, a koju konzervator Gjuro Szabo, Filićev „požrtvovni prijatelj i zagovornik muzeja“?

Odgovore na ova pitanja i još poneke detalje kroz vremeplov predmetne žalbe otkrit će u predavanju povjesničarka umjetnosti mr. sc. Ana Kaniški.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

O predavačici

Ana Kaniški je povjesničarka umjetnosti, luzitanistica i muzejska kustosica. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Surađivala je na projektu Enciklopedije Hrvatskoga zagorja Leksikografskoga zavoda „Miroslav Krleža“ u Zagrebu.

Surađuje sa Zavodom za znanstveni rad HAZU Varaždin. Autorica je izložbe Blago Japana i Kine (Gradski muzej Varaždin, 2012.). Stručna je suradnica u nekoliko izložbenih postava u Varaždinu, Lepoglavi i Zagrebu. Izlaže na znanstvenim i stručnim skupovima, te piše znanstvene i stručne radove, likovne kritike i priloge za kataloge izložaba.

Drži javna predavanja. Istražuje likovnu umjetnost varaždinskoga kraja i sjeverozapadne Hrvatske od XVII. stoljeća nadalje. Radila je u Gradskom muzeju Varaždin i Muzeju grada Zagreba.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Ponuda Sajam antikviteta Varaždin bila je šarolika i zanimljiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradska tržnica, u suradnji s članovima Hrvatske udruge kolekcionara predmeta kulturne baštine, današnje je subote organizirala treći ovogodišnji prodajni Sajam antikviteta Varaždin.

Stiglo je oko 30 izlagača iz različitih gradova, uključujući Varaždin, Osijek, Rijeku, Zadar, Zagreb, te susjednih zemalja, Slovenije i Mađarske koji su svoje štandove postavili u Ulici Augusta Šenoe.

Brojni posjetitelji došli su pogledati što se nudi, ponešto naučiti te kupiti ono što im je privuklo pažnju. Dobro je poznato da su Varaždinci kroz povijest bili poznati kolekcionari.

Među posjetiteljima sajma bio je i gradonačenik Varaždina Neven Bosilj, koji je istaknuo kako je zadovoljan s brojem izlagača na jesenskom izdanju Sajma antikviteta, ali i interesom Varaždinaca: „Posebno me veseli sudjelovanje izlagača iz Mađarske, Austrije i Slovenije, što ovome sajmu daje međunarodni karakter, a isto tako i mogućnost da dio ovog ugođaja podijelim sa svojim kolegom, gradonačelnikom prijateljskog grada Schaffhausena iz Švicarske, Peterom Neukommom, kojem smo veoma zahvalni i na pomoći u organizaciji Varaždinskih baroknih večeri.“

Sajam je otvoren do 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje